Recepten - gezond

Gegrilde zalm met pijnboompittensalsa (Ottolenghi)

Gegrilde zalm met pijnboompittensalsa (Ottolenghi)
Dit recept ontstond op een grappige manier. In de film 'Bridget Jones’s Baby' wordt het klaargemaakt als zou het een recept van topchef Yotam Ottolenghi zijn. Dat was verzonnen. Tot de chef de anekdote hoorde, en er dan maar effectief een gerecht van maakte met zijn typische signatuur: gebakken zalm met een verfijnde en verrassende salsa met pijnboompitjes, selder, olijven, kappertjes en rozijnen.

Kabeljauw met groene curry en kerstomaatjes (Pascale Naessens)

Kabeljauw met groene curry en kerstomaatjes (Pascale Naessens)
Het is wonderlijk hoe geweldig veel smaak Pascale Naessens in haar gerechten krijgt met een minimum aan ingrediënten. Deze keer gaat ze aan de slag met groene curry en kabeljauw: een heerlijke combinatie die zodanig weinig werk vraagt dat dit zeker en vast een nieuwe favoriet zal worden.

Kip met citroen, olijven en tomaten (Pascale Naessens)

Kip met citroen, olijven en tomaten (Pascale Naessens)
Pascale Naessens bewijst elke keer weer dat een sobere ingrediëntenlijst echt niet gelijk hoeft te staan aan een sobere maaltijd. Met niet meer dan citroen, tomaatjes en olijven zorgt ze voor heerlijk gezonde kippenbillen. Hadden we ook al verteld dat de oven al het werk doet?

Broccoli rijst

Broccoli rijst
Gezonder leven begint altijd bij gezonder eten. De meest heelbare manier om dat te doen is veel meer groentjes op tafel toveren. Dat lukt aardig wanneer je typische ingrediënten simpelweg vervangt. Broccoli-rijst is daar een prima voorbeeld van! Lekker gezond en makkelijk klaargemaakt.

Gegratineerde hespenrolletjes (Sandra Bekkari)

Gegratineerde hespenrolletjes (Sandra Bekkari)
Het handelsmerk van Sandra Bekkari is lekkere gerechten in een gezond jasje steken. Zo pakt ze in dit recept onze overheerlijke klassieker aan: hespenrolletjes met kaassaus. De basis is vrijwel identiek, door de witte saus te vervangen door een bloemkoolsaus zorgt ze echter voor een zeker zo lekker maar veel gezonder resultaat. Absoluut het proberen waard!

Bloemkool met halloumi (Pascale Naessens)

Bloemkool met halloumi (Pascale Naessens)
Low carb, weinig ingrediënten en toch verrassend smaakvol? Yes, dat is Pascale Naessens! Haar uiterst eenvoudige recepten zijn perfect voor eenieder die graag gezonder wil koken zonder moeite. De balans tussen kruidige bloemkool, smeuïge halloumi en crunchy pompoenpitten is ronduit perfect!

Ouderwetse kippensoep

Ouderwetse kippensoep
Wie van retro houdt, weet dat er niets op kan tegen de keuken van 'de bomma'! Grootmoeders recepten zijn traditionele familiegeheimen die uitblinken in smaak, ambacht en eenvoud. Een onverslijtbare klassieker is échte, authentieke, originele kippensoep. Het vraagt uiteraard net dat ietsje meer werk, het resultaat is echter niet te versmaden.

Kabeljauw uit de oven met kerstomaatjes en paddenstoelen (Sandra Bekkari)

Kabeljauw uit de oven met kerstomaatjes en paddenstoelen (Sandra Bekkari)
Voor eenvoudige en lekkere gerechten die erg gezond zijn ben je bij Sandra Bekkari altijd aan het juiste adres. In dit snelle recept gaat ze aan de slag met een lekker stukje vis, kerstomaatjes en heerlijke paddenstoelen. Heerlijk simpel!

Gestoofde peren met pure chocoladesaus (Sandra Bekkari)

Gestoofde peren met pure chocoladesaus (Sandra Bekkari)
In dit recept toont Sandra haar (gezonde) variant op een typisch Frans nagerecht: Poire belle Hélène. Het idee is even simpel als lekker: gepocheerde peertjes met warme chocoladesaus. Tel daar de gezonde touch van Sandra bij en het resultaat is een heerlijk dessert dat je met heel wat minder schuldgevoel op tafel kan zetten.

Ovenschotel met kip en spinazie (Gordon Ramsay)

Ovenschotel met kip en spinazie (Gordon Ramsay)
In dit toffe gerecht gaat de Britse topchef Gordon Ramsay op zoek naar zo veel mogelijk smaak op een zo gezond mogelijke manier. Het is immers geen geheim dat veel dingen die we graag eten niet zo gezond zijn. Niets van dat in deze heerlijke low carb ovenschotel: kip, prei, witte bonen en spinazie garanderen een zalig avondmaal!

Bloemkoolcurry

Bloemkoolcurry
Een curry is een lekkere en vooral snelle manier om een smaakvol vegetarisch (of zelfs veganistisch) gerecht te bereiden. Ideaal om je weekmenu van gezonde variatie te voorzien! Met bloemkool in de hoofdrol een minimum aan ingrediënten wordt deze kruidige curry zonder twijfel een favoriet.

Italiaans pastaslaatje met aardbeien (Colruyt)

Italiaans pastaslaatje met aardbeien (Colruyt)
Het geheim van een lekkere salade zit 'm in een zorgvuldige variatie van smaken. Dat weet het kookteam van Colruyt ook, zoals deze smaakvolle salade met typische Italiaanse ingrediënten (pasta! pesto! prosciutto! mozzarella! tomaatjes!) en heerlijk zoete aardbeien bewijst. Deze zomerse smaakbom is heerlijk als lunch of licht avondmaal.

Gezonde ovenschotel met kippengehakt

Gezonde ovenschotel met kippengehakt
Zo'n lekkere, gegratineerde en bovenal smeuïge ovenschotel is niet bepaald het soort gerecht waar je aan denkt wanneer je op zoek bent naar een gezonde maaltijd. Het is nochtans perfect mogelijk wanneer je met dit recept aan de slag gaat. Geen witte saus op basis van melk en boter, wel met bloemkool. Het resultaat is verrassend lekker en stukken beter voor je lijn.

Ratatouille (slowcooker)

Ratatouille (slowcooker)
Ratatouille is een echte klassieker uit de Provençaalse keuken. Het is een simpel groentegerecht dat zowel koud als warm kan gegeten worden. Ideaal bij vlees, brood, als gezonde lunch, noem maar op! De basis achter het recept is vrij eenvoudig: typische mediterraanse groentes (courgette, aubergine, tomaat) die zachtjes worden gestoofd met de kenmerkende kruiden uit de Provençe. Wil je de fijne smaken helemaal tot hun recht laten komen? Ga dan aan de slag met een slowcooker!

Zo maak heerlijke Mickey Mouse Beignets

Zo maak heerlijke Mickey Mouse Beignets
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Heb je tijdens deze quarantaine soms de handen vol? De kinderen zitten thuis van school, jij moet van thuis uit werken en huishoudelijke taken blijven zich maar opstapelen. Je hebt er genoeg van maar kan momenteel geen stoom afblazen bij je vrienden… Geen zorgen, want wij hebben een leuke bezigheid gevonden waar je niet enkel je gedachten mee verzet, maar ook de kinderen mee bezighoudt! We hebben het over het maken van heerlijke Mickey Mouse Beignets!

Dit heb je nodig voor een tiental beignets:

  • 200 gram bloem
  • 50 gram maizena
  • Klein beetje zout
  • 1 eetlepel suiker
  • 2 eieren
  • 150 ml halfvolle melk (hier kan je ook gekookt water gebruiken, dat even afgekoeld is) 
  • Zonnebloem- of walnootolie (hoeveel hangt af van welke pan je gebruikt)

Tip: je kan ook voor een hartige beignet gaan. Een ideale snack als je kinderen even geen zin meer hebben in boterhammen. Of heb je een verjaardagsfeestje? Dan is dit het perfecte eten om een glimlach op iedereens gezicht te toveren. Denk bijvoorbeeld aan beignets met paprika’s of tomaten. Heerlijk!

Als je ervoor kiest om een hartige beignet te maken dan is het belangrijk om geen suiker te gebruiken, neem in plaats daarvan een theelepel zout. Je kan dan ook gebruik maken van olijfolie in plaats van zonnebloem- of walnootolie. 

Deze dingen uit je keuken moet je klaarleggen: 

  • Een pollepel
  • Een zeef
  • Een diepe wokpan 
  • Een spuitzak (heb je geen spuitzak? Geen probleem, knip gewoon een heel klein hoekje van een diepvrieszakje)

Bereiding: 

  • Neem alle ingrediënten en die die voorzichtig samen in één kom. Begin eerst met de droge ingrediënten zoals bloem, suiker, zout en maïzena. Breek dan de eieren over de kom en roer tot je een glad beslag krijgt. 
  • Doe je olie in de diepe wok pan  tot je ongeveer een laag van 6 cm hebt, en wacht tot die kookt. Pas op voor warme spetters. Haal het beslag uit de kom en breng die met een grote lepel over in de spuitzak. 
  • Nu moet je even voorzichtig te werk, maak met je spuitzak een grote en twee kleine cirkels op je zeef of lepel, de vorm van Mickey Mouse dus. Laat die voorzichtig in de kokende olie zakken tot het er goudbruin uitziet. 
  • Haal daarna je beignet uit de olie en leg die op een rekje of een stuk keukenpapier. Zo kan de beignet afdruipen en wordt hij lekker krokant.