Recepten - grootmoeders keuken
Broodpudding (Jeroen Meus)

Oud brood hoef je absoluut niet weg te kieperen. Je kan er immers een makkelijk en lekker nagerechtje van maken: broodpudding! Ook Jeroen Meus heeft een eigen variant, waar vooral de toevoeging van rozijntjes in rum en schilfers witte chocolade voor een heerlijk resultaat zorgen.
Tags: bakken, bloem, bloemsuiker, bodding, brood, broodpudding, bruine suiker, dagelijkse kost, dessert, één, ei, eieren, grootmoeders keuken, Jeroen Meus, kaneel, kaneelpoeder, klassiek, klassieker, koffie, melk, nagerecht, oud brood, oven, peperkoek, recycleren, rozijnen, rum, snack, suiker, thee, tussendoor, tussendoortje, vanille, vanillestokje, vegetarisch, veggie, vieruurtje, wit brood, witte chocolade, zoet
Vogelnestjes

Vogelnestjes in tomatensaus met puree is de ultieme klassieker tijdens de lente en paasperiode. Deze smeuïge gehaktballen met een hardgekookt eitje er in ogen niet alleen lekker feestelijk, ze zijn ook heel leuk om zelf te maken. Met dit recept uit grootmoeders kookboek maak jij dit traditionele gerecht helemaal zelf.
Tags: authentiek, België, Belgisch, classic, ei, eieren, feestelijk, frituren, frituur, gefrituurd, gehakt, gehaktbal, gehaktballen, grootmoeder, grootmoeders keuken, hardgekookt, hardgekookt ei, hardgekookte eieren, klassiek, lente, oven, Pasen, puree, tomatensaus, traditie, traditioneel, typisch, vlaams, Vlaanderen, vogelnest, vogelnestjes, zondag, zondagse kost
Appelcake met rozijntjes

Als je een lekker dessertje of tussendoortje wil klaarmaken, is cake altijd goed. Het basisrecept is lekker simpel, waardoor er heel wat ruimte is tot experimenteren en variëren. In dit recept gaan we aan de slag met stukjes appel en rozijntjes.
Tags: appel, appelcake, appelen, basis, basisrecept, bloem, boter, cake, dessert, eenvoudig, feest, feestje, fruit, fruitig, gewoon, grootmoeders keuken, kids, kinderen, kindvriendelijk, klassiek, klassieker, met een twist, origineel, oven, rozijn, rozijnen, rozijntjes, simpel, snack, suiker, taart, traditioneel, tussendoor, tussendoortje, vanille, vanillecake, vanillesuiker, vegetarisch, veggie, verjaardag, verjaardagsfeest, verjaardagsfeestje, voor kinderen, zoet, zoetigheid
Asperges op Vlaamse wijze

Van alle typisch Belgische gerechten is er geen één dat zo eenvoudig en toch zo verfijnd is als asperges op z'n Vlaams (of à la flamande). Met niets meer dan kraakverse asperges, hardgekookt ei, peterselie en geklaarde boter zorg je voor een voor- of hoofdgerecht dat al decennia lang een regelrechte klassieker is tijdens de lente-maanden.
Tags: a la flamande, asperge, asperges, begin van de lente, België, Belgisch, boter, botersaus, chique, classic, eenvoud, eenvoudig, ei, eieren, feest, feestelijk, geklaarde boter, grootmoeders keuken, klassiek, klassieker, lente, luxe, luxueus, op Vlaamse wijze, op zijn Vlaams, Pasen, peterselie, royaal, traditie, traditioneel, typisch, vegetarisch, veggie, zondag, zondagse kost, zonnig
Rijstpap

Het is eigenlijk afkomstig uit Italië, maar is niet meer weg te denken als oer-Vlaamse klassieker: rijstpap! Met dit eenvoudig dessertje scoor je altijd, of het nu lekker gewoon of net heerlijk feestelijk moet zijn. Met dit recept maak je de enige echte, traditionele, door oma goedgekeurde, rijstpap!
Tags: België, Belgisch, bruine suiker, classic, dessert, dessertrijst, ei, eidooier, eidooiers, feest, feestelijk, grootmoeder, grootmoeders keuken, italiaans, Italië, kaneel, kerst, kerstmis, klassiek, klassieker, melk, nagerecht, Pasen, retro, rijst, rijstpap, saffraan, safraan, snack, suiker, traditie, traditioneel, tussendoor, tussendoortje, typisch, vanille, vegetarisch, veggie, vlaams, zoet, zoetigheid
Gentse waterzooi

Wie lekkerbekt bij Belgische klassiekers, moet een echte Gentse waterzooi eens geprobeerd hebben. Dit recept zou al bestaan sinds de middeleeuwen en is een smeuïg kooksel (een 'zode' in een oud-Nederlands, vandaar zooi) van kip of vis, groentjes, aardappelen en room. Het is een smakelijke maaltijdsoep die je makkelijk zelf kan bereiden, op voorwaarde dat je een beetje geduld hebt. Ontdek in dit recept hoe jij de enige echte Gentse waterzooi met kip helemaal zelf kan klaarmaken!
Tags: aardappel, aardappelen, authentiek, België, Belgisch, belgisch koken, bloem, bouillon, classic, gekookte kip, Gent, Gentse waterzooi, groentjes, grootmoeders keuken, julienne, julienne groenten, juliennegroenten, kip, kippenbouillon, klassiek, klassieker, laurier, maaltijdsoep, middeleeuwen, middeleeuws, oud recept, prei, romig, room, roux, selder, soep, tijm, traditie, traditioneel, ui, vis, waterzooi, wortel, zooi
Everzwijnragout (slowcooker)

Niks lekkerder dan een ragout die alle tijd van de wereld heeft gekregen om zalig mals te worden. Deze everzwijnragout warmt je gegarandeerd op tijdens een frisse winter- of herfstdag.
Tags: bier, bouillon, Bourgondisch, bruin bier, crockpot, everzwijn, everzwijnragout, everzwijnstoofvlees, feest, feestelijk, frieten, frietjes, gerookte spek, gerookte spekblokjes, gestoofd, grootmoeders keuken, herfst, kroketjes, kroketten, langzaam, laurier, mosterd, rode wijn, slowcooker, speculaas, speculoos, spek, spekjes, stoofvlees, stoven, stoverij, tijm, traag gegaard, wild, wildfond, wildseizoen, winter, wortel, zilveruitjes, zondag, zondagse kost
Appelflappen

Al wie houdt van zoetigheid, moet deze eenvoudige klassieker geprobeerd hebben. Mat appeltjes en bladerdeeg maak je immers een heerlijk tussendoortje/dessertje. In dit recept leer je bovendien hoe je de vulling heerlijk kan pimpen.
Tags: appel, appelcompote, appelen, appelflap, appelflappen, appelmoes, bakker, België, Belgisch, bladerdeeg, cassonadesuiker, dessert, Elstar, feest, feestelijk, gesuikerd, grootmoeders keuken, kaneel, kids, kinderen, klassiek, klassieker, koek, koffie, koffiekoek, koffiekoeken, nagerecht, rozijnen, rum, snack, stoven, suiker, thee, traditie, traditioneel, tussendoor, tussendoortje, vanille, zoet, zoete zonde, zoetigheid
Fricassee van konijn (Jeroen Meus)

Een smeuïge fricassee is een prachtig voorbeeld van een heerlijke klassieker uit grootmoeders keuken. Het vergt ietsje meer moeite, maar het resultaat is feestelijk lekker. Jeroen Meus maakt in dit recept een erg verfijnde variant met konijn klaar, absoluut de moeite waard!
Tags: België, Belgisch, Bourgondisch, chique, classic, dagelijkse kost, één, feest, feestelijk, Frankrijk, Frans, fricassee, frietjes, gerookt spek, grootmoeders keuken, Jeroen Meus, kervel, klassiek, klassieker, konijn, kroketten, kruiden, laurier, nootmuskaat, retro, romig, room, roux, royaal, rozemarijn, selder, smaakvol, smauïg, spek, stoofpot, stoven, tijm, traditioneel, tuinkruiden, witte saus, wortel, zilveruitjes, zondag, zondagse kost
Varkenswangen in slowcooker

Koken met een slowcooker zorgt, door de trage garing, voor botermalse bereidingen. Het loont dan ook de moeite om uitgelezen ingrediënten op deze manier te bereiden. Wat dacht je bijvoorbeeld van varkenswangetjes? Heerlijk mals en smaakvol vlees dat nog beter wordt als je het bereid in een slowcooker.
Tags: België, Belgisch, bier, boerenkost, brood, bruine boterhammen, crock pot, gerookt, grootmoeders keuken, klassiek, klassieker, langzaam, laurier, mosterd, selder, slow, slow cooker, slowcooker, spek, spekblokjes, spekjes, spekreepjes, stoven, stoverij, stroop, tijm, traag, traag gegaard, traditioneel, trage garing, ui, Varken, varkenswangetjes, wortel
Kip in honing-mosterdsaus

Geoefende lekkerbekken weten dat een sappige kippenbout een overheerlijk stukje vlees is. Gecombineerd met de eenvoudige maar heerlijke honing-mosterdsaus uit dit recept maak je er zelfs een waar festijn van!
Tags: België, Belgisch, bier, blond bier, Bourgondisch, chicken, culinair, feest, feestelijk, Frankrijk, Frans, gevogelte, grootmoeders keuken, honing, honing-mosterdsaus, jeneverbessen, kip, kippenbouillon, kippenbout, kippenbouten, laurier, mosterd, mosterdsaus, room, roomsaus, royaal, rozemarijn, spek, spekblokjes, spekreepjes, tijm, traditioneel, zondag, zondagse kost
Witloof met hesp in de oven (Sofie Dumont)

Wie van Belgische klassiekers houdt, kan bijna niet anders dan dol zijn op dit luxueuze recept. Sofie Dumont legt je uit wat haar versie is voor dit heerlijke gerecht.
Tags: aardappel, aardappelen, België, Belgisch, Bourgondisch, Emmentaler, gartineren, gegratineerd, geraspte kaas, grootmoeders keuken, Gruyère, ham, hamrolletjes, hesp, hespenrolletjes, kaas, kaassaus, klassiek, klassieker, luxe, luxueus, oven, parmezaan, parmezaanse kaas, peterselie, roux, sofie dumont, typisch, vtm, vtm koken, witlof, witloof, witloofrolletjes, witte saus, zondag, zondagse kost
Boontjes opgerold in spek

Groentjes bij een gerecht serveren mag op sommige momenten best wat feestelijker zijn. Deze klassieker past altijd, van Kerstmis tot Pasen: boontjes opgerold in spek!
Tags: België, Belgisch, bijgerecht, bonen, boontjes, chique, communie, feest, feestelijk, gerookt spek, grootmoeders keuken, kerst, kerstmis, klassiek, klassieker, lentefeest, old school, ontbijtspek, Pasen, plakjes spek, prinsessenboontjes, retro, spek, sperzie, sperziebonen, sperzieboontjes, typisch, Varken, zondag, zondags
Snelle vispannetjes met puree

Ben jij ook liefhebber van een smeuïg vispannetje maar kijk je op tegen het lange kookproces? Dan is dit recept een handige oplossing: zonder gek veel werk tover je schattige en lekkere vispannetjes op tafel zonder uren te moeten kokkerellen.
Tags: aardappelpuree, alaska polak, alledaags, alledaagse kost, België, Belgisch, champignons, doordeweeks, garnaal, garnalen, grootmoeders keuken, kabeljauw, klassiek, klassieker, makkelijk, mosselen, noordzee, patatten, patattenpuree, prei, puree, romig, room, roux, schar, schelvis, selder, smeuïg, snel, stoemp, tong, vis, visbouillon, vispan, vispannetje, vlot, wijting, witte vis, witte wijn, wortel, zalm, zee, zilt
Duivenfilet met aardpeer in kaassaus

Wanneer de winter haar intrede doet, is het tijd voor stevige en hartverwarmde kost. Eén van de typische seizoensproducten is aardpeer. Noem deze smakelijke knol gerust een vergeten groente. Onterecht, de notige smaak is heerlijk en past perfect bij een lichte kaassaus. Karaktervolle duivenfilets maken dit zondags festijn compleet.
Tags: aardpeer, aardperen, alledaags, België, Belgisch, bloem, boter, Bourgondisch, duif, duiven, duivenfilet, Europees, Frankrijk, Frans, grootmoeders keuken, kaassaus, kroketjes, kroketten, pomme duchesse, pommes duchesses, roux, vergeten groente, winter, winters, witte saus, zondag, zondagse kost