Recepten - wild

Stoofpotje van everzwijn met pastinaak (Sofie Dumont)

Stoofpotje van everzwijn met pastinaak (Sofie Dumont)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)
In dit fantastisch recept haalt Sofie Dumont die typische sfeer van gezelligheid op die zo kenmerkend is voor de feestdagen. Dit hartverwarmende stoofpotje van wild met verfijnde accenten is perfect om een kerst- of oudjaarsfeest culinair te doen slagen!

Hertenragout

Hertenragout
Geen herfst- en wintermaanden zonder wild op tafel! Die authentieke en karakteristieke smaken doen lekkerbekken watertanden. De beste aanpak is ook meteen de meest eenvoudige: een simpel stoofpotje is al meer dan voldoende om lekker wild, zoals hert, alle eer aan te doen. Deze eenvoudige ragout (die niet mis zou staan op een kerst- of nieuwjaarsfeest) moet je dan ook geprobeerd hebben!

Fazant in Duvelsaus

Fazant in Duvelsaus
Het wildseizoen is een uitgelezen kans om vlees en gevogelte klaar te maken dat eerder zeldzaam is. Zo zijn we allemaal vertrouwd met de typische smaak van kip en is de meer verfijndere en karaktervolle smaak van fazant eerder onbekend terrein. Een gemis dat dit recept wil oplossen: naast gebakken patatjes en bloemkool zorgt het blonde speciaalbier Duvel voor een kenmerkend smaakpallet in dit feestelijke ovengerecht.

Konijn in donker bier

Konijn in donker bier
Wanneer de herfst weer in het land is, is het wildseizoen weer aangebroken. Dat staat voor hartverwarmende en oerdegelijke kost. Zo is konijn gegaard in donker bier een echte klassieker. Lekker vol van smaak en perfect als zondags (feest)maal. Vergeet echter het geheime ingrediënt niet: geduld.

Everzwijn met spruitjes

Everzwijn met spruitjes
Spruitjes zijn misschien niet ieders favoriete groente, liefhebbers weten dat de karakteristieke smaak een echte delicatesse is. Zeker in combinatie met andere seizoenssmaken, zoals een karaktervol stukje everzwijn en een romig sausje, kan je zonder veel inspanning een lekker maal klaarmaken dat op en top herfst/winter uitstraalt.

Eendenragout

Eendenragout
Ragout kennen we ook als vol-au-vent, de typische bereiding uit de Franse keuken die stevige saus op basis van bloem en boter combineert met malse stukjes vlees en groentjes. De ultieme klassieker is uiteraard met kip en champignons, maar je kan er wel degelijk varianten op klaarmaken. Deze winterse ragout van eend vraagt wat werk, maar het feestelijke resultaat zal niemand teleurstellen.

Appelen met veenbessen

Appelen met veenbessen
Een smaakvol stuk wild kan je uitstekend combineren met een zoet bijgerecht. De krachtige vleessmaak kan immers wat contrast gebruiken. Een echte klassieker, die je ook kan inzetten tijdens de feestdagen, zijn gestoofde appeltjes met veenbessen. Ontdek in dit recept hoe je deze klassieker kan klaarmaken.

Champignonsoep met peterselie (Sandra Bekkari)

Champignonsoep met peterselie (Sandra Bekkari)
Dat je in de eeuwige zoektocht naar lekkere maar gezonde recepten altijd bij Sandra Bekkari terecht kan, is al lang geen geheim meer. Met dit recept gaat Sandra vol voor simpel, waardoor dit lekkere soepje helemaal vegan én glutenvrij is. Absoluut het proberen waard!

Reefilet met jagersaus

Reefilet met jagersaus
Wildliefhebbers hoef je niet te vertellen dat de herfstmaanden vanuit een culinair perspectief top zijn. Als het echt luxueus mag zijn, is reefilet een fantastische keuze. Dit supermalse en karaktervolle stukje vlees heeft weinig extra nodig, een typisch jagersausje is al ruimschoots voldoende om een feestelijk maal te verzekeren.

Brabantse fazantfilets (Colruyt)

Brabantse fazantfilets (Colruyt)
Fazant mag dan wel een beetje verdwenen zijn uit ons eetpatroon, dit karaktervolle wild wordt al eeuwen geserveerd in de Nederlanden. Vooral in Brabant en rond Brussel was de opvallend vogel een populair gerecht als het wat feestelijker mocht zijn. De ultieme klassieker uit het kookboek van oma: fazant op Brabantse wijze (met witloof). Met deze haalbare variant van Colruyt kan ook jij deze zondagse topper snel op tafel toveren.

Everzwijnragout met pompoen en spinazie (Colruyt)

Everzwijnragout met pompoen en spinazie (Colruyt)
Hoewel het weer frisser en natter wordt, zijn er ook pluspunten aan de herfst. Denk aan dekentjes, warme drankjes, stoofpotjes en wild. Vooral die laatste twee gaan uitstekend samen, weet Colruyt. In dit toffe en heel makkelijke recept komt het beste van de herfst samen tot een pot culinair geluk!

Portsaus

Portsaus
Een gerecht helemaal tot in de puntjes afwerken doe je in veel gevallen met een uitgelezen sausje. Een klassieker waar je nooit iets mis mee kan doen: portsaus. Dit romig sausje met een zoete smaaktoets dankzij de Porto past bij heel veel stukken vlees. Vooral wild kan je naar een hoger niveau tillen met dit lekkere, feestelijke en makkelijk te maken sausje.

Knolselderpuree

Knolselderpuree
Eén van de allerbeste dingen aan de intrede van de herfst, is de start van het knolselderseizoen. De veelzijdige groente is erg lekker in soepen maar schittert in een puree. Perfect bij een lekker stukje wild.

Konijn op Italiaanse wijze

Konijn op Italiaanse wijze
Wanneer de zomer op haar laatste benen loopt en je het wildseizoen al kan ruiken, is het soms moeilijk om een gepast seizoensrecept te vinden. Liefhebbers van konijn en/of de Italiaanse keuken zullen daarom dol zijn op dit recept: het combineert het beste van twee uitzonderlijk lekkere werelden!

Everzwijnragout (slowcooker)

Everzwijnragout (slowcooker)
Niks lekkerder dan een ragout die alle tijd van de wereld heeft gekregen om zalig mals te worden. Deze everzwijnragout warmt je gegarandeerd op tijdens een frisse winter- of herfstdag.