Recepten - bouillon
Panissa rijst (Jamie Oliver)
Panissa is een onbekende (en onbeminde) Italiaanse broertje van de alom gekende klassieker uit Spanje: Paella. Het gerecht is wat rustieker maar heeft wel dezelfde basis wat de bereiding betreft: rijst langzaam laten garen in bouillon. Panissa wordt bovendien als een vollediger gerecht beschouwd omdat je er vrijwel alles in kwijt kan. Jamie Oliver leerde het recept het een echte Italiaanse mama, ontdek hieronder hoe je dit comfortabele eenpansgerecht met pancetta, witte bonen, tomaten en rode wijn klaarmaakt.
Tags: arborio, bonen, borlotti, bouillon, comfort food, comfy, éénpansgerecht, italiaans, Italië, Jamie Oliver, mediterraans, Paella, pancetta, Panissa, peterselie, pruimtomaten, rijst, risotto, rode wijn, rozemarijn, salami, selder, tomaten, ui, vleesbouillon, witte bonen
Varkenshaas met rabarber
Het haasje is niet alleen het beste deel van een varken, het is ook het meest veelzijdige. Het malse stuk vlees is vol van smaak en laat zich moeiteloos met allerlei ingrediënten combineren. In dit recept gaan aan de slag met een origineel ingrediënt: rabarber. Hoewel we deze stengels eerder associëren met zoete dessertjes, is de fris zure smaak ook erg geschikt om voor verrassend lekker smaken in een zout gerecht te zorgen.
Tags: ajuin, amberbier, anders, bier, bouillon, fris, gestoofd, honing, koken met bier, koken met fruit, kroket, kroketjes, kroketten, lente, origineel, rabarber, rabarberstengels, rozemarijn, rundsbouillon, stoofpotje, stoven, ui, Varken, varkenshaas, varkenshaasje, varkensvlees, verrassend, zoet-zuur, zomer
Oosterse runderreepjes
Deze spicy runderreepjes zijn een leuke troef om achter de hand te hebben. Snel klaar, weinig werk en makkelijk te combineren met allerlei gestoomde groentjes en rijst of noedels.
Tags: Aziatisch, Azië, bouillon, bruine fond, chili, exotisch, gemakkelijk, gember, honing, knoflook, koriander, look, Oosters, Orientaals, pikant, pittig, rund, runderreepjes, rundsbouillon, rundsvlees, saus, sausje, sesam, sesamzaadjes, sjalot, snel klaar, soja, sojasaus, spicy, tomaat, tomaten, tomatensausje, vlug, wereldkeuken, wok, wokken, zoet-zuur
Babi pangang
Babi pangang is een echte klassieker van Chinese afhaalrestaurants. Het is een oosters gerecht dat uit Maleisië of Indonesië afkomstig is en talloze varianten kent. De basis is echter eenvoudig: geroosterd varkensvlees in een pittige saus met typische smaakmakers. Ontdek in dit recept hoe je dit pittige gerecht eenvoudig zelf kan klaarmaken.
Tags: afhaalchinees, babi pangang, bouillon, bruine suiker, chili, chilisaus, China, Chinees, Chinees afhaalrestaurant, citroen, gemarineerd, gember, getomateerd, Indonesië, Indonesisch, ketchup, ketjap, ketjap manis, ketjapsaus, knoflook, kruidig, look, Maleisië, Maleisisch, marinade, noedels, Oosters, Orientaals, pikant, pittig, rijst, rode pepers, rundsbouillon, sambal, sambal oelek, smaakvol, soja, sojasaus, sweet and spicy, take away, tomatenconcentraat, tomatenpuree, Varken, varkenslapjes, varkensreepjes, varkenssneden, varkensvlees, veel smaak, verre oosten, zoet-zuur
Gele curry met scampi
Kant-en-klare curry's zijn een godsgeschenk om snel en efficiënt een oosterse wind door je gerechten te jagen. De rode variant is heel bekend, maar wist je dat er ook gele curry's te vinden zijn? Deze zijn iets minder uitgesproken van smaak. Zo zorg je in combinatie met een flinke hoeveelheid groentjes en scampi zonder enige moeite voor een heel smaakvol gerecht.
Tags: Aziatisch, Azië, bouillon, chili, chilipeper, citroengras, courgette, curry, gele curry, gember, groentebouillon, kerrie, knoflook, kokos, kokosmelk, kokosroom, kruidig, lente-ui, limoen, look, Oosters, Orientaals, paprika, pijpajuin, pittig, puntpaprika, rijst, romig, scampi, scampi's, schaaldieren, smaakvol, tomatenpuree, ui, veel groenten, veel groentjes, vissaus, witte wijn, zeevruchten, zoete aardappel, zoete paprika, zwarte bonen
Pizzaiola-kotteleten
Fans van pizza zullen ongetwijfeld vertrouwd zijn met de veelzijdige 'pizzaiola'-bereiding. Het concept is lekker eenvoudig: iets bereiden in pizza-stijl. Het is een veelzijdige aanpak waar de typische ingrediënten zoals tomaten, knoflook en oregano voor een volle smaak zorgen. In dit recept krijgen malse varkenskoteletten deze Italiaanse make-over.
Tags: basilicum, bouillon, groene kruiden, inkoken, italiaans, Italië, knoflook, kotelet, koteletten, kruiden, kruidig, look, mediterraans, oregano, pizza, pizza-saus, pizza-stijl, pizzaiola, salie, smoren, sudderen, tomaten, tomatensaus, Varken, varkensvlees, venkel, venkelzaad, vlees smoren, wijn, witte wijn, zuiders
Kip pilav
Pilav is een heel populaire manier om graansoorten (voornamelijk rijst) te bereiden in het Midden-Oosten en Centraal-Azië. Tegenwoordig is het vooral in Turkije een veelvoorkomend (bij)gerecht. Je kan de techniek vergelijken met paella en risotto: nadat de korrels werden gefruit in olie, worden ze traag gaar gesmoord in bouillon met extra ingrediënten naar wens. Het is een erg veelzijdig gerecht dat op ontelbare manieren kan klaargemaakt worden. In dit recept ontdek je een prima basis met kip.
Tags: Azië, bijgerecht, bouillon, Centraal-Azië, couscous, garam masala, gebakken kip, geroosterde kip, gesmoord, gevogelte, granaatappel, granaatappelpitjes, granaatappelpitten, kikkererwten, kip, kipfilet, kippenbouillon, kippenbouten, koud en warm, kurkuma, midden-oosten, Oosters, orzo, pasta, pealla, peterselie, peulvruchten, pilav, ras el hanout, restjes kip, rijstkorrels, risotto, smoren, specerijen, traag, Turkije, ui, variatie, veelzijdig, wereldkeuken, werelds, yoghurt
Butternut-risotto met scampi
Een vrij eenvoudige en alledaagse bereiding die toch ook feestelijk kan ingezet kan worden? Risotto! Deze smeuïge klassieker uit de Italiaanse keuken kan zonder problemen gecombineerd worden met allerlei ingrediënten. Deze variant met stukjes butternut en scampi is ideaal tijdens de herfst- en wintermaanden.
Fazant in Duvelsaus
Het wildseizoen is een uitgelezen kans om vlees en gevogelte klaar te maken dat eerder zeldzaam is. Zo zijn we allemaal vertrouwd met de typische smaak van kip en is de meer verfijndere en karaktervolle smaak van fazant eerder onbekend terrein. Een gemis dat dit recept wil oplossen: naast gebakken patatjes en bloemkool zorgt het blonde speciaalbier Duvel voor een kenmerkend smaakpallet in dit feestelijke ovengerecht.
Tags: België, Belgisch, bloemkool, blond bier, bouillon, Duvel, Duvelsaus, éénpansgerecht, fazant, feestelijk, gerookt spek, gerookte spekjes, gevogelte, herfst, herfstmaanden, kippenbouillon, kippenfond, koken met bier, mosterd, oven, ovengebakken, room, spekjes, spekvet, sterk bier, tijm, uitpakken, vlaams, Vlaanderen, wild, wildseizoen, winter, zondagse kost
Pepersteak met een whiskysausje (Piet Huysentruyt)
Wie zin heeft in oerdegelijke kost om duimen en vingers bij af te likken, is bij Piet Huysentruyt altijd aan het juiste adres. De sympathieke West-Vlaamse kok weet als geen ander hoe je klassiekers op een geslaagde en toegankelijke manier bereid. In dit recept krijgt een typische steak-friet net iets meer door een pittig peperkorstje en een zalig sausje op basis van room en whisky.
Tags: altijd lekker, Belgisch, bouillon, frieten, frietjes, gepeperd, klassiek, klassieker, mayonaise, peper, pepersteak, Piet Huysentruyt, pittig, room, roomsaus, roomsausje, rund, rundsbouillon, rundsvlees, saus, steak, traditie, traditioneel, typisch, vlaams, Vlaanderen, vtm koken, whisky, whiskysaus
Steak met bordelaisesaus (Piet Huysentruyt)
Uit onderzoek blijkt dat de meest populaire saus bij een steak peperroomsaus is, op de voet gevolgd door bernaise- en champignonroomsaus. Stuk voor stuk lekkere sausjes, wat meer variatie kan echter zeker geen kwaad. Zo is er ook de Franse bordelaisesaus, op basis van rode wijn en boter, die onterecht een beetje in de vergetelheid is geraakt. Piet Huysentruyt beschrijft in dit recept hoe je deze gastronomische klassieker uit Frankrijk klaarmaakt.
Tags: biefstuk, bijgerecht, boter, bouillon, côte-a-l'os, entre-côte, Frankrijk, Frans, gastronomie, gastronomisch, klassiek, kruidig, monteren, restaurantsteak, rib-eye, rode wijn, rode wijn saus, rode wijnazijn, rund, rundsbouillon, rundsvlees, saus, sausje, sjalot, steak, tijm
Risotto met mosselen
Risotto is een echte klassieker uit de Italiaanse keuken. Met mosselen maak je een verfijnde maar iets minder bekende variant die nochtans heel populair is op feestelijkheden. Absoluut het proberen waard!
Tags: bacon, bouillon, chili, fijn, gerookt spek, italiaans, Italiaanse gerechten, Italië, knoflook, look, mosselen, peterselie, prei, rijst, risotto, selder, spekjes, verfijnd, vis, visbouillon, witte wijn, zee, zeevruchten
Eendenragout
Ragout kennen we ook als vol-au-vent, de typische bereiding uit de Franse keuken die stevige saus op basis van bloem en boter combineert met malse stukjes vlees en groentjes. De ultieme klassieker is uiteraard met kip en champignons, maar je kan er wel degelijk varianten op klaarmaken. Deze winterse ragout van eend vraagt wat werk, maar het feestelijke resultaat zal niemand teleurstellen.
Tags: bouillon, bouillon maken, bruine champignons, champignon, champignons, chic, chique, eend, eendenragout, feest, feestdagen, feestelijk, Frankrijk, Frans, Franse keuken, gerookt spek, gerookte spekblokjes, grootmoeders keuken, herfst, kastanje champignons, kastanjechampignons, kerst, kerstmis, klassiek, klassieker, kroket, kroketten, kruiden, kruidig, kruidnagel, laurier, nieuwjaar, oud en nieuw, oudjaar, peterselie, ragout, rijkelijk, rode wijn, roux, saus, spek, spekreepjes, tijm, variant, variant op een klassieker, vol-au-vent, wild, wilde eend, wildseizoen, winter, zilveruitjes, zondag, zondagse kost
Spaanse kip (slowcooker)
Het fantastische aan een slowcooker zit 'm niet alleen in het comfort. Geen andere bereidingswijze laat je ingrediënten zo goed tot leven komen. Verwacht je dan ook aan een overdosis smaken en geuren wanneer je deze kippenbouten op Spaanse wijze met typische smaakmakers zoals chorizo, paprika en olijven klaarmaakt.
Tags: bouillon, brood, chorizo, crockpot, groene olijven, kip, kippenbouillon, kippenbouten, knoflook, kruiden, kruidig, look, mediterraans, mediterraanse keuken, olijven, paprika, pasta, pikant, pittig, rijst, salie, sjalot, sjalotten, slow cooker, slow cooking, slowcooker, smaakvol, Spaans, Spanje, tijm, tomaten, tomatensaus, traag gegaard, witte wijn, zomer, zomers, zon, zonnig
Wintercouscous (Ottolenghi)
Voor veel mensen is couscous typisch zomers. De link met de mediterraanse wereld doet ons immers heerlijk wegdromen naar fijne vakanties. En toch kan je er ook iets van maken dat als perfecte winterkost mag bestempeld worden. De inventieve topchef Yotam Ottolenghi noemt dit gerecht zijn ultieme wintercouscous. Laat je zeker niet afschrikken door de lijvige ingrediëntenlijst, een fantastisch, vegetarisch gerecht bomvol smaak is wat je te wachten staat...
Tags: abrikozen, anijs, arabisch, bouillon, butternut, chili, chilipeper, chilipepers, cous cous, couscous, fruit, gedroogd fruit, gember, groentebouillon, Harissa, herfst, kaneel, kikkererwt, kikkererwten, koriander, koude dagen, kruidig, kurkuma, laurier, limoen, mediterraans, midden-oosten, Oosters, Ottolenghi, paprika, pittig, pompoen, raap, rapen, sjalot, smaakvol, steranijs, vegan, veganistisch, vegetarisch, veggie, wereldkeuken, winter, wintergroenten, winters, wortel, Yotam Ottolenghi