Recepten - Frans
Varkenshaas in madeirasaus
Een mals varkenshaasje is niet alleen heerlijk, het leent zich tot allerlei gelegenheden. Dit smakelijke recept zou je gerust zondagse kost kunnen noemen, met knapperige kroketjes is dit een klein feestje! Tegelijkertijd is het een eenvoudig recept dat niet gek veel tijd vraagt, perfect voor een gewone werkdag. De zalig klassieke madeira-saus smeekt alleszins om geproefd te worden...
Tags: aardappelpuree, alledaagse kost, balletjes, Bourgondisch, champignons, Frans, Franse keuken, gehakt, gehaktballen, gehaktballetjes, gemengd gehakt, grootmoeders keuken, haasje, kalf, klassiek, klassieker, kroketjes, kroketten, madeira, madeirasaus, paddenstoelen, puree, saus, tomaten, traditioneel, Varken, varkenshaas, varkensvlees, zondag
Groentesoep met graanmosterd en gedroogde uitjes
Mag het ook eens een pittig soepje zijn? Dit eenvoudige recept heeft een simpele groentesoep als basis, maar door toevoeging van graanmosterd en knapperige uitjes wordt het een pittig en krokant voorgerechtje.
Tags: alledaags, Belgisch, bouillon, champignon, champignons, doordeweeks, eenvoudig, Frans, gedroogde uitjes, graanmosterd, groentebouillon, groenten, groentes, groentesoep, grootmoeders keuken, klassiek, knapperig, krokant, kruidentuiltje, lunch, mosterd, prei, preiwit, selder, simpel, soep, tuinkruiden, uitjes, vegan, veganistisch, vegetarisch, veggie, voorgerecht, wortel
Hertenkalf met pastinaakfrietjes en savooikool
Tijdens de herfst- en wintermaanden is er geen groter culinair plezier dan een smakelijk en sappig stukje wild. Hertenkalf is misschien wel één van de allerlekkerste soorten wild. Het is zo verfijnd dat een minimum aan garnituur en simpel sausje volstaan. Dit is dan ook een heerlijk simpel gerechtje dat het beste uit de koude maanden op tafel tovert. Perfect op een kille zondag of als feestelijk hoofdgerecht tijdens kerst, oud of nieuw!
Tags: Bekgië, Belgisch, Bourgondisch, bruine saus, eenvoudig, filet, Frankrijk, Frans, groene kool, grootmoeders keuken, herfsgroenten, herfst, herfstgroentjes, hert, hertenkalf, hertenkalffilet, kerst, kerstmis, klassiek, kool, koude dagen, makkelijk, nieuwjaar, oudjaar, pastinaak, port, porto, portosaus, rode porto, saus, savooi, savooikool, simpel, smaakvol, stevig, traditioneel, typisch, vergeten groenten, wild, wildseizoen, winter, wintergroenten, winters
Kalfsfricassee met verse frietjes
Deze absolute klassieker behoeft geen introductie. Het is authentieke zondagskost uit grootmoederskeuken. De verse frietjes maken het feest compleet!
Hertenkalfsteak met knolselderpuree en rodewijnsaus
Wanneer de herfst is aangebroken, is ook het jachtseizoen geopend. Een ideale periode om de meest feestelijke en smaakvolle gerechten klaar te maken. Met dit recept zal je weinig gasten teleurstellen, integendeel. Dit is volwaardig feestmateriaal! Enkel opletten met de timing, die moet goed zitten om je eters optimaal te laten genieten.
Tags: Belgisch, Bourgondisch, feest, feestelijk, Frans, herfst, hert, hertenkalf, kerst, kertsmis, klassiek, knolselder, knolselderpuree, nieuwjaar, oud en nieuw, rode wijn, royaal, speciaal, wijn, wijnsaus, wild, wildseizoen, winter
Bijou
Aan deze cocktail kleeft een leuk verhaal: de naam, Frans voor juweel, zou immers gekozen zijn vanwege de drie drankjes en hun kleuren die gemixt worden. Alsof je een glas met robijn, smaragd en diamant presenteert! Daarenboven is dit een heel frisse en stijlvolle cocktail, het proberen waard.
Quiche Lorraine
Iedereen kent quiche, een smakelijke groentetaart met opgeklopt ei en room. Het leukste aan dit eenvoudige maar klassieke recept uit de Franse keuken is dat je er eindeloos mee kan variëren. Eén variant blijft echter, terecht, het meest populair: de quiche Lorraine. Deze klassieker met spek, kaas en ui/prei smaakt altijd.
Tags: Bourgondisch, cayenne, cayennepeper, diner, eenvoudig, ei, eieren, Emmentaler, Frans, Franse keuken, gemalen kaas, gerookt, gerookt spek, groentetaart, Gruyère, hartig, kaas, klassiek, Lorraine, lunch, makkelijk, nootmuskaat, opgeklopt, oven, parmezaan, parmezaanse kaas, peterselie, prei, preiwit, quiche, quiche Lorraine, room, simpel, snack, spek, spekjes, spekreepjes, spelblokjes, typisch, ui
Bearnaise (Peter Goossens)
Van alle klassieke sausen die er wereldwijd bestaan, zijn er weinigen die zo populair zijn als bearnaise. Zelf een geslaagde bearnaise kloppen is overigens echt niet moeilijk. Met een beetje ervaring en een handig recept als dit, serveer je vanaf nu overheerlijke, verse bearnaise. En wie anders dan topchef Peter Goossens kan je vertellen hoe je dit tot een geslaagd einde brengt?
Tags: azijn, bearnaise, bearnaisesaus, Belgisch, biefstuk, boter, Bourgondisch, côte-a-l'os, dragon, dragonazijn, ei, eieren, entre-côte, Frans, frieten, frietjes, klassiek, klassieker, kruiden, kruidig, opgeklopt, runds, rundsvlees, saus, steak, zuur
Varkenshaasje met jagersaus en kroketten (Jeroen Meus)
Dit is een heel klassiek en toegankelijk recept van Jeroen Meus. Het is het ideale gezinsgerecht op een rustige zondag: een malse varkenshaas met een royaal sausje en kroketjes. Meer moet dat soms echt niet zijn.
Tags: Belgisch, Belgische keuken, Bourgondisch, champignons, dagelijkse kost, één, feestelijk, Frans, Franse keuken, gezellig, grootmoeders keuken, jagersaus, Jeroen Meus, klassiek, kroketjes, kroketten, lekker, paddenstoelen, rode wijn, saus, typisch, Varken, varkensfilet, varkenshaas, varkenshaasje, varkensvlees, veldsla, zilverui, zilveruitjes, zondag
Gemarineerde varkenshaas met zwarte tapenade, gebakken aardappelblokjes en bloemkool
Met dit origineel lente-recept laat je de kille wintermaanden in een handomdraai smelten. De zachte marinade levert uiterst malse stukjes vlees op, het laagje tapenade zorgt voor een frisse en zuiderse toets. De gebakken aardappelblokjes geflankeerd van krokante stukjes bloemkool maken het helemaal af. Aan de slag!
Tags: alledaags, ansjovis, België, Belgisch, bloemkool, Frankrijk, Frans, fris, fusion, gemarineerd, gevarieerd, kappertjes, lente, look, makkelijk, marinade, nieuw, olijven, origineel, peterselie, Porvençaals, Provençaalse keuken, Provençaalse kruiden, rode wijn, smaakvol, tapenda, tijm, tof, ui, Varken, varkensfilet, varkenshaas, varkenshaasje, varkensvlees, veldsla, verfrissend, zomer, zwarte olijven
Zalm met pastinaakpuree en beurre blanc (Jeroen Meus)
Pastinaak werd nog niet zo lang geleden steevast omschreven als een vergeten wintergroente. Dat is al lang niet meer het geval, mede dankzij inspanningen van bekende chefs. Jeroen Meus mag in dat lijstje niet ontbreken, in dit klassieke recept maakt hij er een kruidige stoemp van. Doe daar een lekker stukje zalm en een klassieke 'beurre blanc' bij, en je weet dat het absoluut lekker zal zijn!
Tags: aardappel, aardappelen, aardappelpuree, Belgisch, beure blanc, bieslook, boter, botersaus, dagelijkse kost, dragon, eenvoudig, Frans, groene kruiden, Jeroen Meus, kervel, klassiek, pastinaak, pastinaakpuree, patat, pataten, peterselie, puree, puur, room, simpel, smaakvol, stoemp, traditioneel, vergeten groente, vergeten groenten, vergeten groentes, vis, wijnazijn, wintergroente, wintergroenten, wintergroentes, witte wijn, zalm, zee, zuiver
Sappig kalkoengebraad met champignons in whiskeysaus en aardappelgratin
Tijdens de kerstdagen kan kalkoen niet op het menu ontbreken. Dit smakelijke vlees is, indien je het sappig kan bereiden, een ware traktatie voor jong en oud. Dat sappig is niet zo makkelijk, bovendien vragen ook de feestelijke garnituren - zoals aardappelgratin en champignons in een whiskeysausje - ook veel aandacht. Paniek? Niet nodig, dit recept helpt je de feestdagen doorkomen als een volleerde kok!
Tags: aardappelen, aardappelgratin, bacon, champignons, deluxe, feestdagen, feestelijk, Frans, Franse keuken, gebraad, gerookt spek, gevogelte, gevorderd, gratin, gratin dauphinois, kalkoen, kalkoengebraad, kerst, kerstmis, klassiek, nieuwjaar, oud en nieuw, oudjaar, oven, Parijse champignons, patat, pattaten, roomsaus, royaal, spek, spekplakjes, spekreepjes, traditioneel, vlees, whiskey, whisky, whiskysaus, whsikeysaus, winter, wit vlees
Grand-Veneursaus (Colruyt)
Tijdens het wildseizoen wordt de vrolijke Bourgondiër verwend met de fijnste vleeswaren. Een lekker stukje wild verdient echter een minstens zo heerlijke saus die de krachtige smaken kan compenseren en verrijken. Geen betere kandidaat dan de oerklassieke Franse Grand-Veneursaus. Vol van smaak en met zoete toetsen: onmisbaar op een waar festijn!
Tags: aalbessen, aalbessengelei, chique, cognac, feest, feestelijk, Frans, Franse keuken, Grand Veneur, grand-veneursaus, herfst, kerst, kerstmis, klassiek, rode wijn, room, roomsaus, saus, sjalot, ui, wild, wildbouillon, wildfond, wildseizoen, winter, zoet
Quiche met zalm en broccoli
Geen plezieriger gerecht dan quiche! Simpel, snel klaar, weinig gedoe, lekker en een veelheid aan potentiële ingrediënten. In deze variant worden gerookte zalm en broccoli gecombineerd tot een prima gerecht.
Tags: alledaags, bladerdeeg, Bourgondisch, broccoli, deeg, eenvoudig, eieren, elke dag, Frans, Franse keuken, gerookt, gerookte zalm, groentetaart, grootmoeder, grootmoeders keuken, kaas, klassiek, kruimeldeeg, makkelijl, oven, quiche, simpel, taart, zalm
Croque monsieur
Een oerdegelijke en lekker klassieke middaglunch: croque monsieur! Maar hoe maak je de perfecte, authentieke croque? Dit recept helpt je op weg.
Tags: belegen kaas, boter, croque, Croque monsieur, eenvoudig, Frans, gesmolten, getoast brood, Gouda, hesp, Hollandse kaas, jonge kaas, kaas, kindvriendelijk, klassiek, leuk, lunch, makkelijk, middag, middagmaal, rooster, roosteren, simpel, toast, toasten, typisch, vlug