wild? Het allerbeste recept vind je hier! | Recepten.be - deel 3 wild? Het allerbeste recept vind je hier! | Recepten.be - deel 3

 

Recepten - wild

Gebraden gans met aardappelgratin en eekhoorntjesbrood

Gebraden gans met aardappelgratin en eekhoorntjesbrood
Wanneer de ietwat sombere herfstdagen aanbreken, is er elk jaar weer één culinair hoogtepunt om naar uit te kijken: het wildseizoen gaat van start! Geen betere manier om dat te vieren met een krachtig stukje ganzenfilet, feestelijk geflankeerd door een stevige aardappelgratin en een smaakvol roomsausje van eekhoorntjesbrood.

Waterzooi met parelhoen, asperges en erwtjes (Sofie Dumont)

Waterzooi met parelhoen, asperges en erwtjes (Sofie Dumont)
Een klassieke waterzooi is met recht en rede een populair gerecht. Je kan er alle kanten mee uit en het resultaat is bijna altijd geslaagd. Deze variant van Sofie Dumont is verrassend lekker en origineel. De malse asperges en zachte parelhoen zullen je gasten doen smullen.

Reebil met bruine uien-wortelsaus

Reebil met bruine uien-wortelsaus
Wanneer je het voorrecht hebt om met een geweldig verfijnd stukje vlees als reebil aan de slag te gaan, moet je vooral onthouden dat eenvoud siert. Dergelijk elegant vlees heeft immers niet veel nodig, een flink sausje met smaakvolle groentjes en kroketjes zijn meer dan voldoende om geweldige zondagskost te serveren.

Everzwijnragout met pruimen (Colruyt)

Everzwijnragout met pruimen (Colruyt)
In het wildseizoen gaat er niets boven een hartig stoofpotje dat het beste van de herfst samenbrengt. Dit haalbare recept van Colruyt zal je niet teleurstellen, door de toevoeging van zoete accenten zoals pruimen maak je een zalig maaltje dat allerlei lekkere smaken perfect combineert.

Evergebraad met jonge spinazie en pompoenblokjes

Evergebraad met jonge spinazie en pompoenblokjes
Everzwijn is tijdens de hersftmaanden niet te versmaden. Het vlees proeft iets krachtiger en is wat steviger in vergelijking varkensvlees, waardoor het zich uitstekend leent tot rijke gerechten vol smaak. Veelal is dat best klassiek (roomsauzen, paddenstoelen,...), terwijl je er ook heel wat origineler en vooral zonniger mee aan de slag kan. In dit recept worden een aantal zuiderse smaken succesvol gecombineerd met een stevig evergebraad. Ook leuk tijdens de feestdagen!

Gemengd wildstoofvlees met ovengebakken wintergroenten

Gemengd wildstoofvlees met ovengebakken wintergroenten
Bestaat er een betere klassieker dan stoofvlees met frietjes? Winter of zomer, altijd lekker. Daarnaast kan je makkelijk variëren op die beproefde klassieker. Dit seizoensrecept brengt het beste van de herfst- en wintermaanden op je bord: gemengd stoofvlees van wild (ree, haas en duif), met een fijne selectie van wintergroentjes (pastinaak, koolrabi, raapjes, wortel en aardappel). Smullen maar!

Hertenkalffilet met gebraiseerd witloof

Hertenkalffilet met gebraiseerd witloof
Het wildseizoen kan niet passeren zonder één keer te investeren in een zalig stuk vlees. Hertenkalf is niet echt goedkoop, maar absoluut de moeite vanwege de zachte textuur en fijne maar krachtige smaak. Met een typisch sausje, enkele seizoensgroentjes (zoals witloof) en een kroketje, heb je bovendien zonder al te veel moeite een feestelijk maal klaar.

Grand-Veneursaus (Colruyt)

Grand-Veneursaus (Colruyt)
Tijdens het wildseizoen wordt de vrolijke Bourgondiër verwend met de fijnste vleeswaren. Een lekker stukje wild verdient echter een minstens zo heerlijke saus die de krachtige smaken kan compenseren en verrijken. Geen betere kandidaat dan de oerklassieke Franse Grand-Veneursaus. Vol van smaak en met zoete toetsen: onmisbaar op een waar festijn!

Duivenfilet met pompoencrème

Duivenfilet met pompoencrème
Op zoek naar een feestelijk maar niet te moeilijk voorgerecht tijdens het wildseizoen? Zoek niet verder, dit recept draait rond de eenvoudige maar zalige smaak van duif en pompoen. Ook een prima keuze om tijdens de feestdagen te presenteren.

Fazantenfilet met cantharellen en zachte mosterdpuree

Fazantenfilet met cantharellen en zachte mosterdpuree
Het wildseizoen is voor lekkerbekken een absoluut hoogtepunt. Met feestelijke stukjes vlees, zoals fazant, en kraakverse seizoensproducten, zoals cantharellen, maak je een betoverend herfstmaal dat op geen enkele feestelijke gelegenheid zal misstaan. Hoewel niet goedkoop, vertelt dit recept je hoe je met deze twee absolute klassieke ingrediënten een (h)eerlijk en niet bijzonder moeilijk feestmaal kan klaarmaken.

Eend met bospaddenstoelenroomsaus en pastinaakblokjes

Eend met bospaddenstoelenroomsaus en pastinaakblokjes
De herfst is vanuit een culinair perspectief een absoluut topseizoen: wild! Met typische seizoensgroentjes (denk aan bospaddenstoelen, pastinaak, witloof, spruitjes,...) en stevige sausjes maak je alledaagse en toch ontzettend feestelijke gerechten klaar.

Konijn met porcini en tagliatelle (Piet Huysentruyt)

Konijn met porcini en tagliatelle (Piet Huysentruyt)
Konijn doet ons vaak denken aan typische, Belgische kost. Stevig, vol van smaak en eenvoudig. Nochtans kan je met het delicate vlees, dat het midden houdt tussen gevogelte en wild, erg lekkere dingen maken die net zo goed zonnig en zuiders kunnen zijn. Dit receptje van Piet Huysentruyt is daar een uitstekend voorbeeld van: met een weelde aan paddenstoelen en een smakelijk rode-wijn-sausje is het dadelijk feest aan tafel!

Krokante duivenfilets op een oosters bedje

Krokante duivenfilets op een oosters bedje
Duif doet ons snel denken aan traditionele, stevige jagerskost. Nochtans kan je met de filets erg delicate bereiding maken. Het vlees is immers erg fijn en vol van smaak. Dit recept vertelt je hoe een elegant voorgerechtje klaar te maken dat, hoewel absoluut West-Europees, heel wat inspiratie in Japan haalt.

In limoncello gemarineerde eend

In limoncello gemarineerde eend
Limoncello kent elke lekkerbek als een eenvoudig maar lekker aperitiefje op basis van citroenen uit Italië. Minder bekend is dat je hier ook prima mee kan koken, vooral als marinade zorgt het zoete drankje voor fijne smaaktoetsen. In dit klassieke recept uit de Italiaanse mama's hun keuken gaan we aan de slag met eend.

Hertenkalfgebraad met rodewijnsaus en appelspruitenpannetje

Hertenkalfgebraad met rodewijnsaus en appelspruitenpannetje
De kille herfst- en koude winterdagen staan garant voor hartverwarmend tafelen. Vooral wild mag niet ontbreken tijdens feestelijke gelegenheden. Een traaggegaard hertenkalfgebraadje is onwaarschijnlijk mals en gaat prima bij een originele kijk op spruitjes en appelen. Ideaal als hoofdgerecht op een winters feest zoals Kerst of Nieuwjaar.