Blog Posts | - deel 9 Blog Posts | - deel 9

 

Recepten - Blog Posts

Alles wat je moet weten over de hapjespan

Alles wat je moet weten over de hapjespan
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Tegenwoordig bestaan er zoveel verschillende pannen, dat je er bijna niet meer aan uit kan welke pan voor wat dient. Denk maar aan braadpannen, stoofpannen, mosselpannen, poffertjespannen, snelkookpannen, sauspannen, … Wij lijsten de belangrijkste voor jou op.

Koekenpan: een koekenpan is de koning van pannen die het meest gebruikt wordt. Het is een lage pan met een lang handvat. De koekenpan is populair omdat je hier bijna alles in kan klaarmaken. Van pannenkoeken tot vlees, alles kan met deze klassieker!

Wokpan: zoals je al kan raden, is de wokpan bedoeld voor overheerlijke wokgerechten. De wok is dieper en meestal dunner dan een koekenpan en wordt voornamelijk gebruikt voor het wokken. Maar je kan nog veel meer met de wokpan : voedsel stomen, stoven, braden, frituren, roken, koken of blancheren.

Hapjespan: deze pan is onze absolute favoriet! De hapjespan is familie van de koekenpan, maar het heeft een hogere rand en lange steel. Ideaal dus om restjes of hapjes snel in op te warmen. En geef toe, iedereen heeft wel eens overschotjes waarvan weggooien zonde is.

Dankzij het deksel van de hapjespan kan je er ook gerechten in smoren, sudderen of lang warm houden. Deze pannen worden meestal voorzien van een anti-aanbaklaag, dus ook voor de echte keukenslonzen die alles laten aanbranden, is dit de perfecte pan!

hapjespan

Een ander voordeel is dat je meer eten kan klaarmaken in een hapjespan dan in een koekenpan. Je kan er perfect eenpansgerechten zoals paella, risotto of stamppot voor het hele gezin in klaarmaken. Lekker en bijna geen afwas!

En wij hebben nog meer goed nieuws voor jou. Habitas heeft tientallen hapjespannen in promotie gezet. Een hapjespan is iets duurder dan andere pannen. Maar het is zeker het investeren waard. Een hapjespan gaat immers levenslang mee en het is een echte meerwaarde aan je leven. Je tovert zo bijvoorbeeld op enkele minuten gebakken aardappeltjes of een uitstekende biefstuk op tafel. Bekijk dus snel welke hapjespan via Habitas-Online.nl jij in huis wil halen.

Als kers op de taart geven we je nog een superlekker en eenvoudig recept mee, gemaakt in een hapjespan:

Panlasagne met verse pastasaus

Wat heb je nodig?

  • 300 g rundergehakt
  • 2 teentjes knoflook
  • 400 g Italiaanse groentemix
  • 475 g verse tomaat-olijf pastasaus
  • 500 ml water
  • 250 g verse lasagnebladen
  • 75 g Parmezaanse kaas
  • 250 g cherrytomaten

Wat moet je doen?

Je bakt je rundergehakt in de hapjespan zonder boter of olijfolie. Ondertussen kan je je knoflook fijnsnijden. Voeg dat dan samen met de groentemix aan het rundergehakt toe en bak samen nog 5 min verder. Breng op smaak met peper en zout. Voeg hierna de verse pastasaus en 500 ml water toe en schep door elkaar.

Snij dan elk lasagneblad in 4 vierkantjes en steek in de saus, maar roer niet om. Let erop dat ze goed in de saus liggen en elkaar niet raken. Laat alles samen zo’n 10 min koken op middelhoog vuur. Werk af met wat geraspte Parmezaanse kaas en kerstomaatjes. Kook alles nog 3 min verder en klaar is kees. Opscheppen maar!

Heb jij ook al zin gekregen in dit lekkere gerecht? Schaf dan eerst een hapjespan aan van Habitas en tover je beste kookkunsten op tafel!

 

Vier jij dit jaar ook Nationale Gehaktbal Dag?

Vier jij dit jaar ook Nationale Gehaktbal Dag?
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (1 vote cast)

Nationale Gehaktbal Dag

Jarenlang werden gehaktballen geassocieerd met spaghetti, maar dit is niet langer het geval dankzij de introductie van de Nationale Gehaktbal Dag. Een feestdag dat jaarlijks gevierd wordt op 9 maart. Deze onofficiële feestdag is de perfecte dag om deze vleesballetjes, die zoveel gerechten speciaal maken, in de kijker te zetten. Dus als jij nu een grote fan bent van gehaktballen in tomatensaus of je vindt ze heerlijk tussen een broodje, dan is deze feestdag echt iets voor jou!

De geschiedenis van de gehaktbal

Voor zover geschiedkundigen kunnen weten, zouden de gehaktballen voor het eerst gecreëerd zijn rond de 2e eeuw voor Christus in China. Van daaruit zou de gehaktbal zijn reis gemaakt hebben langs het Midden-Oosten naar Europa. Terwijl vele mensen denken dat gehaktballen hun weg hebben gebaand naar Amerika vanuit Italië is het net andersom. Spaghetti met gehaktballen zijn eigenlijk uitgevonden door de Italiaanse Amerikanen. Later hebben deze Italiaanse Amerikanen deze gehaktballen geïntroduceerd in Italië. Vandaag de dag vind je bijna in iedere cultuur op de aardbol een eigen vorm van gehaktballen terug.

Terwijl er veel geweten is over de geschiedenis van de gehaktbal zelf, geldt dit niet voor de oorsprong van de Nationale Gehaktbal Dag. Het is niet helemaal duidelijk wie deze feestdag heeft uitgevonden. Het moet wel iemand geweest zijn die helemaal zot is van gehaktballen. En dat kunnen wel zo een enkele miljarden mensen zijn…

Nationale Gehaktbal Dag vieren

Hoe wordt de Nationale Gehaktbal Dag nu gevierd? De enige manier om deze feestdag te vieren is door je favoriete recept met gehaktballen te maken! En dit is geen gemakkelijke taak want er zijn zoveel verschillende manieren om van gehaktballen te genieten. Denk maar aan gehaktballen in tomatensaus, Zweedse balletjes zoals in de IKEA, kleine gehaktballetjes in de soep en ga zo maar door. Of misschien wil je net vandaag wel eens iets helemaal nieuw proberen met gehaktballen! Neem dan zeker eens een kijkje tussen de recepten met gehaktballen, die recepten.be voor jou heeft uitgetest en uitgeschreven.

Wat dacht je bijvoorbeeld van Quinoa-gehaktballetjes met pompoenpuree, een lekkere gezonde variant van gehaktballetjes gecombineerd met een overheerlijk smeuïge puree van pompoen. Of waag je eens een een slasoep met kippengehaktballetjes, want het hoeft niet altijd runds- of varkensvlees te zijn waarmee je jouw balletjes moet rollen. Of wat dacht je van gehaktballetjes in mosterdsaus? Een heel lekker en makkelijk recept waarmee je zeker bij de kids gaat scoren! Zoals je ziet zijn er dus genoeg manieren om vandaag Nationale Gehaktbal Dag op een lekkere manier te vieren. Smakelijk!

Voorzie jouw evenement van de lekkerste hapjes en gerechten!

Voorzie jouw evenement van de lekkerste hapjes en gerechten!
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Ga jij binnenkort een feestje of evenement organiseren in Amsterdam? Ben je hiervoor op zoek naar heerlijke gerechten en hapjes voor jouw gasten? Dan kan het niet misgaan wanneer je jouw feestje voorziet van hapjes en gerechten. Via catering is dit tegenwoordig voordelig te regelen. Als het om eten gaat ben je voorzien van de beste kwaliteit.

Daarnaast kost het organiseren van een evenement veel tijd en energie en kan je jezelf hiermee ontlasten door voor Wim’s Kip Party en catering te kiezen. Voor of na het eten is het natuurlijk heerlijk om jouw gasten te voorzien van kaas óf van Franse salami’s van Monsieur Saucisson. Zoek je naar heerlijk eten waarmee je jouw gasten lekker kunt verwennen in Amsterdam en omstreken? Lees dan snel verder!

Wanneer is het ideaal om Wim’s Kip Party en catering in te schakelen?

Zoek je naar een cateraar in Amsterdam die je kan voorzien van lekker eten en een goede service? Dan ben je op de goede weg! Wim’s Kip Party en catering is namelijk ideaal wanneer je zakelijke of particuliere evenementen organiseert. Jouw buffet, receptie, maaltijd tijdens een vergadering, personeelsfeest, jubileum of opening van jouw bedrijf kan optimaal worden verzorgd.

Ook is het mogelijk om finger food, BBQ’s op locatie, tapas en overheerlijke maaltijden verzorgd te krijgen. Een catering is tevens niet alleen handig voor grote gezelschappen, voor kleine gezelschappen is dit ook erg praktisch!

Buffetten laten aanpassen

Wanneer je een cateraar inschakelt is het mogelijk om jouw buffetten te laten verzorgen naar wens. Zo heb je bij Wim’s Kip Party en catering de keuze uit: Hollandse buffetten, Arabische buffetten, Indonesische buffetten, Italiaanse buffetten, kerst buffetten en Hollandse stamppot buffetten.

Cateraars stellen dus verschillende buffetten beschikbaar waaruit je kan kiezen, maar je kan deze óók aanpassen naar wens. Hiermee is het mogelijk om rekening te houden met eventuele specifieke wensen van jouw gasten en wordt iedereen blij gemaakt.

Barbecue organiseren

Ben je van plan om een barbecue te organiseren? Dit is een uitstekend plan wanneer je in het lekkere weer een evenement organiseert. Een heerlijk worstje met de lekkerste saus maakt élke gast vrolijk! Met Wim’s Kip Party en catering is het mogelijk om een volledige barbecue inclusief kok in te schakelen. Veel cateraars bieden tevens de optie om losse barbecuepakketten te bestellen, die toepasbaar zijn naar wens!

Tapas

Tapas is het culinaire geschenk uit Spanje aan iedereen die van overheerlijk eten houdt. Wim’s Kip Party en catering verzorgt dit dan ook en zorgt ervoor dat deze op locatie geserveerd worden. Hierin wordt er geen onderscheid gemaakt tussen kleine of grote groepen: het is namelijk mogelijk te reserveren tot 20 personen én vanaf 20 personen.

Franse worsten bij het borrelen

Droge Franse worsten zijn niet alleen ideaal wanneer je een borrelmoment op jouw evenement hebt, maar kunnen ook worden gebruikt bij brunch-, lunch- of ontbijtgelegenheden. Deze worsten zijn eigenlijk ideaal voor élk evenement. Wanneer je een evenement in Amsterdam of omstreken organiseert hoef je hier tevens niet ver voor te zoeken.

Monsieur Saucisson is namelijk dé specialist op het gebied van Franse droge worst en is gelegen in het winkelcentrum van Hoofddorp. Lekker dichtbij! Monsieur Saucisson verkoopt meer dan 35 verschillende smaken droge worst. Hierbij kan je denken aan soorten als armagnac/pruim, blauwschimmelkaas, vijgen en walnoot, everzwijn, reebok, stier, hazelnoot en vijgen. Een hele ruime keuze dus!

Deze worsten kan je snel in huis hebben en zijn maximaal twee maanden houdbaar. Dit is ideaal wanneer je ruim van tevoren begint met het plannen van jouw feestje of evenement. Wanneer je echter haast hebt kan je deze binnen één dag in huis hebben.

Laat u uw evenement al voorzien van de lekkerste gerechten en hapjes?

Wil je jouw evenement of feest naar een nieuw culinair niveau brengen? Dan is het een verstandige zet om hiervoor Wim’s Kip Party en catering in te schakelen voor al uw cateringbehoeften. Daarnaast is het aan te raden om jouw gasten te verwennen met de overheerlijke Franse droge worsten van Monsieur Saucisson. Maak er een memorabel evenement van!

Waarom we vaker seizoensgroenten moeten eten

Waarom we vaker seizoensgroenten moeten eten
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)

Vandaag de dag kunnen we quasi het hele jaar door alles eten wat we willen. Bananen van Kenia, appelsienen uit Californië en koffie uit Colombia, de wereld ligt aan onze voeten. Dat is natuurlijk geweldig en maakt onze keuze aan gerechten een pak groter dan vroeger. Maar het heeft ook een heleboel nadelen. Seizoensgroenten eten is daarentegen om heel wat redenen een goed idee. Wij gingen onderzoeken waarom!

Hoe kan je lokale groenten herkennen? Ten eerste moet je kijken naar de periode. Zo wordt rode kool nooit geoogst tijdens de lentemaanden april, mei en juni. Ligt deze in de rekken in jouw supermarkt tijdens pakweg december, dan kan je er vanuit gaan dat het niet om een lokale Belgische groente gaat. Daarnaast kan je ook kijken naar de labels. Normaal gezien moet op alle etiketten van groenten en fruit het land van herkomst staan. Zo kan je zien welk product van België komt en welk niet.

  • Welke groenten in welk seizoen

Dit zijn de groenten die per maand in België gekweekt worden, en op dat moment het lekkerst zijn:

  • Januari: aardappelen, knolselder, rode biet en spruiten
  • Februari: koolraap, pastinaak, witte kool en uien
  • Maart: bloemkool, witloof, wortelen en paddenstoelen
  • April: asperges, radijzen en groene selder
  • Mei: spinazie, doperwten, spitskool en kropsla
  • Juni: broccoli, artisjok, andijvie en prinsessenbonen
  • Juli: komkommer, aubergine en bleekselder
  • Augustus: paprika, courgette en maïs
  • September: pompoen, tomaten en snijbonen
  • Oktober: schorseneren, raap en rammenas
  • November: veldsla, venkel en prei
  • December: ui, aardappelen en aardpeer

Op de site Velt.nu vind je een volledig overzicht van alle groenten per maand voor wat betreft Belgische producten. Wil jij vanavond een gerecht maken met een groente die niet onder de lijst van deze maand staat, denk dan twee keer na. Je koopt straks waarschijnlijk geïmporteerde groenten!

  • Lekkerder en goedkoper

seizoensgroentenGroenten zijn in ‘hun seizoen’ altijd lekkerder. Dat komt omdat bepaalde lokale seizoensgroenten in openlucht worden gekweekt. Deze groenten hebben veel smaak. Koop je buiten het seizoen dan zijn de groenten ofwel geïmporteerd – en dus tijdelijk ingevroren of sterk behandeld voor bewaring – ofwel in verwarmde serres gekweekt, wat ook weer invloed heeft op de smaak.

Aangezien niet-seizoensgebonden groenten vaak geïmporteerd zijn van vergelegen landen, is de prijs logischerwijze hoger. De verplaatsingskosten worden namelijk doorberekend in de prijs in de supermarkt. Bovendien betalen bedrijven milieubelastingen voor transport met het vliegtuig, wat opnieuw de prijs verhoogt.

  • Milieuvriendelijk

Aangezien niet-lokale groenten met de vrachtwagen of het vliegtuig grote afstanden afleggen eer ze in de supermarkt terechtkomen, wordt er hierdoor enorm veel vervuild. Vooral de uitstoot van vliegtuigen is gigantisch hoog, terwijl we gewoon lekkere lokale groenten zouden kunnen eten!

Op zoek naar gerechten met seizoensgroenten van deze maand? Onze website puilt ervan uit. Rechtsboven op onze site kan je eenvoudig een ingrediënt intypen en je krijgt een reeks gerechten. Smakelijk!

Ideetjes voor een geslaagd valentijnsetentje

Ideetjes voor een geslaagd valentijnsetentje
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)

Wil jij je geliefde van zijn of haar sokken blazen met een geweldig valentijnsetentje? Zoals je weet gaat de liefde bij de man door de maag, en als je als man kan koken scoor je 9 op 10 keren ook meteen punten!

Weet jij al wat je gaat maken of kan je wel wat inspiratie gebruiken? We hebben eventjes wat ideetjes gezocht om je op weg te helpen.

  • Begin met een romantische cocktail

vie en rougeDe cocktail La Vie en Rouge is sowieso een schot in de roos, want wat is er romantischer dan een cocktail in de kleur van de liefde? Met een Winter Wonderland kan je dan weer origineel uit de hoek komen. Dit aperitiefdrankje is blauw en bevat vodka, rum en kokoscrème. Wil je het basic houden, ga dan voor een Grand Royal. Die is in een wip klaar.

  • Soep met hartjes als voorgerecht

Soep is altijd een goed idee als voorgerecht. Je kan het volledig op voorhand klaarmaken en je hoeft hem de avond zelf dan alleen nog maar op te warmen. Tip: leg er één of meerdere stukjes toast in de vorm van een hartje in. Gegarandeerd een succesvolle verrassing! Die kan je gewoon met een mes uit een toastje snijden of met een drukvorm, als je die in huis hebt. Wil je jouw geliefde extra blij maken? Ga dan voor ons recept voor asperge-tomatensoep. Met deze soep sla je twee vliegen in één klap want er zit asperge en zalm in. Asperge is een natuurlijk afrodisiacum en zalm bevat omega 3, wat werkt tegen depressie. De ideale combo voor een geslaagde avond (knipoog).

  • Love-fish of een hartig vleesgerecht?

steakGa jij voor vis met valentijn? Wat denk je van love-fish ofwel skreifilet met gestoofde prei? Deze vis heeft deze geweldige naam gekregen omdat deze enkel te verkrijgen is vanaf de periode van valentijn (februari) en tot maart/april. Het is een soort kabeljauw, maar dan smeuïger en zachter. Dat wordt niet alleen genieten, maar ook nog eens indruk maken met een geweldig verhaal!

Verwen jij je geliefde liever met een lekker klassiek vleesgerecht? Een hartig stukje vlees, daar worden de meeste mannen – maar ook vrouwen – instant gelukkig van. Een steak-friet, Ierse entrecôte of everzwijnragout met pruimen, het zijn maar enkele ideetjes van heerlijke vleesgerechten die op onze website staan.

  • En natuurlijk… chocolade als dessert

Chocolade doet elk vrouwen- en mannenhart sneller slaan. Afsluiten doe je dan ook zonder twijfel met een chocoladedessert! Kleine cakejes, chocomousse of taart, als er maar genoeg van dit goddelijk goedje in zit, waar of niet?

Wil je graag nog meer indruk maken, schenk hem of haar dan een gepersonaliseerd geschenk van YourSurprise. In deze leuke webshop kan je bijvoorbeeld pralines met foto’s of een kaart gemaakt van chocolade vinden. Zeker en vast traantjes verzekerd!

Wij gingen voor organisch. Bij The Sister in Brussel

Wij gingen voor organisch. Bij The Sister in Brussel
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Er wordt tegenwoordig veel gesproken over organisch eten. Het is gezonder, beter voor het milieu en volgens enkele mensen ook veel lekkerder. Maar is dit nu ook echt zo? Wij gingen eens proeven bij The Sister in Brussel. Eén van de beste restaurants voor onder meer organische maaltijden.

Organisch, vegetarisch, vegan… het is helemaal hip en hot. Het zou gezonder zijn, het is vrij van allerlei kunstmatige toevoegingen en pesticiden, je voorkomt dat je genetisch gemanipuleerde ingredienten in je soep mixt en daarom is organisch eten bijvoorbeeld goed voor het milieu, vriendelijker voor dieren en dus ook voor jezelf. Althans, dat is het verhaal. Klinkt allemaal goed natuurlijk. Een veelgehoord commentaar is echter dat het voedsel ook veel duurder is en nou niet bepaald smakelijk. Is dat waar? We gingen het maar eens ontdekken.

En wel bij The Sister in Brussel. Een charmant cafeetje dat van binnen toch wel wat ruimer is dan je van buiten zou zeggen. We plaatsen ons aan een tafel en luisteren gretig naar de adviezen van de vriendelijke medewerkers. We besluiten van alles maar wat te nemen en het dan te delen. Om te beginnen hebben we een paar tapa’s geprobeerd en de ‘soup with seeds’. Deze bevatte onder meer sesamzaad en maanzaad. Bovendien kregen we er glutenvrij brood bij. De vooroordelen over glutenvrij brood zijn dat het droog en onsmakelijk zou zijn. Hier was echter niets van waar! Vooral in combinatie met de soep was het brood erg lekker. De soep was licht en daarom een perfecte start voor de rest van de maaltijd.

We besloten de rest van de maaltijd op te splitsen in een soort ontbijt, lunch én diner. We wilden namelijk toch alles wel graag proberen. Het vegan breakfast werd bovendien door meerdere mensen aanbevolen en dus zaten we na de soep aan een typisch ontbijt. Misschien niet de beste combinatie, maar de smaak was er niet minder om. We probeerden het opnieuw glutenvrije brood nu met jam en pindakaas. Vooral de pindakaas was wel iets anders dan hoe we ‘m gewend zijn. De smaak van pinda’s was meer aanwezig en de pindakaas was minder zoet.

Terwijl we onder meer genoten van onder meer een Meat ball buddha bowl en enkele Focaccia Sandwiches werden we bijgepraat over het nut van organisch, alle voordelen en natuurlijk de vooroordelen die veelal gehoord worden. We waren vooral verbaasd te horen dat zoveel ziektes direct in verbinding staan met het voedsel dat we eten. Hartziektes, migraine of hyperactiviteit: ze kunnen soms rechtstreeks teruggeleid worden tot alles dat we eten.

Een bijzonder interessante dag dus, waar we veel geleerd hebben. Maar was het ook smakelijk? Daar kunnen we heel kort over zijn: het was heerlijk! Het eten smaakt puurder en zeker niet saai. Het zero-waste principe is voor ons helemaal een extra reden om nog eens terug te komen.

Originele valentijnsgeschenken

Originele valentijnsgeschenken
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)

Natuurlijk gaan we allemaal al eens graag op restaurant. Gezellig met z’n tweetjes dineren met een glaasje wijn erbij en lekker bediend worden: genieten! Je zou echter niet op deze website zijn terechtgekomen als je ook niet af en toe graag eens zelf iets creëert in de keuken.

Als je liever de overvolle restaurants vermijdt op 14 februari dan bereid je toch gewoon zelf een culinair hoogstandje? Met bijvoorbeeld theelichtjes en een mooi gedecoreerde eettafel maak je het thuis minstens even gezellig als in eender welk restaurant. Bovendien word je door niemand gestoord tijdens jullie tête-à-tête.

Als je je partner helemaal in de watten wil leggen kan je hem of haar ook nog eens verrassen met een origineel geschenkje. Is jouw lieveling een heuse keukenprins(es)? Kies dan voor een gepersonaliseerd cadeau van YourSurprise. Op de geschenkenwebsite vind je tal van cadeautjes gelinkt aan tafelen, snoepen en koken.

Een knaller om mee te beginnen

Valentijn Moët Champagne Glazen

Met champagne als aperitief kan je gewoon niet verkeerd gaan. Dit pakket van Moët & Chandon Brut bevat naast een fles bubbels ook nog 2 glazen die je kan laten graveren met jullie namen, trouwdatum, een lieve boodschap… Onmogelijk de bal mis te slaan met deze topper en de toon voor een sprankelende avond is meteen gezet!

Keukenschort ‘Liefde is…’ met eigen tekst

liefde is keukenschortIs jouw partner een echte keukenprins(es). Maak hem of haar dan blij met deze gepersonaliseerde ‘Liefde is…’-schort. Je kan kiezen uit de tekst ‘samen kokkerellen’, ‘voor elkaar koken’ of ‘je relatie in vuur en vlam zetten’. Bovenaan kan je een tekstje toevoegen, bijvoorbeeld de naam van je vriend(in) of een lieve boodschap zoals ‘ik hou van jou’.

Hoogstpersoonlijk kookboek voor haar (of hem)

 Is jouw geliefde een echte foodie? Dan is dit kookboek vol alledaagse en toch verrassende recepten en verfrissende ideeën helemaal haar ding! Opgepast: dit is niet het zoveelste kookboek. Je kan het namelijk helemaal personaliseren door haar naam en foto, maar ook een persoonlijke boodschap op de cover te laten drukken. Op YourSurprise vind je trouwens ook “Smokey Goodness”, een iets mannelijkere versie.

hartjespastaRomantische hartjespasta

Gaat liefde bij jou ook door de maag? Zeker met deze hartjespasta! Een ideaal cadeau wanneer jullie van plan zijn die avond samen te koken. Wat wordt het, spaghetti bolognese, carbonara of pesto? Deze pasta in de vorm van hartjes maakt je pastagerecht tegelijkertijd lekker én schattig!

Onweerstaanbaar lekkers om mee af te sluiten

chocolade pralines hartChocolade is alles wat je nodig hebt om je valentijnsetentje romantisch af te sluiten. Na een lekker etentje kan je dan nog gezellig in de zetel zitten met een doos pralines & samen een film kijken of gewoon van elkaars gezelschap genieten. Bij YourSurprise kan je tal van leuke cadeaus met chocolade vinden, bijvoorbeeld een Milka giftbox, pralines met foto of een kaart van chocolade, bedrukt met jouw eigen tekst.

 

Win een slowcooker

Win een slowcooker
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.8/5 (4 votes cast)

De slowcooker is al jaren een hype in Amerika. Maar ook in België begint dit type kookpot meer en meer aan populariteit te winnen!

Goed nieuws, je kan er nu één winnen door deel te nemen aan de online wedstrijd. Het enige wat je moet doen is je inschrijven op de nieuwsbrief. De winnaar wordt per e-mail verwittigd!

Wat zijn de voordelen van een slowcooker?

Je eten brandt niet aan en je moet er niet bij blijven

Deze kookpot is perfect om stoofpotjes, sauzen en bouillons klaar te maken. Een slowcooker bestaat uit een ‘pot in een pot’, om het eenvoudig uit te leggen. De ingrediënten worden traag gaar omdat de temperatuur zeer laag en constant is. Dit maakt dat je er niet bij hoeft te blijven of constant moet roeren. De smaak is uiteindelijk veel beter dan met een gewone kookpot, net omwille van de lange gaartijd.

Geen vetstof nodig, dus het is gezond

Je hoeft geen olie of boter toe te voegen. Het vocht uit het vlees, de vis en groenten, samen met wat bouillon is voldoende en maakt dat je gerecht sowieso niet zal aanbranden. Je eten wordt zo een pak gezonder en caloriearmer.

Laag verbruik ondanks de lange kooktijd

Een slowcooker staat urenlang aan. Je zou vermoeden dat deze dan ook enorm veel elektriciteit verbruikt. Dat klopt echter niet. Deze kookpot heeft namelijk een veel lager vermogen dan een oven. 8 uur een slowcooker aanzetten is vergelijkbaar qua verbruik met 45 minuten een standaardoven aanzetten. Je elektriciteitsrekening zal er dus niet onder lijden!

Wil jij ook een slowcooker in huis halen? Aarzel dan niet en doe mee aan de wedstrijd. Deelname kan t.e.m. 31 december 2019. Veel succes!

Lees hier het wedstrijdreglement.

Tips voor een geslaagd kerstetentje

Tips voor een geslaagd kerstetentje
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (2 votes cast)

Ben jij dit jaar de gastheer of -vrouw met Kerstmis? Vooral blijven ademen… Hieronder vind je 5 tips om jouw feestje vlot, lekker en stressloos te laten verlopen!

  • Maak een goede planning.

Bedenk enkele dagen op voorhand wat je wil maken. Maak daarbij een lijstje met alle benodigheden, materialen en ingrediënten. Ga best niet pas de dag zelf al je inkopen doen. Stel dat er dan nog iets ontbreekt dat je in een speciale winkel moet halen, dan kan dat onnodige stress met zich meebrengen. Beter voorkomen dan genezen dus!

  • Vraag na of er iemand allergieën of bepaalde dieetwensen heeft

Misschien is die ene nicht plots vegetariër geworden of heeft jouw oom ontdekt dat hij een glutenallergie heeft. Stel de vraag op voorhand, zo kom je niet voor verrassingen te staan en kan je eventueel een alternatief gerecht klaarmaken.

  • Maak lekkere, maar vrij eenvoudige gerechten.

Maak het jezelf niet te moeilijk, maar zorg natuurlijk wel dat je gerechten vers en lekker zijn. Voorzie om te beginnen een aperitiefdrankje. Wees origineel en maak bijvoorbeeld zelf glühwein of een romantische kerstcocktail. Zo zit de sfeer meteen goed en kan het niet meer misgaan. Als kerstvoorgerecht is soep altijd een goed idee, want het is licht en gemakkelijk. Ga voor het hoofdgerecht voor iets feestelijk maar eenvoudig. Jouw gasten komen niet voor indrukwekkende, complexe gerechten maar vooral voor de gezelligheid! Wat denk je bijvoorbeeld van deze parelhoen op grootmoeders wijze?

  • Maak verschillende gerechten op voorhand klaar.

Bereid je de dag zelf zo goed mogelijk voor. Je kan soep bijvoorbeeld tot 3 uur op voorhand maken en warm bewaren in een thermoskan. Ook het dessert kan je perfect dagen op voorhand maken. Hetzelfde geldt voor saus. Die hoef je dan op het moment zelf enkel nog op te warmen.

  • Voorzie leuke, maar betaalbare kerstdecoratie.

Zorg voor leuke kerstdecoratie, kook- en tafelgadgets maar betaal je er ook niet blauw aan. Bij Hema kan je bijvoorbeeld leuke kaarsen, kerstboompjes en -verlichting kopen voor maar enkele euro’s. En bij Fun vind je superoriginele servetten, onderzetters, glazen en tassen. Ook hier zijn de prijzen tijdens de kerstperiode tijdelijk uitzonderlijk laag.

Nog meer inspiratie nodig?

Win een ‘Kok aan huis’ etentje

Win een ‘Kok aan huis’ etentje
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.3/5 (3 votes cast)

Een etentje organiseren is leuk, maar de hele avond staan kokerellen is niet aan iedereen besteed. Niet getreurd, je kan tegenwoordig gewoon een professionele kok inhuren, die bij jou thuis komt koken. Het concept is vrij nieuw. Je betaalt deze kok om een avond langs te komen. Hij maakt dan een volledig etentje, van voorgerecht tot dessert, terwijl jullie zorgeloos genieten van jullie aperitief.

Goed nieuws! Je kan nu een ‘Kok aan huis’ etentje winnen! Doe mee aan deze unieke wedstrijd en win dit geweldige etentje, bereid door een privékok die bij jou thuis een diner komt klaarmaken!

Wat moet je doen om kans te maken op deze prijs?

  1. Like de Facebookpagina
  2. Like de foto
  3. Tag tot 5 vrienden of familieleden

Wanneer je de foto deelt maak je nog eens extra kans om de prijs te winnen. Laat je dus gerust gaan, te veel liken en delen bestaat niet.

Lees hier het wedstrijdreglement.

Deze wedstrijd is afgelopen.

Zelf bier brouwen, hoe werkt dat?

Zelf bier brouwen, hoe werkt dat?
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (1 vote cast)

Eén ding is zeker: we zijn gek op bier. En dan vooral op het bier uit eigen land. Ze worden wereldwijd aangeprezen als ‘uitstekend’. Het brouwen zit ons dus blijkbaar in de genen. Gek dat velen onder ons niet weten hoe we ons eigen bier brouwen. Wanneer je op zoek bent naar een hobby: ga bier brouwen!

Deze hobby gaat je ongetwijfeld veel plezier, lange, gezellige nachten en een hoop nieuwe vrienden opleveren! De basisprincipes van bier brouwen zijn niet moeilijk en de kosten zijn prima te overzien. Uiteraard geldt wel: het is gemakkelijk te leren, maar moeilijk te perfectioneren. Gelukkig komt de zomer eraan en heb je een flink aantal lange avonden voor de boeg om te oefenen!

Wij geven je alvast drie tips:

  • Begin met een gemakkelijk gerecht.

Deze zijn volop online te vinden. Je hebt uiteraard vele ideeën in je hoofd, maar probeer eerst een geslaagd eerste biertje te maken. Ga niet direct aan de gang met geuzes, wilde gisten en bacteriën. Dit kun je altijd later nog doen.

  • Bedenk hoe je gaat brouwen. 

De meest eenvoudige manier is Brew in a Bag (waarvoor je een nylon zak gebruikt). Op het internet kun je verschillende starterssets vinden, waarmee je direct aan de slag kunt.

  • Bezoek een bierbrouwerij

Misschien had je dat zelf al bedacht. Maar het loont altijd de moeite om eens bij een professionele brouwerij te gaan kijken. In verschillende brouwerijen kun je een rondleiding krijgen (en natuurlijk vragen stellen!).

Last but not least: Koop dit boek: Zelf Bier Brouwen, van Brian Kunath. Een uitstekend boek met alle tips die jij nodig hebt.

Veel plezier en… Santé!

De magie van vanille

De magie van vanille
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)

Na Saffraan is het de duurste specerij ter wereld: vanille. De Vanille-orchidee komt vooral voor in Mexico en Guatemale en het bijzondere aan de plant (en waarschijnlijk hetgeen de specerij zo duur maakt) is dat natuurlijke bestuivers ontbreken. Daarom moet dit met de hand gedaan worden. Ook de oogst is een heel proces. Deze kan zomaar mislukken na een aantal koude nachten.

Heb jij weleens gewerkt met vanillestokjes? Iedereen die houdt van onvervalste vanille moet dit zeker eens proberen. Het is de meest natuurlijke manier om de vanille tot z’n recht te laten komen, in welk recept dan ook. Maar hoe haal je het maximale uit een stokje?

Hoe het werkt:
Laten we bij het begin beginnen: zo zien vanillestokjes eruit:

 

 

 

 

Pak een mes en een schone plank en het snijden kan beginnen. Pak het einde van het stokje en snijd de vrucht in de lengte doormidden. Haal dan met de botte kant van het mes de zaadjes uit de lijst. Deze kun je eenvoudig van het stokje schrapen. Druk daarbij niet te hard, want dan schraap je meer dan alleen de zaadjes van het stokje af. Het uitgeschraapte stokje kun je in een pot suiker bewaren om een heerlijke vanillesmaak aan je suiker toe te voegen. Zo hoef je niets weg te gooien. Ideaal toch?

Zie voor een video-uitleg:

Wat ga jij maken met vanillestokjes? Bestel hier de meest verse vanillestokjes en verras jouw geliefden!

De perfecte stoemp

De perfecte stoemp
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (1 vote cast)

Winter en stoemp. Ze zijn als Laurel en Hardy of Asterix en Obelix: simpelweg onafscheidelijk! Al jaren stampen we er flink op los in de winter. Met een paar tips kun jij een heerlijke stoemp op tafel zetten. Want stoemp maken is niet moeilijk!

De aardappel
Het begint allemaal met de aardappel. Want de ene aardappel is de andere niet. Vooral Santé en Bildstar zijn bij uitstek geschikte aardappels voor stoemp. Nog een belangrijke tip: maak stoemp van de aardappels wanneer ze heet zijn. Dat verhoogt de kwaliteit van de puree.

Pureeknijper

De juiste hulpmiddelen
Gebruik de juiste hulpmiddelen tijdens het bereiden van de stoemp. Veel heb je niet nodig, maar we zouden een pureeknijper zeker aanraden. Dit is – zoals de naam al doet vermoeden – een apparaat waarmee je aardappels eenvoudig tot puree ‘knijpt’. Handig!

Toevoegingen
Om de puree dan helemaal af te maken, voeg je er wat boter aan toe. En nee, daarmee hoef je niet te zuinig te zijn. Een flinke klont is prima! Afhankelijk van je smaak mag je ook gerust wat mosterd of nootmuskaat toevoegen.

Groente
En dan de groente… Het leuke van stoemp is dat je er bijna alle groenten voor kunt gebruiken. Iedereen kent natuurlijk de combinaties met wortel en prei of knolselder, maar wist je dat bijvoorbeeld ook pompoen of courgette een goede match is met aardappels? Experimenteer erop los! En geniet van de stoemp, zeker nu!

 

Kerststress? Voorbereiding is de sleutel

Kerststress? Voorbereiding is de sleutel
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Kerst is voor veel mensen dé tijd van het jaar. De tijd waarin we gezellig samenkomen, heerlijk samen eten en proosten op een geslaagd jaar én een nog geslaagder 2018! Tenzij je in de keuken staat, natuurlijk…

Want wanneer je in de keuken staat, is er slechts plaats voor stress. Pure paniek over het aantal gasten, wat te eten en je denkt uiteraard aan 100 manieren waarop het kerstdiner kan mislukken. Maar dat gaat je niet helpen. Wat dan wel? Een aantal goede tips. Daar kun je een hoop teleurstelling mee voorkomen!

Wat gaan we eten?
Dat is een belangrijke. Wat staat er op het menu? Is het iets dat je al eerder gemaakt hebt of ga je het voor ’t eerst proberen? Dat laatste is dapper, maar risicovol. Bedenk daarbij ook hoeveel mensen er komen eten. En natuurlijk of er speciale verzoeken zijn. Is de helft van je gasten vegetarisch? Of is iedereen juist gek op vleesgerechten? Zorg altijd voor een p(l)an B.

Goede voorbereiding
Een goede voorbereiding is het halve werk. Ga grondig over je boodschappenlijst en check de openingstijden van de winkels waar je heen wilt! En natuurlijk kan het gebeuren dat iets niet op voorraad is. Pas je ’t menu aan of kijk je dan ergens anders? Bekijk ook het materiaal dat je hebt. Je bent waarschijnlijk niet gewend voor veel mensen te koken, dus check of je bijvoorbeeld genoeg potten, pannen en bestek hebt. Materiaal dat je een tijdje niet gebruikt hebt, zou zomaar eens niet meer kunnen werken? Check, check check!

Test je maaltijd
Voor veel mensen helpt het de maaltijd al eens (gedeeltelijk) te maken. Probeer het vandaag al eens uit en kijk welke ingredienten missen, of je de juiste hoeveelheden hebt en of je uit de voeten kunt met je keukenmateriaal.

Scheelt je een heleboel stress. Zo kun jij optimaal genieten van kerst! We wensen je fijne feestdagen!

Kokerellen in stijl doe je zo

Kokerellen in stijl doe je zo
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Lekker eten hoort mooi gepresenteerd te worden. Test zelf maar eens het verschil uit. Schotel vrienden of familie twee keer dezelfde maaltijd voor: een keer op mooie borden, een keer recht uit de kookpot. Wedden dat ze meer onder de indruk zullen zijn van de eerste versie? Enkel je grootmoeder komt nog weg met een minder mooi gedecoreerde maaltijd.

Ook met Kerstmis kan je er niet omheen. Hoeveel tijd je ook doorbrengt voor het fornuis, je spendeert gegarandeerd ook fors wat tijd aan de decoratie van de kersttafel. Daarbij komt meer kijken dan je denkt: past het bestek wel bij de servetten en vloekt het bestek niet met het tafelkleed bijvoorbeeld?

kerstkoekjes libelle lekker shopTips en inspiratie voor een keurig gedekte kersttafel? Die vind je in overvloed op de webshop van Libelle Lekker. Het uitgbreide aanbod keukenaccessoires, decoratie en handigheden geeft je spontaan zin om de schort voor te binden en een feestelijk gerecht te bereiden.

Het leuke aan de Libelle Lekker Shop vinden wij dat je er ook fantastische geschenkjes vindt voor hobbykoks en foodies. Originele kookboeken met verrassende receptjes tot een tafelbarbecue? Je zal niet weten wat kiezen!