Recepten - mosterd
Zweedse gehaktballetjes
Meubelgigant Ikea maakte dit lekkere gerecht uit Zweden wereldberoemd. Köttbullar betekent letterlijk vleesballen, en kan je op allerlei manieren klaarmaken. Toch zijn er enkele voorwaarden, zo heeft het vlees een kenmerkende smaak door het gebruik van piment en hoort er een smeuïg sausje bij en een flinke schep puree. Met dit recept kan ook jij zonder moeite genieten van deze lekkernij!
Tags: alledaags, budget, comfort food, eenvoudig, Engelse saus, gehakt, gehaktballen, gehaktballetjes, gemengd gehakt, goedkoop, IKEA, kids, kindvriendelijk, köttbullar, mosterd, peterselie, piment, puree, roomsaus, roux, rundsbouillon, rundsgehakt, saus, simpel, stoemp, varkensgehakt, vleessaus, Worcestershiresaus, Zweden, Zweeds
Huzarensalade
Waar de naam precies vandaan komt is niet geweten, huzaren waren ruiters die meestal ingezet werden als verkenners. Misschien hadden ze daarom nood aan een snelle en koude maar volledige maaltijd. Dat is dan ook precies wat je van deze klassieke salade met aardappel en vlees mag verwachten! Er bestaan talloze recepten en je kan de salade inzetten als lunch, als bijgerecht op een barbecue, als voorgerechtje,... Ontdek hieronder een makkelijk basisrecept.
Tags: aardappel, aardappelsalade, augurk, augurkjes, azijn, barbecue, bbq, bijgerecht, ei, eieren, erwten, erwtjes, ham, hamblokjes, hesp, hespblokjes, huzaren, huzarensalade, koud, koude salade, lichte maaltijd, lunch, mayo, mayonaise, mosterd, peterselie, room, salade, uitjes, vlees, voorgerecht, witte wijn azijn, zilveruitjes, zuur
Runderstoofvlees (Piet Huysentruyt)
Stoofvlees staat zonder discussie hoog in de top 10 van nationale gerechten. Elke kok heeft er dan ook een eigen recept voor. Piet Huysentruyt maakt stoofvlees het liefst klaar met varkensvlees, maar wanneer hij voor rundsvlees kiest is dit zijn doeltreffende recept. Heerlijke kost van bij ons!
Tags: alledaags, België, Belgisch, bier, boterham, boterhammen, bruin bier, gestoofd, klassiek, knoflook, koken met bier, kruidnagel, laurier, lekker van bij ons, look, mosterd, past altijd, Piet Huysentruyt, rund, runds, rundsstoofvlees, rundsstoverij, stoofpotje, stoofvlees, stoverij, typisch, ui, van bij ons, vlaams, Vlaanderen
Kabeljauwhaasje met amandelkorst en wortelpuree (Sandra Bekkari)
Eens te meer toont Sandra Bekkari dat ze de geheime combinatie van lekker en toch gezond helemaal meester is. Smaakvolle kabeljauwhaasjes combineert ze met een pittige korts op basis van amandel en mosterd. Een eenvoudige maar verrassende wortelpuree en broccoli maken het gezonde feestmaal compleet.
Tags: alledaags, amandel, amandelmeel, amandelschilfers, broccoli, citroen, dieet, diëten, elke dag, geen gluten, gezond, groentepuree, kabeljauw, kabeljauwhaas, kabeljauwhaasje, korstje, kruidig, kurkuma, low carb, mager, mosterd, noordzee, oveb, puree, ras el hanout, sana, Sandra Bekkari, snel klaar, snel klaargemaakt, vermageren, vis, wereldkeuken, werelds, wortel, wortelen, wortelpuree
Geroosterde zalm met groentjes (Jamie Oliver)
Met een heerlijke ovenschotel kan je doordeweeks lekker én gezond koken zonder uren in de keuken te moeten staan. Dat weet de Britse topchef Jamie Oliver ook. Zo stelde hij een lekker ingrediëntenlijstje samen met knapperige zalmfilets in de hoofdrol. Een frisse dressing op basis van mosterd en yoghurt zorgt voor de verfijnde finishing touch.
Tags: aardappelen, aardappeltjes, alledaags, bakken, basilicum, boontjes, citroen, dressing, gezond, gezond koken, groene bonen, groene boontjes, Jamie Oliver, kerstomaatjes, kerstomaten, knoflook, krieltjes, look, mosterd, olijven, oven, ovengeroosterd, ovenschotel, simpel, vis, voor elke dag, yoghurt, zalm, zalmfilet, zwarte olijven
Mosterdkrieltjes met spek
Voor een snel maar bijzonder smaakvol aardappelgerecht is dit recept een perfecte keuze. Lekker met een knapperig slaatje, of als bijgerecht op een barbecue.
Tags: barbecue, bbq, bieslook, bijgerecht, gerookt spek, honing, krielaardappeltjes, krielpatatjes, krieltjes, mosterd, oven, ovengebakken, patatjes, spek, spekjes, Varken, varkensvlees, zoet-zout
Varkenshaas met mosterdsaus
Voor lekkere, dagelijkse kost met toch net dat beetje meer doe je er goed aan een sausje te bereiden. Het vraagt moeite noch tijd, en je maakt van een simpel stuk vlees meteen iets feestelijk. Zo ontdek je in dit recept hoe je een mals varkenshaasje vergezeld van een authentiek mosterdsausje. Pittig en toch zacht!
Beef Stroganoff
Met dit recept kan ook jij deze rasechte klassieker uit Oost-Europa en Rusland maken. De Stroganoff-bereiding is heerlijk maar simpel: paddenstoelen met zure room, een lepeltje mosterd en eventueel een scheutje wodka. Dat heldere basisconcept is vooral populair met stukjes rundsvlees. Het resultaat is pure comfort food en smaakt altijd!
Tags: aardappel, aardappelen, beef stroganoff, beginner, biefstuk, champignons, comfort food, eenvoudig, flamberen, geflambeerd, makkelijk, mosterd, niet moeilijk, noedels, oost-Europa, paddenstoelen, pasta, peterselie, rijst, rund, runderlapjes, runderreepjes, rundsvlees, Rusland, Russisch, Smetana, snel, steak, stevige kost, stroganoff, vodka, winter, winters, wodka, zure room
Jachtschotel met gehakt
Op kille dagen is er niets fijner dan je buik vullen met een dampend stoofpotje - bij voorkeur uit de oven. Een toffe klassieker maak je met gehakt en puree. Ontdek in dit recept een heel smaakvolle en gevarieerde jachtschotel met gestoofd gehakt en wintergroentes, op smaak gebracht met donker bier. Perfect na een lange herfst- of winterwandeling.
Tags: aardappelpuree, bruin bier, champignon, champignons, comfort food, donker bier, éénpansgerecht, gegratineerd, gehakt, gemengd gehakt, gratineren, grillen, herfst, jachtschotel met gehakt, knolselder, koken met bier, laurier, mosterd, puree, raap, rapen, rundsbouillon, rundsfond, rundsgehakt, stoemp, stoofpotje, stoven, stoverij, tijm, ui, varkensgehakt, vlees, winter, wintergroenten, wortel, wortelen, zwaar bier
Kippendijen met honing en mosterd
Een leuk en populair aperitiefhapje zijn gebakken kippenboutjes. Je hoeft die echter niet noodzakelijk klaargemaakt te kopen, zonder moeite kan je zelf een variant maken. In dit recept gaan we aan de slag met honing en mosterd, een gouden combinatie!
Tags: aperitief, aperitiefhapje, barbecue, bbq, chili, feest, feestelijk, hapje, honing, kip, kippenbout, kippenboutjes, kippenbovenbout, knoflook, look, marinade, mosterd, oven, ovengebakken, snack, voorgerecht
Fazant in Duvelsaus
Het wildseizoen is een uitgelezen kans om vlees en gevogelte klaar te maken dat eerder zeldzaam is. Zo zijn we allemaal vertrouwd met de typische smaak van kip en is de meer verfijndere en karaktervolle smaak van fazant eerder onbekend terrein. Een gemis dat dit recept wil oplossen: naast gebakken patatjes en bloemkool zorgt het blonde speciaalbier Duvel voor een kenmerkend smaakpallet in dit feestelijke ovengerecht.
Tags: België, Belgisch, bloemkool, blond bier, bouillon, Duvel, Duvelsaus, éénpansgerecht, fazant, feestelijk, gerookt spek, gerookte spekjes, gevogelte, herfst, herfstmaanden, kippenbouillon, kippenfond, koken met bier, mosterd, oven, ovengebakken, room, spekjes, spekvet, sterk bier, tijm, uitpakken, vlaams, Vlaanderen, wild, wildseizoen, winter, zondagse kost
Mosselen met Oude Geuze (Sofie Dumont)
Dit verrassende gerecht komt van pas wanneer het mosselseizoen nog volop aan de gang is maar je stilaan een originelere variant wil proberen dan de klassieke variant met frietjes. Sofie Dumont toont je hoe je met Oude Geuze en een verfijnd mosterdroomsausje een delicaat voor- of hoofdgerecht kan presenteren dat het ook op de BBQ als papillot erg goed doet.
Tags: amuse, barbecue, bbq, België, Belgisch, bier, geuze, koken met bier, mosselen, mosterd, mosterdroomsaus, noordzee, origineel, Oude Geuze, papillot, papilot, peterselie, roomsaus, seafood, selder, sofie dumont, speciaal, venkel, voorgerecht, vtm, vtm koken, zuurdesem, zuurdesembrood
Balletjes in tomatensaus (Peter Goossens)
In de absolute top-tien van vaderlandse klassiekers staat het gerecht 'balletjes in tomatensaus' zonder enige discussie hoog genoteerd. Dit eenvoudige gerecht smaakt altijd en is niet moeilijk om klaar te maken. Als je echter net wat meer tijd hebt en zin hebt in perfectie is dit de versie van sterrenchef Peter Goossens.
Tags: alle seizoenen, ballen, balletjes, basilicum, België, boerenkost, classic, dragon, eieren, feestelijk, gehakt, gehaktballen, gehaktballetjes, gemengd gehakt, gewoon, grootmoeders keuken, Hof van Cleve, kalfsgehakt, klassieker, kroketten, kruiden, kruidig, madeira, mosterd, past altijd, peter goossens, peterselie, puree, tomaten, tomatensaus, typisch, typisch belgisch, varkensgehakt, vlaams, Vlaanderen, zondag, zondagse kost
Konijn in mosterdsaus (Rick Stein)
De Britse tv-chef Rick Stein werd erg populair met zijn gemoedelijke reisprogramma's in verschillende Europese regio's met een rijke, culinaire geschiedenis. Ook in Frankrijk ontdekte Rick heerlijke klassiekers, zoals deze 'Lapin à la dijonnaise'. Dit heerlijk stoofpotje van konijn in mosterdsaus is een zalig makkelijk gerecht dat je hele jaar door op tafel kan zetten. Je hebt enkel voldoende tijd nodig, zowel voor de marinade als de kooktijd.
Wijting à la moutarde (Jeroen Meus)
Mosterd is een heel veelzijdig en dankbaar ingrediënt. Het kan zowel subtiel als heel aanwezig gebruikt worden. Dit recept van Jeroen Meus bouwt op de aloude Franse traditie om de typische mosterdsmaak flink in de verf te zetten. Dat past perfect bij de volle, rijke smaak van wijting.
Tags: à la moutarde, atlantische oceaan, dagelijkse kost, eenvoudig, Frankrijk, Frans, Franse bereiding, Franse keuken, gebakken patatjes, graanmosterd, Jeroen Meus, jonge spinazie, kabeljauw, lekker, mosterd, moutarde, noordzee, oven, ovengerecht, spinazie, tomaat, tomaten, traditioneel, vis, visgerecht, visrecept, zee