Recepten - feest
Ardeens varkenshaasje met peperroomsaus, krieltjes en witloof-appelsalade
Met een varkenshaasje, de filet, kan je zonder lastige trucjes lekkere gerechten maken. Het sappige vlees heeft enkel wat tijd nodig om rustig te garen. Serveer daarenboven met geschikte groentjes en dito saus om je gasten een geweldig diner te bezorgen. In dit recept gaan we bovendien aan de slag met een Ardeense varkenshaas: licht gerookt en daardoor nog fijner van smaak. Ideaal op een kille herfst- of winteravond.
Tags: aardappelen, appel, Ardeens, Ardeense varkenshaas, Ardennen, België, Belgisch, boerenkost, cognac, eenvoudig, feest, feestelijk, filet van varken, gerookt, granny smith, groene appel, hazelnoot, hazelnoten, herfst, krielaardappel, krielaardappeltjes, krieltjes, niet moeilijk, peper, peperroomsaus, rode ui, roomsaus, rozemarijn, saus, sjalot, tijm, Varken, varkenshaas, varkensvlees, winter, witloof, witloofsalade
Hertenkalffilet met gebraiseerd witloof
Het wildseizoen kan niet passeren zonder één keer te investeren in een zalig stuk vlees. Hertenkalf is niet echt goedkoop, maar absoluut de moeite vanwege de zachte textuur en fijne maar krachtige smaak. Met een typisch sausje, enkele seizoensgroentjes (zoals witloof) en een kroketje, heb je bovendien zonder al te veel moeite een feestelijk maal klaar.
Tags: braiseren, champignons, chique, cognac, feest, feestelijk, filet, gebraiseerd, herfst, hert, hertenkalf, hertenkalffilet, kerst, kerstmis, kroketjes, ree, speciaal, wild, wildseizoen, winter, witloof
Grand-Veneursaus (Colruyt)
Tijdens het wildseizoen wordt de vrolijke Bourgondiër verwend met de fijnste vleeswaren. Een lekker stukje wild verdient echter een minstens zo heerlijke saus die de krachtige smaken kan compenseren en verrijken. Geen betere kandidaat dan de oerklassieke Franse Grand-Veneursaus. Vol van smaak en met zoete toetsen: onmisbaar op een waar festijn!
Tags: aalbessen, aalbessengelei, chique, cognac, feest, feestelijk, Frans, Franse keuken, Grand Veneur, grand-veneursaus, herfst, kerst, kerstmis, klassiek, rode wijn, room, roomsaus, saus, sjalot, ui, wild, wildbouillon, wildfond, wildseizoen, winter, zoet
Duivenfilet met pompoencrème
Op zoek naar een feestelijk maar niet te moeilijk voorgerecht tijdens het wildseizoen? Zoek niet verder, dit recept draait rond de eenvoudige maar zalige smaak van duif en pompoen. Ook een prima keuze om tijdens de feestdagen te presenteren.
Tags: boerenkost, crème, duif, duiven, duivenfilet, eenvoudig, feest, feestdagen, feestelijk, filet, gevogelte, halloween, herfst, kastanjepompoen, kerst, kerstmis, pompoen, pompoencrème, simpel, starter, traditioneel, voorgerecht, wild, wildseizoen, winter
Toastje met zwarte pens en kaneelappel
Tijdens de feestdagen is het traditiegetrouw alle hens aan dek om lekkere, originele maar niet al te moeilijke hapjes te vinden. Met dit kinderlijk eenvoudig receptje is die zoektocht verleden tijd!
Tags: amuse, aperitief, aperitiefhapje, appel, boerenkost, boter, brood, feest, feestelijk, hapje, hartig, herfst, kaneel, kaneelappel, kerst, kerst en nieuw, kerstmis, leuk, makkelijk, nieuwjaar, origineel, party, pens, simpel, stokbrood, toast, voorgerecht, winter, worst, zoet en zout, zwarte pens
Italiaans tapabord Margherita
Er bestaat niets gezelliger dan tijdens de zomermaanden lekker te aperitieven. De Spaanse traditie van tapas staat dan ook voor velen gelijk aan het ultieme vakantiegevoel. Met dit eenvoudige recept haal je er een vleugje klassiek Italië bij. Ideaal op een zonnige dag met een fris glaasje wijn.
Met ricotta gevulde en in rauwe ham gewikkelde kipfilets (Gordon Ramsay)
Een kipfilet is op zich een eenvoudig, zelfs ietwat saai, ingrediënt. Dit recept, oorspronkelijk van de Britse topchef Gordon Ramsay, brengt zo'n filet naar een heel nieuw, zuiders niveau: gevuld met ricotta en omwikkeld met rauwe ham (Parma, Serrano,...).
Tags: eenvoudig, feest, feestelijk, Frankrijk, ganda, Gandaham, gedroogde ham, ham, italiaans, kip, kipfilet, kippen, kippenborst, kippenvlees, leuk, origineel, oven, Parma, parmaham, provençaals, rauwe ham, ricotta, salie, serrano, serranoham, tijm, zuiders
Eend met bospaddenstoelenroomsaus en pastinaakblokjes
De herfst is vanuit een culinair perspectief een absoluut topseizoen: wild! Met typische seizoensgroentjes (denk aan bospaddenstoelen, pastinaak, witloof, spruitjes,...) en stevige sausjes maak je alledaagse en toch ontzettend feestelijke gerechten klaar.
Tags: aardappel, aardappelen, bos, bospaddenstoelen, cantharellen, champignons, cognac, eekhoorntjesbrood, eend, eendenborst, eendenfilet, feest, feestelijk, herfst, laurier, look, oesterzwam, paddenstoelen, pastinaak, porto, room, roomsaus, seizoen, sjalot, tijm, wild, wildseizoen
Champiñones al Ajillo
Wie zomer zegt, zegt terrasje en hapjes. In Spanje heeft men dat geperfectioneerd in de vorm van tapas. Lichte, gevarieerde en smaakvolle hapjes waar je uren mee kan tafelen. Zalig! Deze 'Champiñones al Ajillo' (champignonetjes met look) is een echte klassieker. Bomvol smaak, niet moeilijk om maken en zowel koud als warm lekker.
Cuba Libre
De Cuba Libre is ongetwijfeld één van de bekendste cocktails ter wereld. Dat heeft niet alleen met de prima smaak te maken, het is ook een eenvoudige cocktail met een verhaal. De legende gaat immers dat een kapitein, tijdens de Spaans-Amerikaanse oorlog, dit drankje bestelde en toostte op (het vrije) Cuba. De Cuba Libre was geboren!
Daiquiri
Een Daiquiri is zelfs voor de beginnende cocktaildrinker niet onbekend, deze fijne maar eenvoudige aperitief is al decennia lang een klassieker. De basis bestaat uit witte rum en limoensap, heerlijk simpel!
Tequila Sunrise
Deze onwaarschijnlijk zomerse cocktail dankt haar naam aan de, indien geslaagd, mooie oranje-gele kleurschakering. Heerlijk op een warme dag in goed gezelschap!
Tags: alcohol, amerika, amerikaans, aperitief, california, californië, citroen, citroensap, cocktail, drank, feest, fruitsap, grenadine, tequila, tequila sunrise, vruchtensap, zomer, zonnig
Pannenkoeken (flensjes)
Pannenkoeken (ook wel flensjes, zeker in Nederland) hoeven geen introductie. Een leuker en lekkerder dessertje of hapje (zeker met/voor kinderen) bestaat er niet. Vergeet kant-en-klare pannenkoeken, met dit recept maak je ze voortaan helemaal zelf!
Aspergerolletjes van gerookte zalm met aardappelmousseline
Asperges, het witte goud, zijn danig lekker van smaak dat ze niet al te veel aandacht nodig hebben. Met enkele rake ingrediënten heb je snel een topgerechtje op tafel dat heel feestelijk ingezet kan worden. Met wat gerookte zalm maak je zonder moeite zalige rolletjes. Met een schepje fluweelzachte aardappelmousseline er bij heb je een heerlijk bord dat zowel als voor- of hoofdgerecht geserveerd kan worden.
Tags: aardappelen, asperge, asperges, boerenkost, eenvoudig, feest, gerookte zalm, hoofdgerecht, klassiek, lente, luchtig, melk, mousseline, olie, olijfolie, patat, patatten, puree, room, truffelolie, vis, voorgerecht, witte goud, zalm
Aspergeroomsoep met gerookte zalm
Een feestelijk soepje mag nooit ontbreken tijdens speciale gelegenheden. Vooral asperges zijn tijdens de lentemaanden erg populair. En terecht, met wat gerookte zalm heb je het perfecte voorgerecht. Dit recept is gebaseerd op Jeroen Meus zijn methode.
Tags: asperge, asperges, aspergesoep, feest, gerookte zalm, lente, room, roomsoep, soep, voorgerecht, zalm





