Recepten - winters
Seafood chowder
De term 'chowder' doet in de Benelux misschien niet echt een belletje rinkelen, over het kanaal is het echter een absolute klassieker. Het betreft een heerlijk dikke maaltijdsoep die heel gevarieerd kan zijn. Eén van de beste recepten is met lekkers uit de zee. In dit recept ontdek je zelf een ontzettend lekkere maar niet moeilijke Seafood Chowder klaarmaken.
Tags: alle seizoenen, Brits, brood, champignon, chowder, diner, Engeland, Engels, gerookt spek, Groot-Brittanië, Ierland, Iers, kabeljauw, krielaardappelen, krieltjes, kust, lunch, maaltijdsoep, mosselen, noordzee, peterselie, polak, prei, room, schaaldieren, Schotland, Schots, seafood, selder, soep, spek, spekjes, spekreepjes, vis, visbouillon, whiskey, whisky, winter, winters, wortel, zalm, zee, zeevrucht, zeevruchten, zilt
Duivenfilet met aardpeer in kaassaus
Wanneer de winter haar intrede doet, is het tijd voor stevige en hartverwarmde kost. Eén van de typische seizoensproducten is aardpeer. Noem deze smakelijke knol gerust een vergeten groente. Onterecht, de notige smaak is heerlijk en past perfect bij een lichte kaassaus. Karaktervolle duivenfilets maken dit zondags festijn compleet.
Tags: aardpeer, aardperen, alledaags, België, Belgisch, bloem, boter, Bourgondisch, duif, duiven, duivenfilet, Europees, Frankrijk, Frans, grootmoeders keuken, kaassaus, kroketjes, kroketten, pomme duchesse, pommes duchesses, roux, vergeten groente, winter, winters, witte saus, zondag, zondagse kost
Zwarte pens met witloofpuree
Het fijnste aan de wintermaanden zijn de stevige, hartverwarmende recepten die weer kracht geven. Dit eenvoudige recept past helemaal binnen dat plaatje. Snel, lekker en niet duur!
Tags: aardappelen, aardappelpuree, alledaags, België, Belgisch, beuling, bloedworst, dagelijkse kost, gewoon, grootmoeders keuken, klassiek, pens, pensen, puree, stoemp, traditie, traditioneel, veldsla, winter, wintermaanden, winters, witlof, witloof, witloofpuree, witloofstoemp, zwarte pens, zwarte pensen
Glühwein
Wie december zegt, zegt kerstmarkten! Niets gezelliger dan je kille handen warmen aan een heerlijk hete kop glühwein. Deze traditionele warme drank is wereldwijd beroemd en bovendien makkelijk zelf te maken. Er bestaan talloze varianten, met dit eenvoudige receptje ben je zeker van een lekker resultaat zonder al te veel gedoe.
Tags: alcohol, alcoholisch, anijs, appelsien, citroen, feestdagen, feestelijk, gezellig, gluhwein, hartverwarmend, heet, kaneel, kerst, kerstmarkt, kerstmis, kruidnagel, mulled wine, nieuwjaar, oudjaar, rode wijn, sinaas, steranijs, suiker, warme drank, winter, winters, zoet
Winter Sangria
Het ultieme zomerdrankje in de winter? Zeer zeker, met dit originele recept zorg je voor het perfecte ontvangstdrankje op jouw kerstfeest!
Tags: alcohol, alcoholisch, aperitief, bruisend, classy, deluxe, feest, feestelijk, gemberbier, gezellig, ginger ale, granaatappel, hartverwarmend, kaneel, kerst, kerstcocktail, kerstmis, luxe, luxueus, nieuwjaar, nieuwjaarscocktail, oud en nieuw, oudjaar, rosé, royaal, sangria, winter, winters
Ovenschotel met wintergroentjes, gehakt en gegratineerde puree
Winterse kost mag dan soms wat saai zijn (stevig, zwaar, niet zo verfijnd,...), op een kille dag gaat er niets boven een eenvoudige ovenschotel vol lekkers. Nooit moeilijk om maken en je kan meteen een portie voor twee dagen bereiden. Leuk aan dit recept is de smaakvolle basis van typische wintergroentjes in wildfond. Zo wordt het toch nog dat tikje verfijnder!
Tags: alledaags, bouillon, champignon, comfort food, éénpansgerecht, eenvoudig, erwten, fond, gegratineerd, gehakt, gezin, gratineren, kool, makkelijk, oven, ovengerecht, ovenschotel, pastinaak, puree, savooi, savooikool, spek, spekjes, stevig, wildbouillon, wildfond, winter, wintergroenten, winters
Hertenkalf met pastinaakfrietjes en savooikool
Tijdens de herfst- en wintermaanden is er geen groter culinair plezier dan een smakelijk en sappig stukje wild. Hertenkalf is misschien wel één van de allerlekkerste soorten wild. Het is zo verfijnd dat een minimum aan garnituur en simpel sausje volstaan. Dit is dan ook een heerlijk simpel gerechtje dat het beste uit de koude maanden op tafel tovert. Perfect op een kille zondag of als feestelijk hoofdgerecht tijdens kerst, oud of nieuw!
Tags: Bekgië, Belgisch, Bourgondisch, bruine saus, eenvoudig, filet, Frankrijk, Frans, groene kool, grootmoeders keuken, herfsgroenten, herfst, herfstgroentjes, hert, hertenkalf, hertenkalffilet, kerst, kerstmis, klassiek, kool, koude dagen, makkelijk, nieuwjaar, oudjaar, pastinaak, port, porto, portosaus, rode porto, saus, savooi, savooikool, simpel, smaakvol, stevig, traditioneel, typisch, vergeten groenten, wild, wildseizoen, winter, wintergroenten, winters
Rosbief met jagersaus en winterse groentefrietjes
De winter is voor velen het minst geliefde seizoen, zeker als het op eten aankomt. Nochtans zijn er tijdens de kille maanden heel wat lekker en smaakvolle groenten te vinden. Groentes als pastinaak, peterseliewortel en aardpeer zijn uitzonderlijk smaakvol en hebben een stevige textuur. Perfect om gezonde frietjes van te maken. Tel daar een sappige rosbief en een stevig sausje bij, en je bent plots blij dat het winter is!
Tags: aardpeer, gezouten, herfst, jagersaus, mals, oven, pastinaak, peterseliewortel, raap, rood vlees, rosbief, rund, rundsvlees, sappig, saus, spek, spekjes, stevig, ui, uitjes, vergeten groenten, winter, wintergroenten, winters, wortel
Pot-au-feu van Mechelse koekoek (Jeroen Meus)
Dit is een klassiek recept van Jeroen Meus. Een pot-au-feu is een traditionele stoofpot die de kilte op winterse dagen onmiddellijk verdrijft. In deze variant gaat Jeroen aan de slag met een sappige Mechelse koekoek en winterse groentjes. Het resultaat is een heerlijk stevig, maar gezond, maal!
Tags: alledaags, dagelijkse kost, één, één pot, éénpansgerecht, eenvoudig, gezond, groenten, grootmoeders keuken, hartverwarmend, herfst, Jeroen Meus, kip, klassiek, klassieker, koude dagen, maaltijdsoep, mager, Mechelse, Mechelse koekoek, pot-au-feu, simpel, soep, stevig, stoofpotje, stoven, traditioneel, winter, wintergroenten, winters
Winterse koolrabisoep met sliertjes
Met soepjes kan je winterse dagen makkelijk verjagen. Wat een kille, grauwe dag was, werd plots een knusse avond met een warm tasje soep voor de televisie. Met dit recept kan je wat origineler en verfijnder aan de slag. De zoete en nootachtige smaak van koolrabi zal je aangenaam verrassen. De afwerking met pasta en een beetje Parmezaanse kaas brengt simpele verfijning.
Tags: boerenkost, bouillon, capelinni, fijne pasta, gemalen, gemalen kaas, groene stengel, groentesoep, grootmoeders keuken, herfst, koolrabi, lunch, makkelijk, parmezaan, parmezaanse kaas, pasta, prei, preistengel, preiwit, raap, rapen, selder, selderstengel, simpel, sliertjes, soep, vegetarisch, veggie, voorgerecht, winter, winters, witte raap
Stoofvlees met wintergroenten (Colruyt)
Met stoofvlees kan je nooit iets verkeerds doen. Lekker en niet moeilijk. Anderzijds wil je het misschien wel een keer origineler? Dan is dit recept precies wat je zoekt: met behulp van enkele typische winterse ingrediënten wordt je vertrouwde stoofvlees een zalig winters stoofpotje. Bij voorkeur één dag op voorhand klaar te maken!