Blog Posts | - deel 6 Blog Posts | - deel 6

 

Recepten - Blog Posts

Barbecueën tijdens de feestdagen: zo verras jij je bezoek

Barbecueën tijdens de feestdagen: zo verras jij je bezoek
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

De feestdagen komen eraan. Wat moet je toch doen om een leuke maaltijd op tafel te toveren? Het is een vraag waar veel mensen jaar na jaar hun hoofd over breken. Het is goed om op voorhand eens te bekijken wat een aantal leuke mogelijkheden zijn waarmee je voor een verrassende maaltijd kan zorgen. Wat dacht je van het organiseren van een barbecue met kerst? Dit pak je best als volgt aan.

Zorg voor het juiste vlees

Op een goede barbecue draait alles rond het perfect grillen van het vlees. Of je dit nu middenin de zomer op het strand doet, of je doet het tijdens de feestdagen in je eigen achtertuin, dit maakt natuurlijk geen enkel verschil. Het is slim een barbecue van AZ te kiezen. Je weet dan in ieder geval wel zeker dat alles wat nodig is voor een goede bbq verzorgd zal zijn. Zo heb je er al een stuk minder omkijken naar als gastheer of gastvrouw van de dag.

Lekker in de achtertuin

Een voordeel van een bbq aan huis is natuurlijk ook dat je de deur niet uit hoeft. Als je een restaurant moet boeken tijdens de feestdagen, kan je er zeker van zijn dat het overvol zal zitten. Dit geldt zeker als je voor een populaire stek kiest tijdens de feestdagen. Het is dan veel beter om ervoor te kiezen om met je vrienden en familie lekker bij elkaar te blijven en zelf iets te verzorgen, bijvoorbeeld door samen de barbecue aan te steken.

Iedereen zelf laten grillen

Een voordeel van de barbecue boven andere soorten maaltijden is dat je er mogelijk zelf net wat minder werk aan hebt. Je hebt natuurlijk wel te maken met de voorbereidingen. Wanneer er echter daadwerkelijk gebakken gaat worden, dan kan je de gasten dat ook in grote mate zelf laten doen. Iedereen kiest het vlees en de producten die hij of zijn lekker vindt. Die kunnen ze dan zelf op de barbecue leggen en in de gaten houden. Op die manier neemt dat wat druk bij jou weg.

Lekker gezellig samenzijn

Het is ook gewoon gezellig om het op deze manier aan te pakken. Jullie hebben geen last van drukte, kunnen leuke dingen doen en hebben gewoon een fijne tijd samen. Waarom zou dit dan anders zijn wanneer je dit concept meeneemt naar de feestdagen? Het is juist leuk om het op die manier aan te pakken met elkaar. Iedereen zal er met veel plezier op terugkijken in de komende jaren.

5 tips om een stressvrij kerstdiner te bereiden

5 tips om een stressvrij kerstdiner te bereiden
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

De kerstdagen komen er weer aan. Je kijkt al weken uit naar de gezelligheid tijdens de feestdagen, maar nu ze naderen, begin je toch wat stress te voelen; wat ga je voor het kerstdiner maken? Wie
komt er allemaal eten? In dit artikel geven we vijf tips om een stressvrij kerstdiner voor te bereiden en zo te kunnen genieten van de maaltijd en de mensen om je heen. Ga maar comfortabel zitten, lees de volgende tips aandachtig door, pak je kookboeken of internet, pen en papier en ga aan de slag!

1. Menu planning met behulp van een online recepten generator

Je hoeft niet al maanden van tevoren het kerstmenu te plannen, maar begin er wel ruim op tijd mee. Schrijf allereerst op hoeveel personen er zijn uitgenodigd voor de maaltijd. Niet iedereen houdt van dezelfde gerechten, dus is het goed hier rekening mee te houden bij de keuze van het menu.

Begin met het bedenken van het hoofdgerecht. Zoek in een online recepten generator naar recepten die je zou kunnen maken door een aantal ingrediënten op te geven. De rest van het menu kun je op dezelfde wijze opzetten. Als je eenmaal de ideale kerstrecepten hebt gevonden, is het noodzaak precies te noteren welke ingrediënten er nodig zijn, en hoe de maaltijd bereid moet worden. Niets is zo overzichtelijk als alles tot in detail op papier te hebben staan. Maak vervolgens een lijstje van overige benodigdheden: het servies, bestek, glaswerk, etc. Op deze manier heb je alles overzichtelijk op papier staan en kun je niets vergeten.

2. Oefenen

Als je voor meerdere mensen gaat koken is het aan te raden maaltijden te bereiden die niet al te moeilijk zijn. Wil je toch je kookkunsten tonen door een nieuw recept te maken? Dan raden we je aan om van te voren het gerecht te oefenen. Op deze manier zie je of je iets moet aanpassen en hoe de smaak is. Zo voorkom je onaangename verrassingen en dus minder stress op de dag van het diner.

3. De voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Als alles goed is heb je het hele menu samengesteld en in detail op papier staan. Waarschijnlijk kun je een aantal (bij)gerechten al een dag van te voren maken; ovenschotels, stoofgerechten, soepen en sauzen zijn makkelijk vooraf te prepareren. Wil je ze al ruim van te voren gereedmaken, dan kun je ze invriezen en op de dag zelf laten ontdooien. Zo hoef je ze alleen maar op te warmen en hier en daar te garneren. Zet alle dranken en verse ingrediënten vooraf koud in de ijskast. Niet genoeg ruimte? Het is buiten koud genoeg om je spullen gekoeld te houden. Een mooi aangeklede eettafel is ook onderdeel van de voorbereiding en maakt het diner extra feestelijk. Dek de tafel `s ochtends of ruim voor de visite komt, zodat je geen “laatste moment stress” zult hebben.

4. Doe niet alles zelf

Waarom zou je alle gerechten in je eentje bereiden? Vraag aan familieleden of gasten of ze je kunnen helpen bij de preparatie en het serveren van de gerechten. Ook bij de voorbereiding kun je hulp vragen; laat iemand het menu maken of de tafel dekken. Werk jezelf niet in de stress door alles zelf te willen doen; als hulp wordt aangeboden, neem die dan aan! Een ander idee, om niet alles zelf te hoeven bereiden, is dat iedere gast een gerecht meeneemt (spreek dit van te voren goed af!). Zo hoef je je maar te concentreren op één gerecht en kun je bovendien misschien smaken proeven die helemaal nieuw zijn.

5. Geniet!

Het kerstdiner draait om gezelligheid en het samenzijn met familie en vrienden. Maak het jezelf niet te ingewikkeld. Mocht er toch iets fout gaan, besteed er niet te veel aandacht aan; je gerecht is met liefde bereid en uiteindelijk niet het hoofddoel van het samenzijn. Eet, lach en geniet!

5 gouden tips voor een geslaagd kerstdiner

5 gouden tips voor een geslaagd kerstdiner
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Kerstmis is een periode van rust, naastenliefde en gezelligheid. Althans, dat zou het moeten zijn. Maar zoals wel vaker liggen de verwachtingen mijlenver van de realiteit. Van potjes die letterlijk en figuurlijk overkoken tot ontbrekende ingrediënten, wie thuis een kerstdiner organiseert mag zich aan een flinke uitdaging verwachten.  Omdat wij niet willen dat ook je bloeddruk de pan uitswingt, geven wij je alvast vijf tips voor een zorgeloos kerstfeest. 

Houd het simpel 

Keep it simple. We zeggen het ook nog eens in het Engels zodat je het zeker niet vergeet. Want zeg nu eerlijk, wat is er mis met een kalkoen of stukje wild met kroketten en veenbessen? Het is super eenvoudig om klaar te maken en vereist weinig culinaire expertise. Toch maken veel hobbykoks er hun missie van om tijdens de kerstperiode uit te pakken met tal van nieuwigheden. Maar wie zit er bij vriestemperaturen te wachten op huisbereide sushi of exotische teppanyaki? 

Maak een goede planning

Een goede planning is minstens negentig procent van het werk. Doe je kerstboodschappen daarom minstens enkele dagen op voorhand en dek je tafel zeker één dag op voorhand. Zo krijg je meteen een goed overzicht van de indeling.  Probeer ook zoveel mogelijk op voorhand klaar te maken. Denk maar aan het snijden van groenten, het maken van soep of het bereiden van sauzen. 

Durf delegeren

De grote dag is aangebroken maar ook jij verdient op tijd en stond rust. Je baat per slot van rekening geen restaurant uit maar doet dit enkel op vrijwillige basis. Daarom is het niet erg om je kinderen, partner of overige familieleden te betrekken in de pret. Laat je kleinste afruimen, zet je partner aan de afwas en laat oma de taart aansnijden. 

Maak het gezellig

Voor sfeer en gezelligheid wil jij toch ook een dikverdiende tien? Plaats daarom voldoende kaarsjes op tafel en dim de lichten voor een intieme sfeer. Verder blijven wij ook fan van een traditionele tafelbekleding. Is je kalkoen geflopt of valt je dessert door de mand? Met een gezellige inrichting – en met voldoende wijn achter de kiezen  – maak je als gastvrouw veel goed. 

Zorg voor een leuke activiteit

Hier kunnen we niet hard genoeg op hameren. Ook al tover je een Michelinster-waardig menu op tafel, wie zijn gasten niet enthousiasmeert is gedoemd om te mislukken. Zing Singstar op de PlayStation, snuif even de buitenlucht op of speel enkele leuke gezelschapsspelletjes aan tafel. Een creatieve geest als jij heeft sowieso wel iets in haar hoofd! 

Kruiden invriezen, hoe pak je dat aan?

Kruiden invriezen, hoe pak je dat aan?
VA:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Verse kruiden in het gerecht

Iedereen die geniet van koken, weet dat verse kruiden nou net even wat meer smaak geven dan de gedroogde varianten. Een heerlijke verse basilicum in de pasta is veel rijker van smaak dan een lepel gedroogde basilicum en het gebruik van verse coriander brengt een smaak voort die totaal anders is dan de gemalen poeder. Maar tenzij je een eigen tuintje hebt waar alles groeit, zul je deze moeten kopen bij de groenteboer of in de supermarkt.

Helaas is de zomer is voorbij, en we denderen dan ook met een sneltreinvaart de herfst in. Dit betekend dat vele soorten groente en fruit dadelijk niet meer lokaal te krijgen zijn, en dit geld ook voor verse kruiden! 

Hoe zorg je er nou voor dat je het gehele jaar toch gebruik kan maken van verse kruiden zonder allerlei planten in je huis te hebben? Je kan natuurlijk geïmporteerde kruiden kopen, maar dat is dan ook net even wat duurder. Ook krijg je vaak net even wat meer kruiden dat je die dag nodig hebt. En voor je het weet moet je het weg gooien omdat het niet meer goed is, en dat is natuurlijk vreselijk zonde.

Kruiden in de vriezer bewaren

Een ideale oplossing is dan ook het invriezen van de verse kruiden, het enige wat je hier voor nodig hebt is een vrieskast en de kruiden zijn dan 2 maanden tot zelfs een jaar te bewaren in de vrieskast. 

Maar hoe vries je ze in? 

Het is niet een kwestie van de kruiden wassen en dan invriezen. Wanneer we dat zouden doen zouden we zelfs de smaak kunnen verliezen van de kruiden. Het beste is dan ook om de kruiden eerst te blancheren. Door te blancheren behouden de kruiden dan ook de smaak, en vaak hun kleur.

Wat heel erg belangrijk is om er eerst over na te denken hoe je ze wilt invriezen, hoe wil je ze uit de vriezer kunnen pakken tijdens het koken. Wil je een stukje afbreken wanneer je aan het koken bent, of wil je ze bewaren per portie in een ijsblok houder.

Hoe vries je kruiden in?

Het allereerste wat je moet doen, is de kruiden goed afspoelen. Zorg dat er geen restanten van bijvoorbeeld zand in zit. Hierna blancheer je de kruiden; zorg dat er een pot zacht kokend water klaar staat, waar je de kruiden even in onderdompelt, niet langer dan 20 seconden. Alleen basilicum heeft een minuut nodig. Hierna koel je de kruiden direct af in ijswater, en vervolgens kan je ze invriezen op de door jouw gekozen methode, in een zakje of in een ijsblok vorm met water bijvoorbeeld.

Alternatieven 

Er zijn een aantal kruiden welke je niet kunt invriezen of welke worden afgeraden om in te vriezen, omdat deze te veel van hun originele smaak zullen kwijt raken. Dit zijn thym, rozemarijn, munt, laurier,  Oregano en kamille. Deze kruiden kan je wel drogen, of ervoor kiezen om ze als plant in je huis te hebben, brengt ook net even wat meer sfeer. En het heeft ook wel wat om tijdens het koken de kruiden uit uw eigen tuintje te halen.

Als je iets creatiever wilt zijn kan je ook kruiden olie maken, dan is het een kwestie van de kruiden wassen, en goed laten drogen voordat je ze in de olie zet. Je wilt tenslotte geen water in de olie, de houdbaarheid zou dan heel snel voorbij gaan. 

Je ziet het, er is nu geen excuus meer om verse kruiden te gebruiken bij het koken!

6 fouten die je nog steeds in de keuken maakt

6 fouten die je nog steeds in de keuken maakt
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Je denkt ongetwijfeld dat je een magiër bent in de keuken, maar toch is een moment van onoplettendheid vaak voldoende om je hele gerecht naar de verdoemenis te helpen. Van het gebruik van droge in plaats van verse kruiden tot het bakken van gekoeld vlees, het zijn beginnersfouten waarmee je al snel je eigen culinaire doodsvonnis ondertekent.

Om jou op het goede pad te helpen, zochten wij voor dit artikel de zes meest voorkomende kookmissers uit. Zo tover je binnenkort zonder fout en met veel bravoure de beste gerechten op tafel.

Kruiden

Zoals we hierboven aangaven, is het van vitaal belang om je steeds aan het recept te houden. Er is een reden waarom de bereidingsvoorschriften een onderscheid maken tussen droge en verse kruiden. Droge kruiden zijn immers veel krachtiger van smaak waardoor de balans in het gerecht verstoord wordt. Het is daarom een goede vuistregel om slechts 1/3e van de benodigde hoeveelheid verse kruiden te gebruiken bij gedroogde kruiden.

Vlees uit de frigo

We begrijpen dat je maag al enige tijd grommelt, maar toch loont het om te wachten. Gekoeld vlees dat meteen gegrild wordt, zal ongelijkmatig bakken en op sommige plaatsen zelfs rauw blijven. Vandaar dat je best geen risico’s neemt, want salmonella is minder leuk dan het klinkt. Kies er eerst voor om het vlees een half uur te laten otndooien op het aanrecht.

Broccoli koken

Niets kan een gerecht zoveel verpesten als overgekookte broccoli. Een handige truc bij het koken, is om deze supergroente uit de pan te halen wanneer ze heldergroen kleurt. Laat het onder koud water lopen om het verder niet meer te laten koken.

Pasta

We hebben niets tegen knuffelen, maar niets is zo vervelend als pasta die samenklit in je kookpot. De beste remedie hiervoor is en blijft een grotere kookpot. Je zal snel opmerken dat hun wegen scheiden, zo graag zien ze elkaar dus ook weer niet!

Eieren koken

Er zitten slechts luttele seconden tussen een zachtgekookt en een hardgekookt ei. Timing is dus alles. 6 minuten volstaat daarbij voor een zachtgekookt en 9 minuten voor een hardgekookt ei. Een goede tip is om het ei meteen na het koken onder stromend koud water te houden. Hierdoor stopt het ei abrupt met koken.

Teveel ingrediënten combineren

Het is al te verleidelijk om alles in één pan te doen als je voor een grote groep kookt, maar het is belangrijk om geen stukken vlees met elkaar in aanraking te laten komen.

Als een pan te vol is, zal de hitte afnemen, waardoor er geen verkleuring optreedt en er vocht vrijkomt, wat resulteert in een droge maaltijd.

Waarom zijn ‘Bake Off Vlaanderen’ en ‘Heel Holland bakt’ zo populair?

Waarom zijn ‘Bake Off Vlaanderen’ en ‘Heel Holland bakt’ zo populair?
VA:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kookprogramma’s op televisie zijn sinds de televisie in onze huiskamers is verschenen al populair. In het begin natuurlijk in zwart/wit en vooral gericht op de huisvrouw, want de vrouw stond vroeger immers in de keuken. Pas veel later kwamen er vlottere kookprogramma’s, met bekende koks als Gordon Ramsay en Jamie Oliver, die miljoenen aan de buis lieten kluisteren met hippe en snelle kookprogramma’s. Vandaag de dag genieten vele Vlamingen van het programma ‘Bake Off Vlaanderen’ en Nederlanders van ‘Heel Holland bakt’. Het format van beide programma’s is exact hetzelfde en is overgenomen van het originele programma ‘British bake off’. Maar wat maken deze programma’s nu zo populair dat we zo massaal kijken?

Gaan we terug in de tijd?

Er zijn tijden geweest dat televisieprogramma’s vooral hip, snel en extreem moesten zijn. Dan pas keek je naar een modern en trendy televisieprogramma. Hoe anders zijn programma’s als Bake Off Vlaanderen en Heel Holland bakt? Het is dat deze programma’s over zoetigheden gaan, want anders zou je de zogenaamde ‘spruitjeslucht’ al kunnen ruiken. Het zijn bakprogramma’s die nostalgie oproepen en niet wild of extreem zijn. Toch trekken deze programma’s een miljoenenpubliek en vreemd genoeg kijken er niet alleen ouderen naar, maar is het een mengeling van jong en oud die hiervan geniet. Ook de kandidaten die meedoen zijn van alle leeftijden.

We zijn dol op tuttigheid en oubolligheid

Wil je het heel negatief benaderen, dan kun je zeggen dat Bake Off Vlaanderen en Heel Holland bakt uitblinken in tuttigheid en oubolligheid. Dit heeft een negatieve toon gekregen, maar eigenlijk zijn wij hier dol op. Dit heeft vooral ook met onze maatschappij te maken. Wij leven tegenwoordig in een drukke, snelle en stressvolle maatschappij, waar we geen tijd meer hebben voor huiselijke gezelligheid. Programma’s zoals Bake Off Vlaanderen en Heel Holland bakt, raken net de gevoelige snaar.

Het draait om gewone mensen, die met hun appeltaarten en chocoladetaarten laten zien dat ze ook op een andere en leuke manier kunnen presteren. En mocht een baksel mislukken? Dan worden ze niet compleet afgebrand. Hoe anders is dit in de huidige maatschappij? Wij voelen ons verbonden, met zowel de kandidaten, maar ook met de jury en met de presentatoren.

Niet alleen een gezellige televisieavond

Bake Off Vlaanderen en Heel Holland bakt roepen positieve gevoelens bij de kijkers op. Maar deze programma’s staan voor veel meer dan alleen een gezellige televisieavond. Veel mensen denken bij een bepaalde baksel: ‘dat kan ik ook!’. De programma’s hebben ook hun uitwerking in de praktijk. Bakken is weer hip en trendy. Hoeveel lening-aanvragen er intussen zijn gedaan voor een nieuwe keuken, omdat een gezin is geïnspireerd door deze bakprogramma’s is uiteraard niet bekend. Dit wordt bij een lening aanvragen ook niet gevraagd, maar dat de programma’s invloed hebben gehad is zeker.

Mensen die nog nooit in een keuken hebben gestaan zijn aan het bakken geslagen, het is hip om een eigen gemaakte taart op het werk te trakteren en webshops met bakartikelen beleven gouden tijden. Dan maar tuttig en oubollig, laat ons nog lang genieten van de positiviteit van Bake Off Vlaanderen en Heel Holland bakt.

Hoe krijg ik voldoende eiwitten op een dag?

Hoe krijg ik voldoende eiwitten op een dag?
VA:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Eiwitten zijn belangrijke voedingsstoffen en zorgen ervoor dat je lichaam goed kan functioneren. Ze zijn bijvoorbeeld betrokken bij opbouw en herstelwerkzaamheden van lichaamscellen en de opbouw van spiermassa.

Kortom eiwitten zijn onmisbaar voor je lichaam. Maar hoeveel eiwitten heb je eigenlijk nodig en hoe zorg je ervoor dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt op een dag? Meer hierover lees je in dit artikel.

Hoeveel eiwitten heb je nodig op een dag?

De eiwitbehoefte is onder andere afhankelijk van of je wel of niet sport en welke type sport je beoefent. Hieronder vind je een overzicht van de eiwitbehoefte bij verschillende type sportbeoefenaars.  

Wil je hier meer over weten? Bekijk dan dit handige overzicht over eiwitten van FIT.nl.

Verhoogde eiwitinname bij ouderen

Verder blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat een verhoogde eiwitinname ook een beschermend effect kan hebben tegen spierafbraak bij ouderen [1-2]. De eiwitinname in deze studies bedroeg 1,2 gram per kilogram lichaamsgewicht. Het gaat hier om mensen ouder dan 65 jaar. 

Verhoogde eiwitinname bij veganisten en vegetariërs

Ook veganisten en vegetariërs hebben meer eiwitten nodig op een dag. Dit heeft te maken met dat plantaardige eiwitten minder goed door je lichaam worden opgenomen. Vegetariërs mogen 20 procent en veganisten mogen 30 procent meer eiwitten hebben op een dag.

Nu je meer weet over hoeveel eiwitten je op een dag nodig hebt, is het natuurlijk ook goed om te weten hoe je aan al die eiwitten komt. 

Verder is goed om te evalueren of je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Doe je aan krachtsport en volg je een vegetarisch of veganistisch dieet? Dan is het raadzaam om eens te kijken of je voldoende creatine binnenkrijgt. Meer informatie over creatine vind je in dit artikel.

Hoe kom je aan voldoende eiwitten? 

Gelukkig zijn er wel tientallen producten te verzinnen waar eiwitten inzitten. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Zuivelproducten: Kwark, yoghurt, kaas, skyr yoghurt
  • Gevogelte: kip, kalkoen
  • Granen (havermout, muesli, brood)
  • Vis 
  • Vlees
  • Plantaardige eiwitbronnen: tofu, noten, plantaardige eiwitshake, soja, pindakaas

Met een aantal eenvoudige aanpassingen aan je voedingspatroon zorg je ervoor dat je eiwitinname al flink toeneemt.

Eet bijvoorbeeld dagelijks een bakje magere kwark of Skyr yoghurt, doe 30 plus kaas en pindakaas op je boterham en maak geregeld een gerecht met vis of gevogelte. Ben je een vegetariër of veganist dan kun je meer noten en sojaproducten eten. Als veganist is het wat lastiger om voldoende eiwitten te eten op een dag. In dat geval kan het handig zijn om een plantaardige eiwitshake aan je eetpatroon toe te voegen. 

Verder is het loggen van je voeding in een app een slimme manier om er achter te komen hoeveel eiwitten je op een dag binnenkrijgt. Dit kan bijvoorbeeld in MyFitnessPal of Mijn eetmeter. 

Kies zelf hoeveel je betaalt voor nieuwe keukenspullen

Kies zelf hoeveel je betaalt voor nieuwe keukenspullen
VA:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Als jij iemand bent die altijd in de keuken te vinden is, moet je keukenuitrusting wel compleet zijn. Goed keukenmateriaal vergemakkelijkt het koken en geeft je een leukere kookervaring. Daarom is het van belang om te investeren in goede messen, potten en pannen. Kookmateriaal hoeft niet altijd duur te zijn. Bied mee op veilingen voor keukenrobots, verschillende keukenset en zoveel meer. Bij de Keukenveiling van Vakantieveiling bepaal je namelijk zelf hoeveel je wil uitgeven aan je nieuwe messen- of pannenset. We zetten voor jou de drie leukste musthaves van keukenveiling op een rijtje. Deze tool kan je niet missen in de keuken.

Professionele messenset

Messen zijn een basisuitrusting voor een goede keuken. De eerste stap in het klaarmaken van een gerecht is vrijwel altijd beginnen snijden. Er zijn heel veel verschillende messen met verschillende doelen. Zo zijn de meest gebruikte messen het koksmes, santoku mes, broodmes, groentemes, steakmes en schilmesje. Als je het juiste mes gebruikt voor het juiste karweitje, gaat alles soepel en vlot. Zo word je keukenervaring enkel beter. Met een professionele messenset heb je sowieso het juiste mes voor jouw favoriete recepten in een handomdraai klaar te maken.

Gietijzeren ovenschaal

Gietijzer is een veelgebruikt metaal voor het stoven van gerechten. Het is een hoog kwalitatief materiaal dat perfect geschikt is voor hoge temperaturen en warmte heel lang bijhoudt. Je kan er trouwens ook alles mee doen! Zet het in de oven, op het kookvuur, de BBQ, noem maar op. Een all around musthave voor in je keuken, vooral als je graag eens een ovenschotel maakt komt een gietijzeren schaal goed van pas.

Luxe potten- en pannenset

In een goed gevulde keuken zijn goede potten en pannen van verschillende formaten en materialen een must. Zo kook je nooit teveel of te weinig voor jezelf, je gezin of je hele familie. Ook zal het klaarmaken van je gerecht makkelijker verlopen. Geef nu toe, potten of pannen heb je nooit te weinig.

Ontbreek je nog één van deze musthaves in de keuken? Bied dan mee op de Keukenveiling vanaf € 1. Als jij het hoogste bod hebt geplaatst, dan ben jij voor een prikje de eigenaar van je nieuwe keukenmateriaal. Veel kookplezier!

Voedzame voorgerechten voor ieder moment

Voedzame voorgerechten voor ieder moment
VA:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Wist je dat voorgerechten een functie hebben? Deze kleine en meestal makkelijke gerechten hebben als doel om je hongergevoel of zin aan te wakkeren en onze maag en smaakpapillen voor te bereiden op het hoofdgerecht. Het eten van een voorgerecht kan bijna worden aanzien als een ritueel. Tijdens het verorberen van dit voorafje, wat vaak kan worden gedeeld, wordt er meestal gepraat en gelachen.

We kunnen allemaal toegeven dat het leuk is om tijdens een maaltijd verschillende gerechten te kunnen proeven. Meestal worden voorgerechten geserveerd tijdens feestelijkheden, wat dus hooguit drie keer per jaar is. We moeten dit meer doen want een voedzaam voorafje kan je snel en makkelijk voor elkaar krijgen.

Snel of fancy

Ben jij een keukenprins of prinses? Dan zal je het vast niet erg vinden om enige tijd in de keuken te vertoeven om een uitgebreid voorgerecht te maken voor je gasten. Alle gasten worden van hun sokken blazen met de smaak en presentatie van je gerecht, maar het klaarmaken neemt enige tijd in beslag. Zo kan je bijvoorbeeld klassevolle vitello tonnato rolletjes, een taartje van zalmmousse of een heerlijke olijvencake met artisjok-tomaatvulling maken. De smaken van deze drie voorafjes zijn subliem.

Hou je van voorgerechten eten maar niet zo van koken, dan kan het voor jou interessanter zijn om te kiezen voor een amuse in combinatie met een aperitief in de plaats van een uitgebreid voorgerecht. Je hebt het snel voor elkaar en kan meerdere kleine hapjes eten. Zo kan jij in 10 minuten tijd een appelkrokantje met roomkaas , een canapé met wildpaté of een bruschetta met tomaat, basilicum en parmaham klaarmaken. Deze hapjes zijn minstens even lekker dan de fancy voorgerechten maar veel makkelijker en sneller te bereiden.

Zomers of winters

De keuze van recept hangt af van het seizoen. Zo zal er vermoedelijk niemand in de zomer een zware knolseldersoep maken. Tijdens hete dagen hebben we minder honger, hierdoor hou je de voorgerechten in de zomer beter fris en luchtig als je het hoofdgerecht nog helemaal wil wegwerken. Een luchtige spinaziesalade, bietencarpaccio met rolmops of een salade met hamterrine kunnen perfecte entreetjes zijn voor warmere dagen. In de koudere maanden mag het wat meer zijn en kan er gerust een stevig gerecht worden gepresenteerd. Zo is de Thaise rijstsoep met kip,  peer op rookvlees of de mini groentenlasagne een ideaal voorgerecht om tijdens de herfst of winter aan je familie voor te schotelen.

Onze drie favoriete voorgerechten

Ben je op zoek naar een voedzaam voorgerecht voor de zomer en winter, dat fancy maar ook simpel is, snel klaargemaakt kan worden en voedzaam is? Wij hebben voor jou onze drie lievelingsrecepten uitgekozen die je het hele jaar door kan maken, gezond zijn en niet te tijdrovend zijn.

Paddenstoelenbolletje met groene groenten

Een zacht en fris recept voor 4 personen. Dit vegetarische gerecht is makkelijk te maken binnen 20 minuten. Bovendien ziet het er leuk uit, is het gezond en bedraagt het slechts 130 kcal.

Gevulde parmahamrolletjes op Parmezaanse crackers

Een streling voor je smaakpapillen gegarandeerd met dit makkelijke voorgerecht. Dit voedzame vleesrecept is binnen de 30 minuten klaar om verorberd te worden door 4 personen. Je hebt niet veel ingrediënten nodig om deze gevulde rolletjes te maken. Dit gerecht bevat 260 kcal.

Kabeljauw-ceviche met avocadomayonaise

Dit smakelijke visrecept kan worden gegeten in ieder seizoen. Met 295 kcal is dit voorgerecht een gezond begin van een maaltijd. Het bereiden duurt slechts 25 min, waarna je met 4 personen kan genieten van dit klassevol maar simpel gerecht.

Creatieve oplossingen voor een menukaart

Creatieve oplossingen voor een menukaart
VA:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Het is de toon die de muziek maakt. Presenteer jij als eigenaar van een restaurant je kwalitatief uitstekende producten op een gedateerde menukaart? Dan zul je minder dagbezoekers binnen krijgen dan wanneer je mindere producten serveert maar die wel heel leuk weet te presenteren. Het is wellicht de wereld op zijn kop, maar het is wel de realiteit in de horecawereld. Met andere woorden: als ergens presentatie belangrijk is dan is het wel in de horecawereld. Een aantrekkelijke menukaart bindt bijvoorbeeld klanten. Dan doet het er zelfs minder toe wat er op die kaart staat. Met een unieke menukaart lok je bezoekers je zaak binnen, je verleidt ze. Doe je dit ook nog eens samen met bijvoorbeeld gepersonaliseerd servies dan ben je vaak helemaal spekkoper.

Van menukaart tot servies en van kleding tot bekers

De specialist in drukwerk kan elke zaak van dienst zijn, van chique strandtent of restaurant tot foodtruck en cafetaria voor alleen patat en kroketten. Een unieke menukaart is een kwestie van maatwerk. Er kan horeca drukwerk, horeca servies, horeca kleding, schorten en sloven, glazen, mokken en bekers geleverd worden.  Allemaal volgens een creatief en dus uniek concept. Wil jij stickers laten drukken

Binnen twee en vijf werkdagen is de nieuwe menukaart bij je binnen

Als je een nieuwe menukaart wilt dan kan die al ergens tussen de twee en vijf dagen later bij je afgeleverd worden. Heb je al een ontwerp? Dan lever je die aan. Heb je die niet? Dan kun je die ook via de specialist in drukwerk prima samenstellen, uiteraard op geheel eigen wijze. Je kunt in dat geval overigens kiezen uit negen verschillende formaten, variërend van A2 tot A6. Daarnaast kun je kiezen voor een laminaatafwerking om extra duurzaamheid aan je unieke menukaart te geven en te zorgen dat de kaart tegen een stootje kan.

Persoonlijk tintje

De menukaart is er in verschillende materiaalsoorten. Je kunt wat betreft de vouwwijze kiezen uit liefst zeven verschillende manieren, nog iets waardoor je menukaart een persoonlijk tintje krijgt. Steeds meer ondernemers in de horeca onderkennen dat een menukaart het verschil kan maken en net zo belangrijk is als hetgeen aangeboden wordt op die kaart. Als ondernemer wil je graag snel en wil je de vaart erin houden. Door de menukaarten met spoed te bestellen heb je ze in no-time binnen en maak je voortaan ook met je menukaart het verschil.

Dit zijn de barbecue recepten van de zomer van 2019

Dit zijn de barbecue recepten van de zomer van 2019
VA:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

De tijd dat er alleen speklapjes en worstjes op de barbecue lagen is geweest. Je braadt tegenwoordig echt alles op de barbecue, terwijl ook het apparaat zelf elk jaar weer sterk verbeterd. Al blijven er ondanks alles toch mensen die alleen op de ‘ouderwetse’ manier willen barbecueën en met liefde drie kwartier bezig zijn de steenkolen enigszins op temperatuur te krijgen. Wat zeker is is de onmisbare rol van de handige keukentrolley.

Probeer eens de bbq-pizza en de overheerlijke steaks

Worst en speklap kan nog steeds. Net als de verschillende spiesjes die het altijd goed doen. Wat je deze zomer echt moet proberen is kip met basilicumricot en kipdrumsticks; kip scoort altijd goed op de barbecue. Probeer daar eens gegrilde maiskolven bij. Je zult versteld staan van de smaak. Zeker weten. Ook in 2019 behoort salade bij de barbecue, net als sausjes en dip, brood en gepofte aardappel. Wat ook altijd gebleven is is de kruidenboter in combinatie met stokbrood. In 2019 geniet je ook van de bbq-pizza en van verschillende steaks. En wat te denken van picanha en de overheerlijke hamburgers, al dan niet biologisch. Ook heerlijk is buikspek dat je met of zonder zwoerd op de barbecue legt.

Doe een beroep op de veelzijdige keukentrolley

Om van alle gemakken voorzien te zijn tijdens de barbecue doe je bij voorkeur een beroep op een keukentrolley. Ideaal voor het opbergen van keukengerei. Van bestek en borden tot servetten en handdoeken, allemaal zaken die je bij een geslaagde barbecue nodig hebt. Met de keukentrolley verplaats je het allemaal van binnen naar buiten en dit scheelt je het nodige loop- en tilwerk. Met de keukentrolley heb je alles mooi bij de hand. Vaak dient de keukentrolley daarnaast als een soort van bijzettafeltje en vervoer je er ook de gekoelde dranken mee van binnen naar buiten, buiten bij de barbecue.

Zo wordt barbecueën gemakkelijker en nog smaakvoller

De keukentrolley is anno 2019 onmisbaar in zowel de voorbereiding op de barbecue als tijdens de barbecue zelf. Je hebt ze in verschillende soorten en maten en de mogelijkheden die een keukentrolley biedt verschillen nadrukkelijk per model. Daarom ook zit er nogal wat verschil in de prijs. Er is echter een keukentrolley voor iedereen en voor alle doeleinden. Je maakt er het barbecueën stukken gemakkelijker mee, zoals de keukentrolley voor vrijwel alles inzetbaar is deze zomer. Eenmaal gebruikt betekent simpelweg dat je er nooit meer zonder kan.

Seizoensgroente en fruit in de zomer

Seizoensgroente en fruit in de zomer
VA:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

De meeste groenten en fruit zijn tegenwoordig het hele jaar door verkrijgbaar in de supermarkt. In de aldi folder zie je bijvoorbeeld het volgende staan. Wanneer je groen denkt is het echter beter om toch te kiezen voor lokale producten. Je vraagt je vast af waarom? 

Waarom kun je beter kiezen voor seizoensgroenten en fruit?

Seizoensgroenten en fruit zijn gewassen die in een bepaald seizoen geproduceerd worden in ons eigen land.

Lekker, vers en gezond!

Aardbeien en frambozen zijn zoeter en voller van smaak in de zomer. Pompoenen zijn smeuïger in de herfst. Dit heeft ermee te maken dat deze groenten en fruit tijdens deze seizoenen uit eigen land komen. Hierdoor ondergaan ze een minder lange reis dan geïmporteerde producten. Daarnaast blijven ze lang vers en behouden ze veel vitamines en mineralen. En voor de mensen die nooit weten wat ze willen eten: Wanneer je vasthoudt aan seizoensgebonden producten dan varieer je vanzelf binnen je voedingspatroon. 

Beter voor het milieu

Omdat de groente en fruit niet geïmporteerd hoeft te worden per vliegtuig of vrachtwagen is de totale uitstoot al een stuk minder. Maar wanneer je kiest voor groenten en fruit die buiten het seizoen om groeien betekent het vaak ook dat deze in verwarmde kassen worden gekweekt. Wees ecologischer en kies voor lokaal geproduceerde producten.

Goedkopere en voordelige prijzen

De twee genoemde punten zijn goed voor ons lichaam. Maar daarnaast is het ook nog eens beter voor je portemonnee. Op een gezonde manier geld besparen is pijnloos. Doordat er minder vervoerskosten en arbeidsuren aan te pas komen worden er minder kosten doorberekent. In de Carrefour folder kun je ook bekijken of seizoensproducten extra korting hebben. 

seizoensgroente en

Seizoensgroente

De meest duurzame keuze in de supermarkt is dus groente uit Nederland of andere Europese landen. In de supermarkt staat vermeld op het product of in het schap waar het vandaan komt. Bij twijfel kun je het altijd navragen bij een medewerker. 

Seizoensgroente deze zomer

Andijvie Bleekselderij Bloemkool Bospeen
Bosui Broccoli Chinese Kool Courgette
Doperwt IJsbergsla Komkommer Koolrabi
Kropsla Lamsoren Paksoi Peultjes
Postelein Prei Raapjes Rabarber
Radicchio Radijs Rettich Rode biet
Rode kool Romatomaat Rucola Savooie
Sperzieboon Spinazie Spitskool Suikermaïs
Tomaat Trostomaat Tuinboon Ui
Veldsla Venkelknol Vleestomaat Winterpeen
Witlof Witte kool Wortelen Zeekraal

Seizoensfruit

In Nederland worden een select aantal fruitsoorten lokaal geproduceerd. Namelijk hand- en stoofperen, appels, aardbeien en kersen. Als Nederlander zijn dit de meest duurzame fruitsoorten om te kopen. Er zijn echter ook genoeg andere fruitsoorten die in het buitenland gekweekt worden met een lage klimaatbelasting. Op de website van het voedingscentrum kun je een overzicht vinden van alle seizoensgroenten per seizoen en al het seizoensfruit. 

Duurzaam op zoek naar afgeprijsde producten

logo kimbino

Kimbino geeft om het milieu en is een groot voorstander van duurzame en ecologische producten die ook nog eens goed voor de portemonnee zijn. Daarom is de keuze snel gemaakt om papieren folders van supermarkten achterwege te laten. Online folders bieden namelijk de oplossing tegen het kappen van bomen en verspilling van papier. Naast de website kun je ook de Kimbino App downloaden voor je smartphone. Met alle winkels op zak hoef je nooit meer duurzame aanbiedingen te missen.

Baking soda gebruiken in de keuken

Baking soda gebruiken in de keuken
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.0/5 (1 vote cast)

Iedereen heeft vast wel eens van baking soda gehoord. Je hebt het misschien ergens in de kast thuis liggen of hebt het al eens gebruikt tijdens het schoonmaken. Maar wist je dat je baking soda ook in je gerechten kunt gebruiken? Ja, je hoort het goed! Er zijn verschillende manieren om te koken met baking soda. Lees verder om te weten te komen hoe handig baking soda in de keuken is.

Baking soda gebruiken om te bakken

Baking soda wordt wel vaker gebruikt om baksels beter te laten rijzen. Als je opzoekt hoe je een taart, koekjes of cake bakt, zal je op veel Amerikaanse websites zien dat er baking soda gebruikt wordt. Wij gebruiken vaker dingen zoals bakpoeder of zout, maar je zou dit soms perfect kunnen vervangen door baking soda. Baking soda zorgt voor een luchtigere taart, koekjes of cake.

Het heeft een sterkere werking dan bakpoeder. Wanneer baking soda in aanraking komt met zuren zoals azijn, citroensap, karnemelk, yoghurt of cacao, ontstaan er kleine gasbelletjes die je baksel luchtig maken. Hierdoor mag je baking soda enkel gebruiken als er een zuur of een zuurhoudend ingrediënt in je baksel zit. Als dit niet het geval is gebruik je best bakpoeder, anders gaat je deeg niet rijzen en heb je de kans dat je een vieze nasmaak hebt.

Baking soda gebruiken om je vlees malser te maken

Een ander weetje over baking soda is dat het je vlees malser maakt , vooral gevogelte zoals kip. Meng je kip met een beetje baking soda en laat het ongeveer zo een 20 tot 30 minuten intrekken. Spoel het daarna goed af en dan kan je het marineren of bakken zoals je wilt. Hierdoor zal het vlees heel mals zijn. Wist je trouwens dat veel Aziatische restaurants dit trucje gebruiken? Helaas werkt dit wel niet bij rundsvlees zoals sukade- of runderriblappen.

Gebruik baking soda om een ei te koken

Vind je het ook altijd zo lastig om een hardgekookt ei te pellen? Voeg een beetje baking soda toe aan het water als je eieren kookt en dit probeem is volledig van de baan! Je zult merken tijdens het pellen dat de schil van het ei veel gemakkelijker los komt.

Hoelang blijft eten goed in de diepvries?

Hoelang blijft eten goed in de diepvries?
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Besparen begint bij kleine dingen. Restjes en overschotten invriezen is bijvoorbeeld een manier om te zorgen dat je niet de hele tijd eten moet weggooien. Daar kan je dan later gewoon nog eens van genieten!

Let wel op, want wanneer voeding te lang in de diepvries heeft gezeten gaat de kwaliteit achteruit en zal het minder goed of anders smaken. Maar hoelang mag je voedingswaren dan juist bewaren in de diepvries vooraleer dit proces begint?

Vlees en vis

De bewaartijd van ingevroren vlees hangt sterk af van het soort vlees. Rauwe kip kan je bijvoorbeeld 9 maanden lang bewaren, terwijl rauw gehakt maar 2 tot 3 maanden goed blijft. Rauw rundvlees blijft dan weer iets langer goed, namelijk een halfjaar. Varkensvlees mag je 4 maanden bewaren, toch als het niet gekookt is wanneer je het invriest. Alle vleessoorten die gebakken of gekookt werden mag je maar 3 maanden bewaren in de diepvriezer. Voor het invriezen van vlees geldt dus hoe verser, hoe beter.

Voor vis hangt de bewaartijd ook af van de soort vis. Magere vis zoals kabeljauw en tonijn mag je een halfjaar lang ingevroren bewaren. Rauwe vette vis, alle gebakken vis en gekookte zeevruchten zoals mosselen mag je maar 3 maanden lang ingevroren bewaren.

Groenten

Alle gesneden groenten kan je minstens 3 maanden in de diepvriezer bewaren. Je blancheert ze best even, dan blijft de smaak, kleur en textuur beter bewaard. Sommige kolen en wortelen kan je langer bewaren, denk aan (winter)wortelen, witloof, bonen, bloemkool en broccoli. Die kunnen een jaar lang goed blijven in die diepvriezer. Ook aubergine, paprika en courgette hebben een uitzonderlijk lange bewaartijd, namelijk ca. een jaar lang.

Fruit

Fruit kan je langer bewaren dan je zou denken. De meeste fruitsoorten blijven een jaar lang goed in de diepvriezer. Leuk om in de zomer fruit in te vriezen en er nadien ijskoude smoothies mee te maken. Tip: was en snijd het fruit in stukjes, zo bewaart het beter. Bovendien helpt het om het te besprenkelen met wat citroensap. Dit bevordert ook de bewaring. Verwijder idealiter ook de steeltjes en pitjes.

Soep en kant-en-klare maaltijden

Stoofvlees, spaghettisaus, groentensoep, … zou jij denken dat deze jarenlang goed blijven in de diepvriezer? Fout. Kant-en-klare maaltijden en soep blijven slechts 3 maanden goed in ingevroren toestand.

Tips

Het lijkt misschien de logica zelve, maar sommige mensen doen het toch fout. Verpak voeding steeds in diepvrieszakjes of plastic potjes alvorens je ze invriest. Glas kan barsten in de diepvries en karton wordt nat en gaat kleven aan je voeding. Daarnaast is het nuttig om een etiket te kleven op de verpakking, met de datum waarop je de voedingswaren ingevroren hebt en een korte omschrijving.

Verder is het handig om te sorteren. Plaats bijvoorbeeld alle kant-en-klare maaltijden links, vlees apart en groenten nog ergens anders. Zo vind je alles altijd snel terug. Bovendien moet je opletten dat je de juiste temperatuur instelt, namelijk 17 graden of ietsje lager. Anders zal je voeding sowieso sneller bederven!

Wat als de aangeraden periode verlopen is?

Je kan voeding enkele maanden langer bewaren dan aangeraden wordt in deze blog. De kwaliteit en smaak wordt dan echter een pak minder, maar je zal er niet van sterven. Onze tip: let gewoon op de kleur en smaak van ingevroren voedsel. Wanneer iets echt niet meer eetbaar is merk je het dan ook snel, dus geen zorgen!

Wat te eten tijdens een hittegolf?

Wat te eten tijdens een hittegolf?
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

De temperatuur is al enkele dagen erg hoog geweest en als we de voorspellingen mogen geloven gaan we een heel warme zomer tegemoet. Door die hete temperaturen hebben we vaak niet zo veel honger en al helemaal niet zo veel zin om te koken.

De vraag is dan, wat kook je zoal tijdens een hittegolf? Hier zijn enkele gerechtjes waarvan je het niet bloedheet krijgt! 

Creatief met wraps

Een all time favorite voor veel mensen zijn wraps. Deze wrap met bieslookkaas, komkommer en gerookte zalm bijvoorbeeld is snel klaargemaakt en je kan ze zelfs gemakkelijk meenemen. Perfect als lunch op het werk, of om op te eten in het park! Ben je niet zo fan van vis? Geen probleem! Er zijn veel verschillende ingrediënten die je tussen een wrap kan doen. Je kan er enkel groenten tussen doen, of je geeft het een exotische tint door er kip en mango aan toe te voegen. De combinaties zijn eindeloos! 

Pasta pesto 

Pasta pesto kent iedereen wel, het is in een mum van tijd gemaakt en heerlijk fris voor een hete zomerdag. Je kan het simpel houden door enkel de pesto toe te voegen aan je pasta, maar je kan ook een luxueuze versie van deze klassieker maken. Je kan kiezen om het volledig vegetarisch te houden, maar als je liever wat vis of vlees in je pasta hebt, zijn wat spekjes of een stukje vis zo gebakken! 

Couscoussalade met feta en geroosterde paprika 

Een heel makkelijk en heerlijk recept op een bloedhete zomerdag is couscoussalade met feta en geroosterde paprika. Ideaal omdat je niet te lang in de keuken wilt staan. Je kan deze salade ook perfect toevoegen als bijgerecht bij een barbecue. Couscous is niet alleen lekker, maar ook heel gezond! 

Gin-tonic-ijsjes

Om helemaal af te koelen tijdens deze hitte heb je natuurlijk ijsjes nodig. En wist je dat je zelfs ijsjes kunt maken van gin-tonic? Super simpel om te maken. 

gin-tonic ijsjes

Ingrediënten: 

  • 350 ml gin
  • 700 ml tonic
  • 175 ml limoen
  • Schijfjes komkommer
  • Schijfjes citroen
  • 12 plastic bekertjes
  • 12 ijsstokjes

Bereiding:

Meng de gin met de tonic en het limoensap. Plaats de bekertjes in een muffin bakvorm en vul ze met de cocktail en de schijfjes komkommer en citroen. Zet de bakvorm met de bekertjes gin-tonic in de diepvries tot er ijsvorming ontstaat. Plaats de stokjes in de bekertjes en zet ze daarna 1 nacht in de diepvries. Wanneer de ijsjes klaar zijn, kan je de bekertjes eraf knippen en smullen maar! Tip: zet de ijsjes in een kom met ijs om ervoor te zorgen dat ze niet gaan smelten.