Recepten - saus
Zweedse gehaktballetjes
Meubelgigant Ikea maakte dit lekkere gerecht uit Zweden wereldberoemd. Köttbullar betekent letterlijk vleesballen, en kan je op allerlei manieren klaarmaken. Toch zijn er enkele voorwaarden, zo heeft het vlees een kenmerkende smaak door het gebruik van piment en hoort er een smeuïg sausje bij en een flinke schep puree. Met dit recept kan ook jij zonder moeite genieten van deze lekkernij!
Tags: alledaags, budget, comfort food, eenvoudig, Engelse saus, gehakt, gehaktballen, gehaktballetjes, gemengd gehakt, goedkoop, IKEA, kids, kindvriendelijk, köttbullar, mosterd, peterselie, piment, puree, roomsaus, roux, rundsbouillon, rundsgehakt, saus, simpel, stoemp, varkensgehakt, vleessaus, Worcestershiresaus, Zweden, Zweeds
Kip in jagersaus (Piet Huysentruyt)
Met deze meesterlijke klassieker kan je het hele jaar door groot en klein plezieren. De basis voor een geslaagde jagersaus? Die legt Piet Huysentruyt je uit in dit Bourgondische recept!
Schelvisfilet met gegrilde bloemkool
Schelvis is een heerlijke vissoort die je kan kopen van juni tot februari. Het is dus een perfecte keuze om zomer, herfst en winter mee aan de slag te gaan. Het volle, stevige vlees doet denken aan kabeljauw en laat zich vlot combineren met allerlei ingrediënten. In dit recept kiezen we voor gegrilde bloemkool met een beetje Parmezaanse kaas, een fluweelzachte mousseline en kruidige hollandaise. Klassiek en toch origineel.
Tags: aardappelen, aardappelpuree, België, Belgisch, bieslook, bloemkool, boter, citroen, dille, eieren, gegrilde bloemkool, grillen, hollandaise, kabeljauw, mousseline, noordzee, parmezaan, parmezaanse kaas, room, saus, schelvis, schelvisfilet, stoemp, vis, visbouillon, vlaams, Vlaanderen, witte vis, zee
Spaghetti met krokante kip
Met dit toffe gerecht zit jong en oud in een vingerknap aan tafel. Een eenvoudige spaghetti zonder poespas smaakt altijd, aangevuld met de krokante stukjes kip wordt het een waar feestmaal!
Tags: alledaags, basic, basilicum, chili, chilipeper, comfort food, easy, italiaans, Italië, kids, kindervriendelijk, knapperig, knoflook, korstje, krokant, lekker gewoon, makkelijk, oregano, panko, parmezaan, parmezaanse kaas, pasta, rode wijn, rucola, saus, sjalot, spaghetti, tomaten, tomatenpuree, tomatensaus, tomatenstukjes, voor jong en oud
Kabeljauwhaasje met asperges en sherryroomsaus (Colruyt)
De heilige graal van Belgische bodem tijdens de lente en het begin van de zomer: asperges! Deze karakteristieke groente is vlot te combineren met allerlei ingrediënten. Zo kiest Colruyt in dit recept voor een mals stukje kabeljauw en de leuke textuur van parelcouscous. Het romige sausje op basis van sherry en tijm maakt deze eenvoudige maar tegelijkertijd royale maaltijd compleet.
Tags: asperge, asperges, België, Belgisch, Colruyt, droge sherry, eenvoudig, feestelijk, Frankrijk, Frans, kabeljauw, kabeljauwfilet, kabeljauwhaas, kabeljauwhaasje, knoflook, laurier, lente, luxe, luxueus, parelcouscous, rijkelijk, royaal, saus, sausje, sherry, tijm, vis, visbouillon, waterkers, witte goud, zomer
Oosterse runderreepjes
Deze spicy runderreepjes zijn een leuke troef om achter de hand te hebben. Snel klaar, weinig werk en makkelijk te combineren met allerlei gestoomde groentjes en rijst of noedels.
Tags: Aziatisch, Azië, bouillon, bruine fond, chili, exotisch, gemakkelijk, gember, honing, knoflook, koriander, look, Oosters, Orientaals, pikant, pittig, rund, runderreepjes, rundsbouillon, rundsvlees, saus, sausje, sesam, sesamzaadjes, sjalot, snel klaar, soja, sojasaus, spicy, tomaat, tomaten, tomatensausje, vlug, wereldkeuken, wok, wokken, zoet-zuur
Steak stroganoff
Het wereldberoemde Stroganoff-recept staat voor een pittige saus van zure room en wodka. Met die basis kan je makkelijk verder en het laat zich uitstekende combineren met talloze ingrediënten. In dit recept wordt de saus verder opgewerkt met tomaat, paprika en kappertjes. Onwaarschijnlijk lekker bij een flinke steak met verse frietjes!
Tags: alcohol, België, Belgisch, biefstuk, Bourgondisch, frieten, frietjes, kappertjes, koken met alcohol, paprika, pittig, rode paprika, romig, rood vlees, room, roomsaus, rund, rundsvlees, saus, sausje, smaakvol, steak, sterke drank, stroganoff, tomaat, tomaten, wereldkeuken, wodka, zure room
Champignonroomsaus
Champignonroomsaus behoort tot het basispakket 'alledaagse recepten die je altijd kan inzetten'! Deze eenvoudige, romige saus past immers erg goed bij steak, kip, vis,... en is klaar zonder veel werk. Ontdek hieronder het perfecte basisrecept.
Tags: archiduc, bijgerecht, champignon, champignons, cognac, flambeer, flamberen, kan altijd, kastanjechampignons, kip, paddenstoelen, Parijse champignons, past altijd, peterselie, room, roomsaus, saus, sausje, steak, vegetarisch, veggie, vis, vlees, whisky
Champignonballetjes ‘Provençale’ met wilde rijst (Jeroen Meus)
Met dit vegetarische recept van Jeroen Meus kan je zeker bij de jongste eters scoren. De smeuïge balletjes van champignons en Parmezaanse kaas doen gehakt helemaal vergeten. Tel daar de royale Provençaalse saus boordevol groentjes bij en het gezonde feestmaal is compleet.
Tags: aubergine, balletjes, basilicum, champignonballetjes, champignons, courgette, Frankrijk, Frans, geen vlees, groentesaus, Harissa, Jeroen Meus, kids, kindvriendelijk, kruiden, kruidig, laurier, olijven, paddenstoelen, panko, paprika, parmezaan, parmezaanse kaas, provençaals, Provencaalse saus, provence, rijst, rozemarijn, saus, tijm, tomaten, tomatensaus, veel groenten, veel groentjes, vegetarisch, veggie, venkel, wilde rijst, witte wijn, wortel, zonder vlees
Kip in jagersaus (Sofie Dumont)
Gewoon lekker is vaak nog het beste, dat weet tv-kok Sofie Dumont als de beste. In dit recept maakt ze immers een heerlijke, ietwat feestelijke en haast nostalgische klassieker klaar: kip met jagersaus. Niet moeilijk en altijd lekker!
Tags: België, Belgisch, boerenkost, Bourgondië, Bourgondisch, braadkip, bruine fond, feest, feestelijk, gestoofd, grootmoederskost, jagersaus, karakter, kip, kipfilet, kippenbillen, kippenbouten, klassiek, klassieker, krachtig, laurier, peterselie, puree, rode wijn, saus, sofie dumont, spek, spekjes, stoofpot, stoofpotje, tijm, tomaten, tomatensaus, traditioneel, vlaams, Vlaanderen, volle smaak, zondag
Varkenshaas met mosterdsaus
Voor lekkere, dagelijkse kost met toch net dat beetje meer doe je er goed aan een sausje te bereiden. Het vraagt moeite noch tijd, en je maakt van een simpel stuk vlees meteen iets feestelijk. Zo ontdek je in dit recept hoe je een mals varkenshaasje vergezeld van een authentiek mosterdsausje. Pittig en toch zacht!
Zelfgemaakte knoflooksaus
Met een zelfgemaakt knoflooksausje kan je op heel wat momenten scoren: op een barbecue, bij pita of lamsvlees,... Zo'n sausje maken is uiterst eenvoudig en je kan de scherpte helemaal zelf bepalen.
Tags: barbecue, basis, basisrecept, bbq, beginner, bij vlees, bijgerecht, goedkoop, grill, grillen, knoflook, knoflooksaus, lam, lamsvlees, look, mayonaise, peterselie, pita, pitabroodjes, room, saus, sausje, snack, vegetarisch, veggie, zelfgemaakt
Pollo al Marsala
De ster in dit recept is Marsala, een Italiaanse versterkte wijn uit Sicilië. Het veelzijdige drankje heeft veel karakter en bestaat in droge en zoete varianten. Behalve een uitstekend aperitief, combineert het fantastisch met allerlei kazen. In dit mediterrane gerecht zorgt een royale scheut Marsala voor een eigenzinnig sausje dat heerlijk smaakt bij de malse kipfilets.
Tags: authentiek, basilicum, bloem, champignons, drank, Italië, kip, kipfilet, knoflook, koken met drank, koken met wijn, kruidig, look, Marsala, mediterraans, middellandse zee, niet moeilijk, olijfolie, oregano, paddenstoelen, pasta, pijnboompitjes, pijnboompitten, pollo, Pollo al Marsala, rustiek, saus, Sicilië, sjalot, sterke drank, vakantie, vakantiegevoel, versterkte wijn, wijn, zomer, zonnig
Pepersteak met een whiskysausje (Piet Huysentruyt)
Wie zin heeft in oerdegelijke kost om duimen en vingers bij af te likken, is bij Piet Huysentruyt altijd aan het juiste adres. De sympathieke West-Vlaamse kok weet als geen ander hoe je klassiekers op een geslaagde en toegankelijke manier bereid. In dit recept krijgt een typische steak-friet net iets meer door een pittig peperkorstje en een zalig sausje op basis van room en whisky.
Tags: altijd lekker, Belgisch, bouillon, frieten, frietjes, gepeperd, klassiek, klassieker, mayonaise, peper, pepersteak, Piet Huysentruyt, pittig, room, roomsaus, roomsausje, rund, rundsbouillon, rundsvlees, saus, steak, traditie, traditioneel, typisch, vlaams, Vlaanderen, vtm koken, whisky, whiskysaus
Steak met bordelaisesaus (Piet Huysentruyt)
Uit onderzoek blijkt dat de meest populaire saus bij een steak peperroomsaus is, op de voet gevolgd door bernaise- en champignonroomsaus. Stuk voor stuk lekkere sausjes, wat meer variatie kan echter zeker geen kwaad. Zo is er ook de Franse bordelaisesaus, op basis van rode wijn en boter, die onterecht een beetje in de vergetelheid is geraakt. Piet Huysentruyt beschrijft in dit recept hoe je deze gastronomische klassieker uit Frankrijk klaarmaakt.
Tags: biefstuk, bijgerecht, boter, bouillon, côte-a-l'os, entre-côte, Frankrijk, Frans, gastronomie, gastronomisch, klassiek, kruidig, monteren, restaurantsteak, rib-eye, rode wijn, rode wijn saus, rode wijnazijn, rund, rundsbouillon, rundsvlees, saus, sausje, sjalot, steak, tijm