Recepten - België
Lasagne met gerookte zalm, courgette en spinazie (Jeroen Meus)
Er bestaat niets zaliger dan een volle kom verse, zelfgemaakte lasagne! Met deze makkelijke ovenschotel kan je bovendien uitgebreid variëren. In dit recept leert Jeroen Meus je een smeuïge variant bereiden met gerookte zalm, courgette en spinazie. De grote troef van dit recept: een zelfgemaakte 'garnalenmelk', als basis voor een smaakvolle bechamelsaus. Het vraagt wat meer moeite, maar het lekkere resultaat is alle werk waard.
Tags: bechamel, België, Belgisch, comfort food, courgette, dag op voorhand, dagelijkse kost, fusion, garnalen, gemalen kaas, gerookte zalm, italiaans, Italië, Jeroen Meus, kaas, kinderen, lasagna, lasagne, laurier, look, makkelijk, oregano, oven, ovenschotel, pasta, spinazie, steranijs, tijm, vis, warm, zalm, zonnig, zuiders
Gemarineerde varkenshaas met zwarte tapenade, gebakken aardappelblokjes en bloemkool
Met dit origineel lente-recept laat je de kille wintermaanden in een handomdraai smelten. De zachte marinade levert uiterst malse stukjes vlees op, het laagje tapenade zorgt voor een frisse en zuiderse toets. De gebakken aardappelblokjes geflankeerd van krokante stukjes bloemkool maken het helemaal af. Aan de slag!
Tags: alledaags, ansjovis, België, Belgisch, bloemkool, Frankrijk, Frans, fris, fusion, gemarineerd, gevarieerd, kappertjes, lente, look, makkelijk, marinade, nieuw, olijven, origineel, peterselie, Porvençaals, Provençaalse keuken, Provençaalse kruiden, rode wijn, smaakvol, tapenda, tijm, tof, ui, Varken, varkensfilet, varkenshaas, varkenshaasje, varkensvlees, veldsla, verfrissend, zomer, zwarte olijven
Konijn met pruimen (Jeroen Meus)
Als je denkt aan klassieke gerechten, diegene waar grootmoeder steevast dikke punten scoort, is konijn met pruimen onmisbaar. Deze - soms wat vergeten - Belgische klassieker heeft dan ook alles om jong en oud te bekoren: veelzijdig, royaal van smaak, feestelijk en toch alledaags. Met dit nostalgische gerecht zal je zeker en vast scoren, vooral omdat het van onze Jeroen, Dagelijkse kost, Meus is.
Tags: alledaags, amber, amberbier, België, Belgisch, bier, boerenkost, bruin bier, classic, dagelijkse kost, donker bier, grootmoeder, grootmoeders keuken, Jeroen Meus, klassiek, konijn, konijn met pruimen, kroketten, nostalgie, pruimen, stoven, traditioneel, typisch, witloof, witloofsalade, zoet, zoet-zout
Hutsepot van spruitjes met rookworst (Jeroen Meus)
Het grote succes van Jeroen Meus' programma "Dagelijkse kost" is dat het wel degelijk over eenvoudige, en toch lekkere, dingen gaat. Dit recept is een schoolvoorbeeld van wat dagelijkse kost moet zijn. Met spruitjes, rookworst en aardappeltjes maakte Jeroen een hartverwarmende hutsepot, zalig op een koude winteravond.
Tagliatelle met kip, broccoli en radijsjes
Wanneer je zin hebt in een gezonder gerechtje - na iets te veel royale tafelmomentjes - denken we vaak aan saaie rauwkost. Nochtans kan je met een handvol gezonde ingrediënten iets klaarmaken dat lekker én gezond is. Deze pasta is perfect op een zonnige dag, maar is evengoed perfect als afkickkost na alle feestdagen van kerst en nieuw.
Tags: België, Belgisch, broccoli, detox, eenvoudig, gezond, italiaans, Italië, kip, kippenblokjes, look, mager, pasta, pijnboompitjes, pijnboompitten, radijs, radijsjes, rode ui, rosé, simpel, sjlot, snel klaar, tagliatelle, ui, wit vlees, witte wijn
Witloofsoep
Soep vraagt weinig moeite en is lekker gezond. Geen wonder dat het in veel huishoudens dagelijkse kost is. De beste soepen zijn dikwijls de eenvoudigste, naar grootmoeders recept! Net zoals deze supereenvoudige witloofsoep: lekker en zonder franjes.
Tags: alledaags, authentiek, België, Belgisch, boerenkost, eenvoudig, gezond, grootmoeder, grootmoeders keuken, klassiek, mager, simpel, snack, soep, traditioneel, vegetarisch, voorgerecht, witlof, witlofsoep, witloof, witloofsoep
Gemengd wildstoofvlees met ovengebakken wintergroenten
Bestaat er een betere klassieker dan stoofvlees met frietjes? Winter of zomer, altijd lekker. Daarnaast kan je makkelijk variëren op die beproefde klassieker. Dit seizoensrecept brengt het beste van de herfst- en wintermaanden op je bord: gemengd stoofvlees van wild (ree, haas en duif), met een fijne selectie van wintergroentjes (pastinaak, koolrabi, raapjes, wortel en aardappel). Smullen maar!
Tags: aardappel, aardappelen, België, Belgisch, bier, donder bier, duif, gele raap, gestoofd, haas, herfts, jacht, jachtseizoen, koolrabi, look, mosterd, oven, ovengebakken, pastinaak, raapjes, rapen, ree, reestoofvlees, rode ui, rode wijn, rozemarijn, spek, spekjes, stoofvlees, stoverij, tijm, wild, wildfond, wildseizoen, winter, wintergroenten, witte raap, wortel, wortelen
Ardeens varkenshaasje met peperroomsaus, krieltjes en witloof-appelsalade
Met een varkenshaasje, de filet, kan je zonder lastige trucjes lekkere gerechten maken. Het sappige vlees heeft enkel wat tijd nodig om rustig te garen. Serveer daarenboven met geschikte groentjes en dito saus om je gasten een geweldig diner te bezorgen. In dit recept gaan we bovendien aan de slag met een Ardeense varkenshaas: licht gerookt en daardoor nog fijner van smaak. Ideaal op een kille herfst- of winteravond.
Tags: aardappelen, appel, Ardeens, Ardeense varkenshaas, Ardennen, België, Belgisch, boerenkost, cognac, eenvoudig, feest, feestelijk, filet van varken, gerookt, granny smith, groene appel, hazelnoot, hazelnoten, herfst, krielaardappel, krielaardappeltjes, krieltjes, niet moeilijk, peper, peperroomsaus, rode ui, roomsaus, rozemarijn, saus, sjalot, tijm, Varken, varkenshaas, varkensvlees, winter, witloof, witloofsalade
Pittige maïssoep
Dit pikant soepje met Mexicaanse invloeden zal je absoluut verrassen. De maïs zorgt voor een stevige textuur maar een zoete smaak, wat dan weer perfect in balans komt met het chilipepertje. Een schepje zure room brengt deze originele soep helemaal in balans, het proberen zeker en vast waard!
Tags: aardappelen, amerika, amerikaans, België, Belgisch, bouillon, brood, chili, cilipeper, exotisch, groentebouillon, ikant, kerstomaat, kerstomaten, laurier, lunch, maïs, makkelijk, Mexicaans, Mexico, middag, mixen, mixer, pepertje, peterselie, pittig, rode chili, simpel, soep, vegetarisch, witte wijn, zure room
Gepofte aardappel met zure room, grijze garnaaltjes en gegrilde groenten
Een gepofte aardappel is een heerlijk makkelijke manier om iets leuks te presenteren waar je nog allerlei kanten mee op kan. Met een fijn sausje op basis van zure room heb je een erg lekkere basis. In dit recept werken we verder met grijze garnalen en een selectie zomerse gegrilde groenten.
Tags: aardappel, aardappelen, barabecue, basilicum, België, Belgisch, bieslook, courgette, eenvoudig, garnalen, gegrild, gepoft, gepofte aardappel, grijze garnalen, groenten, knoflook, kust, look, makkelijk, mediterraans, noordzee, oregano, oven, papillot, patat, patatten, peterselie, poffen, provençaals, room, simpel, tomaat, tomaten, vis, zee, zilverpapier, zomer, zomers, zonnig, zure room
Pasta met pikante mosseltjes en Parmezaanse kaas
Dit lekker pastagerecht combineert het beste uit de Noordzee - mosselen - met de typische basiskenmerken van een geslaagde, authentieke, Italiaanse pasta. Maak je klaar voor eenvoudige, maar overheerlijke pasta die flinke pit combineert met de volheid van Parmezaanse kaas in een zalig tomatensausje.
Limoensorbet met limoncello en krokante peer
Desserten zijn vaak behoorlijk stevig, wat niet altijd past na een flinke maaltijd. Een luchtig en fris dessert kan nochtans perfect. In dit recept werken we met sorbet, limoncello en peer om een supersimpel maar lekker licht nagerecht op tafel te toveren.
Pastasalade met ei en tomaat
Elke middag boterhammen als lunch, dat gaat vervelen. Terwijl je met een handvol eenvoudige en goedkope ingrediënten snel een smakelijke lunchsalade.hebt klaargemaakt. Deze pastasalade past daarnaast prima op een barbecue of koude schotel als bijgerecht.
Konijn met porcini en tagliatelle (Piet Huysentruyt)
Konijn doet ons vaak denken aan typische, Belgische kost. Stevig, vol van smaak en eenvoudig. Nochtans kan je met het delicate vlees, dat het midden houdt tussen gevogelte en wild, erg lekkere dingen maken die net zo goed zonnig en zuiders kunnen zijn. Dit receptje van Piet Huysentruyt is daar een uitstekend voorbeeld van: met een weelde aan paddenstoelen en een smakelijk rode-wijn-sausje is het dadelijk feest aan tafel!
Tags: België, Belgisch, beukenzwam, beukenzwammen, bouillon, champignons, combo, eenvoudig, fusion, grootmoeders keuken, italiaans, Italië, konijn, mediterraans, paddenstoelen, pasta, porcini, rode wijn, shi-take, shii-take, simpel, stevig, tagliatelle, wijnsaus, wild, wildbouillon, zonnig, zuiders
Puree forestière met gegratineerde schnitzel
Dit recept combineert ideetjes en ingrediënten uit bosrijke gebieden, denk aan Duitsland, Oostenrijk, de Ardennen,... Het resultaat is een gevarieerde puree boordevol smaak (spinazie, kastanjechampignons en walnoten), gecombineerd met smeuïge schnitzels. Ideale kost na een gezellige maar stevige wandeling door het bos!
Tags: aardappelen, Ardennen, België, Belgisch, boerenkost, bos, bruine champignons, champignons, Duits, Duitsland, eenvoudig, gegrild, grillen, groen, kaas, kalkoen, kalkoenschnitzel, kastanjechampignons, makkelijk, mozzarella, noten, Oostenrijk, puree, schnitzel, simpel, snel klaar, spinazie, spinaziepuree, stevig, stoemp, Varken, varkensvlees, walnoten, witte wijn, woud