Kruiden invriezen, hoe pak je dat aan? | Recepten.be Kruiden invriezen, hoe pak je dat aan? | Recepten.be

 

Recept - Kruiden invriezen, hoe pak je dat aan?

Kruiden invriezen, hoe pak je dat aan?
VA:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Verse kruiden in het gerecht

Iedereen die geniet van koken, weet dat verse kruiden nou net even wat meer smaak geven dan de gedroogde varianten. Een heerlijke verse basilicum in de pasta is veel rijker van smaak dan een lepel gedroogde basilicum en het gebruik van verse coriander brengt een smaak voort die totaal anders is dan de gemalen poeder. Maar tenzij je een eigen tuintje hebt waar alles groeit, zul je deze moeten kopen bij de groenteboer of in de supermarkt.

Helaas is de zomer is voorbij, en we denderen dan ook met een sneltreinvaart de herfst in. Dit betekend dat vele soorten groente en fruit dadelijk niet meer lokaal te krijgen zijn, en dit geld ook voor verse kruiden! 

Hoe zorg je er nou voor dat je het gehele jaar toch gebruik kan maken van verse kruiden zonder allerlei planten in je huis te hebben? Je kan natuurlijk geïmporteerde kruiden kopen, maar dat is dan ook net even wat duurder. Ook krijg je vaak net even wat meer kruiden dat je die dag nodig hebt. En voor je het weet moet je het weg gooien omdat het niet meer goed is, en dat is natuurlijk vreselijk zonde.

Kruiden in de vriezer bewaren

Een ideale oplossing is dan ook het invriezen van de verse kruiden, het enige wat je hier voor nodig hebt is een vrieskast en de kruiden zijn dan 2 maanden tot zelfs een jaar te bewaren in de vrieskast. 

Maar hoe vries je ze in? 

Het is niet een kwestie van de kruiden wassen en dan invriezen. Wanneer we dat zouden doen zouden we zelfs de smaak kunnen verliezen van de kruiden. Het beste is dan ook om de kruiden eerst te blancheren. Door te blancheren behouden de kruiden dan ook de smaak, en vaak hun kleur.

Wat heel erg belangrijk is om er eerst over na te denken hoe je ze wilt invriezen, hoe wil je ze uit de vriezer kunnen pakken tijdens het koken. Wil je een stukje afbreken wanneer je aan het koken bent, of wil je ze bewaren per portie in een ijsblok houder.

Hoe vries je kruiden in?

Het allereerste wat je moet doen, is de kruiden goed afspoelen. Zorg dat er geen restanten van bijvoorbeeld zand in zit. Hierna blancheer je de kruiden; zorg dat er een pot zacht kokend water klaar staat, waar je de kruiden even in onderdompelt, niet langer dan 20 seconden. Alleen basilicum heeft een minuut nodig. Hierna koel je de kruiden direct af in ijswater, en vervolgens kan je ze invriezen op de door jouw gekozen methode, in een zakje of in een ijsblok vorm met water bijvoorbeeld.

Alternatieven 

Er zijn een aantal kruiden welke je niet kunt invriezen of welke worden afgeraden om in te vriezen, omdat deze te veel van hun originele smaak zullen kwijt raken. Dit zijn thym, rozemarijn, munt, laurier,  Oregano en kamille. Deze kruiden kan je wel drogen, of ervoor kiezen om ze als plant in je huis te hebben, brengt ook net even wat meer sfeer. En het heeft ook wel wat om tijdens het koken de kruiden uit uw eigen tuintje te halen.

Als je iets creatiever wilt zijn kan je ook kruiden olie maken, dan is het een kwestie van de kruiden wassen, en goed laten drogen voordat je ze in de olie zet. Je wilt tenslotte geen water in de olie, de houdbaarheid zou dan heel snel voorbij gaan. 

Je ziet het, er is nu geen excuus meer om verse kruiden te gebruiken bij het koken!

Speak Your Mind

*