Recepten - prei
Pastinaaksoep met knapperige erwtjes
De start van de herfst staat in de keuken synoniem voor de start van het soepseizoen! Niks smaakt beter op een gure dag dan een dampende kom verse soep. Eén van de lekkerste (en lange tijd vergeten) soepgroentjes: pastinaak!
Quiche Lorraine
Iedereen kent quiche, een smakelijke groentetaart met opgeklopt ei en room. Het leukste aan dit eenvoudige maar klassieke recept uit de Franse keuken is dat je er eindeloos mee kan variëren. Eén variant blijft echter, terecht, het meest populair: de quiche Lorraine. Deze klassieker met spek, kaas en ui/prei smaakt altijd.
Tags: Bourgondisch, cayenne, cayennepeper, diner, eenvoudig, ei, eieren, Emmentaler, Frans, Franse keuken, gemalen kaas, gerookt, gerookt spek, groentetaart, Gruyère, hartig, kaas, klassiek, Lorraine, lunch, makkelijk, nootmuskaat, opgeklopt, oven, parmezaan, parmezaanse kaas, peterselie, prei, preiwit, quiche, quiche Lorraine, room, simpel, snack, spek, spekjes, spekreepjes, spelblokjes, typisch, ui
Koolvis met gestoofde prei in een zacht mosterdsausje en knapperige puree
Een lekker stukje vis heeft niet veel nodig om uit te groeien tot een lekker gerecht. Met typische groentjes zoals prei en een smeuïge puree, heb je onmiddellijk een klassiek en verdomd smakelijk diner op tafel getoverd.
Vegetarische ovenschotel met aubergine, bonen in tomatensaus en puree
Een eenvoudig ovenschoteltje kan een echte life-saver op drukke dagen zijn. Zeker als je de schotel de dag op voorhand al bereid had. In dit recept ontdek je een lekker makkelijke veggie-schotel met een lekker veel groentjes en een smeuïge tomatensaus met witte boontjes en aubergine. Lekker simpel!
Tags: aardappelen, aubergine, basilicum, bonen, budget, eenvoudig, geen vlees, gegratineerd, goedkoop, gratineren, groenten, groentjes, makkelijk, oven, ovenschotel, patatten, prei, puree, simpel, stoemp, tomatensaus, vegan, veganistisch, vegetarisch, veggie, witte bonen, witte bonen in tomatensaus, wortel
Skreifilet met gestoofde prei en een mosterdsausje
Skrei wordt ook wel eens love-fish genoemd. Het betreft een soort winterkabeljauw die slechts korte tijd te verkrijgen is: van februari (meestal rond Valentijn, vandaar de sympathieke bijnaam) tot maart/april. Deze heerlijke variant is nog zachter en smeuïger, wat maakt dat elke kok dol is op zo'n stevige stukje vis vol smaak. In dit recept wordt de vis geserveerd met een uitstekend passend mosterdsausje en klassiek gestoofde prei: zalig lekker en niet moeilijk!
Tags: april, droge vermout, februari, gestoofd, gestoofde prei, graanmosterd, kabeljauw, love-fish, maart, mosterd, mosterdsaus, noordzee, Noorwegen, prei, romantisch, room, roomsaus, skrei, stoven, valentijn, vermout, vis, visbouillon, winter, winterkabeljauw, witte vis, witte wijn
Winterse koolrabisoep met sliertjes
Met soepjes kan je winterse dagen makkelijk verjagen. Wat een kille, grauwe dag was, werd plots een knusse avond met een warm tasje soep voor de televisie. Met dit recept kan je wat origineler en verfijnder aan de slag. De zoete en nootachtige smaak van koolrabi zal je aangenaam verrassen. De afwerking met pasta en een beetje Parmezaanse kaas brengt simpele verfijning.
Tags: boerenkost, bouillon, capelinni, fijne pasta, gemalen, gemalen kaas, groene stengel, groentesoep, grootmoeders keuken, herfst, koolrabi, lunch, makkelijk, parmezaan, parmezaanse kaas, pasta, prei, preistengel, preiwit, raap, rapen, selder, selderstengel, simpel, sliertjes, soep, vegetarisch, veggie, voorgerecht, winter, winters, witte raap
Grootmoeders wintersoep
Soep smaakt altijd, maar toch net dat ietsje meer tijdens de winter. Dit recept leert je een stevige soep uit het authentieke receptenboek van grootmoeder maken. Meer hoeft dat soms echt niet te zijn.
Tags: aardappel, authentiek, boerenkost, brood, eenvoudig, gele raap, gezond, groentesoep, grootmoeder, grootmoeders keuken, klassiek, lunch, makkelijk, mix, mixen, mixer, prei, raap, rapen, rundsbouillon, selder, simpel, soep, voorgerecht, warm, witte raap, wortel
Zalmhaasje met preiwit, peterseliekrieltjes en spinazieroomsaus
Met een puik stukje zalm kan je tijdens de feestdagen perfect naast de klassieke stukken wild gaan staan. Een zalmhaasje is niet goedkoop, maar (indien goed bereid) bijzonder smakelijk, zeker zo feestelijk en heel wat lichter dan de typische feestmaaltijden. Dit recept is allesbehalve moeilijk en zal je gasten aangenaam verrassen.
Tags: aardappel, aardappelen, chique, feest, feestelijk, fijnproever, kerst, kerstmis, kert, kertmis, krielaardappelen, krieltjes, lekker, niet moeilijk, Pasen, peterselie, prei, preiwit, room, roomsaus, royaal, saus, sjalot, spinazie, spinazieroomsaus, vis, witte wijn, zalm, zalmhaas, zalmhaasje
Courgettesoep
Een eenvoudige soepje gaat er altijd in. Een echte alledaagse soep vraagt dan ook amper werk en blinkt uit in eenvoud: net zoals deze makkelijke maar lekkere courgettesoep.
Tags: alledaags, boerenkost, bouillon, courgette, courgettes, courgettesoep, eenvoduig, eenvoudig, elke dag, grootmoeder, grootmoeders keuken, klassiek, makkelijk, prei, simpel, soep, ui, warm
Varkensstoofpotje met donker bier
Niets leuker om klaarmaken dan een traditioneel stoofpotje. Alles in één pot, rustig laten pruttelen en aan tafel. Dit stoofpotje combineert verschillende najaarsgroentjes met mals varkensstoofvlees. Een donker biertje maakt het feest compleet.
Tags: aardappel, bier, bloemkool, boerenkost, bouillon, bruin bier, donker, donker bier, éénpansgerecht, eenvoudig, gerookt spek, graanmosterd, herfst, mosterd, najaar, prei, simpel, spek, spekjes, stoofpot, stoofvlees, stoven, ui, Varken, varkensstoofvlees, varkensvlees, wortel, zwaar bier
Grootmoeders tomatensoep
Winter of zomer, alledaags of feestelijk, een authentieke tomatensoepje van 'de bomma' smaakt altijd. Het is haast mythisch hoe lekker de tomatensoep van grootmoeder kan zijn. Met dit recept kan je, ongeacht je leeftijd, zonder twijfel concurreren!
Tags: bekend, boerenkost, bomma, bouillon, dagelijkse kost, eenvoudig, feestelijk, groentesoep, grootmoeder, grootmoeders keuken, kaas, kaasjes, klassiek, prei, selder, simpel, soep, tomaten, tomatensoep, typisch, warm, wortel
Kippenbouillon (Jeroen Meus)
Eenieder die graag kokkerelt, weet dat een goede bouillon een zelfgemaakte is. Het vraagt kosten noch moeite, de smaaktoetsen kies je zelf en het is makkelijk in te vriezen. Vooral een lekkere kippenbouillon is interessant als basis voor soepen, sausen en fijne bereidingen zoals vol-au-vent. Dit recept vertelt je hoe Jeroen Meus aan de slag gaat.
Waterzooi met scampi en kabeljauw (Colruyt)
Een mager gerecht bereiden dat toch barst van smaak en je buikje perfect vult? Dat kan, in tegenstelling tot wat velen denken, perfect en zonder veel problemen. Waterzooi, een klassieker in Gent en omstreken, is daar het perfecte voorbeeld van. Met een stukje kabeljauw en scampi, wordt deze eenvoudige klassieker plots een waar feest!
Roerei met prei en spek
Geen zin in boterhammen, wel zin in een smaakvolle lunch die snel klaar en niet overdreven duur is? Een vorstelijk roerei is wat je zoekt. Dit recept vertelt je hoe met prei en spekjes een zalig gerechtje te maken.
Snelle rijstwok met vis
Wokken is met recht en rede één van de meest populaire kookmethodes. Het gaat snel, is niet moeilijk en je kan eindeloos variëren. In dit recept gaan we aan de slag met een gezond stukje vis om een kruidige, Oosterse rijstschotel op tafel te toveren.