Recepten - peterselie
Gegrilde zalm met pijnboompittensalsa (Ottolenghi)
Dit recept ontstond op een grappige manier. In de film 'Bridget Jones’s Baby' wordt het klaargemaakt als zou het een recept van topchef Yotam Ottolenghi zijn. Dat was verzonnen. Tot de chef de anekdote hoorde, en er dan maar effectief een gerecht van maakte met zijn typische signatuur: gebakken zalm met een verfijnde en verrassende salsa met pijnboompitjes, selder, olijven, kappertjes en rozijnen.
Tags: Bridget Jones, Bridget Jones’s Baby, film, fusion, gezond, kappertjes, low carb, mager, makkelijk, olijven, opvallend, Ottolenghi, pijnboompitjes, pijnboompitten, romatisch, rozijnen, saffraan, safraan, salsa, selder, selderij, snel klaar, speciaal, uniek, vermageren, vis, wereldkeuken, Yotam Ottolenghi, zalm
Scampi op Italiaanse wijze
Al wie op zoek is naar een uitmuntend voorgerechtje dat rijk is van smaak en toch niet zo moeilijk is, moet dit recept absoluut proberen! De volle smaak van scampi's wordt heerlijk gecombineerd met dunne plakjes Italiaanse coppa en een heerlijke roomsausje bij op basis van witte wijn. Met dit voorgerecht kan jouw culinaire festijn niet meer stuk!
Tags: amuse, citroen, coppa, entree, gedroogd vlees, gedroogde ham, getomateerde saus, groentebouillon, ham, Italiaanse ham, knoflook, look, mare e monti, romig, room, roomsausje, rucola, scampi, scampi's, sjalot, starter, surf en turf, tapa, tapas, tomaten, tomatenpuree, vis en vlees, voorgerecht, witte wijn
Irish stew (Ottolenghi)
Behalve Guinness en Jameson is Irish Stew het meest populaire exportproduct van Ierland. Deze hartverwarmende en comfortabele stoofpot is als een warm dekentje op een gure avond. Het recept is danig bekend dat zelfs Yotam Ottolenghi er een variant op heeft bedacht! Zijn versie is wat avontuurlijker, vraagt voldoende tijd en zit bovenal propvol royale smaken.
Tags: aardappel, aardappeltjes, appelsien, comfort food, fusion, gestoofd, graan, graantjes, groene kruiden, Ierland, Iers, Irish, irish stew, knoflook, knolselder, kruidig, lam, lamskoteletjes, lamskoteletten, lamsvlees, look, oregano, Ottolenghi, peterselie, raap, rapen, Saint-Patrick, Saint-Patricksday, sinaasappel, sjalot, smaakvol, stew, stoofpot, stoofpotje, stoverij, tijm, wereldkeuken, witte wijn, wortel, wortelen
Zalm met gebakken bloemkool, aardappelen en spek (Jeroen Meus)
Met dit recept mikt Jeroen op een breed publiek. Bloemkool, spek, zalm, patatjes,... daar wordt iedereen vrolijk van! Dit gerecht doet het uitstekend als doordeweekse maaltijd omdat de bereiding vrij eenvoudig is. Tegelijkertijd komen er lekker veel smaken samen en oogt het resultaat best feestelijk.
Kip pilav
Pilav is een heel populaire manier om graansoorten (voornamelijk rijst) te bereiden in het Midden-Oosten en Centraal-Azië. Tegenwoordig is het vooral in Turkije een veelvoorkomend (bij)gerecht. Je kan de techniek vergelijken met paella en risotto: nadat de korrels werden gefruit in olie, worden ze traag gaar gesmoord in bouillon met extra ingrediënten naar wens. Het is een erg veelzijdig gerecht dat op ontelbare manieren kan klaargemaakt worden. In dit recept ontdek je een prima basis met kip.
Tags: Azië, bijgerecht, bouillon, Centraal-Azië, couscous, garam masala, gebakken kip, geroosterde kip, gesmoord, gevogelte, granaatappel, granaatappelpitjes, granaatappelpitten, kikkererwten, kip, kipfilet, kippenbouillon, kippenbouten, koud en warm, kurkuma, midden-oosten, Oosters, orzo, pasta, pealla, peterselie, peulvruchten, pilav, ras el hanout, restjes kip, rijstkorrels, risotto, smoren, specerijen, traag, Turkije, ui, variatie, veelzijdig, wereldkeuken, werelds, yoghurt
Skrei met kikkererwten en chorizo
Skrei kennen we ondertussen allemaal als een typische delicatesse rond Valentijn. Het betreft kabeljauw die op een specifiek moment gevangen wordt en extra vlezig is. De uitzonderlijk volle smaak van deze vis gaat dan ook uitstekend bij het pittige van chorizo en smeuïge kikkererwtjes zoals in dit verfijnde recept beschreven wordt.
Tags: aardappel, aardappelblokjes, chorizo, culinair, elegant, fusion, kabeljauw, kikkererwten, kippenbouillon, knoflook, laurier, look, peterselie, romantisch, skrei, ui, valentijn, verfijnd, vis, wereldkeuken, witte vis, wortel, wortelen, zee
Beef Stroganoff
Met dit recept kan ook jij deze rasechte klassieker uit Oost-Europa en Rusland maken. De Stroganoff-bereiding is heerlijk maar simpel: paddenstoelen met zure room, een lepeltje mosterd en eventueel een scheutje wodka. Dat heldere basisconcept is vooral populair met stukjes rundsvlees. Het resultaat is pure comfort food en smaakt altijd!
Tags: aardappel, aardappelen, beef stroganoff, beginner, biefstuk, champignons, comfort food, eenvoudig, flamberen, geflambeerd, makkelijk, mosterd, niet moeilijk, noedels, oost-Europa, paddenstoelen, pasta, peterselie, rijst, rund, runderlapjes, runderreepjes, rundsvlees, Rusland, Russisch, Smetana, snel, steak, stevige kost, stroganoff, vodka, winter, winters, wodka, zure room
Kruidenrosbief met ovengroenten
Een malse rosbief is een godsgeschenk om snel en efficiënt lekker te koken voor een iets grotere groep. Je kan al het werk immers overlaten aan de oven. Voeg daar een flink hand verse kruiden en een verfijnde groentekrans aan toe, en je diner wordt helemaal een makkie!
Tags: aardappel, aardpeer, comfort food, easy, geen moeite, groente, groentekrans, groentes, groentjes, grote groep, knolselder, krielaardappelen, krieltjes, kruiden, kruidig, makkelijk, oven, ovengebakken, peterselie, rode ui, rood vlees, rosbief, rozemarijn, rund, rundsvlees, salie, tijm, ui, vlees, weinig werk, wortel, zonder moeite
Spaghetti met gebakken kip, prei en look (Sofie Dumont)
Heb je nog enkele restjes kip en hou je van een smakelijke maar verdomd eenvoudige pasta? Dan wordt dit geweldige recept van Sofie Dumont zonder twijfel een succes. Met niets meer dan kip, spaghetti, prei en knoflook zet je een uiterst betaalbare en toch lekkere maaltijd op tafel.
Tags: België, Belgisch, budget, budgetvriendelijke, Emmentaler, gebakken kip, gebraden kip, gemalen kaas, geraspte kaas, goedkoop, gratinkaas, Gruyère, kids, kidsproof, kindvriendelijk, kip, kippenblokjes, kippenreepjes, knoflook, linguine, look, pasta, peterselie, prei, preistengels, preiwit, romig, room, roomsausje, snel en makkelijk, sofie dumont, spaghetti, stukjes kip, tagliatelli
Ouderwetse kippensoep
Wie van retro houdt, weet dat er niets op kan tegen de keuken van 'de bomma'! Grootmoeders recepten zijn traditionele familiegeheimen die uitblinken in smaak, ambacht en eenvoud. Een onverslijtbare klassieker is échte, authentieke, originele kippensoep. Het vraagt uiteraard net dat ietsje meer werk, het resultaat is echter niet te versmaden.
Tags: altijd lekker, authentiek, België, Belgisch, gezond, groenten, grootmoeders keuken, helemaal zelf, kip, kippenbouillon, kippensoep, klassiek, klassieker, mager, ouderwets, powerfood, prei, retro, smaakvol, soep, traditioneel, veel groentjes, vlaams, Vlaanderen, wortel, zelf bouillon maken, zelf bouillon trekken
Geroosterde kip met mandarijnen (Ottolenghi)
De recepten van Yotam Ottolenghi staan garant voor uitzonderlijke smaaksensaties met ingrediënten van over de hele wereld. Zo kiest hij in dit recept voor de avontuurlijke combinatie van mandarijntjes met venkel, anijsdrank en kip. Het resultaat is hartverwarmend lekker!
Tags: appelsien, appelsiensap, Arak, bakken, bruine suiker, clemantines, exotisch, geroosterde kip, graanmosterd, kip, mandarijnen, Ottolenghi, Ouzo, oven, ovenschaal, ovenschotell, Pernod, peterselie, speciaal, tijm, uitzonderlijk, venkel, venkelzaad, venkelzaadjes, wereldkeuken, wereldsmaken, Yotam Ottolenghi
Jachtschotel met gehakt
Op kille dagen is er niets fijner dan je buik vullen met een dampend stoofpotje - bij voorkeur uit de oven. Een toffe klassieker maak je met gehakt en puree. Ontdek in dit recept een heel smaakvolle en gevarieerde jachtschotel met gestoofd gehakt en wintergroentes, op smaak gebracht met donker bier. Perfect na een lange herfst- of winterwandeling.
Tags: aardappelpuree, bruin bier, champignon, champignons, comfort food, donker bier, éénpansgerecht, gegratineerd, gehakt, gemengd gehakt, gratineren, grillen, herfst, jachtschotel met gehakt, knolselder, koken met bier, laurier, mosterd, puree, raap, rapen, rundsbouillon, rundsfond, rundsgehakt, stoemp, stoofpotje, stoven, stoverij, tijm, ui, varkensgehakt, vlees, winter, wintergroenten, wortel, wortelen, zwaar bier
Butternut-risotto met scampi
Een vrij eenvoudige en alledaagse bereiding die toch ook feestelijk kan ingezet kan worden? Risotto! Deze smeuïge klassieker uit de Italiaanse keuken kan zonder problemen gecombineerd worden met allerlei ingrediënten. Deze variant met stukjes butternut en scampi is ideaal tijdens de herfst- en wintermaanden.
Balletjes in tomatensaus (Peter Goossens)
In de absolute top-tien van vaderlandse klassiekers staat het gerecht 'balletjes in tomatensaus' zonder enige discussie hoog genoteerd. Dit eenvoudige gerecht smaakt altijd en is niet moeilijk om klaar te maken. Als je echter net wat meer tijd hebt en zin hebt in perfectie is dit de versie van sterrenchef Peter Goossens.
Tags: alle seizoenen, ballen, balletjes, basilicum, België, boerenkost, classic, dragon, eieren, feestelijk, gehakt, gehaktballen, gehaktballetjes, gemengd gehakt, gewoon, grootmoeders keuken, Hof van Cleve, kalfsgehakt, klassieker, kroketten, kruiden, kruidig, madeira, mosterd, past altijd, peter goossens, peterselie, puree, tomaten, tomatensaus, typisch, typisch belgisch, varkensgehakt, vlaams, Vlaanderen, zondag, zondagse kost
Risotto met mosselen
Risotto is een echte klassieker uit de Italiaanse keuken. Met mosselen maak je een verfijnde maar iets minder bekende variant die nochtans heel populair is op feestelijkheden. Absoluut het proberen waard!
Tags: bacon, bouillon, chili, fijn, gerookt spek, italiaans, Italiaanse gerechten, Italië, knoflook, look, mosselen, peterselie, prei, rijst, risotto, selder, spekjes, verfijnd, vis, visbouillon, witte wijn, zee, zeevruchten