Recepten - België
Balletjes met kriekjes op grootmoeders wijze
Deze oerklassieker is niet te versmaden! Zowel op feestelijke als alledaagse momentjes kan dit simpele gerecht smaken. Op grootmoederswijze is bovendien de allerbeste manier, dat weet iedereen. Geen idee of je oma het doet? Wij helpen je op weg!
Tags: balletjes, België, Belgisch, brood, fruit, gehakt, gehaktballen, gehaktballetjes, grootmoeder, grootmoeders keuken, klassiek, klassieker, krieken, kriekjes, lunch, typisch, zoet-zout
Risotto met witloof en gerookte zalm (Jeroen Meus)
In dit originele recept zorgt Jeroen Meus voor een smakelijke combinatie van een typische Italiaanse risotto met heerlijk Belgisch witloof en gerookte zalm. Het proberen waard!
Tags: alledaags, arborio, bekend, bekende chef, België, Belgisch, bouillon, dagelijkse kost, één, fusion, gerookt, gerookte zalm, Iatlië, italiaans, Jeroen Meus, knapperig, lof, makkelijk, parmezaan, parmezaanse kaas, radicchio, rijst, risotto, roodlof, simpel, smeuïg, snel klaar, televisie, tv, vis, vlug, wereldkeuken, witlof, witloof, zalm, zomers
Spinaziesoep met spekjes
Spinazie kennen we vooral als trouwe bondgenoot van puree. Wist je echter dat je er ook lekkere soep van kan maken? Smaakvol en gezond! Voeg nog wat knapperige spekjes toe en het feest is compleet!
Tags: alledaags, België, Belgisch, bladspinazie, eenvoudig, gemixt, gerookt, gerookt spek, gezond, grootmoeders keuken, mager, makkelijk, mix, mixer, prei, preistengel, preiwit, simpel, simpele kost, snel klaar, soep, spek, spekjes, spekreepjes, spinazie, spinaziesoep, vlaams, vlug
Kabeljauwhaasje op Vlaamse wijze met witloofpuree
Met dit klassieke recept zal je lekkerbekken plezieren. Het laat de volle smaak van kabeljauw helemaal tot haar recht komen met een simpele, maar doeltreffende bereiding op basis van witte wijn en verse kruiden. De smeuïge en karaktervolle puree maakt deze alledaagse klassieker helemaal af.
Tags: België, Belgisch, Belgische kust, boter, broodkruim, chapelure, dragon, eenvoudig, kabelhauwhaasje, kabeljauw, kabeljauwfilet, kabeljauwhaas, klassiek, klassieker, kruiden, noordzee, peterselie, puree, simpel, tuinkruiden, vis, vlaams, Vlaanderen, witlof, witlofpuree, witloof, witloofpuree, witte vis, witte wijn
Stoverij van haas (Piet Huysentruyt)
Stoverij is zo'n klassiek recept waar je iedereen gelukkig mee maakt. Tijdens het wildseizoen kan je bovendien heerlijk variëren. Vooral haas is het proberen waard, de krachtige smaak van het vlees leent zich uitstekend tot een zoete afwerking met peperkoek en chocolade.
Kalfsfricassee met verse frietjes
Deze absolute klassieker behoeft geen introductie. Het is authentieke zondagskost uit grootmoederskeuken. De verse frietjes maken het feest compleet!
Penne met kip, oesterzwam en gekarameliseerd witloof
De veelzijdigheid van pasta is eindeloos. Zowel met eenvoudige als iets meer verfijnde ingrediënten kan je heerlijke creaties op tafel toveren. Deze lekkere pasta zal je verbazen, naast het zachte roomsausje met malse stukjes kip is het witloof een wonderlijk lekkere toevoeging! Feestelijk lekker en toch gewoon.
Tags: België, Belgisch, bieslook, carameliseren, champignon, eenvoudig, Europa, Europees, feestelijk, fusion, italiaans, Italië, kip, kippenblokjes, leuk, makkelijk, mosterd, oesterzwam, oesterzwammen, origineel, oven, paddenstoel, parmezaan, parmezaanse kaas, pasta, penne, penne rigata, room, roomsaus, simpel, sjalot, snel klaar, speciaal, spek, spekjes, suiker, verrassend, wereldkeuken, witloof, witte wijn
Linguine met snijbonen en zwarte olijven in een fijn tomatensausje
Snijbonen krijgen stilaan de status van 'vergeten groente'. Voor velen is dit een klassieke, ietwat oubollige groente uit de moestuin van grootmoeder of -vader. Nochtans kan je er heel origineel mee aan de slag gaan, zoals bewezen wordt in deze smakelijke vegetarische pasta.
Tags: België, Belgisch, bonen, bouillon, eenvoudig, fusion, groentebouillon, italiaans, Italië, laurier, linguine, look, makkelijk, olijf, olijfolie, olijven, pasta, prinsessenbonen, simpel, snel, snel klaar, snijbonen, snijboontjes, tomaat, tomaten, tomatensaus, ui, vegan, veganisme, vegetarisch, vegetarisme, veggie, wereldkeuken, witte wijn, zwarte olijven
Boterboontjes in spinazieroomsaus met Ardeense varkensoester
Boterboontjes zijn minder bekend, maar daarom niet minder lekker. Integendeel! Deze bleke boontjes zijn wat zachter en romiger, wat ze helemaal laat schitteren in een zacht roomsausje met spinazie en een mals stukje varkensvlees.
Tags: aardappel, aardappelen, alledaags, Ardeens, Ardeens gebaard, Ardennen, België, Belgisch, boerenkost, bonen, boontjes, boterbonen, boterboontjes, eenvoudig, gewoon, grootmoeders keuken, klassiek, patat, patatten, room, roomsaus, simpel, spinazie, Varken, varkensnoot, varkensnootje, varkensoester, varkensvlees
Mosselen met verse frietjes
Tijdens zwoele zomerdagen is er geen gerecht dat beter past dan overheerlijke mosselen met verse frietjes!
Tags: aardappelen, ajuin, authentiek, België, Belgisch, boerenkost, frieten, frietjes, friteuse, groene selder, klassiek, look, mosselen, moules, Nederland, Nederlands, noordzee, patat, patatten, schaal, schaaldieren, selder, typisch, ui, verse frieten, verse frietjes, zee, zeeland, zeeuws, zeevruchten, zomer, zonnig
Pizza met rauwe ham en bloemkool
Pizza is dan wel de onbetwiste Italiaanse klassieker, de basis van het gerecht is danig eenvoudig dat de variaties - ook uit andere keukens - eindeloos zijn. In dit recept wordt uitgelegd hoe je een opvallend Belgische-getinte pizza kan bereiden. Origineel, niet moeilijk en bovenal lekker!
Tags: België, Belgisch, bloemkool, deeg, eenvoudig, gedroogde ham, gesmolten kaas, Gouda, ham, Hollandse kaas, italiaans, Italië, jonge kaas, kaas, kappertjes, kids, kinderen, kindvriendelijk, makkelijk, oregano, origineel, oven, pizza, pizzadeeg, rauwe ham, simpel, snel klaar, tomaten, tomatensaus, vlaskaas
Tagliatelle met grijze garnalen, venkel en rucola
De mogelijkheden met pasta zijn eindeloos. Dat betekent ook dat je naast de - geweldig lekkere - klassiekers, ook eens buiten de lijntjes kan kleuren. Dit verrassend lekkere recept combineert de fijne en eigenzinnige smaak van venkel met frisse garnaaltjes en kruidige rucola. Het proberen waard!
Koolvis met gestoofde prei in een zacht mosterdsausje en knapperige puree
Een lekker stukje vis heeft niet veel nodig om uit te groeien tot een lekker gerecht. Met typische groentjes zoals prei en een smeuïge puree, heb je onmiddellijk een klassiek en verdomd smakelijk diner op tafel getoverd.
Aspergepuree met garnalen en zure room (Piet Huysentruyt)
Tof aan werken met witte asperges is dat de fijne smaak zo royaal is, dat je er een heel eenvoudige recepten rond kan bouwen. Die kunst van smaakvolle eenvoud wordt perfect beheerst door Piet Huysentruyt in dit makkelijke recept.
Tags: aardappelen, aardappelpuree, alledaags, asperge, asperges, België, Belgisch, bieslook, eenvoudig, garnalen, grijze garnalen, grootmoeders keuken, klassiek, lente, makkelijk, noordzee, opgeklopte room, Piet Huysentruyt, puree, room, simpel, sos piet, stoemp, vis, vtm, witte asperges, witte goud, zeevruchten, zure room
Risotto met asperges, venkel en tong (Sofie Dumont)
Hoewel er niets mis is met de klassieke asperge-gerechten, is het toch ook leuk om wat creatiever uit de hoek te komen met ons witte goud. Vast tv-gezicht op vtm helpt je graag met deze smaakvolle en erg makkelijke risotto.
Tags: asperge, asperges, België, Belgisch, bieslook, champignon, combo, fusion, groene asperges, italiaans, Italië, kaas, look, mozzarella, oregano, paddenstoel, paddenstoelen, peterselie, pladijs, raap, rapen, rijst, risotto, shiitake, tong, tongfilet, venkel, vis, visbouillon, visfumet, witte asperges, witte goud