Recepten - aardappel
Parelhoen op grootmoeders wijze
Liefhebbers van lekker eten weten al langer dat het allerbeste uit grootmoeders keuken komt. Er gaat niets boven traditionele kost, bereid zoals het al decennia bereid wordt. In dit recept ontdekken we een echte zondagse of zelfs feestelijke klassieker: parelhoen. Dit fijne, magere vlees komt niet zo vaak meer op tafel en leent zich dus perfect voor een plechtig moment.
Tags: aardappel, aardappelen, alledaags, Belgisch, Bourgondisch, champignon, champignons, chique, feestdagen, feestelijk, Frans, gerookt spek, gevogelte, gewoon, grootmoeders, grootmoeders keuken, kerst, kerstmis, klassiek, klassieker, mager vlees, oud en nieuw, parelhoen, peterselie, plechtig, spek, spekjes, traditie, traditioneel, wild, wildseizoen, wit vlees, zondag, zondagse kost
Gevulde paprika’s met aardappelwedges
Voor een lekkere doordeweekse maaltijd waar jong en oud van kan smullen is dit recept perfect. Met smakelijk gehakt in malse paprika's en knapperige aardappelpartjes zet je in geen tijd een tof gerecht op tafel.
Tags: aardappel, aardappelen, aardappelwedges, alledaags, broccoli, comfort food, gehakt, gemengd gehakt, gestoomd, gevuld, gevulde paprika, kalfsgehakt, kids, kinderen, kindergerecht, oven, ovenschotel, paprika, puntpaprika, rozemarijn, rundsgehakt, salie, snel klaar, snelle hap, stomen, varkensgehakt, wedges
Groentenrijke hachis parmentier (Sandra Bekkari)
Een hachis parmentier is een hartverwarmend en heel traditioneel ovengerecht uit Frankrijk. De basis is eenvoudig: gemengd gehakt (vaak van restjes) met puree in de oven, lekker simpel. Er bestaan talloze varianten en uitbreidingen op de deze klassieker. Sandra Bekkari vervangt in dit recept het vlees door - zoals we van haar gewoon zijn - een flinke dosis groentjes.
Tags: aardappel, aardappelen, bloemig kokend, bloemkool, champignons, comfort food, courgette, éénpansgerecht, Frankrijk, Frans, gehakt, geitenmelk, gemengd gehakt, groenterijk, hachis parmentier, kikkererwten, klassiek, klassieker, mediterraans, oven, ovenschotel, paprika, pecorino, peterselie, puree, rode wijn, Sandra Bekkari, selder, tijm, tomaten, tomatensaus, traditioneel, tuinkruiden, veel groenten, veel groentjes, vegetarisch, veggie, vtm, vtm koken, wortel, wortelen
Houthakkerspannetje
Hou je van koken naar het seizoen? Dan is dit recept perfect om een herfstdag lekker af te sluiten. Met onder meer spekjes, spruitjes en ander lekkers uit de herfst is dit houthakkerspannetje een heerlijk éénpansgerecht dat iedereen kan klaarmaken.
Tags: aardappel, aardappelblokjes, aardappelen, beginner, beginners, bouillon, champignons, één pan, éénpansgerecht, eenvoudig, gerookt, gerookt spek, herfst, kastanjechampignons, laurier, makkelijk, peterselie, simpel, spek, spekblokjes, spekjes, spekreepjes, spruiten, spruitjes, tuinkruiden, ui, weinig afwas, wildfond, winter, wortel, wortelen
Vichyssoise
Deze Franse soep bestaat al erg lang, het is dan ook een echte klassieker in de streek rond het stadje Vichy. Traditioneel wordt deze romige soep van prei, aardappel en kippenbouillon koud gegeten (perfect als lichte maaltijd op een hete dag!), maar ook warm is ze erg lekker.
Tags: aardappel, aardappelen, bieslook, Bourgondië, Bourgondisch, eenvoudig, Frankrijk, Frans, gazpacho, gemixt, gewoon, grootmoeders keuken, kip, kippenbouillon, koude soep, lekker, lunch, mixer, prei, preiwit, romig, room, simpel, soep, soepje, traditie, traditioneel, voorgerecht
Lentesalade met asperges en maïs
Op zoek naar het lente-gevoel op je bord? Dan is deze frisse salade helemaal wat je zoekt. Perfect als lunch of bijgerechtje (op die allereerste barbecue van het jaar, bijvoorbeeld!).
Tags: aardappel, aardappelen, aardappelsalade, asperges, barbecue, Belgisch, bijgerecht, dieet, fris, gezond, lente, licht, lunch, mager, maïs, peterselie, salade, vegetarisch, veggie, witte asperges, wortel, wortelen, yoghurt, zomer, zonnig
Toscaans gebraad met zuiderse aardappelen (Colruyt)
Een gebraad doet eerder denken aan typische winterkost, met stevige saus en lekkere kroketjes. Het kan echter ook zomers zijn! In dit eenvoudige recept van Colruyt leer je een zonnig gerecht klaarmaken met allerlei lekkers uit de mediterraanse keuken. Ook leuk als barbecue-gerecht.
Tags: aardappel, aardappelen, citroen, Colruyt, gebraad, knoflook, look, mediterraans, olijf, olijven, paprika, peterselie, Toscaans gebraad, Toscane, tuinkruiden, Varken, varkensgebraad, zomer, zonnig, zuid-europa, zuiders
Kabeljauw uit de pan met spekjes en broccolipuree (Colruyt)
Dit is een topgerecht op een alledaagse werkdag. Niet moeilijk, vol smaak, snel klaar en perfect voor het hele gezin!
Tags: aardappel, aardappelen, aardappelpuree, alledaags, broccoli, broccolipuree, comfort food, dagelijkse kost, eenvoudig, gerookt spek, gerookte spekblokjes, gewoon, gezin, gezinsvriendelijk, kabeljauw, kinderen, kindvriendelijk, knoflook, look, makkelijk, noordzee, puree, snel klaar, spek, spekjes, stoemp, surf and turf, vis, voor elke dag, witte vis, zee
Stoofvlees van everzwijn met witloofsalade (Jeroen Meus)
Een stevige schep stoofvlees is een geliefde klassieker. Het wordt nog lekkerder wanneer je dat stoofvlees maakt van een stevig stuk wild: everzwijn! Jeroen Meus helpt je deze winterse topper klaarmaken, vergezeld van een fris witloofslaatje en een doodgewone, gekookte aardappel. Zo lekker, en toch alledaags.
Tags: aardappel, aardappelen, alledaags, Bekgië, Belgisch, dagelijkse kost, ever, everstoofvlees, everzwijn, gewoon, herfst, Jeroen Meus, klassiek, mayonaise, normaal, oven, rode wijn, stevig, stoofvlees, stoven, stoverij, tijd genoeg, traag, wild, winter, witloof, witloofsalade, zoet en zout
Varkensnootjes met champignons en puree van 3 groenten (Colruyt)
Varkensvlees is in West-Europa erg populair. Dag mag niet verwonderen, het vlees is schappelijk van prijs en mits de juiste bereidingswijze sappig, smakelijk en mals. Dit recept van Colruyt tilt een lekkere varkenshaas naar een hoger niveau met een krokant jasje van spek, een uitgelezen puree met drie groentjes en fijne champignons in een originele pesto-saus. Het resultaat is een tof recept dat heel wat keukens en invloeden combineert. Het proberen waard!
Spinaziestoemp met kippengehakt en dragonsaus
Dit leuke gerecht is vooral een topper voor kinderen! Lekkere stukjes kippengehakt met een smeuïge (en voedzame) spinaziepuree vormen een topmaal voor speelgrage rakkers. Maar geen nood, ook volwassenen zullen smullen van deze zalige comfort food!
Tags: aardappel, aardappelen, comfort food, dragon, dragonsaus, groot en klein, kids, kinderen, kip, kippengehakt, makkelijk, puree, simpel, snel klaar, spinazie, stoemp
Boterboontjes in spinazieroomsaus met Ardeense varkensoester
Boterboontjes zijn minder bekend, maar daarom niet minder lekker. Integendeel! Deze bleke boontjes zijn wat zachter en romiger, wat ze helemaal laat schitteren in een zacht roomsausje met spinazie en een mals stukje varkensvlees.
Tags: aardappel, aardappelen, alledaags, Ardeens, Ardeens gebaard, Ardennen, België, Belgisch, boerenkost, bonen, boontjes, boterbonen, boterboontjes, eenvoudig, gewoon, grootmoeders keuken, klassiek, patat, patatten, room, roomsaus, simpel, spinazie, Varken, varkensnoot, varkensnootje, varkensoester, varkensvlees
Ovengebakken groentjes met zwarte polak
Zin in het beste van een ruime selectie groentjes? Zoek niet verder, met niet meer dan een oven, wat verse kruiden en een beetje snijwerk haal je het gezondste en meest smaakvolle naar boven. Enkele magere stukjes vlees zorgen voor een smakelijke afwerking.
Tags: aardappel, aardappelen, beginner, bloemkool, broccoli, courgette, eenvoudig, gezond, groenten, groentjes, kerstomaten, knoflook, koolrabi, look, mager, makkelijk, omega 3, oven, ovengebakken, simpel, tijm, tomaat, tomaten, vegan, veganistisch, vegetarisch, veggie, venkelzaad, vis, wortel, zwarte polak
Krokante pladijs met bloemkoolpuree en zeekraal
Een lekker stukje vis staat nooit verkeerd op het weekmenu. Een erg lekkere vis die helaas wat minder populair is, is pladijs (of schol). Deze platvis met de typische oranje stippen heeft een heerlijke smaak en komt vanzelf van de graat. Buitengewoon lekker met een verfijnde bloemkoolpuree en zeekraal!
Tags: aardappel, aardappelen, aardappelpuree, alledaags, bloemkool, dagelijkse kost, eenvoudig, gezond, graanmosterd, lente-ui, mager, makkelijk, mosterd, mosterdsaus, mosterdsausje, noordzee, omega 3, patat, pattaten, pladijs, puree, schol, smaakvol, stoemp, vis, zee, zeekraal, zilt
Waterzooi van kalkoenfilet en spinazie (Colruyt)
Waterzooi is een lekkere specialiteit uit België. Het idee is simpel: je maakt een stevig éénpansgerecht dat het midden houdt tussen soep en een stoofpot. Het allerleukste aan een waterzooi is dat je eindeloos kan variëren met ingrediënten. Dit recept helpt je een smaakvolle versie te maken met botermalse kalkoen en smeuïge spinazie.