Recepten - rode wijn
Kip Marengo
Dit beroemde recept heeft een historisch randje. Het zou het lievelingsgerecht van Napoleon geweest zijn nadat zijn chef-kok, net voor de Slag bij Marengo (1800), moest improviseren met een paar beschikbare ingrediënten toen de Franse generaal om een snelle hap vroeg. Napoleon won de strijd en wilde sindsdien niets anders meer op zijn bord net voor veldslagen. Of het verhaal helemaal klopt is twijfelachtig, maar dat dit een buitengewoon lekker stoofpotje is staat wél vast.
Tags: basilicum, champignons, cognac, ei, eieren, Frankrijk, Frans, gevogelte, historisch, italiaans, Italië, kip, kipfilet, kippenblokjes, kippenbouillon, knoflook, marengo, mediterraans, Napoleon, rivierkreeft, rivierkreeftjes, rode wijn, stoofpot, stoofpotje, tomaat, tomaten, tomatenblokjes, ui
Panissa rijst (Jamie Oliver)
Panissa is een onbekende (en onbeminde) Italiaanse broertje van de alom gekende klassieker uit Spanje: Paella. Het gerecht is wat rustieker maar heeft wel dezelfde basis wat de bereiding betreft: rijst langzaam laten garen in bouillon. Panissa wordt bovendien als een vollediger gerecht beschouwd omdat je er vrijwel alles in kwijt kan. Jamie Oliver leerde het recept het een echte Italiaanse mama, ontdek hieronder hoe je dit comfortabele eenpansgerecht met pancetta, witte bonen, tomaten en rode wijn klaarmaakt.
Tags: arborio, bonen, borlotti, bouillon, comfort food, comfy, éénpansgerecht, italiaans, Italië, Jamie Oliver, mediterraans, Paella, pancetta, Panissa, peterselie, pruimtomaten, rijst, risotto, rode wijn, rozemarijn, salami, selder, tomaten, ui, vleesbouillon, witte bonen
Kip in jagersaus (Piet Huysentruyt)
Met deze meesterlijke klassieker kan je het hele jaar door groot en klein plezieren. De basis voor een geslaagde jagersaus? Die legt Piet Huysentruyt je uit in dit Bourgondische recept!
Spaghetti met krokante kip
Met dit toffe gerecht zit jong en oud in een vingerknap aan tafel. Een eenvoudige spaghetti zonder poespas smaakt altijd, aangevuld met de krokante stukjes kip wordt het een waar feestmaal!
Tags: alledaags, basic, basilicum, chili, chilipeper, comfort food, easy, italiaans, Italië, kids, kindervriendelijk, knapperig, knoflook, korstje, krokant, lekker gewoon, makkelijk, oregano, panko, parmezaan, parmezaanse kaas, pasta, rode wijn, rucola, saus, sjalot, spaghetti, tomaten, tomatenpuree, tomatensaus, tomatenstukjes, voor jong en oud
Kip in jagersaus (Sofie Dumont)
Gewoon lekker is vaak nog het beste, dat weet tv-kok Sofie Dumont als de beste. In dit recept maakt ze immers een heerlijke, ietwat feestelijke en haast nostalgische klassieker klaar: kip met jagersaus. Niet moeilijk en altijd lekker!
Tags: België, Belgisch, boerenkost, Bourgondië, Bourgondisch, braadkip, bruine fond, feest, feestelijk, gestoofd, grootmoederskost, jagersaus, karakter, kip, kipfilet, kippenbillen, kippenbouten, klassiek, klassieker, krachtig, laurier, peterselie, puree, rode wijn, saus, sofie dumont, spek, spekjes, stoofpot, stoofpotje, tijm, tomaten, tomatensaus, traditioneel, vlaams, Vlaanderen, volle smaak, zondag
Pizzaiola-kotteleten
Fans van pizza zullen ongetwijfeld vertrouwd zijn met de veelzijdige 'pizzaiola'-bereiding. Het concept is lekker eenvoudig: iets bereiden in pizza-stijl. Het is een veelzijdige aanpak waar de typische ingrediënten zoals tomaten, knoflook en oregano voor een volle smaak zorgen. In dit recept krijgen malse varkenskoteletten deze Italiaanse make-over.
Tags: basilicum, bouillon, groene kruiden, inkoken, italiaans, Italië, knoflook, kotelet, koteletten, kruiden, kruidig, look, mediterraans, oregano, pizza, pizza-saus, pizza-stijl, pizzaiola, salie, smoren, sudderen, tomaten, tomatensaus, Varken, varkensvlees, venkel, venkelzaad, vlees smoren, wijn, witte wijn, zuiders
Stoofvlees met spek, veenbessen en rode wijn (Colruyt)
Hoewel er in de verste verte niets verkeerd is aan een grote pot oerdegelijk stoofvlees, mag het soms net dat ietsje meer zijn. Zo maakt Colruyt van deze Belgische klassieker iets feestelijk in dit uitstekende recept. De toevoeging van spekjes en veenbessen maakt er een onmisbaar gerecht van tijdens winter- en feestdagen.
Tags: authentiek, Belgisch, Blegië, boerenkost, Colruyt, feestdagen, feestelijk, frieten, frietjes, gewoon, gewoon lekker, kerst, kerstmis, klassiek, klassieker, kroketjes, kroketten, lokaal, met een slaatje, opvallend, rode wijn, rundsstoverij, rundsvlees, stoofpot, stoofvlees, stoven, stoverij, typisch, variant, vlaams, Vlaanderen, winter, wintergerecht
Stoofpotje van everzwijn met pastinaak (Sofie Dumont)
In dit fantastisch recept haalt Sofie Dumont die typische sfeer van gezelligheid op die zo kenmerkend is voor de feestdagen. Dit hartverwarmende stoofpotje van wild met verfijnde accenten is perfect om een kerst- of oudjaarsfeest culinair te doen slagen!
Tags: bruine fond, cranberries, ever, everzwijn, feestdagen, feestelijk, gemarineerd, gestoofd, herfst, jeneverbessen, kerst, kerstmis, kroketjes, kroketten, marinade, nieuwjaar, oud en nieuw, oudjaar, pastinaak, peperkoek, pommes duchesse, rode wijn, rodebessengelei, rustig, sofie dumont, stoofpot, stoofpotje, stoverij, traag garen, veenbessen, vijgen, wild, wildseizoen, winter, wortel, zondag, zondagse kost
Luikse pensen met tomatensaus en aardappelen (Jeroen Meus)
Voor smakelijke en oerdegelijke dagelijkse kost moet je bij Jeroen Meus zijn. De sympathieke tv-kok slaagt er telkens weer in om met typische en betaalbare ingrediënten iets lekkers op tafel te toveren. Zo is dit meesterlijk eenvoudig gerecht perfect op een doordeweekse avond; Luikse pensen met een kruidig tomatensausje en gekookte patatjes. Soms moet dat echt niet meer zijn.
Tags: aardappel, aardappelen, alledaags, beginner, België, Belgisch, boerenkost, dagelijkse kost, doordeweeks, één, gekookte aardappelen, gewoon, Jeroen Meus, Luikse pens, Luikse pensen, pens, pensen, simpel, snel klaar, snel klaargemaakt, tomaat, tomatensaus, voor elke dag, witte pens, witte pensen, worst
Steak met bordelaisesaus (Piet Huysentruyt)
Uit onderzoek blijkt dat de meest populaire saus bij een steak peperroomsaus is, op de voet gevolgd door bernaise- en champignonroomsaus. Stuk voor stuk lekkere sausjes, wat meer variatie kan echter zeker geen kwaad. Zo is er ook de Franse bordelaisesaus, op basis van rode wijn en boter, die onterecht een beetje in de vergetelheid is geraakt. Piet Huysentruyt beschrijft in dit recept hoe je deze gastronomische klassieker uit Frankrijk klaarmaakt.
Tags: biefstuk, bijgerecht, boter, bouillon, côte-a-l'os, entre-côte, Frankrijk, Frans, gastronomie, gastronomisch, klassiek, kruidig, monteren, restaurantsteak, rib-eye, rode wijn, rode wijn saus, rode wijnazijn, rund, rundsbouillon, rundsvlees, saus, sausje, sjalot, steak, tijm
Toscaans stoofvlees (Colruyt)
Stoofvlees mag dan wel de Belgische klassieker bij uitstek zijn, ook in andere keukens is het langzaam stoven van blokjes vlees een populair gegeven. Colruyt ging voor dit recept neuzen in de rijke culinaire tradities van Toscane in Italië. Dankzij de volle rode wijn en typische kruiden is een heerlijk diner gegarandeerd!
Ratatouille (slowcooker)
Ratatouille is een echte klassieker uit de Provençaalse keuken. Het is een simpel groentegerecht dat zowel koud als warm kan gegeten worden. Ideaal bij vlees, brood, als gezonde lunch, noem maar op! De basis achter het recept is vrij eenvoudig: typische mediterraanse groentes (courgette, aubergine, tomaat) die zachtjes worden gestoofd met de kenmerkende kruiden uit de Provençe. Wil je de fijne smaken helemaal tot hun recht laten komen? Ga dan aan de slag met een slowcooker!
Tags: aubergine, barbecue, bbq, bij brood, bijgerecht, Bourgondisch, courgette, dieet, Frankrijk, Frans, gezond, groenten, groentjes, herbes des provence, knoflook, kruidig, laurier, look, lunch, mager, mediterraans, middellandse zee, provençaals, Provençaalse keuken, Provençaalse kruiden, provence, ratatouille, rode ui, rode wijn, rozemarijn, side dish, slow cooker, slowcooker, stoven, tijm, tomaat, tomaten, traag, traag gegaard, typisch, ui, uien, veel groenten, vegan, veganistisch, vegetarisch, veggie, zuid-europa, zuiden
Penne met kippengehakt
Voor een lekkere pastabereiding hoef je niet uitzonderlijk origineel te zijn. De ultieme basis uit de Italiaanse keuken waar je altijd op kan rekenen: tomatensaus! In dit recept gaan we aan de slag met kippengehakt, fijne kruiden en een resem groentjes. Een heel fijn en smaakvol resultaat gegarandeerd, voor jong en oud!
Tags: chili, courgette, gegratineerd, gehakt, gerookte paprika, gratineren, italiaans, Italië, kip, kippengehakt, knoflook, komijn, kruiden, kruidentuiltje, kruidig, mediterraans, mozzarella, oregano, paprika, pasta, pastasaus, penne, Provençaalse kruiden, tomaten, tomatensaus, tuinkruiden, vlees, volkoren, volkoren pasta, volkoren penne, wortel, zwarte olijven
Rodekool
Gestoofde rodekool is een traditionele wintergroente in West-Europa. Niet iedereen is fan, wat grotendeels te wijten is aan de vele manieren waarop de groente bereid wordt. Ontdek in dit recept het ideale basisrecept!
Tags: appel, appelen, azijn, België, Belgisch, Duits, Duitsland, gekookt, gestoofd, groenten, groentes, herfst, herfstgroente, koken, kool, kruidnagel, lokaal, Nederland, Nederlands, plaatselijk, rode kool, rode wijn, rodekool, stoven, traditie, traditioneel, vegan, veganistisch, vegetarisch, veggie, winter, wintergroente, winters
Kippendijen in rodewijnsaus
Op een donkere, kille dag gaat er niets boven een dampende stoofpot vol smaak. Een echte opknapper! Verbaas jezelf met deze stoofpot die naast supermalse stukken kip, een smaakvolle en krachtige saus garandeert. Niet te missen.
Tags: au vin, België, Belgisch, boerenkost, coq-au-vin, Frankrijk, Frans, Franse keuken, frieten, frietjes, gerookt spek, gestoofd, groene kruiden, grootmoeders keuken, herfst, kip, kippenbouten, kippendijen, kroketten, prei, puree, rode wijn, rode wijnsaus, selder, spek, spekjes, stoofpotje, stoven, tijm, wijnsaus, winter, winters, wortel, wortelen, zondag, zondagse kost