Recepten - kool
Koolsalade met kipreepjes
Wie 's middags liever geen boterhammen binnen werkt en een gezonder alternatief zoekt, zal erg gelukkig worden van deze gezonde salade met witte kool, kip en yoghurt. Ook leuk bij de barbecue!
Tags: barbecue, bbq, dieet, fris, gerookte paprika, gezond, groentjes, ijsbergsla, kappertjes, kip, kipreepjes, knapperig, komkommer, kool, lunch, mager, paprikapoeder, peterselie, salade, slaatje, tomaat, veel groenten, veel groentes, vermageren, voorgerecht, witte kool
Gado gado
Gado-gado werd recent verkozen tot één van de zes nationale gerechten in Indonesië. Het is een erg veelzijdig gerecht dat je op talloze manieren kan klaarmaken. Het betreft een luxueuze salade waar vaak restjes in verwerkt worden. Typische ingrediënten zijn groentjes (rauw of voorgegaard), hardgekookte eieren, gebakken aardappel, tofu,... Deze kleurrijke combinatie werk je af met een smaakvolle dressing op basis van pindakaas. Ontdek hieronder een recept om deze verrassende exotische schotel klaar te maken zodat ie niet kan teleurstellen!
Tags: aardappel, aardappelen, Aziatisch, Azië, Chinese kool, dressing, ei, eieren, exotisch, gado gado, gezond, groentjes, hardgekookte eieren, Indonesië, Indonesisch, komkommer, kool, koriander, kroepoek, limoen, mager, Oosters, Orientaals, origineel, pinda, pindakaas, rauwkost, salade, soja, sojascheuten, spitskool, tofu, veel groentes, vegetarisch, vegetarisme, veggie, verrassend, wereldkeuken, werelds, wortel
Ovenschotel met rijst, tomatenpesto en koolvis (Sofie Dumont)
Een lekkere ovenschotel kan heel veel variatie bevatten. Je kan zelfs aan de slag met rijst! Sofie Dumont haalt in dit toffe recept al haar kookkunsten boven en combineert rijst met vis, seizoensgroentjes en flinke smaakmakers. Heerlijk!
Tags: andijvie, boerenkool, dragon, fusion, gegrild, gevarieerd, grillen, groene kool, kabeljauw, kool, koolvis, noordzee, oven, ovenschaal, ovenschotel, parmezaan, parmezaanse kaas, pesto, rijst, rode pesto, savooi, savooikool, spinazie, tomaten, tomatenpesto, veel smaak, vis, witte vis, zee
Frisse koolrabisalade
Koolrabi is één van de vele teeltvarianten van kool. De relatief kleine knollen zijn bekend vanwege hun frisse smaak. Bovendien zijn er zowel rauw als gekookt erg lekker en rijk aan vitaminen. Deze simpele salade doet het prima als voorgerecht, snelle lunch of bijgerecht.
Tags: barbecue, bbq, bieslook, bijgerecht, dressing, fris, groen, groenten, groentes, groentjes, honing, honing-mosterd, kerstomaat, kerstomaten, kool, koolrabi, lente, lente-ui, lente-uitjes, lunch, salade, vegan, veganistisch, vegetarisch, veggie, waterkers, wortel, wortelen, zomer
Rodekool
Gestoofde rodekool is een traditionele wintergroente in West-Europa. Niet iedereen is fan, wat grotendeels te wijten is aan de vele manieren waarop de groente bereid wordt. Ontdek in dit recept het ideale basisrecept!
Tags: appel, appelen, azijn, België, Belgisch, Duits, Duitsland, gekookt, gestoofd, groenten, groentes, herfst, herfstgroente, koken, kool, kruidnagel, lokaal, Nederland, Nederlands, plaatselijk, rode kool, rode wijn, rodekool, stoven, traditie, traditioneel, vegan, veganistisch, vegetarisch, veggie, winter, wintergroente, winters
Coleslaw
Lekkere bijgerechtjes mogen niet ontbreken op een gezellige barbecue. Heel origineel hoeft dat zeker niet te zijn, er gaat bijvoorbeeld niets boven een oerdegelijke coleslaw (koolsla). Deze eenvoudige groentesalade is lekker fris en past bij heel wat gerechten. Ontdek in dit recept hoe je een authentieke en pure versie maakt (die je vanzelfsprekend ook als basis kan gebruiken voor jouw creatieve versie).
Tags: appel, azijn, barbecue, bbq, bijgerecht, coleslaw, eenvoudig, fris, gegrild, grillen, groenten, groentesalade, groentjes, hamburger, kool, koolsalade, koud, mayonaise, mosterd, ribbetjes, rozijnen, salade, side dish, simpel, snel klaar, vegetarisch, veggie, vinaigrette, vlees, wijnazijn, witte kool, witte wijnazijn, yoghurt
Chateaubriand met gebakken bloemkool (Pascale Naessens)
Wanneer je een beetje op je lijn wil letten, zijn de recepten van Pascale Naessens heel geschikt. Groentjes spelen uiteraard de hoofdrol, maar er is zeker en vast ook plaats voor een flink stukje vlees in haar keuken. Dit recept blinkt uit in absolute eenvoud: malse biefstuk met gebakken bloemkool. Stukken lekkerder dan gekookte bloemkool!
Tags: alledaags, België, Belgisch, biefstuk, bloemkool, chateaubriand, dieet, gezond, kool, low carb, mager, mayonaise, olijfolie, Pascale Naessens, rund, runds, rundsvlees, simpel, snel klaar, steak, supersimpel
Ovenschotel met wintergroentjes, gehakt en gegratineerde puree
Winterse kost mag dan soms wat saai zijn (stevig, zwaar, niet zo verfijnd,...), op een kille dag gaat er niets boven een eenvoudige ovenschotel vol lekkers. Nooit moeilijk om maken en je kan meteen een portie voor twee dagen bereiden. Leuk aan dit recept is de smaakvolle basis van typische wintergroentjes in wildfond. Zo wordt het toch nog dat tikje verfijnder!
Tags: alledaags, bouillon, champignon, comfort food, éénpansgerecht, eenvoudig, erwten, fond, gegratineerd, gehakt, gezin, gratineren, kool, makkelijk, oven, ovengerecht, ovenschotel, pastinaak, puree, savooi, savooikool, spek, spekjes, stevig, wildbouillon, wildfond, winter, wintergroenten, winters
Hertenkalf met pastinaakfrietjes en savooikool
Tijdens de herfst- en wintermaanden is er geen groter culinair plezier dan een smakelijk en sappig stukje wild. Hertenkalf is misschien wel één van de allerlekkerste soorten wild. Het is zo verfijnd dat een minimum aan garnituur en simpel sausje volstaan. Dit is dan ook een heerlijk simpel gerechtje dat het beste uit de koude maanden op tafel tovert. Perfect op een kille zondag of als feestelijk hoofdgerecht tijdens kerst, oud of nieuw!
Tags: Bekgië, Belgisch, Bourgondisch, bruine saus, eenvoudig, filet, Frankrijk, Frans, groene kool, grootmoeders keuken, herfsgroenten, herfst, herfstgroentjes, hert, hertenkalf, hertenkalffilet, kerst, kerstmis, klassiek, kool, koude dagen, makkelijk, nieuwjaar, oudjaar, pastinaak, port, porto, portosaus, rode porto, saus, savooi, savooikool, simpel, smaakvol, stevig, traditioneel, typisch, vergeten groenten, wild, wildseizoen, winter, wintergroenten, winters
Snelle en krachtige kippensoep (Sandra Bekkari)
Sandra Bekkari veroverde in korte tijd de harten van heel wat kookfanaten die toch op hun lijn wensen te letten. Haar inspirerende gerechten blinken uit in eenvoud en smaak, zonder dat je je achteraf schuldig moet voelen. Benieuwd? Deze lekkere kippensoep is een perfect voorbeeld van haar kookfilosofie!
Tags: bekend gezicht, boerenkool, bouillon, dieet, eenvoudig, gezond, herfst, kip, kipfilet, kippenbouillon, kippensoep, kool, kurkuma, low carb, lunch, mager, pastinaak, pompoen, sana, Sandra Bekkari, shiitake, simpel, snack, soep, tv, vtm, winter, wintergroenten, wintergroentes, wortel
Oosterse viswok met gemengde rijst
Wokken is altijd een plezant, makkelijk, snel en veelal gezond. Dat laatste heeft doorgaans vooral te maken met de Aziatische invloeden die we gewoon zijn te gebruiken: veel groentjes, weinig vlees en tout court mager. Dit lekkere recept combineert scampi (of garnaalstaarten) en stukjes witte vis met typische smaken en krokante groentjes op een bedje van gemengde - en daardoor erg opvallende - rijst.
Tags: Aziatisch, Azië, chili, China, Chinees, exotisch, gemengde rijst, gezond, japan, Japans, kabeljauw, kool, koolvis, koriander, look, mager, makkelijk, Oosters, Orientaals, paprika, pikant, pittig, rijst, rode ui, scampi, schroeien, simpel, snel, soja, sojasaus, spitskool, Thai, Thailand, ui, victoriabaars, vis, vlug, wereld, wereldkeuken, witte vis, wok, wokken, wortel, zwarte rijst
Krokante duivenfilets op een oosters bedje
Duif doet ons snel denken aan traditionele, stevige jagerskost. Nochtans kan je met de filets erg delicate bereiding maken. Het vlees is immers erg fijn en vol van smaak. Dit recept vertelt je hoe een elegant voorgerechtje klaar te maken dat, hoewel absoluut West-Europees, heel wat inspiratie in Japan haalt.
Tags: aperitief, Aziatisch, Belgisch, combinatie, duif, duivenfilet, ei, fusion, gefrituurd, gember, gevogelte, groene kool, japan, Japans, kool, korst, korstje, Oosters, panko, soja, sojasaus, sojascheuten, voorgerecht, wild, wortel
Groene kool met spekjes, kastanjechampignons en puree
Een groene kool doet niet onmiddellijk aan een fris gerechtje denken, eerder aan winterse stoofpotjes. Toch kan je een kool net zo goed fris en elegant op tafel toveren, het vraagt slechts iets meer moeite en een gebalanceerd recept. Het eerste aspect is voor jouw rekening, met het tweede helpen we je graag op weg! Met behulp van uitgelezen ingrediënten zoals rozijntjes, kokosschilfers en kastanjechampigons maak je zonder probleem iets origineel en lekker van een groene kool.
Tags: aardappel, aardappelpuree, alle seizoenen, boerenkost, champignons, gerookt, gezouten, grone kool, grootmoeders keuken, kastanjechampignons, kokos, kokospoeder, kokosschilfers, kool, melk, nootmuskaat, porto, portsaus, puree, rode porto, room, rozijn, rozijnen, saus, savooi, spek, spekjes, spekreepjes, winter, witte kool, zomer
Koolvisfilet met koolrabigratin (Colruyt)
Een gezond stukje vis is ons allemaal bekend. De kunst is veelal originele garnituur voorzien. Vergeten groenten, zoals koolrabi, kunnen dan een interessante oplossing bieden. Gezond en verfrissend!
Tags: aardappel, aardappelen, boter, citroen, citroensaus, gratin, kappertjes, komkommer, kool, koolrabi, koolvis, rode ui, room, tijm, vergeten groenten, vis, winter
Pikante runderreepjes in oosters roomsausje met noedels en groene kool
Aziatische keukens blinken, soms in tegenstelling tot de westerse, uit in een veelheid aan smaken en geuren. Dit gerecht is daar een perfect voorbeeld van: pikante runderlapjes en een romig sausje vol smaak. Zalig lekker en niet moeilijk klaar te maken.
Tags: Aziatisch, citroengras, gember, groene kool, kool, noedels, Oosters, pikant, room, roomsaus, rund, runderlapjes, runderreepjes, rundsvlees, soja, sojasaus, spicy