Waarom zijn ‘Bake Off Vlaanderen’ en ‘Heel Holland bakt’ zo populair? | Recepten.be Waarom zijn ‘Bake Off Vlaanderen’ en ‘Heel Holland bakt’ zo populair? | Recepten.be

 

Recept - Waarom zijn ‘Bake Off Vlaanderen’ en ‘Heel Holland bakt’ zo populair?

Waarom zijn ‘Bake Off Vlaanderen’ en ‘Heel Holland bakt’ zo populair?
VA:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kookprogramma’s op televisie zijn sinds de televisie in onze huiskamers is verschenen al populair. In het begin natuurlijk in zwart/wit en vooral gericht op de huisvrouw, want de vrouw stond vroeger immers in de keuken. Pas veel later kwamen er vlottere kookprogramma’s, met bekende koks als Gordon Ramsay en Jamie Oliver, die miljoenen aan de buis lieten kluisteren met hippe en snelle kookprogramma’s. Vandaag de dag genieten vele Vlamingen van het programma ‘Bake Off Vlaanderen’ en Nederlanders van ‘Heel Holland bakt’. Het format van beide programma’s is exact hetzelfde en is overgenomen van het originele programma ‘British bake off’. Maar wat maken deze programma’s nu zo populair dat we zo massaal kijken?

Gaan we terug in de tijd?

Er zijn tijden geweest dat televisieprogramma’s vooral hip, snel en extreem moesten zijn. Dan pas keek je naar een modern en trendy televisieprogramma. Hoe anders zijn programma’s als Bake Off Vlaanderen en Heel Holland bakt? Het is dat deze programma’s over zoetigheden gaan, want anders zou je de zogenaamde ‘spruitjeslucht’ al kunnen ruiken. Het zijn bakprogramma’s die nostalgie oproepen en niet wild of extreem zijn. Toch trekken deze programma’s een miljoenenpubliek en vreemd genoeg kijken er niet alleen ouderen naar, maar is het een mengeling van jong en oud die hiervan geniet. Ook de kandidaten die meedoen zijn van alle leeftijden.

We zijn dol op tuttigheid en oubolligheid

Wil je het heel negatief benaderen, dan kun je zeggen dat Bake Off Vlaanderen en Heel Holland bakt uitblinken in tuttigheid en oubolligheid. Dit heeft een negatieve toon gekregen, maar eigenlijk zijn wij hier dol op. Dit heeft vooral ook met onze maatschappij te maken. Wij leven tegenwoordig in een drukke, snelle en stressvolle maatschappij, waar we geen tijd meer hebben voor huiselijke gezelligheid. Programma’s zoals Bake Off Vlaanderen en Heel Holland bakt, raken net de gevoelige snaar.

Het draait om gewone mensen, die met hun appeltaarten en chocoladetaarten laten zien dat ze ook op een andere en leuke manier kunnen presteren. En mocht een baksel mislukken? Dan worden ze niet compleet afgebrand. Hoe anders is dit in de huidige maatschappij? Wij voelen ons verbonden, met zowel de kandidaten, maar ook met de jury en met de presentatoren.

Niet alleen een gezellige televisieavond

Bake Off Vlaanderen en Heel Holland bakt roepen positieve gevoelens bij de kijkers op. Maar deze programma’s staan voor veel meer dan alleen een gezellige televisieavond. Veel mensen denken bij een bepaalde baksel: ‘dat kan ik ook!’. De programma’s hebben ook hun uitwerking in de praktijk. Bakken is weer hip en trendy. Hoeveel lening-aanvragen er intussen zijn gedaan voor een nieuwe keuken, omdat een gezin is geïnspireerd door deze bakprogramma’s is uiteraard niet bekend. Dit wordt bij een lening aanvragen ook niet gevraagd, maar dat de programma’s invloed hebben gehad is zeker.

Mensen die nog nooit in een keuken hebben gestaan zijn aan het bakken geslagen, het is hip om een eigen gemaakte taart op het werk te trakteren en webshops met bakartikelen beleven gouden tijden. Dan maar tuttig en oubollig, laat ons nog lang genieten van de positiviteit van Bake Off Vlaanderen en Heel Holland bakt.

Speak Your Mind

*