5 tips om een stressvrij kerstdiner te bereiden | Recepten.be 5 tips om een stressvrij kerstdiner te bereiden | Recepten.be

 

Recept - 5 tips om een stressvrij kerstdiner te bereiden

5 tips om een stressvrij kerstdiner te bereiden
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

De kerstdagen komen er weer aan. Je kijkt al weken uit naar de gezelligheid tijdens de feestdagen, maar nu ze naderen, begin je toch wat stress te voelen; wat ga je voor het kerstdiner maken? Wie
komt er allemaal eten? In dit artikel geven we vijf tips om een stressvrij kerstdiner voor te bereiden en zo te kunnen genieten van de maaltijd en de mensen om je heen. Ga maar comfortabel zitten, lees de volgende tips aandachtig door, pak je kookboeken of internet, pen en papier en ga aan de slag!

1. Menu planning met behulp van een online recepten generator

Je hoeft niet al maanden van tevoren het kerstmenu te plannen, maar begin er wel ruim op tijd mee. Schrijf allereerst op hoeveel personen er zijn uitgenodigd voor de maaltijd. Niet iedereen houdt van dezelfde gerechten, dus is het goed hier rekening mee te houden bij de keuze van het menu.

Begin met het bedenken van het hoofdgerecht. Zoek in een online recepten generator naar recepten die je zou kunnen maken door een aantal ingrediënten op te geven. De rest van het menu kun je op dezelfde wijze opzetten. Als je eenmaal de ideale kerstrecepten hebt gevonden, is het noodzaak precies te noteren welke ingrediënten er nodig zijn, en hoe de maaltijd bereid moet worden. Niets is zo overzichtelijk als alles tot in detail op papier te hebben staan. Maak vervolgens een lijstje van overige benodigdheden: het servies, bestek, glaswerk, etc. Op deze manier heb je alles overzichtelijk op papier staan en kun je niets vergeten.

2. Oefenen

Als je voor meerdere mensen gaat koken is het aan te raden maaltijden te bereiden die niet al te moeilijk zijn. Wil je toch je kookkunsten tonen door een nieuw recept te maken? Dan raden we je aan om van te voren het gerecht te oefenen. Op deze manier zie je of je iets moet aanpassen en hoe de smaak is. Zo voorkom je onaangename verrassingen en dus minder stress op de dag van het diner.

3. De voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Als alles goed is heb je het hele menu samengesteld en in detail op papier staan. Waarschijnlijk kun je een aantal (bij)gerechten al een dag van te voren maken; ovenschotels, stoofgerechten, soepen en sauzen zijn makkelijk vooraf te prepareren. Wil je ze al ruim van te voren gereedmaken, dan kun je ze invriezen en op de dag zelf laten ontdooien. Zo hoef je ze alleen maar op te warmen en hier en daar te garneren. Zet alle dranken en verse ingrediënten vooraf koud in de ijskast. Niet genoeg ruimte? Het is buiten koud genoeg om je spullen gekoeld te houden. Een mooi aangeklede eettafel is ook onderdeel van de voorbereiding en maakt het diner extra feestelijk. Dek de tafel `s ochtends of ruim voor de visite komt, zodat je geen “laatste moment stress” zult hebben.

4. Doe niet alles zelf

Waarom zou je alle gerechten in je eentje bereiden? Vraag aan familieleden of gasten of ze je kunnen helpen bij de preparatie en het serveren van de gerechten. Ook bij de voorbereiding kun je hulp vragen; laat iemand het menu maken of de tafel dekken. Werk jezelf niet in de stress door alles zelf te willen doen; als hulp wordt aangeboden, neem die dan aan! Een ander idee, om niet alles zelf te hoeven bereiden, is dat iedere gast een gerecht meeneemt (spreek dit van te voren goed af!). Zo hoef je je maar te concentreren op één gerecht en kun je bovendien misschien smaken proeven die helemaal nieuw zijn.

5. Geniet!

Het kerstdiner draait om gezelligheid en het samenzijn met familie en vrienden. Maak het jezelf niet te ingewikkeld. Mocht er toch iets fout gaan, besteed er niet te veel aandacht aan; je gerecht is met liefde bereid en uiteindelijk niet het hoofddoel van het samenzijn. Eet, lach en geniet!

Speak Your Mind

*