Recepten - België
Waterzooi van pladijs met venkel (Colruyt)
Een ietwat vergeten klassieker uit onze streken is waterzooi. Het idee is simpel en lekker veelzijdig: een ingedikte soep waar alle denkbare ingrediënten aan toegevoegd kunnen worden. De ultieme klassieker uit Gent wordt met kip bereid, maar je kan dus evengoed met vis aan de slag. Precies wat het kookteam van Colruyt in dit voedzame gerecht doet.
Tags: aardappel, aardappelen, alle seizoenen, authentiek, België, Belgisch, bleekselder, bloem, boter, éénpansgerecht, ingebonden, ingedikt, noordzee, peterselie, pladijs, pladijsfilet, romig, room, roux, selder, soep, typsich, variant, venkel, vis, visbouillon, visfond, vlaams, Vlaanderen, waterzooi, witte selder, wortel, wortelen
Griekse ovenschotel met gehakt en aubergine (Colruyt)
Een lekkere ovenschotel is ideaal om voor een grotere groep te koken. Bovendien kan je het meeste werk op voorhand doen. Dit recept van Colruyt bevat flink wat Griekse invloeden zoals feta en aubergine, waardoor je flink wat variatie in je weekmenu kan brengen!
Tags: aubergine, België, Belgisch, comfort food, courgette, feta, gegratineerd, gehakt, gemengd gehakt, gesmolten kaas, gratineren, Griekenland, grieks, Griekse pasta, groentebouillon, grote groep, Italiaanse kruiden, kaas, kalf, kerstomaat, kerstomaten, kerstomatensalsa, knoflook, kruidig, look, op voorhand, orzo, oven, ovengerecht, ovenschaal, ovenschotel, pasta, rund, tomaten, Varken
Schelvis met geplette aardappel en gestoofde prei (Jeroen Meus)
Jeroen Meus is in Vlaanderen beroemd geworden met recepten die je écht als dagelijkse kost kan omschrijven. Geen ellenlange lijst ingrediënten of ingewikkelde bereidingen, gewone kost die toch verrassend en bovenal lekker is. Liefhebbers van een stukje vis zullen dan ook genieten van dit snelle recept met prei, geplette patatjes en friszure accenten.
Tags: alledaags, België, Belgisch, boerenkost, dagelijkse kost, één, geplette aardappel, gewoon, grootmoeders keuken, Jeroen Meus, kappertjes, karnemelk, klassiek, prei, puree, schelvis, schelvisfilet, schelvishaasje, simpel, snel, snel en simpel, stoemp, tv, van bij ons, vis, vlaams, Vlaanderen, vlot, voor elke dag
Gebakken schelvis met boterboontjes (Colruyt)
Voor een lekker doordeweeks gerecht en je bij het receptenteam van Colruyt altijd aan het juiste adres. Niks leuker dan een eenvoudig recept met niet al te veel ingrediënten dat toch verrast en gewoon lekker is. Naast een mals stukje vis met een fris-zure puree scoort dit recept met de leuke combinatie van boterboontjes en asperges.
Tags: alledaags, asperges, België, Belgisch, bieslook, bonen, boontjes, boterbonen, boterboontjes, eenvoudig, elke dag, fris, gewoon, groene aspergepunten, groene asperges, groene kruiden, grootmoeders keuken, karnemelk, lente-ui, lente-uitjes, noordzee, puree, schelvis, schelvisfilet, schelvishaasje, stoemp, van bij ons, vis
Tiramisu met speculaas
Tiramisu kennen we allemaal als een delicieus nagerecht uit Italië. Met de klassieke bereiding is uiteraard niets verkeerd, maar het smeuïge nagerecht op basis van mascarpone kan je wel makkelijk aanpassen. Zo is de op-en-top Belgische variant met speculaas, terecht, een populaire variant. Zomer of winter, met dit frisse toetje of tussendoortje scoor je altijd!
Tags: alle seizoenen, amaretto, bekend, België, Belgisch, beroemd, bezoek, dessert, ei, eieren, feest, feestelijk, ijskoud, italiaans, Italië, kan altijd, klassiek, klassieker, koekjes, koffie, koud, mascarpone, nagerecht, speculaas, speculoos, sterke koffie, thee, tiramisu, verjaardag, verjaardagsfeestje, zoet, zoete zonde, zoetigheid, zondigen
Varkenskoteletten met witte bonen in tomatensaus (Jeroen Meus)
Varkenskoteletjes zijn een gevestige waarde in heel wat Belgische en Nederlandse huishoudens. Toch hebben sommigen er een beetje een afkeer van omdat het vaak taai geserveerd wordt. Net om die groep te overtuigen bedacht Jeroen Meus dit recept boordevol groentjes. Door het vlees rustig te laten smoren in de saus mag je zeker zijn van een botermals resultaat!
Tags: alledaags, België, Belgisch, bonen, dagelijkse kost, één, gesmoord vlees, Jeroen Meus, kindvriendelijk, kotelet, koteletten, kruidig, laurier, mediterraans, pasta, peterselie, polenta, rozemarijn, salie, sambal, selder, smoren, tomaten, tomatenpuree, tomatensaus, tomatenstukjes, Varken, varkenskoteletten, varkensvlees, voor elke dag, witte bonen, wortel, wortelen
Runderstoofvlees (Piet Huysentruyt)
Stoofvlees staat zonder discussie hoog in de top 10 van nationale gerechten. Elke kok heeft er dan ook een eigen recept voor. Piet Huysentruyt maakt stoofvlees het liefst klaar met varkensvlees, maar wanneer hij voor rundsvlees kiest is dit zijn doeltreffende recept. Heerlijke kost van bij ons!
Tags: alledaags, België, Belgisch, bier, boterham, boterhammen, bruin bier, gestoofd, klassiek, knoflook, koken met bier, kruidnagel, laurier, lekker van bij ons, look, mosterd, past altijd, Piet Huysentruyt, rund, runds, rundsstoofvlees, rundsstoverij, stoofpotje, stoofvlees, stoverij, typisch, ui, van bij ons, vlaams, Vlaanderen
Schelvisfilet met gegrilde bloemkool
Schelvis is een heerlijke vissoort die je kan kopen van juni tot februari. Het is dus een perfecte keuze om zomer, herfst en winter mee aan de slag te gaan. Het volle, stevige vlees doet denken aan kabeljauw en laat zich vlot combineren met allerlei ingrediënten. In dit recept kiezen we voor gegrilde bloemkool met een beetje Parmezaanse kaas, een fluweelzachte mousseline en kruidige hollandaise. Klassiek en toch origineel.
Tags: aardappelen, aardappelpuree, België, Belgisch, bieslook, bloemkool, boter, citroen, dille, eieren, gegrilde bloemkool, grillen, hollandaise, kabeljauw, mousseline, noordzee, parmezaan, parmezaanse kaas, room, saus, schelvis, schelvisfilet, stoemp, vis, visbouillon, vlaams, Vlaanderen, witte vis, zee
Kabeljauwhaasje met asperges en sherryroomsaus (Colruyt)
De heilige graal van Belgische bodem tijdens de lente en het begin van de zomer: asperges! Deze karakteristieke groente is vlot te combineren met allerlei ingrediënten. Zo kiest Colruyt in dit recept voor een mals stukje kabeljauw en de leuke textuur van parelcouscous. Het romige sausje op basis van sherry en tijm maakt deze eenvoudige maar tegelijkertijd royale maaltijd compleet.
Tags: asperge, asperges, België, Belgisch, Colruyt, droge sherry, eenvoudig, feestelijk, Frankrijk, Frans, kabeljauw, kabeljauwfilet, kabeljauwhaas, kabeljauwhaasje, knoflook, laurier, lente, luxe, luxueus, parelcouscous, rijkelijk, royaal, saus, sausje, sherry, tijm, vis, visbouillon, waterkers, witte goud, zomer
Eénpansgerecht met boontjes, en chipolata (Sofie Dumont)
Alles in één grote pan klaarmaken is een leuke manier om snel en met een minimum aan afwas te koken. TV-kok Sofie Dumont doet dat in dit vlotte recept met typische ingrediënten van bij ons: worstjes, aardappeltjes, boontjes, bloemkool en witte kool. Deze stevige portie boerenkost zal jong en oud bevallen!
Tags: aardappel, aardappelen, alles in één pan, België, Belgisch, bloemkool, boerenkost, bonen, boontjes, chipolata, éénpansgerecht, eenvoudig, fijne bonen, groene bonen, komijn, komijnzaad, krielaardappeltjes, krieltjes, makkelijk, Nederland, Nederlands, patatjes, rode ui, simpel, snel klaar, sofie dumont, vlaams, weinig afwas, West-Europees, witte kool, worst, worstjes
Steak stroganoff
Het wereldberoemde Stroganoff-recept staat voor een pittige saus van zure room en wodka. Met die basis kan je makkelijk verder en het laat zich uitstekende combineren met talloze ingrediënten. In dit recept wordt de saus verder opgewerkt met tomaat, paprika en kappertjes. Onwaarschijnlijk lekker bij een flinke steak met verse frietjes!
Tags: alcohol, België, Belgisch, biefstuk, Bourgondisch, frieten, frietjes, kappertjes, koken met alcohol, paprika, pittig, rode paprika, romig, rood vlees, room, roomsaus, rund, rundsvlees, saus, sausje, smaakvol, steak, sterke drank, stroganoff, tomaat, tomaten, wereldkeuken, wodka, zure room
Fricassee van konijn (Gordon Ramsay)
Konijn is stilaan een vergeten delicatesse geworden. Het fijne, witte vlees is heel mager en heeft een milde maar karaktervolle smaak. Traditionele bereidingen zijn dan ook nog steeds de beste keuze wanneer je met konijn aan de slag gaat. Zo is dit recept geïnspireerd op een bereiding van de Britse topchef Gordon Ramsay: een klassieke fricassee (een stofpotje met een gebonden saus) met spekjes, champignons en tagliatelle. Heerlijke boerenkost!
Tags: bacon, België, Belgisch, bloem, boerenkost, Brits, champignon, champignons, Europa, Europees, Frankrijk, Frans, fricassee, gerookt spek, gestoofd, Gordon Ramsay, grootmoeders keuken, knoflook, konijn, lever, mager, mager vlees, nier, niertjes, pasta, peterselie, room, roomsaus, slow cooking, spek, stoofpotje, stoven, tagliatelle, tijm, traag koken, versneden konijn, witte wijn
Aspergegratin met hesp
De lente staat op culinair vlak synoniem voor asperges. Deze typische lekkernij van bij ons kan je op heel veel manieren klaarmaken. De aanpak in dit recept is eenvoudig en toch verrassend. De groene en witte asperges komen helemaal tot hun recht onder een dun laagje kaassaus dat gegratineerd wordt met fijne stukjes hesp. Ook lekker als voorgerechtje!
Tags: aspargus, asperge, asperges, beenham, België, Belgisch, gegratineerd, gemalen kaas, gratin, gratineren, groene asperges, ham, hamblokjes, hesp, hoofdgerecht, kaas, kaassaus, lente, oven, ovenschotel, Pasen, roux, simpel, voorgerecht, witte asperges, witte saus
Pasta met scampi in whiskysaus
Wat pasta zo'n populair gerecht maakt is de snelle veelzijdigheid die het biedt. Met slechts een handvol ingrediënten kan je een heerlijke pastaschotel klaarmaken. Dat doen we ook in dit recept: de malse scampi passen fantastisch goed bij het romige sausje met tomaten een flinke scheut whisky. Minimum werk, maximum genieten!
Tags: alledaags, België, Belgisch, chili, citroen, doordeweeks, eenvoudig, gemakkelijk, getomateerd, Italië, knoflook, look, makkelijk, paprika, pasta, peterselie, rode paprika, romig, room, roomsaus, roomsausje, scampi, scampi's, seafood, simpel, sjalot, tomaten, tomatenpuree, vlug klaar, whiskey, whisky, zee
Kip in jagersaus (Sofie Dumont)
Gewoon lekker is vaak nog het beste, dat weet tv-kok Sofie Dumont als de beste. In dit recept maakt ze immers een heerlijke, ietwat feestelijke en haast nostalgische klassieker klaar: kip met jagersaus. Niet moeilijk en altijd lekker!
Tags: België, Belgisch, boerenkost, Bourgondië, Bourgondisch, braadkip, bruine fond, feest, feestelijk, gestoofd, grootmoederskost, jagersaus, karakter, kip, kipfilet, kippenbillen, kippenbouten, klassiek, klassieker, krachtig, laurier, peterselie, puree, rode wijn, saus, sofie dumont, spek, spekjes, stoofpot, stoofpotje, tijm, tomaten, tomatensaus, traditioneel, vlaams, Vlaanderen, volle smaak, zondag