Varkenshaasje met jagersaus en kroketten (Jeroen Meus)? Het beste recept vind je hier! Varkenshaasje met jagersaus en kroketten (Jeroen Meus)? Het beste recept vind je hier!

 

Recept - Varkenshaasje met jagersaus en kroketten (Jeroen Meus)

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.7/5 (15 votes cast)
Varkenshaasje met jagersaus en kroketten (Jeroen Meus), 4.7 out of 5 based on 15 ratings
Varkenshaasje met jagersaus en kroketten (Jeroen Meus)
Recept Afdrukken
Dit is een heel klassiek en toegankelijk recept van Jeroen Meus. Het is het ideale gezinsgerecht op een rustige zondag: een malse varkenshaas met een royaal sausje en kroketjes. Meer moet dat soms echt niet zijn.
Varkenshaasje met jagersaus en kroketten (Jeroen Meus)
Recept Afdrukken
Dit is een heel klassiek en toegankelijk recept van Jeroen Meus. Het is het ideale gezinsgerecht op een rustige zondag: een malse varkenshaas met een royaal sausje en kroketjes. Meer moet dat soms echt niet zijn.
Porties Prep Tijd Kook Tijd
4personen 10minuten 30minuten
Porties Prep Tijd
4personen 10minuten
Kook Tijd
30minuten
Ingrediënten
Porties: personen
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
  1. Doe de uitjes in een kom warm water en laat een half uurtje weken. Laat ondertussen het vlees op kamertemperatuur komen.
  2. Pel de uitjes en borstel de champignons - indien nodig - schoon. Snijd de champignons in kwartjes.
  3. Kruid het varkenshaasje met voldoende peper en zout. Verhit een klontje boter in een pan en schroei het vlees kort langs alle kanten. Kleuren volstaat.
  4. Doe het vlees in een ovenschaal en schuif in een voorverwarmde oven (170°). Laat het vlees 10 tot 15 minuten garen. Wikkel het daarna in aluminiumfolie en laat een kwartiertje rusten zodat het lekker mals blijft.
  5. Terwijl het vlees gaart, kan je de saus bereiden. Smelt daartoe een nieuw klontje boter in de pan waar je het vlees schroeide. Glaceer de uitjes in de pan (kleuren) met een snuifje kristalsuiker.
  6. Voeg de spekjes en kwartjes champignon toe en laat enkele minuten bakken. Blus vervolgens met de rode wijn en voeg de laurierblaadjes en het takje tijm toe. Laat enkele minuten pruttelen op een matig vuur.
  7. Voeg de bruine fond toe zodat de saus meer smaak en stevigheid krijgt. Laat een kwartiertje pruttelen.
  8. Ondertussen meng je wat koude boter met evenveel bloem ('beurre manié'). Roer die onder de saus, na tijm en laurier verwijderd te hebben, zodat er wat binding ontstaat. Deze stap kan je eventueel overslaan door iets meer bruine fond met een scheutje water te gebruiken en de saus te laten inkoken tot er voldoende binding ontstaat.
  9. Spoel de veldsla en meng er de mayonaise onder. Werk de saus af met peper en zout. Bak tot slot de kroketjes goudgeel in een friteuse.
  10. Snijd de varkenshaas in dikke plakken en serveer met de gloeiende kroketjes, een royale lepel saus en wat veldsla. Lekker met een glaasje rode wijn of een stevig blond biertje. Smakelijk!
Deel dit Recept

Comments

  1. Waar in het recept doe je verder iets met die zilveruitjes? Ik lees enkel dat je ze een half uurtje laat weken in het begin van het recept? En dan? Eet je ze rauw?

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
    • Bedankt voor je vraag, Jan. In de vijfde instructie kan je lezen dat je de uitjes moet glaceren met een beetje suiker terwijl het vlees gaart. Dit is de basis van de saus. Veel kookplezier!

      VN:F [1.9.22_1171]
      Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Speak Your Mind

*