saus? Het allerbeste recept vind je hier! | Recepten.be - deel 2 saus? Het allerbeste recept vind je hier! | Recepten.be - deel 2

 

Recepten - saus

Zalm met erwtenstoemp, bacon en bearnaise (Jeroen Meus)

Zalm met erwtenstoemp, bacon en bearnaise (Jeroen Meus)
Dit recept van Jeroen Meus staat voor een rijkelijk gerecht dat veel lekkers combineert. Jeroen combineert een flink stuk zalm met een stevige puree waar erwtjes en knapperige stukjes bacon de show stelen. Een klassieke (maar zelfgemaakte!) bearnaisesaus maakt het festijn compleet. Een ideaal gerecht wanneer het net iets meer mag zijn.

Bechamelsaus

Bechamelsaus
De enige echte, onverslijtbare klassieker uit de Franse keuken die elk seizoen past? Bechamelsaus, natuurlijk! Deze smeuïge saus op basis van boter, bloem en melk kennen we in de volksmond als 'witte saus' en is vooral een succes bij gegaarde groentjes zoals bloemkool, broccoli, kool,... Benieuwd naar het traditionele basisrecept?

Asperges in witte saus

Asperges in witte saus
De ultieme Belgische klassieker uit grootmoeders keuken tijdens de lente-maanden? Asperges in witte saus, natuurlijk! Dit op-en-top Belgische bijgerecht schitterend in smaak en smeuïgheid. Ontdek in dit basisrecept hoe jij de perfecte asperges in een al even perfecte bechamelsaus kan klaarmaken.

Capellini met scampi (Gordon Ramsay)

Capellini met scampi (Gordon Ramsay)
Capellini is een Italiaanse pastasoort die nog fijner dan spaghetti is. Deze erg fijne slierten, ook liefkozend bekend als 'engelenhaar', lenen zich tot heel elegante bereidingen. Dat weet ook Gordon Ramsay, de Britse chef die niet verlegen is om een straffe uitspraak. Gelukkig kan hij net zo straf koken, de uiterst smakelijke en frisse saus op basis van knoflook, witte wijn, kappertjes, kerstomaatjes en citroen uit dit recept is werkelijk fantastisch bij scampi en pasta.

Bloemkoolgratin met boerenworst (Sofie Dumont)

Bloemkoolgratin met boerenworst (Sofie Dumont)
De beste gerechten zijn de authentieke klassiekers die jouw grootmoeder het allerbeste klaarmaakt, toch? Die volkswijsheid bewijst Sofie Dumont met dit stevig potje boerenkost. Gewoon heerlijk, heerlijk gewoon!

Eendenragout

Eendenragout
Ragout kennen we ook als vol-au-vent, de typische bereiding uit de Franse keuken die stevige saus op basis van bloem en boter combineert met malse stukjes vlees en groentjes. De ultieme klassieker is uiteraard met kip en champignons, maar je kan er wel degelijk varianten op klaarmaken. Deze winterse ragout van eend vraagt wat werk, maar het feestelijke resultaat zal niemand teleurstellen.

Reefilet met jagersaus

Reefilet met jagersaus
Wildliefhebbers hoef je niet te vertellen dat de herfstmaanden vanuit een culinair perspectief top zijn. Als het echt luxueus mag zijn, is reefilet een fantastische keuze. Dit supermalse en karaktervolle stukje vlees heeft weinig extra nodig, een typisch jagersausje is al ruimschoots voldoende om een feestelijk maal te verzekeren.

Portsaus

Portsaus
Een gerecht helemaal tot in de puntjes afwerken doe je in veel gevallen met een uitgelezen sausje. Een klassieker waar je nooit iets mis mee kan doen: portsaus. Dit romig sausje met een zoete smaaktoets dankzij de Porto past bij heel veel stukken vlees. Vooral wild kan je naar een hoger niveau tillen met dit lekkere, feestelijke en makkelijk te maken sausje.

Blackwellsaus

Blackwellsaus
Een lekker stukje vlees is niet compleet zonder een passend sausje. Vooral varkensvlees kan zich geen betere partner dan deze blackwell-saus voorstellen. Dit klassieke, romige sausje met pickles is perfect om jouw diner compleet te maken.

Enchilada-saus

Enchilada-saus
Hou je van een gezellige terrasje met een lekker hapje en fris drankje? Dan is dit leuke, zomerse recept perfect voor jou! Enchilada is een traditioneel Mexicaans gerecht waar vooral de kruidige tomatensaus met rode peper een hoofdrol speelt. Dat sausje is op zich heel lekker als dipsaus. Ideaal wanneer het zonnetje schijnt en je zin hebt in een zuiders aperitiefhapje!

Asperges op Hollandse wijze

Asperges op Hollandse wijze
Asperges hebben weinig extra nodig om helemaal tot hun recht te komen. Geen wonder dat de uiterst eenvoudige Vlaamse wijze zo populair is. Heb je echter ook de Hollandse wijze al eens geprobeerd? Met een eitje, gekookte ham en hollandaise-saus zorg je voor een lekker en heel typisch lente-gerecht.

Hollandse saus (Peter Goossens)

Hollandse saus (Peter Goossens)
Wanneer je een gerecht met groentjes of vis een extra dimensie wil geven, hoef je het niet ver te zoeken. Een klassieke Hollandaise (Hollandse saus, naar de eieren en boter die de essentie van de saus vormen) is niet zo moeilijk om zelf te maken en zorgt meteen voor een smeuïge én frisse toets. Sterrenchef Peter Goossens leert je in dit snelle recept de enige echte bereidingswijze.

Provençaalse saus

Provençaalse saus
Dadelijk een lekkere barbecue gepland en nog op zoek naar een originele extra? Of gewoon zin in een klassieke saus die zon en zomer uitstraalt en waar je nog alle kanten mee op kan? In beide gevallen is een Provençaalse saus de ultieme oplossing. Er bestaan honderden recepten van de klassieke saus. Wil je echter een goede basis, dan is dit het makkelijke en snelle recept dat je zoekt.

Tartaarsaus

Tartaarsaus
Een lekker stukjes vis heeft weinig extra nodig: doe er verse tartaarsaus bij en je gerecht is sowieso top! Ontdek in dit recept hoe je de enige echte, authentieke tartaarsaus zelf moet klaarmaken!

Currysaus

Currysaus
Een currysaus kent iedereen, lekker bij kip en andere oosterse bereidingen. Je kan bovendien makkelijk zelf een smaakvolle currysaus maken. Ontdek in dit recept hoe je zelf deze lekkere saus zonder veel moeite kan klaarmaken.