Recepten - Belgisch
Kabeljauwhaasje met amandelkorst en wortelpuree (Sandra Bekkari)

Eens te meer toont Sandra Bekkari dat ze de geheime combinatie van lekker en toch gezond helemaal meester is. Smaakvolle kabeljauwhaasjes combineert ze met een pittige korts op basis van amandel en mosterd. Een eenvoudige maar verrassende wortelpuree en broccoli maken het gezonde feestmaal compleet.
Tags: alledaags, amandel, amandelmeel, amandelschilfers, broccoli, citroen, dieet, diëten, elke dag, geen gluten, gezond, groentepuree, kabeljauw, kabeljauwhaas, kabeljauwhaasje, korstje, kruidig, kurkuma, low carb, mager, mosterd, noordzee, oveb, puree, ras el hanout, sana, Sandra Bekkari, snel klaar, snel klaargemaakt, vermageren, vis, wereldkeuken, werelds, wortel, wortelen, wortelpuree
Aspergegratin met hesp

De lente staat op culinair vlak synoniem voor asperges. Deze typische lekkernij van bij ons kan je op heel veel manieren klaarmaken. De aanpak in dit recept is eenvoudig en toch verrassend. De groene en witte asperges komen helemaal tot hun recht onder een dun laagje kaassaus dat gegratineerd wordt met fijne stukjes hesp. Ook lekker als voorgerechtje!
Tags: aspargus, asperge, asperges, beenham, België, Belgisch, gegratineerd, gemalen kaas, gratin, gratineren, groene asperges, ham, hamblokjes, hesp, hoofdgerecht, kaas, kaassaus, lente, oven, ovenschotel, Pasen, roux, simpel, voorgerecht, witte asperges, witte saus
Gegrilde spiering met Mexicaanse salade (Jeroen Meus)

Met dit toffe recept zorgt Jeroen voor een Mexicaans gevoel in de keuken. De frisse en royale salade die hij presenteert bevat alle typische smaakmakers die je uit het land van de sombrero's mag verwachten: bonen, maïs, salsa, jalapeñopepers,... Heerlijk in combinatie met een flinke lap varkensspiering.
Tags: avocado, bonen, dagelijkse kost, exotisch, gegrild, grillen, jalapeno, Jeroen Meus, kerstomaatjes, kerstomaten, komijn, komkommer, koriander, kruidig, limoen, maaltijdsalade, maïs, Mexicaans, Mexico, oregano, paprika, pepers, pittig, rode bonen, salade, salsa, spiering, spinazie, tomaten, Varken, varkensspiering, varkensvlees, wereldkeuken, witte bonen, zure room
Champignonroomsaus

Champignonroomsaus behoort tot het basispakket 'alledaagse recepten die je altijd kan inzetten'! Deze eenvoudige, romige saus past immers erg goed bij steak, kip, vis,... en is klaar zonder veel werk. Ontdek hieronder het perfecte basisrecept.
Tags: archiduc, bijgerecht, champignon, champignons, cognac, flambeer, flamberen, kan altijd, kastanjechampignons, kip, paddenstoelen, Parijse champignons, past altijd, peterselie, room, roomsaus, saus, sausje, steak, vegetarisch, veggie, vis, vlees, whisky
Geroosterde zalm met groentjes (Jamie Oliver)

Met een heerlijke ovenschotel kan je doordeweeks lekker én gezond koken zonder uren in de keuken te moeten staan. Dat weet de Britse topchef Jamie Oliver ook. Zo stelde hij een lekker ingrediëntenlijstje samen met knapperige zalmfilets in de hoofdrol. Een frisse dressing op basis van mosterd en yoghurt zorgt voor de verfijnde finishing touch.
Tags: aardappelen, aardappeltjes, alledaags, bakken, basilicum, boontjes, citroen, dressing, gezond, gezond koken, groene bonen, groene boontjes, Jamie Oliver, kerstomaatjes, kerstomaten, knoflook, krieltjes, look, mosterd, olijven, oven, ovengeroosterd, ovenschotel, simpel, vis, voor elke dag, yoghurt, zalm, zalmfilet, zwarte olijven
Puree van knolselder met grijze garnalen (Pascale Naessens)

Dit is wederom een verfijnd maar verrassend eenvoudig recept met hele pure smaken van Pascale Naessens. Je kan het bovendien erg veelzijdig inzetten: van feestelijk voorgerecht tot eenvoudige lunch. Absoluut het proberen waard!
Courgettepannenkoekjes

Hoewel het minder voor de hand ligt kan je uiteraard ook hartige pannenkoekjes maken. Dit kan een leuke manier zijn om je ontbijt of lunch origineler en gevarieerder te maken. Maar ook als bijgerecht zijn hartige pannenkoekjes heel leuk. In dit recept gaan we aan de slag met courgettes: lekker én gezond.
Tags: azijn, bijgerecht, courgette, courgettepannenkoek, courgettepannenkoeken, courgettepannenkoekjes, courgettes, ei, eieren, groente, groentes, groentjes, hartig, komijn, lente-ui, look, lunch, munt, ontbijt, pannenkoek, pannenkoeken, pannenkoekjes, peterselie, vegetarisch, veggie, volle yoghurt, yoghurt, zout
Griekse pasta met merguez en tomatensaus (Colruyt)

De alledaagse recepten van Colruyt garanderen haalbare en lekkere resultaten. Geen wonder dat ze erg populair zijn. Met dit rijke recept zal je zeker scoren bij de allerkleinsten: lekker veel groentjes met verrassende Griekse pasta en pittige stukjes worst.
Tags: alledaags, aubergine, citroen, Colruyt, courgette, Frankrijk, Frans, grieks, Griekse pasta, groene kruiden, kindvriendelijk, komijn, kruiden, kruidig, mediterraans, merguez, middellandse zee, orzo, paprika, pasta, provençaals, Provencaalse saus, risoni, saffraan, tomaten, tomatensaus, veel groentjes, veel smaken, worst, worstjes, zomer, zomers, zonnig
Mosterdkrieltjes met spek

Voor een snel maar bijzonder smaakvol aardappelgerecht is dit recept een perfecte keuze. Lekker met een knapperig slaatje, of als bijgerecht op een barbecue.
Tags: barbecue, bbq, bieslook, bijgerecht, gerookt spek, honing, krielaardappeltjes, krielpatatjes, krieltjes, mosterd, oven, ovengebakken, patatjes, spek, spekjes, Varken, varkensvlees, zoet-zout
Pasta met zalm en asperges (Piet Huysentruyt)

Voor dit recept selecteerde Piet Huysentruyt een heerlijk lijstje ingrediënten dat heel wat lekkerbekken zal doen watertanden: pasta in een romige sausje met pesto, aangevuld met asperges, bloemkool en gerookte zalm. Niet te versmaden én best snel klaar!
Tags: asperges, basilicum, bloemkool, bloemkoolroosjes, farfalle, gerookte zalm, groene asperges, lente, linguine, parmezaanse kaas, pasta, pasta pesto, penne, pesto, pesto verde, Piet Huysentruyt, pijnboompitjes, romig, room, roomsaus, spaghetti, tomaten, vis, voorjaar, witte asperges, zalm, zure room
Macaronisalade

Als lunch is een koude pasta-salade een toffe afwisseling tegenover saaie boterhammen. Een echte klassieker, die het trouwens ook uitstekend doet op een picnic of barbecue, is macaronisalade. Met een handvol knapperige groentjes en enkele fijne smaakmakers wordt dit recept zeker en vast één van jouw nieuwe favorieten.
Tags: augurk, augurkjes, barbecue, bbq, bijgerecht, cornichon, doperwtjes, fris, friszuur, ham, hesp, kerstomaatjes, kerstomaten, koude pasta, lunch, macaroni, macaroni-salade, macaronisalade, mayonaise, paprika, pasta, pastasalade, peterselie, picnic, rode ui, salade, tomaten, yoghurt, zoet zure augurken
Ovenschotel van broccolipuree, groene groenten en kalfsgehakt (Sandra Bekkari)

Wie al eens een gerechtje van Sandra Bekkari heeft klaargemaakt, weet dat haar handelsmerk gezond koken zonder verlies van eetplezier is. Zelfs een stevige ovenschotel met gegratineerde kaas giet ze zonder problemen in een gezondere vorm. De smeuïge broccolipuree past heerlijk bij de groene groentjes en het kalfsgehakt. Een waar festijn voor jong en oud!
Tags: aardappelpuree, alle seizoenen, boerenkost, broccoli, broccolipuree, dieet, éénpansgerecht, Emmentaler, erwten, erwtjes, gegratineerd, gegratineerde kaas, gehakt, gezond, gratinkaas, groene groenten, Gruyère, kaas, kalfsgehakt, kids, kindvriendelijk, lekker eenvoudig, mager, nootmuskaat, oven, ovenschotel, prei, preiringen, puree, rode ui, sana, Sandra Bekkari, stoemp, vermageren
Pasta met scampi in whiskysaus

Wat pasta zo'n populair gerecht maakt is de snelle veelzijdigheid die het biedt. Met slechts een handvol ingrediënten kan je een heerlijke pastaschotel klaarmaken. Dat doen we ook in dit recept: de malse scampi passen fantastisch goed bij het romige sausje met tomaten een flinke scheut whisky. Minimum werk, maximum genieten!
Tags: alledaags, België, Belgisch, chili, citroen, doordeweeks, eenvoudig, gemakkelijk, getomateerd, Italië, knoflook, look, makkelijk, paprika, pasta, peterselie, rode paprika, romig, room, roomsaus, roomsausje, scampi, scampi's, seafood, simpel, sjalot, tomaten, tomatenpuree, vlug klaar, whiskey, whisky, zee
Kip in jagersaus (Sofie Dumont)

Gewoon lekker is vaak nog het beste, dat weet tv-kok Sofie Dumont als de beste. In dit recept maakt ze immers een heerlijke, ietwat feestelijke en haast nostalgische klassieker klaar: kip met jagersaus. Niet moeilijk en altijd lekker!
Tags: België, Belgisch, boerenkost, Bourgondië, Bourgondisch, braadkip, bruine fond, feest, feestelijk, gestoofd, grootmoederskost, jagersaus, karakter, kip, kipfilet, kippenbillen, kippenbouten, klassiek, klassieker, krachtig, laurier, peterselie, puree, rode wijn, saus, sofie dumont, spek, spekjes, stoofpot, stoofpotje, tijm, tomaten, tomatensaus, traditioneel, vlaams, Vlaanderen, volle smaak, zondag
Varkenshaas met mosterdsaus

Voor lekkere, dagelijkse kost met toch net dat beetje meer doe je er goed aan een sausje te bereiden. Het vraagt moeite noch tijd, en je maakt van een simpel stuk vlees meteen iets feestelijk. Zo ontdek je in dit recept hoe je een mals varkenshaasje vergezeld van een authentiek mosterdsausje. Pittig en toch zacht!