Recepten - Voor elke dag
Gehaktballetjes met krieken (Piet Huysentruyt)
Sommige klassiekers zijn zo waanzinnig lekker, dat ze geen introductie nodig hebben. Gehaktballetjes met krieken is er zo eentje, heerlijk in alle eenvoud en past bij werkelijk élke gelegenheid. Benieuwd hoe topchef Piet Huysentruyt deze classic uit grootmoeders keuken klaarmaakt? Dit recept vertelt je alles!
Tags: authentiek, balletjes, Belgisch, Belgische keuken, boerenkost, bomma, brunch, gehakt, gehaktballen, gehaktballetjes, grootmoeder, grootmoeders keuken, klassiek, klassieker, krieken, lunch, met brood, middagmaal, noordkrieken, oma, ontbijt, paasbrunch, Piet Huysentruyt, sos piet, traditie, traditioneel, typisch, vlaams, Vlaamse keuken, zoet en zout, zondag
Japanse zalmtartaar
Een geslaagde amuse blinkt uit in eenvoud én smaak. Dit originele en toch buitengewoon eenvoudige recept slaagt met glans in die opdracht: smeuïge zalm met enkele oosterse smaakmakers die tot een hapklare tartaar wordt bereid.
Tags: amuse, Aziatisch, chili, fijngehakt, gember, gerookte zalm, hapje, japan, Japans, knoflook, lente-ui, look, Oosters, Orientaals, rauwe vis, rijstazijn, sesam, sesamolie, sesamzaad, sesamzaadjes, soja, sojasaus, tapa, tapas, tartaar, vis, voorgerecht, wereldkeuken, zalm
Pastaschotel met kippenchipolata (Colruyt)
Wanneer jouw zoektermen vandaag 'kindervriendelijk', 'gemakkelijk' en 'snel klaar' zijn, is dit leuke recept van Colruyt het antwoord. Dit snelle gerecht is niet alleen kindvriendelijk, het bevat ook lekker veel groentjes.
Tags: alledaags, alledaagse kost, bonen, broccoli, chipolata, Colruyt, doordeweeks, gegratineerd, gegratineerde kaas, gratineren, italiaans, Italië, kaas, kinderen, kindvriendelijk, kip, kippenchipolata, mediterraans, mozzarella, oven, ovenschotel, pasta, penne, prinsessenbonen, prinsessenboontjes, rap, snel klaar, snel klaargemaakt, tomaat, tomatenstukjes, vlug, worst, zomer, zomers, zonnig, zuiders
Rodekool
Gestoofde rodekool is een traditionele wintergroente in West-Europa. Niet iedereen is fan, wat grotendeels te wijten is aan de vele manieren waarop de groente bereid wordt. Ontdek in dit recept het ideale basisrecept!
Tags: appel, appelen, azijn, België, Belgisch, Duits, Duitsland, gekookt, gestoofd, groenten, groentes, herfst, herfstgroente, koken, kool, kruidnagel, lokaal, Nederland, Nederlands, plaatselijk, rode kool, rode wijn, rodekool, stoven, traditie, traditioneel, vegan, veganistisch, vegetarisch, veggie, winter, wintergroente, winters
Snelle pasta met erwtjes en spek (Jamie Oliver)
Elke ouder of drukbezette persoon kent het verhaal: 's avonds moet er eten op tafel verschijnen, maar je hebt weinig tijd. Tegelijkertijd gruwel je van (ongezonde) kant-en-klare maaltijden. Voor dat wekelijkse dilemma bestaan er recepten als dit, een heerlijk snelle pasta van Jamie Oliver met erwtjes en spekjes.
Pikante kipreepjes met kokosrijst
Wie graag varieert weet dat het de moeite loont om over de grenzen heen culinaire inspiratie op te doen. Aziatische gerechten zijn bijvoorbeeld heel smaakvol en verfrissend anders. Vooral het contrasteren van smaken is leuk, net zoals in dit lekkere recept: pittige kipreepjes die perfect passen bij smeuïge en smaakvolle rijst met kokos.
Tags: 5 spice powder, anders, Aziatisch, bamboe, bamboescheuten, chili, contrast, exotisch, fusion, kip, kipreepjes, knoflook, kokos, kokosmelk, kokosroom, koriander, kruidig, look, marineren, Oosters, Orientaals, pikant, pittig, rijst, roerbakken, smaakvol, soja, sojasaus, sojascheuten, speciaal, uniek, variatie, verrassend, wereldkeuken, witte wijn, wokken
Stoofvlees met friet (Jeroen Meus)
In eender welke nationale enquête scoort stoofvlees met friet erg hoog wanneer je om het lievelingsgerecht vraagt. Deze door-en-door Belgische klassieker is het allerlekkerst wanneer je alles helemaal zelf klaar maakte. Niemand geschikter dan Jeroen Meus om je bij dat vaderlandslievende proces te begeleiden!
Tags: alledaags, bekend, België, Belgisch, beroemd, bier, cultuur, dagelijkse kost, één, frieten, frietjes, gestoofd, grootmoeders keuken, grootmoeders kost, Jeroen Meus, klassiek, klassieker, mayonaise, met bier, nationale gerecht, rund, runds, rundsstoverij, rundsvlees, stoverij, traag, traag gegaard, traditie, traditioneel, tv, typisch, vlaams, Vlaanderen
Wafels
Een fantastische klassieker uit de Belgische keuken: wafels! Wereldwijd beroemd, luchtig en knapperig tegelijkertijd. Zelfgemaakt zijn ze bovendien altijd lekkerder!
Tags: bakken, België, Belgisch, beslag, bloem, bloemsuiker, boter, classic, dessert, eieren, feest, feestelijk, feestje, gesuikerd, grootmoeders keuken, kids, kinderen, kinderfeestje, klassiek, klassieker, melk, nagerecht, poedersuiker, spuitwater, suiker, traditie, traditioneel, typisch, vanille, vanillesuiker, vegetarisch, veggie, verjaardag, verjaardagsfeest, verjaardagsfeestje, wafel, wafelbak, wafelenbak, wafels, water, zelfrijzende bloem, zoet, zoetigheid
Ovenschotel met butternut, rode biet en gekarameliseerde halloumi (Sandra Bekkari)
Wie van kleurrijke gerechten houdt die én vegetarisch én gezond én origineel én heel smaakvol zijn, is bij Sandra Bekkari zonder twijfel aan het juiste adres. Deze smakelijke ovenschotel zit propvol lekkers. Perfect om een kille herfst- of winterdag te bestrijden met comfort food waar je je niet schuldig bij hoeft te voelen.
Tags: butternut, butternutpompoen, comfort food, comfortfood, dieet, diëten, eenpasgerecht, geen koolhydraten, gezond, halloumi, herfst, honing, kastanjepompoen, kruidig, low carb, mager, origineel, oven, ovenschotel, pastinaak, pompoen, pompoenpitten, pompoenzaden, rode biet, sana, Sandra Bekkari, speciaal, tijm, trostomaat, trostomaatjes, trostomaten, uniek, vegetarisch, vegetarisme, veggie, vermageren, verrassend, wereldkeuken, winter, zoet-zout
Pittige zalmtartaar met kokos
Als je op zoek bent naar een fris en verrassend hapje propvol smaak zou dit recept wel eens bingo kunnen zijn. De volle en vette smaak van een kwaliteitsvol stukje zalm past geweldig goed bij een pittig chilipepertje, romige kokosmelk, frisse munt en knapperige ijsbergsla. Lekker als voorgerecht of hapje.
Tags: amuse, aperitief, aperitiefhapje, Aziatisch, chili, chilipeper, chilivlokken, fris, fusion, glaasje, hapje, ijsberg, ijsbergsla, japan, Japans, knapperig, kokos, kokosmelk, kommetje, munt, Oosters, pikant, pittig, salade, starter, tapa, tapas, verrassend, verse zalm, vis, voorgerecht, wereldkeuken, zalm, zalmfilet
Kip rozemarijn (slowcooker)
Niet iedereen is even dol op een simpele kipfilet. Dit fijne stukje vlees wil al wel eens taai en droog op tafel verschijnen. Met een slow cooker hoef je daar niet langer voor te vrezen. Dit toffe en simpele recept garandeert een heerlijk sappige en malse kippenfilet, vergezeld van smaakvolle patatjes en een aangenaam kruidige rozemarijnsmaak.
Tags: aardappelen, beginner, crockpot, easy, franceline, geduld, italiaans, Italië, kip, kipfilet, knoflook, kruidig, langzaam, leuk, limoen, look, makkelijk, mediterraans, mediterraanse keuken, patatjes, rode ui, rozemarijn, simpel, slow cooker, slow cooking, slowcooker, tof, traag, traag garen, zuiders
Ierse ribeye met whiskeysaus
Elk land heeft een nationaal gerecht of typisch product. Wat voor België stoofvlees en bier is, is voor Ierland ribeye en whiskey. Dit supermalse rundsvlees wordt tussen de ribben uit gesneden (vandaar, uiteraard, de naam), is mooi gemarmerd met vet en beroemd vanwege de karaktervolle smaak en sappige structuur. Met een simpel sausje op basis van whiskey en room zorg je voor een heus Iers festijn!
Tags: biefstuk, Bourgondisch, Bourgondische keuken, deluxe, entrecote, Ierland, Iers, Irish, klassiek, luxe, luxueus, rib-eye, ribeye, romig, rood vlees, room, roomsaus, rund, runds, rundsvlees, smaakvol, steak, sterke drank, vlees, whiskey, whiskeysaus, whisky, whiskysaus
Zeeduivel in botersaus (Piet Huysentruyt)
Een smakelijk stukje vis, zoals zeeduivel, heeft weinig nodig om echt te schitteren. Zo'n eenvoudige klassieker uit grootmoeders keuken is botersaus. Helemaal niet moeilijk, en dankzij dit fantastische recept van Piet Huysentruyt kan jij er een waar culinair feestje van maken. Met een smeuïge puree van spekjes en spinazie tot de afwerking van grijze garnaaltjes toe: dit is feest!
Tags: alledaags, België, Belgisch, bieslook, boter, botersaus, Bourgondisch, dagelijkse kost, feest, feestelijk, garnaaltjes, garnalen, gerookt spek, grijze garnalen, kabeljauw, klassiek, klassieker, kust, luxe, luxueus, noordzee, Piet Huysentruyt, puree, spek, spekjes, spinazie, spinaziepuree, spinaziestoemp, stevige witte vis, stoemp, vis, vlaams, Vlaanderen, witte vis, zee, zeeduivel, zondag, zondagse kost
Frozen yoghurt van bosbessen
Het concept van 'Frozen yoghurt' is zo gemakkelijk dat het standaard in je culinaire trukendoos moet zitten. In geen tijd kan je een frisse afsluiter of lekkere snack maken die altijd past. Meer dan (Griekse) yoghurt en bevroren fruit - bosbessen in dit geval - heb je niet nodig.
Tags: aardbei, besjes, bessen, blauwe bessen, bosbessen, bosvruchten, dessert, framboos, frozen, frozen yoghurt, fruit, Griekse yoghurt, kids, kinderen, munt, nagerecht, rode vruchten, rood fruit, snack, tussendoor, tussendoortje, yoghurt, zoet
Salade van koolrabi, appel en rode biet (Ottolenghi)
Wie zichzelf graag culinair verrast is bij Yotam Ottolenghi aan het juiste adres. Met een relatief eenvoudig lijstje aan ingrediënten laat hij je kennismaken met originele smaken en gerechten. Deze bijzondere salade met koolrabi, appel en rode biet is bijvoorbeeld helemaal niet moeilijk om klaar te maken en toch verrassend fris, lekker en compleet. Heerlijk als snelle lunch, bij groentetaart, gebakken vis, gebraden kip of gegrild vlees.
Tags: appel, appelen, biet, bieten, ciderazijn, cox, dieet, diëten, gebraden kip, gegrild vlees, gezond, knapperig, koolrabi, koriander, low carb, lunch, mager, Ottolenghi, rode biet, salade, vegan, veganistisch, vegetarisch, veggie, vermageren, wereldkeuken, witte wijnazijn, Yotam Ottolenghi