Recept - Kip Marengo

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
Kip Marengo
Recept Afdrukken
Dit beroemde recept heeft een historisch randje. Het zou het lievelingsgerecht van Napoleon geweest zijn nadat zijn chef-kok, net voor de Slag bij Marengo (1800), moest improviseren met een paar beschikbare ingrediënten toen de Franse generaal om een snelle hap vroeg. Napoleon won de strijd en wilde sindsdien niets anders meer op zijn bord net voor veldslagen. Of het verhaal helemaal klopt is twijfelachtig, maar dat dit een buitengewoon lekker stoofpotje is staat wél vast.
Kip Marengo
Recept Afdrukken
Dit beroemde recept heeft een historisch randje. Het zou het lievelingsgerecht van Napoleon geweest zijn nadat zijn chef-kok, net voor de Slag bij Marengo (1800), moest improviseren met een paar beschikbare ingrediënten toen de Franse generaal om een snelle hap vroeg. Napoleon won de strijd en wilde sindsdien niets anders meer op zijn bord net voor veldslagen. Of het verhaal helemaal klopt is twijfelachtig, maar dat dit een buitengewoon lekker stoofpotje is staat wél vast.
Porties Prep Tijd Kook Tijd
4personen 15minuten 30minuten
Porties Prep Tijd
4personen 15minuten
Kook Tijd
30minuten
Ingrediënten
Porties: personen
Ingrediënten
Porties: personen
Instructies
  1. Kook de eitjes gaar in een ruime hoeveelheid water. Laat ze schrikken onder koud water en laat afkoelen.
  2. Versnijd de kipfilets in hapklare blokjes. Kruid royaal met peper en zout.
  3. Verhit een flinke scheut olijfolie in een ruime pan. Bak de kippenblokjes kort maar krachtig aan tot ze rondom gekleurd zijn.
  4. Schep de kippenblokjes uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
  5. Verlaag het vuur en fruit de gesnipperde ui en knoflook.
  6. Voeg de champignons toe en laat opbakken tot er geen vocht meer in de pan is. Kruid met peper en zout.
  7. Blus de champignons met een stevige scheut cognac en laat droogkoken.
  8. Versnijd ondertussen de pruimtomaten in kleine blokjes.
  9. Voeg de stukjes tomaat en tomatenpuree toe. Laat even aanbakken, roer goed.
  10. Blus met de rode wijn en roer alle aanbaksels los. Voeg kippenbouillon toe en laat op een zacht vuur inkoken.
  11. Voeg de stukjes kip toe en laat ze nog een tiental minuten garen zodat ze lekker mals worden.
  12. Roer net voor het opdienen ook de rivierkreeftjes door de saus (laat ze zeker niet te lang meekoken, dan worden ze taai).
  13. Werk naar smaak af met peper en zout. Versier net voor het opdienen met een flinke hoeveelheid vers gesnipperde basilicum en kwartjes hardgekook ei. Smakelijk!
Notities

Extra leuk aan dit gerecht is dat je het veelzijdig kan inzetten. Met wat brood op een doordeweeks avond, of met kroketjes en een royale salade op een feestelijk moment, het kan allemaal!

Deel dit Recept

Speak Your Mind

*