Expert | - deel 14 Expert | - deel 14

 

Recepten - Expert

Ratatouille (slowcooker)

Ratatouille (slowcooker)
Ratatouille is een echte klassieker uit de Provençaalse keuken. Het is een simpel groentegerecht dat zowel koud als warm kan gegeten worden. Ideaal bij vlees, brood, als gezonde lunch, noem maar op! De basis achter het recept is vrij eenvoudig: typische mediterraanse groentes (courgette, aubergine, tomaat) die zachtjes worden gestoofd met de kenmerkende kruiden uit de Provençe. Wil je de fijne smaken helemaal tot hun recht laten komen? Ga dan aan de slag met een slowcooker!

Pasta Margherita

Pasta Margherita
Iedereen kent de pizza Margherita, maar ken je ook de pasta-variant? Met niets meer dan pasta, tomaten mozzarella en basilicum zorg je voor een uiterst simpele gerecht dat ideaal is op een drukke weekdag. Makkelijker wordt comfort food niet!

Citroen- en ricottataart (Antonio Carluccio)

Citroen- en ricottataart (Antonio Carluccio)
Geen betere culinaire gids in de traditionele Italiaanse keuken. Voor het programma 'Two Greedy Italians' bezocht hij samen met Genaro Contaldo de mooiste plekjes van Italië, op zoek naar typische gerechten. Deze zoete lekkernij is heel kenmerken voor het zuiden: maximum smaak, minimum aan kosten en moeite. Deze lekker frisse en smeuïge taart is een perfect dessert op een hete zomerdag.

Aperoglaasje met asperge en forel

Aperoglaasje met asperge en forel
Een moderne klassieker als hapje of tijdens de aperitief is een glaasje met verfijnd lekkers. Je kan er alle kanten mee op en het is bijzonder makkelijk te serveren. Dit recept met asperges, zeerkraal en forel is een echte smaaksensatie. Ideaal tijdens de lente, wanneer het Belgische 'witte goud' in seizoen is.

Salade met kip, appel en sesam (Jeroen Meus)

Salade met kip, appel en sesam (Jeroen Meus)
Vlaanderens favoriete tv-kok Jeroen Meus kan heel veelzijdig koken. Naast echte klassiekers uit eigen land, is hij ook niet verlegen om een exotischer gerecht uit te werken. Al wie houdt van lichte maaltijdsalades met verrassende smaken zullen dan ook likkebaarden van dit gerecht. Crunchy, pittig, veel smaak en lekker gezond!

Asperges in witte saus

Asperges in witte saus
De ultieme Belgische klassieker uit grootmoeders keuken tijdens de lente-maanden? Asperges in witte saus, natuurlijk! Dit op-en-top Belgische bijgerecht schitterend in smaak en smeuïgheid. Ontdek in dit basisrecept hoe jij de perfecte asperges in een al even perfecte bechamelsaus kan klaarmaken.

Aardbeiencrumble (Piet Huysentruyt)

Aardbeiencrumble (Piet Huysentruyt)
Lekkere verse aardbeien zijn op zichzelf een volwaardig dessert. Hun heerlijke smaak is synoniem voor de lente- en zomermaanden. Wanneer het net dat ietsje meer mag zijn zonder gek veel moeite, is deze crumble van Piet Huysentruyt een leuk idee. Dit simpel en smeuïg dessertje is extra lekker met een bolletje vanille-ijs.

Pizza Boscaiola

Pizza Boscaiola
Pizza smaakt altijd! Het leuke aan het Italiaanse gerecht is dat de eenvoudige basis talloze variaties toelaat. Dat weten de Italianen zelf als de beste, getuige daarvan het eindeloze lijstje met traditionele Italiaanse pizza's. Naast klassieker die iedereen kent, zijn er ook uitzonderlijke varianten zoals deze Pizza Boscaiola: luxueus lekker met pancetta en eekhoorntjesbrood.

Quinoaslaatje met gegrilde paprika (Colruyt)

Quinoaslaatje met gegrilde paprika (Colruyt)
Als lichte lunch of verfijnd bijgerecht is dit recept perfect. Smeuïge quinoa wordt simpel maar doeltreffend gecombineerd met kikkererwtjes, gegrilde paprika en rucola.

Kippengyros

Kippengyros
Gyros is een Griekse gerecht dat afgeleid is van het Turkse Döner Kebab: kruidige reepjes vlees die hoofdzakelijk tussen een broodje worden gegeten als snelle hap. Tegenwoordig kennen we gyros als een veelzijdig en makkelijk vleesgerecht: lekker met rijst, pasta, groentjes,... Het is bovendien helemaal niet moeilijk om zelf een lekkere gyros klaar te maken. Dit handige basisrecept leert je een fijne kippengyros maken. Heerlijk voor jong en oud.

Courgettecannelloni (Donna Hay)

Courgettecannelloni (Donna Hay)
Al wie vreest dat vegetarisch koken saai en smaakloos is, moet dit recept van de Australische Donna Hay geprobeerd hebben. Haar pure recepten zijn wereldwijd populair en zijn altijd verrassend. Dit gerecht zit propvol groentjes, is heerlijk gezond en mag je gerust als comfort food van de bovenste plank beschouwen.

Vegetarische linzencurry

Vegetarische linzencurry
Liefhebbers van vegetarische gerechten weten dat een curry het perfecte soort gerecht is om geen nood aan vlees te hebben. Zonder veel moeite kan je een hele boel smaakmakers en groentjes combineren tot een smaakvol eindresultaat. Linzen zijn perfect voor dit soort bereidingen. Ze zijn niet alleen erg voedzaam, ze hebben ook een uitzonderlijk volle smaak en zijn bovendien niet duur.

Poulet Grand Mère (Sofie Dumont)

Poulet Grand Mère (Sofie Dumont)
Voor de allerlekkerste gerechten is het dikwijls de moeite om even je licht op te steken bij grootmoeders. Dankzij hun jaren ervaringen weten ze als geen ander hoe je heel lekker kan koken zonder franjes. Dit recept van vtm-chefkok Sofie Dumont is geïnspireerd op die wijsheid. Gewoon lekker, lekker gewoon is het motto. Dit Bourgondische gerecht is het ideale weekenddiner voor jong en oud.

Zalm met romige parelcouscous

Zalm met romige parelcouscous
Met de verrassende structuur van parelcouscous kan je leuke bereidingen maken. In dit wereldse recept gaan we aan de slag met een waaier aan frisse groentjes en een licht roomsausje, perfect afgewerkt met een smeuïg stukje zalm uit de oven. Prima comfortfood waar je jezelf niet schuldig bij hoeft te voelen!

Bloemkoolsalade met kikkererwten (Nigella Lawson)

Bloemkoolsalade met kikkererwten (Nigella Lawson)
De Briste tv-kokkin Nigella Lawson is beroemd vanwege haar extravagante gerechten die het midden houden tussen gezond en luxueus tafelen. Dit recept hoort vooral bij de eerste categorie: een rijke salade met bloemkool, kikkererwten en allerlei smaakmakers uit verschillende windstreken. Perfect als gezonde lunch of verrassend voorgerecht.