knoflook | - deel 6 knoflook | - deel 6

 

Recepten - knoflook

Risotto met gedroogd eekhoorntjesbrood (Risotto ai funghi porcini)

Risotto met gedroogd eekhoorntjesbrood (Risotto ai funghi porcini)
Eekhoorntjesbrood laat zich namelijk vooral zien in de natte herfstmaanden september en oktober. Italianen trekken er dan massaal op uit om deze lekkernij in het bos te zoeken. Maar als je ook de rest van het jaar van dit lekkere paddenstoeltje wilt genieten, is de gedroogde versie een prima alternatief. Zoals in deze ‘risotto ai funghi porcini’.

Kip met appelmoes en frietjes

Kip met appelmoes en frietjes
Voor een echte klassieker die bij jong en oud geliefd is moet je niet ver zoeken. Een doodsimpele maar overheerlijke gebraden kip, zelfgemaakte knapperige frietjes en al even zelfgemaakte appelmoes - klinkt heerlijk toch?

Halloween-gehaktbrood

Halloween-gehaktbrood
Op 31 oktober ontsnappen we er al lang niet meer aan: Halloween! Hoewel de oorsprong teruggaat naar de Kelten, kennen we het feest vooral vanwege de typische Amerikaanse folkore die ondertussen ook in Europa populair is geworden. Al wie graag gruwelijk lekker wil koken rond die dag, moet dit waanzinnig leuke recept geprobeerd hebben!

Bloemkoolcurry

Bloemkoolcurry
Een curry is een lekkere en vooral snelle manier om een smaakvol vegetarisch (of zelfs veganistisch) gerecht te bereiden. Ideaal om je weekmenu van gezonde variatie te voorzien! Met bloemkool in de hoofdrol een minimum aan ingrediënten wordt deze kruidige curry zonder twijfel een favoriet.

Linguine met scampi in wittewijnsaus

Linguine met scampi in wittewijnsaus
Heerlijk snel klaar en altijd lekker - dat omschrijft dit recept perfect. Het lichtje sausje op basis van witte wijn en een scheutje room past uitstekend bij dampende pasta en smaakvolle scampi. Comfort food par excellence!

Tajine-groentjes

Tajine-groentjes
Op zoek naar een origineel bijgerecht propvol groentjes? Dan is een bereiding in een tajine een origineel idee. Door de unieke vorm kunnen alle ingrediënten traag garen en blijven ze lekker mals. Perfect bij een kruidig stukje vlees, of gewoon als gezonde, vegetarische hap!

Ovenschotel met rijst, tomatenpesto en koolvis (Sofie Dumont)

Ovenschotel met rijst, tomatenpesto en koolvis (Sofie Dumont)
Een lekkere ovenschotel kan heel veel variatie bevatten. Je kan zelfs aan de slag met rijst! Sofie Dumont haalt in dit toffe recept al haar kookkunsten boven en combineert rijst met vis, seizoensgroentjes en flinke smaakmakers. Heerlijk!

Zoete en rokerige Mexicaanse kip (Ottolenghi)

Zoete en rokerige Mexicaanse kip (Ottolenghi)
De rijzende ster van chef Yotam Ottolenghi brengt een veelvoud aan uitzonderlijk lekkere smaken en unieke combinaties uit allerlei windstreken. Smaak staat centraal, en dat is niet anders in dit geweldige recept. Rokerige en pittige kippenbouten worden heerlijk afgewerkt met, jawel, chocolade. Benieuwd? Probeer het zelf en laat je verrassen!

Cappelletti in tomatensaus

Cappelletti in tomatensaus
Wanneer het eten snel op tafel getoverd moet worden, is Cappelletti een leuk idee. Deze gevulde pasta's hebben niet veel meer dan een sausje nodig om een volwaardige maaltijd te vormen. Italiaanse comfort food van de bovenste plank!

Zalm met erwtenstoemp, bacon en bearnaise (Jeroen Meus)

Zalm met erwtenstoemp, bacon en bearnaise (Jeroen Meus)
Dit recept van Jeroen Meus staat voor een rijkelijk gerecht dat veel lekkers combineert. Jeroen combineert een flink stuk zalm met een stevige puree waar erwtjes en knapperige stukjes bacon de show stelen. Een klassieke (maar zelfgemaakte!) bearnaisesaus maakt het festijn compleet. Een ideaal gerecht wanneer het net iets meer mag zijn.

Scampi met kokosrijst

Scampi met kokosrijst
Voor een snelle en smakelijke hap die zonder al te veel exotische ingrediënten toch verrassend oosters smaakt, is dit makkelijke recept perfect. Door kokosmelk aan de rijst toe te voegen zorg je voor een smeuïg resultaat dat perfect past bij scampi.

Toscaans stoofvlees (Colruyt)

Toscaans stoofvlees (Colruyt)
Stoofvlees mag dan wel de Belgische klassieker bij uitstek zijn, ook in andere keukens is het langzaam stoven van blokjes vlees een populair gegeven. Colruyt ging voor dit recept neuzen in de rijke culinaire tradities van Toscane in Italië. Dankzij de volle rode wijn en typische kruiden is een heerlijk diner gegarandeerd!

Griekse pasta met halloumi

Griekse pasta met halloumi
Wie lekker wil (na)zomeren kan in de keuken aan de slag met zuiderse ingrediënten. Dit recept haalt inspiratie in Griekenland. Eén van de plaatselijke lekkernijen heet orzo: fijne, rijstvormige pasta. Gecombineerd met gegrilde halloumi en een mediterraans groentesausje dat smaken uit alle windstreken combineert, zorg je voor waanzinnig lekkere comfort food.

Jamie’s gehaktbrood (Jamie Oliver)

Jamie’s gehaktbrood (Jamie Oliver)
Een ultiem voorbeeld van comfort food is een echte klassieker: gehaktbrood! Snel klaar, weinig werk en verdomd lekker. De basis van een gehaktbroodje mag dan wel heel eenvoudig zijn, je kan er wel wat meer smaak en variatie in kwijt dan je zou denken. In dit toffe recept presenteert Jamie Oliver zijn ultieme versie, vergezeld van een pittig tomatensausje. Maximum smaak, minimum werk!

Zomerse kip met aubergine

Zomerse kip met aubergine
Op een warme zomerdag ontbreekt het vaak aan goesting om lang in de koken te staan zweten en zwoegen. Een simpele ovenschotel met een flink aantal (zomerse) smaakmakers is dan de juiste oplossing. In dit recept stelen sappige en kruidige kippenbillen de show en zorgt aubergine voor een malse bedje.