Recepten - uien
Grootmoeders tomatensoep
Winter of zomer, alledaags of feestelijk, een authentieke tomatensoepje van 'de bomma' smaakt altijd. Het is haast mythisch hoe lekker de tomatensoep van grootmoeder kan zijn. Met dit recept kan je, ongeacht je leeftijd, zonder twijfel concurreren!
Tags: bekend, boerenkost, bomma, bouillon, dagelijkse kost, eenvoudig, feestelijk, groentesoep, grootmoeder, grootmoeders keuken, kaas, kaasjes, klassiek, prei, selder, simpel, soep, tomaten, tomatensoep, typisch, warm, wortel
Gehaktstoofpotje in roomsaus
Wanneer de dagen terug korter en frisser worden, smaakt er niets beter dan een dampend stoofpotje. Het vooruitzicht op gezellige avonden voor het haardvuur kunnen niet zonder stevige maar smakelijke éénpansgerechten zoals dit simpel maar lekker stoofpotje van boerengehakt.
Tags: aardappelen, aubergine, boerenkost, boerenstoofpot, cayennepeper, courgette, frieten, frietjes, gehakt, gehaktstoofpot, gezellig, grootmoeders keuken, haardvuur, herfst, kroketten, makkelijk, paprikapoeder, peterselie, rijst, room, roomsaus, snel, spek, stevig, stoofpot, stoofpotje, stoven, varkensgehakt, warm, winter
Pasta met pikante mosseltjes en Parmezaanse kaas
Dit lekker pastagerecht combineert het beste uit de Noordzee - mosselen - met de typische basiskenmerken van een geslaagde, authentieke, Italiaanse pasta. Maak je klaar voor eenvoudige, maar overheerlijke pasta die flinke pit combineert met de volheid van Parmezaanse kaas in een zalig tomatensausje.
Volkorenspaghetti met een groentesausje (Antonio Carluccio)
Authentieke pastagerechten zijn doorgaans bijzonder eenvoudig. Deze vegetarische pasta van Antonio Carluccio is daar een prachtig voorbeeld van. Met opvallend weinig en uiterst eenvoudige ingrediënten tover je een zalige pasta die zal verbazen en vooral smaken.
Tags: Antonio, Antonio Carluccio, basilicum, Carluccio, cucina povera, cucina povere, eenvoud, eenvoudig, italiaans, Italië, knoflook, look, makkelijk, mediterraans, parmezaan, parmezaanse kaas, pasta, selder, Siciliaans, Sicilië, simpel, spaghetti, tomaten, volkoren, volkoren spaghetti, wortel, zomers, zonnig
Lasagne (Jeroen Meus)
Geen lekkerder authentiek gerecht uit de populaire Italiaanse keuken dan lasagne! Deze zalige ovenschotel behoeft geen verdere uitleg, behalve dan dat een zelfgemaakte schotel lasagne onwaarschijnlijk lekker is. Elke Italiaanse mama heeft haar eigen recept, Jeroen Meus leert je daarom een prima basisversie bereiden.
Tags: classic, favoriet, gegratineerd, gehakt, groentjes, italiaans, Italië, Jeroen Meus, kaassaus, klassiek, klassieker, lasagna, lasagne, lekker, mediterraans, oven, ovenschotek, pasta, pastavellen, ragout, roux, tomaten, tomatensaus, witte saus, zonnig, zuiders
Spicy cajunpasta met gemarineerde kip
Het woord 'cajun' dekt in de culinaire wereld een erg brede lading. Het gaat in principe om gerechten die afkomstig zijn uit Louisiana, een streek in het zuiden van de Verenigde Staten van Amerika. Het is een culinaire smeltkroes van Franse, Creoolse (Afrikaanse), Zuid-Europese en Indiaanse invloeden. De gerechten zijn dan ook veelal pittig en barsten van smaak. Dit recept leert je een supersimpele maar lekkere (en vooral pittige) pasta maken die aldaar inspiratie haalt, gecombineerd met wat Texaanse invloeden.
Tags: amerika, amerikaans, barbecue, bonen, cajun, combinatie, cowboys, fusion, gemarineerd, italiaans, kidney bonen, kip, kippenblokjes, kruidig, lekker, look, maïs, makkelijk, marinade, New Orleans, oregano, paprika, pasta, pikant, pittig, rode bonen, simpel, spicy, tabasco, texas, Verenige Staten, wereld, wereldkeuken
Moussaka (Jeroen Meus)
Moussaka kan je gerust beschouwen als het nationale gerecht van Griekenland. Deze stevige ovenschotel is wereldberoemd vanwege de volle en karakteristieke smaak. Het wordt wel eens vergeleken met Lasagne, maar dan met lamsgehakt, aardappelen en aubergine. Het gerecht vraagt wat werk en best veel tijd, maar deze Griekse klassieker moet je vast en zeker een keer geprobeerd hebben. Jeroen Meus helpt je op weg!
Tags: aardappelen, aubergine, bechamel, courgette, Europees, Griekenland, grieks, Jeroen Meus, kaas, klassiek, lams, lamsgehakt, moussaka, oven, ovenschotel, ragout, schapenkaas, stevig, typisch, wereldkeuken
Normandisch stoofpotje
Wie Normandië zegt, denk - op culinair vlak - aan appelen, cider, zeevruchten en kaas. Heerlijk authentieke ingrediënten waar heel wat lekkers mee te bereiden valt. Dit recept haalt inspiratie in die traditionele Normandische keuken en koppelt dat aan een Belgische aanpak. Het resultaat is een heerlijk stevige stoofpot, ideaal na een fikse wandeling langs woeste kuststroken.
Tags: appel, België, Belgisch, boerenkost, cider, éénpansgerecht, eenvoudig, Frankrijk, Frans, gestoofd, herfst, komijn, Normandië, Normandisch, pastinaak, rund, rundsvlees, simpel, stevig, stoofpot, stoofvlees, stoven, winter, wortel
Gemengde vleessatés royal
Geen geslaagde barbecue zonder lekkere satés. Wil je net dat ietsje meer, kan je deze gerust zelf maken. Dat heeft alleen maar voordelen: goedkoper, plezanter en je kan helemaal naar wens samenstellen. Dit recept is voor de echte fijnproever die niet goed kan kiezen: royale vleessatés met voor ieder wat wils. Feestelijk en lekker!
Aspergeroomsoep met gerookte zalm
Een feestelijk soepje mag nooit ontbreken tijdens speciale gelegenheden. Vooral asperges zijn tijdens de lentemaanden erg populair. En terecht, met wat gerookte zalm heb je het perfecte voorgerecht. Dit recept is gebaseerd op Jeroen Meus zijn methode.
Tags: asperge, asperges, aspergesoep, feest, gerookte zalm, lente, room, roomsoep, soep, voorgerecht, zalm
Dikke wintersoep met braadworst en brood
Een dampende kom soep is het meest hartverwarmende dat je op een kille winterdag voorgeschoteld kan krijgen. Met een smakelijke braadworst en vers brood erbij heb je lekker simpele maar bijzonder smakelijke boerenkost, zonder enige moeite!
Tags: boerenkost, bouillon, braadworst, brood, eenvoudig, groene kool, hartig, kool, makkelijk, raap, rapen, rundsbouillon, simpel, snel, soep, ui, winter, worst
Vol-au-vent (Jeroen Meus)
Mocht er een wedstrijd bestaan 'meest klassieke gerecht uit de Frans-Belgische keuken', was vol-au-vent ongetwijfeld kandidaat voor de eerste prijs. De van oorsprong Franse benaming heeft eigenlijk betrekking op het typische koekje uit bladerdeeg (zo luchtig dat de lucht in vliegt, volgens de legende), dat gevuld wordt met een heerlijke bereiding dat helaas wel wat werk vraagt. Maar het resultaat is oh-zo heerlijk. Het koosnaampje 'Koninginnenhapje' is dan ook niet overdreven.
Kippenbouillon (Jeroen Meus)
Eenieder die graag kokkerelt, weet dat een goede bouillon een zelfgemaakte is. Het vraagt kosten noch moeite, de smaaktoetsen kies je zelf en het is makkelijk in te vriezen. Vooral een lekkere kippenbouillon is interessant als basis voor soepen, sausen en fijne bereidingen zoals vol-au-vent. Dit recept vertelt je hoe Jeroen Meus aan de slag gaat.
Gestoofde rodekool
Alle culinaire hoogstandjes ten spijt, er gaat niets boven grootmoeders keuken: alledaagse, stevige en lekkere boerenkost zonder gedoe. Een absolute klassieker die tijdens de wintermaanden niet mag ontbreken: gestoofde rodekool. Het vergt dan wel wat moeite, geduld en fijne smaakpapillen (de finale kruiding is niet eenvoudig), het resultaat is telkens weer hartverwarmend. Aan de slag!
Oostendse vissoep
Wanneer je aan de Belgische kust denkt, is lekker tafelen ongetwijfeld één van de eerste dingen die door je hoofd schiet. Onze Belgische vissers brengen immers heel wat lekkers aan land. Deze makkelijke Oostendse vissoep is een warme aanrader voor visliefhebbers.





