Spaghetti eten we doorgaans met een klassieke Bolognese-saus. Er zijn echter heel wat meer lekkere manieren te vinden op deze klassieke pasta te vergezellen. Deze traditionele Siciliaanse variant moet je zeker eens proberen: vegetarisch, erg eenvoudig, bomvol smaak en erg gezond. Een smakelijk staaltje 'cucina povera'; zalig koken met weinig middelen.
Spaghetti eten we doorgaans met een klassieke Bolognese-saus. Er zijn echter heel wat meer lekkere manieren te vinden op deze klassieke pasta te vergezellen. Deze traditionele Siciliaanse variant moet je zeker eens proberen: vegetarisch, erg eenvoudig, bomvol smaak en erg gezond. Een smakelijk staaltje 'cucina povera'; zalig koken met weinig middelen.
Porties | Prep Tijd | Kook Tijd | Passieve Tijd |
4personen | 15minuten | 20minuten | 20minuten |
Porties | Prep Tijd |
4personen | 15minuten |
Kook Tijd | Passieve Tijd |
20minuten | 20minuten |
Ingrediënten
- 400 gram volkoren spaghetti
- 2 aubergines in hapklare stukken gesneden
- 3 teentjes look in fijne plakjes gesneden
- 1 eetlepel oregano gedroogd
- 1 bosje verse basilicum grofgehakt
- 1 theelepel chili vers (gehakt) of gedroogd
- 1 eetlepel kappertjes
- 400 gram pruimtomaten vers of blik
- 1 eetlepel rodewijnazijn
- 50 gram pecorino vers geraspt
- olijfolie
- peper en zout
Porties: personen
Ingrediënten
Porties: personen
|
Instructies
- Bestrooi de stukken aubergine met zout en laat een twintigtal minuutjes rusten. Dit proces haalt het vocht uit het vruchtvlees waardoor de stukjes later steviger en knapperiger zullen blijven.
- Spoel de stukjes aubergine met water en dep droog met keukenpapier. Meng grondig met de gedroogde oregano, chili, wat olijfolie en een beetje zout/peper.
- Verhit een ruime hoeveelheid olijfolie in een grote pan. Schroei de gekruide stukjes aubergine gedurende een vijftal minuten tot ze zacht worden en een mooie, gouden kleur krijgen. Schud regelmatig op zodat alle stukjes gelijkmatig bakken. Werk desnoods in twee of meerdere beurten.
- Voeg wat extra olijfolie toe, gevolgd door de kappertjes, look en de helft van de vers gehakte basilicum. Roer om en laat nog twee minuutjes garen.
- Indien je werkt met verse tomaten: snijd ze in grove stukken (je kan ze ook op voorhand pellen - even laten weken in heet water - voor een gladde en egale saus) en voeg toe aan de pan. Ingeblikte tomaten kan je er zo bij doen. Ook de lepel rodewijnazijn mag er bij.
- Verlaag het vuur en laat de saus een kwartiertje pruttelen tot ze netjes ingedikt is. Roer regelmatig.
- Kook ondertussen de volkoren spaghetti in een royale hoeveelheid gezouten water volgens de instructies op de verpakking. Giet, eenmaal gaar, af maar bewaar een kopje kookvocht. Voeg dit toe aan de saus terwijl de pasta uitlekt.
- Werk de saus af met de helft van de gemalen/geraspte pecorino-kaas, de andere helft van de gehakte basilicum en nog een scheutje olijfolie. Roer goed om kruid naar wens bij met peper en zout.
- Meng de volkoren spaghetti onder de saus en serveer met nog wat geraspte pecorino en verse basilicum bovenop. Smakelijk!
Notities
Geen pecorino in huis? Ook Parmezaanse kaas werkt prima bij dit recept.
Deel dit Recept
Speak Your Mind