Blog Posts | - deel 2 Blog Posts | - deel 2

 

Recepten - Blog Posts

Marokkaanse Tajine

Marokkaanse Tajine
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Ken je dat? Dat het elke dag weer de vraag is wat je moet klaarmaken? Er zijn veel recepten die je kent, maar soms wil je misschien wel wat nieuws proberen. Misschien heb je wel heel veel recepten in je boek staan, maar maak je toch weer steeds hetzelfde. Dat komt vaker voor in de keuken. Want recepten die je kent zijn toch veel makkelijker te maken? In de Nederlandse keuken zijn aardappels en pasta bijvoorbeeld favoriet, omdat je daar veel verschillende kanten mee op kunt. Het vormt een basis, waarmee je veel verschillende ingrediënten kunt combineren. Tajine is ook een gerecht wat je op veel verschillende manieren kunt maken. Wie weet wordt dat wel een favoriet bij jullie thuis! 

Wat is tajine? 

Een tajine is eigenlijk een schaal, waar je gerechten in klaar kunt maken. Het is een lage schaal van aardewerk met een kegelvormige deksel. Wellicht bij velen wel bekend. Om een gerecht klaar te maken zet je de schaal op het vuur of in de oven. De schaal mag alleen niet op inductie worden geplaatst, daarvoor is deze niet geschikt. 

Normaal gesproken komt er stoom onder de deksel van een pan als het gerecht begint te koken. Bij deze schaal werkt dat net zo, alleen loopt de condens dan weer terug naar beneden. Op die manier kan het gerecht niet uitdrogen. 

Tegenwoordig zijn er niet alleen tajines van aardewerk te koop, je hebt ze namelijk ook met een gietijzeren schaal. Een gietijzeren tajine is weer geschikt om op de bbq te zetten, zodat je ook tijdens de familie bbq een stoofpotje kan serveren. 

Hoe kies ik de juist tajine?

Tajine

Het is belangrijk om te bepalen hoe je een tajine warm wilt maken. Als jullie graag van bbq’en houden, is een gietijzeren tajine misschien wel zo handig. Deze kan natuurlijk ook op het vuur of in de oven verwarmd worden. Daarnaast moet je er goed op letten of jouw tajine wel in de vaatwasser kan. Velen kunnen alleen met de hand afgewassen worden namelijk. Hoewel er veel op het vuur warm gemaakt kunnen worden is het goed om de gebruiksaanwijzing op voorhand te bekijken. Waar de een op elke kookplaat verwarmd kan worden, kan de ander bijvoorbeeld alleen in de oven. Anderen zijn zelfs geschikt voor de magnetron en vriezer. Zo zie je maar weer, ook elke tajine heeft zijn eigen gebruiksaanwijzing. 

Natuurlijk zijn er ook verschillende maten te koop. Doorgaans is een 3L tajine, met een doorsnee van 30 cm geschikt voor 3 tot 4 personen. 

Tajine recepten

In een tajine worden gerechten gemaakt op basis van vlees, vis of groenten. Een paar klassiekers zijn bijvoorbeeld een tajine van lamsvlees met abrikozen, een tajine van kip met olijven en een vistajine. Ben je vegetarisch?  Dan kun je altijd de variant maken met alleen maar fruit en groenten. Buiten de basis van een tajine wordt er ook veel gewerkt met kruiden. De specerijen die hiervoor gebruikt worden komen uit Noord-Afrika. Het gaat dan vooral om kruiden als komijn, koriander en ras-el-hanout. Dat laatste is een bijzondere specerij dat uit wel 20 verschillende kruiden kan bestaan. Welke specerijen erin verwerkt zitten ligt aan de plek waar je het haalt. Elke ras-el-hanout is anders samengesteld. 

Hieronder sommen we een aantal verschillende tajines op ter inspiratie:

Tajine Gerechten

  • Tajine met kip en zoete aardappel
  • Kiptajine met citroen
  • Tajine met ei en gehakt van lam
  • Tajine met aardappel, witvis en citroen
  • Tajine met gedroogd fruit en noten 
  • Kiptajine met rozijnen
  • Tajine van kalfsvlees met wortels en honing
  • Kiptajine met pruim en wortels
  • Tajine met groenten en feta
  • Tajine van konijn met kaneel
  • Tajine met pompoen en falafel 
  • Tajine met worst en vijgen
  • Zalm tajine met couscous 
  • Groentetajine met kikkererwten
  • Couscous met kip en groenteweelde
  • Tajine-Groentjes

We horen graag welke tajine gerecht jouw favoriet is! 

Kraantjeswater is niet in alle landen veilig te drinken

Kraantjeswater is niet in alle landen veilig te drinken
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

In het buitenland is water niet altijd drinkbaar en dan moet je ook opletten met bijvoorbeeld ijsblokjes en ijs. Terwijl men in 181 landen op de een of andere manier toegang heeft tot veilig water, is het kraantjeswater slechts in 39 landen veilig te drinken. Dit wil niet alleen zeggen dat je het kraantjeswater dan niet mag gebruiken bij het tandenpoetsen, maar dat je ook moet opletten bij het koken. Gewoon even een lepel onder de kraan afspoelen, kan al problemen opleveren.

Waar is het al dan niet veilig om leidingwater te drinken?

In Afrika en Zuid-Amerika is kraantjeswater nog nergens veilig te drinken. Buiten Europa is kraantjeswater enkel veilig te drinken in Brunei, Hong Kong, Israël, Japan, Singapore, Zuid-Korea, Canada, Groenland, de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland.

In de Europese Unie is het kraantjeswater in de meeste landen wel drinkbaar, met uitzondering van Bulgarije, Cyprus, Hongarije, de Griekse eilanden, Malta, Roemenië en Servië. Het kan wel dat het leidingwater in sommige Europese landen een beetje anders smaakt. In bijvoorbeeld Portugal zit er veel meer ijzer en kalk in het water en in Spanje en Italië heeft het leidingwater een chloorsmaak. Het water is echter perfect drinkbaar. Ook visueel ziet het leidingwater er niet altijd even goed uit. In Engeland ziet het leidingwater er bijvoorbeeld troebel uit, wat louter komt door de aanwezigheid van overtollige lucht.

In de andere landen op het Europees continent is het vaak minder goed gesteld met de kwaliteit van het kraantjeswater. In onder andere Albanië, Armenië, Azerbeidzjan, Wit-Rusland, Bosnië en Herzegovina, Georgië, Kazachstan, Kosovo, Moldavië, Montenegro en Oekraïne is het niet aan te raden om kraantjeswater te drinken. Voor het properste kraantjeswater moet je dan weer in IJsland zijn. Dit leidingwater is rechtstreeks uit de natuur afkomstig en is zelfs zuiverder dan sommige mineraalwaters die je in de winkel kan kopen.

Kwaliteit van het leidingwater is niet altijd overal hetzelfde

Via de website waterinhetbuitenland.nl, een initiatief van het drinkwaterbedrijf Vitens, kan je eenvoudig de waterkwaliteit per land nagaan. Wat het echter extra complex maakt, is dat er ook binnen de landsgrenzen vaak verschillen zijn. In de grote steden is de kwaliteit meestal beter. Het kan dus dat in een grote stad het leidingwater veilig drinkbaar is, maar op het platteland niet. In bijvoorbeeld Georgië is de kwaliteit van het drinkwater de laatste jaren sterk gestegen, ook op het platteland, maar het leidingwater is op sommige plaatsen nog steeds niet helemaal veilig.

Als je echt twijfelt over de kwaliteit van het leidingwater drink je het beter niet. Gebruik het ook niet om je tanden te poetsen en let op met ijsblokjes. Flessenwater is dan een goede oplossing. In sommige gebieden is ook de toegang tot flessenwater beperkt en is de lokale bevolking afhankelijk van drinkwater dat wij als onveilig bestempelen. Dan kan je maar beter een handige waterzuivering meenemen en het water desinfecteren. Verder kan je ook gewoon bier of wijn drinken. Alcohol werkt desinfecterend en is veilig te drinken, uiteraard op voorwaarde dat je niet moet rijden en je er niet te veel van drinkt.

4 x voor deze simpele gerechten heb je alleen een koffietas en magnetron nodig

4 x voor deze simpele gerechten heb je alleen een koffietas en magnetron nodig
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Wanneer je het woord tas hoort, denk je vaak aan koffie of thee. Maar wist je dat een tas nog veelzijdiger is dan je misschien denkt? Geloof het of geloof het niet; in een tas kun je ook gerechten maken. Voor deze eenvoudige gerechtjes heb je enkel een tas een een magnetron nodig. In deze blog lees je welke gerechten je binnen no time op tafel tovert met deze porseleinen drinkbekers. 

Voorbereiding

Voordat je aan de slag gaat, is het belangrijk om de juiste spullen in huis te halen.

De meeste gerechten die je in een tas maakt moeten in magnetron. Nu kunnen tassen goed tegen de warmte van koffie of thee, maar de warmte waaraan een tas wordt blootgesteld in een magnetron is vele malen hoger. Check dus vooraf of een tas tegen extreme hitte bestemd is. Wanneer je deze stap vergeet in je voorbereiding, kan het zijn dat de tas in de magnetron knapt. 

Cakemug 

Cakemug Zoek je een toetje dat binnen no time klaar en die je niet hoeft te delen? Maak dan een cakemug. Deze zoete lekkernij maak je klaar in een tas en is razendsnel klaar. De basisingrediënten die je standaard in huis moet hebben voor een cakemug, zijn zelfrijzend bakmeel, suiker, melk en zonnebloemolie of olijfolie. Vanuit deze ingrediënten kun je eindeloos experimenteren. Wanneer je gek bent op chocolade kun je bijvoorbeeld cacaopoeder toevoegen. Wil je een gezonde mugcake maken? Dan kun je frambozen, blauwe bessen of stukjes banaan in het beslag mengen. Wanneer je alle ingrediënten in de tas gemengd hebt, kun je de tas verwarmen in de magnetron 140 seconden verwarmen op vol vermogen. Om te checken of de cake gaar is gebruik je een satéprikker. Is de prikker droog en schoon als je deze uit de cake haalt? Dan is de cake ready to eat. 

Eitje in de magnetron

Zin in een smeuïg eitje, maar heb je geen pan tot je beschikking? Ook daarvoor biedt een tas de perfecte uitkomst. In een tas kun je namelijk een heerlijk roereitje maken. Voor dit recept heb je eieren, geraspte kaas, peper en zout nodig. Je kunt het gerecht natuurlijk ook op smaak brengen met verschillende kruiden of groenten toevoegen. Wanneer je alle ingrediënten verzameld hebt, klopt je deze in een kom en vervolgens giet je het mengsel over in de tas. Daarna zet je het eigerecht in de magnetron voor één minuut op de hoogste stand. Haal de tas uit de magnetron en roer het ei nogmaals goed door. Zet de tas nog een keer één minuut terug in de magnetron op dezelfde stand. Daarna is het eigerecht klaar en geniet je van een gezond en vullend recept. Appeltje eitje!  

Diner voor één 

In een tas kun je zelfs een diner voor één maken. En dat kan zelfs een gerecht zijn die je normaal alleen voor een groter gezelschap kookt. Neem bijvoorbeeld een quiche, een gerecht dat je normaliter in een grote ronde springvorm maakt. Door de quiche in een tas te bereiden, kun je deze heerlijke maaltijd ook voor één persoon maken. Op je boodschappenlijstje zet je melk, eieren, een bagel en een plakje ham. Je kunt de quiche ook op smaak maken met verschillende kruiden, roomkaas en/of dijon mosterd. Heb je de ingrediënten in huis? Dan is het tijd om de melk en de eieren te kloppen in de tas. Daarna breek je de bagel en de ham in kleine stukjes en voeg je deze toe in de mok. Vervolgens zet je de tas in de magnetron op 70 seconden op de hoogste stand. Als laatste stap check je met een vork of de quiche gaar is. En et voilà, je hebt een heerlijke quiche binnen no time op tafel getoverd. 

Voor pizzafans 

Misschien klinkt dit te mooi om waar te zijn, maar het is écht waar; je kunt een pizza maken in een tas. Binnen vijf minuten creëer je met slechts een paar ingrediënten een mug pizza. Wat je nodig hebt? Meel, bakpoeder, baking soda, zout, melk, olijfolie, marinara saus en mozzarella. Wanneer je deze spullen in huis hebt, kun je beginnen met het mixen van de eerste vier ingrediënten in de tas. Vervolgens voeg je de melk en olijfolie toe. Daarna verspreid je de marinarasaus met een lepel over de oppervlakte van het bakmengsel. Als finishing touch kun je toppings toevoegen zoals mozzarella, salami en kruiden. Zet daaropvolgend de tas in de magnetron op de hoogste stand en afhankelijk van je magnetron en de grootte van de tas stel je de tijd in. Je zult in het begin vast moeten experimenteren om de juiste tijd te vinden. Hou daarom goed in de gaten wanneer de pizza begint te rijzen. Wanneer dat het geval is, is de pizza kaar. 

Als cadeautje

Een ding is zeker, wij zijn gek op cake of pizza in een tas. Het is een simpele manier om een lekker toetje of eenpersoons maaltijd op tafel te toveren. Bovendien kunnen we ook aanraden om deze recepten op een originele manier met iemand te delen. Het is namelijk ook een bijzonder leuk cadeautje om weg te geven. Geef de ontvanger bijvoorbeeld een bedrukte koffietas met een leuke print en/of pakkende tekst en voeg vervolgens een persoonlijk kaartje met het recept toe. Plaats daarna de ingrediënten van het recept in de tas en zorg voor een mooie geschenkverpakking. Zo geef je een origineel en lekker cadeautje.

Afvallen anno 2021 doe je zo!

Afvallen anno 2021 doe je zo!
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

De recepten die jij voor jezelf klaarmaakt, die maak je niet enkel klaar om jouw maag te vullen. Je wilt natuurlijk ook dat deze recepten op een positieve manier bijdragen aan jouw gezondheid. Hierom is het belangrijk om zo vaak mogelijk gezonde recepten klaar te maken! Dit is overigens niet alleen van invloed op jouw gezondheid, maar is ook van enorme invloed op jouw gewicht. Hoe gezonder je eet, hoe groter de kans ook is dat je gewicht kan verliezen Voeding is overigens niet het enige dat belangrijk als het gaat om afvallen. Er zijn namelijk nog tal van factoren die van enorme invloed zijn op het afvalproces. In deze blog nemen we je dan ook mee in enkele van deze factoren!

Eetpatroon

Wat je eet is natuurlijk belangrijk, maar wanneer je deze voeding tot je neemt is van grote invloed op jouw afval proces! Het is anno 2021 helemaal in om middels een eetpatroon gewicht te verliezen. Een bekend voorbeeld hierin is intermittent fasting. Intermittent fasting berust op een eetpatroon dat de dag in twee delen verdeeld. In het ene deel mag wel gegeten worden en in het andere niet. Hoe groter het deel van de dag is waarin niet gegeten mag worden, hoe meer vet je zal verbranden in deze tijdsperiode. Het is natuurlijk wel belangrijk om het deel van de dag waarin gegeten wordt zo gezond mogelijk te eten. Zo haal je het maximale uit het vernieuwde eetpatroon. Wil je meer lezen over intermittent fasting, bezoek dan de website van gohumannature eens!

Sporten

Een populaire manier om gewicht te verliezen is door te sporten. Hoewel sporten een goede manier is om af te vallen, dient sporten altijd gedaan te worden in combinatie met andere dingen. Van alleen sporten wordt het namelijk erg lastig om af te vallen. Sporten werkt wel prachtig in combinatie met het eten van gezonde gerechten. Doordat er minder vetten en calorieën in de gezonde gerechten zitten, hoef je minder moeite te doen om deze vetten en calorieën weer te verbranden. Probeer trouwens als jouw einddoel gewicht verliezen is je focus te houden op cardio-oefeningen als het om sporten gaat!

Gezonde Groentesap Recepten Tips

Gezonde Groentesap Recepten Tips
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Groentesap drinken is misschien wel het beste wat je kunt doen om je gezondheid te verbeteren. Op deze plaats delen we de meest gezonde groentesap recepten tips met je. 

Hoe maak je groentesap?

Groentesap maak je door groenten uit te persen. Dit doe je met behulp van een slowjuicer. Een slowjuicer is een apparaat wat het vocht van de vezels scheid. Het vocht en de vezels (pulp) worden apart opgevangen. Het vocht wordt langzaam en met grote kracht uit de groente geperst. Door het langzame persen ontstaat er geen wrijvingswarmte. Door warmte kunnen vitaminen en antioxidanten beschadigen en verloren gaan. Door een slowjuicer te gebruiken voor het maken van de sapjes blijven de vitaminen en antioxidanten maximaal bewaard.

De pulp wordt apart opgevangen. Zo hou je een sapje over wat mooi dun is en daardoor goed drinkbaar. Veel mensen gooien de pulp weg maar je kunt deze ook gebruiken om door gerechten te verwerken. Je kunt de pulp ook gebruiken als voer voor dieren of voor het maken van compost.

Het is gebruikelijk om meerdere soorten groenten te gebruiken voor het maken van een groentesapje. Dit is echter geen verplichting. Er worden meestal meerdere groentesoorten gebruikt omdat dit de smaak kan verbeteren. Er worden dan groentesoorten gebruikt die complementair zijn in elkaars smaak.

Het gebruik van meerdere groentesoorten heeft ook een gezondheidsaspect. Iedere groentesoort heeft zijn eigen unieke samenstelling wat betreft vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen. Door meerdere groentesoorten in één sapje te combineren krijg je meerdere soorten vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen binnen. Zo bereik je een maximaal gezondheidseffect met het drinken van groentesap.

Het is ook gebruikelijk om een beetje vruchtensap aan de groentesap toe te voegen. In de regel wordt een verhouding van 70% groentesap tegenover 30% vruchtensap aangehouden. Het vruchtensap is bedoelt om de groentesap wat zoeter en lekkerder te maken. Omdat vruchtensap, in tegenstelling tot groentesap, suikers en relatief veel calorieën bevat wordt het aandeel vruchtensap zo laag mogelijk gehouden. Genoeg om de smaak te verbeteren maar niets zo veel dat het gezonde sapje veranderd in een dikmaker.

Vanuit gezondheidsoogpunt zijn er ook mensen die ervoor kiezen om hun groentesapjes te maken van 100% groenten. Een groentesapje die voor 100% uit groente bestaat is calorie- en koolhydraatarm. Een groentesapje kan je direct na bereiding opdrinken. Het is wel lekkerder om het sapje eerst een paar uurtjes in de koelkast af te laten koelen. Drink je het sapje niet direct op dan is het verstandig om er wat citroensap aan toe te voegen. Citroensap voorkomt het oxideren van de vers geperste groente waardoor de antioxidanten en vitaminen beschermt blijven tegen de invloeden van zuurstof. Net zoals je met citroensap kan voorkomen dat appelpartjes bruin gaan worden, na het schillen van een appel.

In plaats van vruchtensap kan je ook gebruik maken van kruiden of specerijen om de smaak van het groentesapje te verbeteren. Zo kan er gebruik worden gemaakt van munt om het groentesapje wat frisser te maken. Of van gemberwortel om het sapje een beetje pittig te maken.

Er kan ook gebruik worden gemaakt van superfoods om de groentesap extra voedingsstoffen en smaak te geven. Superfoods die vaak in groentesapjes gebruikt worden zijn spirulina, goji bessen en kurkuma. Spirulina wordt veel gebruikt omdat deze superfood veel chlorofyl bevat. Chlorofyl staat bekend om haar detox-eigenschappen wat het lichaam ondersteunt bij het afvoeren van afvalstoffen. Kurkuma staat bekend om haar ontstekingsremmende eigenschappen.

Groentesap recept 1: Spinazie-komkommersap

Deze groentesap is populair bij vanwege de detox-eigenschappen, die te danken zijn aan de spinazie. 

Wat je nodig hebt:

  • Een halve komkommer
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 kopje gewassen spinaziebladeren
  • Een halve appel
  • Een halve citroen
  • 2 centimeter gemberwortel

Bereiding:

Snij de komkommer en appel in partjes. De schil mag je laten zitten, deze blijven in de slowjuicer achter. Snij de bleekselderij en citroen ook in partjes. Voer eerst de appel en de citroen in de slowjuicer. Voeg vervolgens de spinazie, bleekselderij en de komkommer toe. Controleer eerst of je slowjuicer geschikt is voor gemberwortel alvorens deze als laatste toe te voegen. Let op: niet alle slowjuicers zijn geschikt voor gemberwortel. 

Groentesap recept 2: bieten-aardbeiensap

Rode bieten zijn populair onder duursporters. Rode bieten bevatten nitraat. Nitraat zorgt ervoor dat de bloedvaten zich ontspannen. Zo kan het hart makkelijker het zuurstofrijke bloed rondpompen. Het ontspannende effect op de bloedvaten is ook goed voor de bloeddruk, deze daalt door het drinken van bietensap. Vanwege deze eigenschap is bietensap ook een geliefd drankje voor mensen met een hoge bloeddruk.

De aardbeien en bosbessen in deze groentesap zorgen voor de nodige antioxidanten terwijl ze maar weinig suikers bevatten. 

Wat je nodig hebt:

  • 2 rode bieten
  • 1 kopje schoongemaakte aardbeien
  • 1 kopje bosbessen

Bereiding:

Maak de rode bieten goed schoon en snij ze in blokjes van maximaal 2cm x 2cm. Doe de blokjes rode biet in de slowjuicer, vervolgens de aardbeien en als laatste de bosbessen. Dit sapje drink je het beste koel. 

Groentesap recept 3: wortel-gembersap

Wortelen zijn rijk aan bètacaroteen, wat in het lichaam wordt omgezet in vitamine A. Het gember in dit sapje zorgt voor een iets wat pittige smaak en beschermt het lichaam tegen inflammatie. 

Wat je nodig hebt:

  • 5 wortels
  • 2 appels
  • 2 centimeter gemberwortel
  • Een halve citroen

Bereiding:

Snij de wortels in stukken van ongeveer 2 centimeter. Snij de appels in partjes en schil de citroen. Voer als eerste de citroen de slowjuicer in. Vervolgens de appel, de wortels en als laatste de gemberwortel. Laat dit groentesapje eerst in de koelkast afkoelen alvorens deze te nuttigen. Je kunt ook ijsklontjes gebruiken om je dranken te koelen.

Het maken van groentesapjes kost helaas wel veel tijd, maar je lichaam zal je dankbaar zijn voor de moeite die je erin steekt. Heb je niet altijd de tijd om een groentesapje te maken dan kan je deze ook kant-en-klaar bestellen. Je krijgt dan de groentesappen ingevroren toegestuurd. Een dag voordat je een sapje wilt drinken haal je deze uit de vriezer en laat je deze in de koelkast ontdooien. Wel zo gemakkelijk.

Alles wat je moet weten over een Japanse theeceremonie met matcha

Alles wat je moet weten over een Japanse theeceremonie met matcha
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Matcha is serious business in Japan, de meeste Japanners drinken dan ook dagelijks matcha thee. Het zit als het ware al eeuwen ingeburgerd in de cultuur van Japan. Vooral in de Japanse theeceremonies staat de matcha thee vaak centraal. De bereiding van de matcha thee staat op zo’n momenten als de Japanse theeceremonie in het middelpunt van de belangstelling. Chanoyu of Chado zegt je misschien niet veel, maar daar brengen we graag verandering in. Het betekent namelijk ‘de weg van de thee’ of ‘het pad van de thee’. Een Japanse theeceremonie gebeurt dan ook volgens een ritueel, het is een proces dat gaat van de bereiding tot het drinken van de matcha thee

Het doel van een Japanse theeceremonie

Bij een Japanse theeceremonie is er meestal een gastheer of gastvrouw aanwezig en de gasten. De bedoeling van het hele gebeuren is eigenlijk dat iedereen volledig tot rust komt, een soort van zen-moment creëren. Een manier van communicatie. Je kan het in principe bijna vergelijken met een meditatie of een spirituele reis, en dit allemaal door het groene drankje: matcha. Het wordt een ceremonie genoemd omdat er verschillende rituelen verbonden zijn aan het bereiden en het drinken van de thee. Maar niet voor iedereen moet een Japanse theeceremonie zo serieus of spiritueel zijn, in zekere zin is het voor veel personen een vorm van amusement en ontspanning. Het drinken van de thee zou elk zintuig moeten prikkelen. 

Matcha is een kunst

Het bereiden, serveren en drinken van de matcha is in Japan een echte kunst. Er komt niet enkel thee bij kijken, maar nog zoveel meer. Het is als het ware een echte discipline in Japan. Bloemen worden op een bepaalde manier geschikt, het juiste servies wordt gebruikt, de Japanse kalligrafie zijn allemaal belangrijke onderdelen van de traditionele Japanse matcha theeceremonie. Vaak wordt er niet enkel thee geserveerd, maar ook een traditionele maaltijd, de Kaiseki, die door de gastheer of de gastvrouw klaargemaakt wordt. 

Wabi Sabi

“De waardering van de schoonheid van dingen in al hun simpelheid en natuurlijke vergankelijkheid” en “de vervullende eenzaamheid van de natuur, weg van de beschaving.” Een combinatie van de spirituele kant en de materiële kant. Imperfectie speelt hier een grote rol in, de imperfectie van bijvoorbeeld de ruimte waar de Japanse theeceremonie zich in bevindt. Dit alles tezamen geeft een bijzondere dimensie aan het concept van de Japanse theeceremonie. 

Tips voor een culinair geslaagde Vaderdag

Tips voor een culinair geslaagde Vaderdag
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

De liefde van de man gaat door de maag en dat is niet anders voor papa’s! Speciaal voor Vaderdag geven wij jou de beste tips om er een culinair festijn van te maken voor jou en je papa. Of jullie nu samen op stap gaan of gezellig thuis de barbecue aansteken, het zal hoe dan ook een heerlijke dag worden!

Een simpel ontbijt

Net zoals het typische ontbijt op bed met Moederdag, vinden papa’s het ook fijn om vanaf het begin van de dag verwend te worden. Al hoeft een ontbijt niet helemaal versierd te worden met bloemetjes, latte-art en versierde pannenkoekjes, wordt de moeite van een simpel ontbijt wel geapprecieerd. Hou het dus eenvoudig en kies voor klassiekers. Zo sla je de bal bijvoorbeeld nooit mis met een omelet met spek en een simpel tasje koffie.

High Beer

Een high tea, of afternoon tea is een heel fenomeen in Engeland. Met een lekker kopje thee en heerlijke gebakjes, sandwiches en ander lekkers dat de smaak van de thee complementeert, is dit een welbekende namiddagse activiteit. Maar wat als je deze activiteit een tikkeltje ‘stoerder’ maakt en op maat van je papa kan doen? Dat kan met een high beer natuurlijk. Dit kan je gewoon doen bij een lokale brouwerij. Vraag een tasting aan met een assortiment hapjes en laat je bekoren door de diverse smaken van bier. Ben je toch meer op je gemak thuis? Dan houdt niets je tegen om er thuis zelf eentje te organiseren. En als je zelf geen bierfanaat of nog te jong bent, houdt niets je tegen om een cadeaubon te geven voor zo’n gezellige namiddag.

De klassieke BBQ

Er gaat niets boven een goed stuk vlees. Nu het zonnetje er weer door begint te komen en het kwik begint te stijgen, is dit het uitgerekende moment om die barbecue weer aan te steken. Jij doet natuurlijk het meeste werk, zodat jouw papa enkel maar zijn voetjes onder tafel hoeft te schuiven. Maar laat voldoende ruimte om de echte BBQ-master een kijkje te laten nemen naar jouw vuurtje en tips te geven voor jouw kookkunsten.

Een aangepaste menu

Natuurlijk is elke papa anders. De sportieve, de fijnproever, de veggie-papa,… Pas je menu aan naar de smaak van jouw papa en er kan niets mis gaan. Durf je de uitdaging van de fijnproever niet aan te gaan en zijn sommige menu’s toch iets te complex voor jou? Maak het je dan niet te moeilijk en bestel een dinerbox van zijn favoriete restaurant.

Iced coffee: dé ultieme verfrissende zomerdrank

Iced coffee: dé ultieme verfrissende zomerdrank
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Ice Ice baby

Ben je klaar voor de zomer? Naarmate de temperaturen stijgen, krijgen we steeds minder zin in warme dranken en snak je bij zomerweer naar een verfrissende iced coffee. Haal de barista in jezelf naar boven en maak komende zomer de lekkerste iced coffees in een handomdraai.

Hoe maak je iced coffee?

Er zijn weinig dingen zo verrassend lekker en bovendien nog eens zo simpel om te maken. Iced coffee zetten is echt wel een piece of cake. Wat heb je nodig? Koffie (duh!), ijs, melk en een zoetstof zoals honing, karamel of suiker. Met dit drankje kan je alle kanten uit: je kan er naar hartenlust mee experimenteren. Gewoon in de blender of zelfs een cocktailshaker volstaat om de ingrediënten lekker door elkaar te schudden en een heerlijk verfrissende en romige iced coffee te bekomen. Slagroom als topping? Of ben je eerder fan van koud melkschuim en wat cacao? Of… trek jij vandaag je stoute schoenen aan en kieper je graag een scheutje rum en wat honing in je iced coffee? Alles kan, alles mag, it’s summer baby!

Iced coffee met haver of sojamelk

Niet zo’n waaghals in de ochtend? Experimenteer dan eens met verschillende soorten melk. Een lekker alternatief voor dierlijke melk of ideaal voor zij die lactose intolerant zijn, is een iced coffee met haver- of sojamelk. Soja en haver zijn zacht voor zowel jou als jouw smaakpapillen. Ochtendstond heeft goud in de mond en ook op een zonnige zondag kan lekker vroeg opstaan je volledig opladen voor de komende week. In de zomer past daar dan zonder twijfel een iced coffee bij. Op lazy sunny vegan sundays serveer je dus traditioneel een iced coffee met haver- of sojamelk. Geen fan van havermelk? Dan is amandelmelk misschien wel jouw dada. Een absolute topper deze zomer is de ‘Chai Latte Frapuccino’. Klinkt moeilijk om te maken, maar is het niet. Gewoon je standaard chai Latte zetten en op dezelfde manier door de blender zoals je dat gewend bent voor je iced coffee. Klaar!

Dubbele espresso please

Hoe lekkerder je koffie, hoe lekkerder jouw iced coffee, logisch, toch? Heb je in jouw keuken zo’n prachtige espressomachine staan? Dan kan je naar hartenlust experimenteren met allerlei iced coffees. Hoe straffer, hoe beter zeg je? Ga dan absoluut voor een double shot espresso als basis. Ben je meer voor de smeuïge drankjes? Dan kan je zelfs een scheutje vloeibare room aan je iced coffee toevoegen voor een extra creamy touch. Best of both worlds! De combinatie van een double shot en wat room zal je doen smelten van plezier!

4 tips voor de beginnende foodvlogger

4 tips voor de beginnende foodvlogger
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Van Ellen de Meulemeester tot Jozefien Ryckx: Vlaanderen telt heel wat bekende foodies. Foodvlogs scoren dan ook altijd goed, kijk maar naar de populariteit van kookprogramma’s op tv. Ben jij van plan om zelf een eigen foodvlog te beginnen? Dan zijn er een aantal dingen waaraan je moet denken of die je nodig hebt. Een goede camera is bijvoorbeeld onmisbaar, maar sla er zeker ook onze andere tips op na.

# 1. Zorg voor een goede camera

De juiste camera is ongelofelijk belangrijk. Hierbij krijgt een spiegelreflexcamera de voorkeur. Hiermee kan je jezelf goed filmen terwijl je kookt, maar kan je ook heel goed inzoomen op gerechten of ingrediënten. Wel zal je nog steeds van lens moeten wisselen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van een macrolens met een vast brandpunt voor gedetailleerde shots en een groothoeklens om jezelf met je volledige keuken en alle ingrediënten in beeld te brengen. In de praktijk zal je wellicht meerdere camera’s nodig hebben zodat je bij de videomontage altijd het beste perspectief kan kiezen.

# 2. Maak gebruik van natuurlijk daglicht

Minstens even belangrijk als de camera is het licht. Om eten heel smaakvol in beeld te brengen, is natuurlijk daglicht de beste keuze. Niet voor niets kiest ook Jeroen Meus voor een lichtrijke locatie in Leuven. Grote raampartijen zijn sowieso een voordeel en eventueel kan je er met een reflectiescherm voor zorgen dat het licht op de juiste plek terechtkomt. Als je ’s avonds foodvlogs opneemt, gebruik je een continulamp. Zo’n continulamp bootst het daglicht heel goed na.

# 3. Schenk aandacht aan je voorkomen

Als je zelf in beeld verschijnt, moet je vooraf nadenken over je looks. Bij een foodvlog is het natuurlijk belangrijk dat je hygiënisch voor de dag komt. Trek dus nette kleren aan en kies bij voorkeur voor effen kleding. Streepjes, blokjes en tierlantijntjes hebben de neiging om te dansen op camera. Met een streepjesshirt ga je automatisch wat bibberen op beeld, zelfs als je helemaal stilstaat. Een goed idee voor mannen is een effen Fred Perry polo. Deze poloshirts hebben steeds een enkele kleur en een sportieve doch casual stijl. Dit is ideaal voor bij het opnemen van een vlog. Dezelfde regel geldt voor dames: draag waar je je goed bij voelt, maar kies bij voorkeur voor effen kleding die niet alle aandacht naar zich toe trekt.

Als man kan je dus perfect voor casual herenkleding Suitable een bezoekje brengen en ook voor dames zijn er weinig gekke eisen, zolang het maar om effen kleding gaat. Zorg er eveneens voor dat ook je make-up niet alle aandacht op zich vestigt. Je mag er misschien wel wezen, maar het is geen modeshow en de aandacht moet naar jouw bereidingen gaan. En let ook met je haar. Het laatste wat je wil is een neerdwarrelend haar tijdens een opname. Er zijn maar weinig foodvloggers die haarnetjes dragen, maar je haar opsteken kan ook al veel doen.

# 4. Film ook het bovenperspectief

Ten slotte kan je niet zonder een statief. Jij zal je handen namelijk vol hebben met het bereiden en dan heb je eenmaal hulp nodig om alles stabiel te houden. Een van de beste standen waaruit je kan filmen is vanuit een bovenperspectief. Het is dan heel goed zichtbaar wat er moet gebeuren en je kan ook alle ingrediënten mooi tentoonspreiden. Ter inspiratie: foodvlogger Sabine van OhMyFoodness gebruikt hiervoor de Manfrotto 055. Dit blijkt uit haar achter-de-schermenvideo. Je kan ook zogenaamde vlogkits kopen waarbij je meteen alle benodigdheden in huis hebt.

Tijd om weer te aperitieven in de zon

Tijd om weer te aperitieven in de zon
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Het is weer de tijd van het jaar dat de zon aan het schijnen is. De beste manier om hiervan te genieten is door te aperitieven. Maar hoe zorg je er nu voor dat je aperitief echt onvergetelijk is?

Zorg voor een leuke sfeer

Wat maakt een aperitief echt extra? Muziek! Zorg dus voor de juiste afspeellijst en pas de afspeellijst ook aan aan de muzieksmaak van je gasten, of beter zelfs: aan het thema van je aperitief. Hoe zorg je nu voor een tof thema? Kies voor een 60’s thema, een land waar jullie allemaal fan van zijn of voor een bohemian aperitief op het gras. Kies dus origineel bestek of gepersonaliseerde naamkaartjes die hierbij passen. Houd je een black and white party ? Dan kan je de drankjes en hapjes in die kleuren serveren.

Zorg voor de juiste drank

Wees dus voorbereid en koop voldoende drank. Haal ook de juiste ingrediënten in huis, zoals munt voor een mojito en tonic en veel ijsblokjes bij een gin-tonic. Een ijsblokjesmachine kopen is altijd handig. Een zelfgemaakte cocktail maken valt ook altijd in de smaak. De gasten zullen dan ook weten dat je moeite hebt gestoken in je aperitief.  Sex on the beach is een lekkere cocktail die je in enkele minuten kunt klaarmaken. Je hebt hier enkel vodka, peach likeur, sinaasappelsap en cranberry sap voor nodig. Gebruik hiervoor een shaker om alle ingrediënten goed te mixen. Mocktails zijn altijd een leuk alternatief voor degene die bob zijn die avond. Onze favorieten? De Virgin Mojito en de Fuzzy Navel mocktail !

Zorg voor leuke hapjes

Bij een drankje hoort ook een hapje. Leuke hapjes maken, is makkelijk en snel gedaan. De makkelijkste optie? Frituur enkele frituurhapjes in je friteuse. Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen favorieten dus zorg altijd voor genoeg opties. Zo is fingerfood zoals mini tortilla’s, gehaktballetjes of kleine muffins ideaal bij een aperitief omdat het luchtig is en mooi oogt. En wees vooral creatief en experimenteer met gezonde alternatieven: mini pancakes van groenten zijn een lekker en gezond alternatief.  Je mixt dan het normale deeg dat je gebruikt voor pancakes met geraspte wortels en courgette.

Zit meer bij je gasten dan in de keuken

Zorg dat je niet te veel in de keuken zit. Je prioriteit blijft nog altijd de gasten. Dit doe je best door jezelf voor te bereiden. Zorg dat de drank koud staat en de ingrediënten die erbij horen klaar zijn om te gebruiken. Bij het eten kan je best alle stappen die je op voorhand kan doen al gedaan hebben. Zo kan je zelf ook meer genieten en ga je geen stress hebben heel de avond. Kleine wraps op een prikker zijn ideaal om al op voorhand voor te bereiden. Je kan deze dan in de koelkast bewaren en direct serveren.

Als je rekening houdt met al deze tips is er nog maar één ding dat je moet doen: zelf een glaasje en hapje nemen. Geniet dus van de zon en de aanwezigheid van je gasten tijdens je fantastische aperitief!

3 keer kwaliteitsvlees voor een geslaagde BBQ

3 keer kwaliteitsvlees voor een geslaagde BBQ
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Groenten zijn geweldig, maar een BBQ is niet compleet zonder een heerlijk sidderend stuk biefstuk op het grillrooster. Als we straks weer lekker mogen barbecuen met z’n allen, gaat het dak eraf, wees daar maar zeker van! Wij selecteerden alvast drie uitermate smaakvolle stukken rundvlees van de bovenste plank waarvan je bij het lezen alleen al je vingers zal willen aflikken. Let’s go!

Picanha

We nemen je mee naar het prachtige Brazilië. Want daar komt dit, voor sommigen nog onbekende, hoogstaand gemarmerd rundvlees vandaan. Of tenminste, daar eten ze picanha op heel regelmatige basis. Niet verwonderlijk, want dit deel van het rund bevindt zich achteraan bij het staartstuk en is dus lekker mals. Bovendien heeft het een mooi vetrandje dat zorgt voor een unieke smaakervaring. Terwijl Picanha vroeger niet zo bekend was, kan je het nu bij meer verfijnde vleeshandelaars verkrijgen. Gelukkig maar, want eens je dit stuk vlees hebt geproefd, wil je waarschijnlijk niets anders meer. Picanha eten we traditioneel met een pittige Chimichurri-saus. Chimi wat? chi-mee-chuor-ree! Deze frisse dressing met vers gehakte peterselie, pepertjes, look, olijfolie, azijn en een snufje zout geeft een hele andere dimensie aan je Picanha.

Wagyu

Welkom in Japan! Het land van sushi en de gerenommeerde wagyubeef!

Echte wagyu ondergaat erg strenge controles. Dit om de kwaliteit hoog te houden en imitaties tegen te gaan. Al eens van ‘Wagyu grades’ gehoord? Dit is de mate van marmering in het stuk vlees. Verder wordt wagyu ook beoordeeld op onder andere kleur, kwaliteit van het vet en de ‘genetica rate’ van het rund. Zo zie je maar: geen flierefluiters, daar in Japan, no siree: kwaliteit en keurmerk staan voorop, daar ziet de ‘Japanese Meat Grading Association’ nauwgezet op toe.

Tomahawk

Nog een culinair hoogstandje van formaat is de Tomahawk. Het is een sappig en zacht stuk vlees dat smelt op de tong met een lang bot eraan. Het vlees is echt on-ge-looflijk lekker als je het op de juiste manier bereidt. En laat dat een meevaller zijn, want Tomahawk is zoals zowat elke stuk steak helemaal niet zo moeilijk te bereiden. Gewoon op de barbecue of met wat extraatjes zoals rookhout voor een uitmuntende smaakbom op je bord. Een slaatje, gegrilde groentjes en een aardappel in de schil erbij en klaar is kees.

Dus zet die fancy fles rode wijn al maar klaar en maak gauw een whatsapp groep aan voor de eerste BBQ van de zomer, want met deze fantastische stukken vlees kan het feest niet snel genoeg beginnen!

Tip: Zodra het vlees klaar is en op je bord ligt, strooi een beetje extra zeezout, gemalen zwatre peper en een goede kwaliteit extra Vierge olijfolie over het vlees. Snijd een klein stukje af, stop het in je mond, sluit je ogen, en laat ons in de comments weten, waar je nu bent beland, in jouw dromen.

Tips voor een geslaagde Moederdagbrunch

Tips voor een geslaagde Moederdagbrunch
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Moederdag is een symbolische dag, maar voor iedere mama van enorme waarde. Het is het moment waarop je je mama in de bloemetjes zet voor al de liefde en steun die ze je altijd heeft gegeven. En hoe doe je dat beter dan met een lekkere brunch? Daar houdt iedere mama van! Wij geven je enkele tips hoe je deze brunch op en top maakt!

Trakteer haar op een brunch in een gezellige zaak.

Als je je geen zorgen wilt maken over je Moederdagbrunch is een gezellig ontbijt in een horecazaak de beste oplossing. Alles wordt voor jou klaargemaakt en afgeruimd. Jullie hebben alle tijd om rustig wat bij te praten en mooie herinneringen op te halen. Kunnen jullie door omstandigheden niet op moederdag gaan brunchen? Niet getreurd! Koop haar een tegoedbon en vier het op een later tijdstip. Voetjes onder tafel en genieten!

Een ontbijt op bed

Een brunch moet niet altijd op restaurant doorgaan. Je kan ook kiezen voor de gezelligheid van een brunch op bed. Je mama kan zo enkele uren langer rusten terwijl jij een ontbijt op maat klaarmaakt. Want wie weet er beter wat je mama allemaal lekker vindt dan jijzelf? Verras haar met een heerlijke smoothie of een passend gerecht dat je online hebt gevonden. Een leuke tip om het geheel compleet te maken, is de versiering. Leg gesneden fruit bijvoorbeeld in een hartje of schrijf een dankwoordje met siroop op je pannenkoek. Hier droomt toch elke mama van?

Laat je ideale Moederdagbrunch leveren

Willen jullie de Moederdagbrunch gezellig thuis laten doorgaan, maar willen jullie zelf niet met al de voorbereiding zitten? Dan is het laten leveren van een brunch de ideale oplossing! Je vermijdt zo de wachttijden in de winkel, je moet zelf niet koken en ook de hoeveelheid afwas zal beperkt blijven. En toch geniet je van het lekkerste eten, gezellig bij jullie thuis. Reserveer je brunch wel ruim op voorhand zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Sta stil bij de betekenis van Moederdag

Misschien wel het meest belangrijke ingrediënt voor een geslaagde brunch, is dat je stilstaat bij de betekenis van deze dag. Moederdag draait om een gezellige tijd met het gezin en in het bijzonder je mama. Het draait niet om dure etentjes maar om het samenzijn. Houd deze dag simpel en geniet van elkaars aanwezigheid. De smartphone is even overbodig. Wees vooral dankbaar dat jullie deze dag samen kunnen vieren!

4 makkelijke manieren om asperges te maken

4 makkelijke manieren om asperges te maken
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Verse asperges zijn snel en makkelijk te bereiden en maken elke maaltijd net iets specialer. Geen wonder dat we zo enthousiast zijn als het aspergeseizoen aanbreekt en de prijs daalt. Wil je vaker van deze heerlijke groente genieten, maar weet je niet hoe? Wij hebben de vier beste manieren om asperges te bereiden voor jou op een rijtje gezet!

Manier 1: Stoom je asperges

Voordat je de volgende methode gaat uitproberen, moet je eerst de aspergestengels schoonmaken. Asperges snipperen is een fluitje van een cent. Om de taaie houtige uiteinden van de stengels te verwijderen, kan je ze gewoon met een mes afsnijden of met je handen breken. Als je asperges wilt stomen, doe je ze best in een mandje en laat je ze zachtjes garen boven kokend water. Je kan een rechtopstaand stoommandje gebruiken voor in een aspergepan of een opvouwbaar stoommandje met pootjes. Stomen is één van de beste manieren om calorieën te beperken, omdat er geen tot weinig vet voor nodig is.

Manier 2: Kook je asperges

Asperges zijn zeer snel gekookt. Als je ze niet onmiddellijk opdient, dompel ze dan in een pan met ijswater om het koken te stoppen. Zo blijven ze de heldergroene kleur behouden. In sommige recepten worden de asperges gedeeltelijk gekookt of geblancheerd, vervolgens geglazuurd en later verder gekookt. Houd er rekening mee dat de kooktijd korter of langer kan zijn, afhankelijk van de grootte van de asperges. Controleer de consistentie door met een mes in een asperge te prikken. Met dit zonovergoten gerecht is de lente helemaal in het land. Kraakverse asperges worden simpel maar doeltreffend gecombineerd met gerookte zalm en een frisse eiersalade. Lekker als voorgerecht, lunch of lichte maaltijd.

Manier 3: Rooster je asperges

Het is makkelijk om asperges in de oven te roosteren. De hitte van de oven karamelliseert de natuurlijke suikers in de asperges en verdiept de smaak. Houd er rekening mee dat door het roosteren de asperges bruin kunnen worden en ze er niet zo vol uitzien als wanneer ze gestoomd of geblancheerd zijn. Lange en dunne asperges kunnen makkelijk door de kieren van de grillroosters vallen, leg ze daarom zijwaarts of diagonaal. Een goede manier om te voorkomen dat de asperges door het rooster vallen, is om er vijf of zes aan elkaar te spiesen. 

Manier 4: Grill je asperges

Asperges grillen op de grill is snel en gemakkelijk. Het geeft een heerlijke rokerige smaak aan het gerecht. Je kan de gekuiste en gekruide asperges op de grillroosters leggen, ze in een grillmand leggen of ze in een pan grillen. Blijf er zeker bij want ze zijn meteen klaar. Om gegrilde asperges goed bruin te krijgen, moet je ze op hoog vuur garen.

Doe een beetje olijfolie op je asperges en bestrooi ze met wat zout en peper. Je kan er makkelijk een stuk vlees of vis naast leggen om het gerecht af te werken.

Met deze methoden ben je helemaal klaar om een heerlijk gerechtje op tafel te toveren!

Groeit je oogappel sneller dan jezelf wilt? Samen inrichten en koken schept een band!

Groeit je oogappel sneller dan jezelf wilt? Samen inrichten en koken schept een band!
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

De tijd vliegt aan ons voorbij. En zeker als je kinderen hebt. Voordat je het weet zijn ze volwassen en verlaten deze het ouderlijke nest. Maar dat is waarschijnlijk nog niet aan de orde voor jou. 

Je kind wordt ouder en ouder. En dan gaat hij ook meer spulletjes nodig hebben om te kunnen tekenen of schrijven en misschien wil hij of zij zelfs enkel op zijn of haar kamer zijn. Wil je graag nog leuke dingen doen met je kind? Probeer eens om samen te koken en versterk jullie band!

Kinderkamer: de thuishaven van je kleine spruit

Je kent het ongetwijfeld. Je kamer als toevluchtsoord. Als je bang of verdrietig was sloot je jezelf altijd op in je kamer. Je kamer is dan ook jouw eigen plekje in het huis. Als ouder wil je daarom dat de kamer van je kinderen een zo goed mogelijk toevluchtsoord is. Het moet dienen als een veilige plek.

Richt de kamer van je kleine spruit samen in dat deze er zijn fantasie volledig in kwijt kan. Richt het zo leuk in als je kunt. Het is belangrijk dat je luistert naar wat je zoon of dochter graag heeft. Veel ouders bespreken de inrichting van de kamer van hun kind niet met hun zoon of dochter. Het is belangrijk dat deze zich thuis voelen in hun thuishaven. Het is tenslotte toch hun kamer.

Laat het een plaats zijn waar ze elke dag met plezier aanmeren met hun vrachtschip vol fantasie en herinneringen. Hoe leuker de kamer decoratie, hoe beter je kind zijn fantasie de vrije loop kan laten gaan.

Rustige plek om te leren

Een kinderkamer dient uiteraard voor je kind om in te spelen en om in tot rust te komen. Maar het is ook belangrijk dat je kind zich rustig kan zetten aan zijn of haar bureau om bij te leren. 

Deze bureau hoeft niet saai en droog te zijn. Kies een leuk bureau en koop een aantal leuke bureau accessoires voor je kind. Zo kan je kiezen voor een leuk lampje van je kind zijn of haar idool. Je richt het volledig in zoals jij het wilt. De opties zijn eindeloos.

Leuke receptjes voor samen

Heeft je kind zijn eigen plekje en is hij of zij liever daar dan bij jou in de living? Dat hoeft niet! Houd een gezellig kookmomentje en geniet van de tijd samen in de keuken. Enkele van onze favoriete receptjes zijn cannelloni’s met spinazie, pannenkoeken en een rol met confituur.

Van je thuis een plek maken voor iedereen, dat schept een band!

De voordelen van koffie op je gezondheid

De voordelen van koffie op je gezondheid
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kan jij ook niet zonder een kop koffie in de ochtend? Dan hebben wij goed nieuws! Het geeft je niet alleen een beter humeur, maar brengt ook veel andere voordelen met zich mee. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet.

Vermijd dementie en Alzheimer

Uit een Fins onderzoek is gebleken dat het drinken van 3-5 kopjes koffie per dag op middelbare leeftijd kan leiden tot een vermindering van 65% van het risico op Alzheimer en dementie. Aan de studie namen ook theedrinkers deel en je raadt het al: er werd geen vergelijkbaar verband gevonden. Cafeïne kan helpen bij het voorkomen van de opbouw van beta-amyloïde plaque die bijdraagt aan het ontstaan en de progressie van Alzheimer. Ook wordt koffie in verband gebracht met een verminderd risico op diabetes type 2, een risicofactor voor dementie.

Je wordt er gelukkiger van

In een studie uitgevoerd door de Harvard School of Public Health, werden 50.000 vrouwen gedurende ongeveer tien jaar gevolgd. Het risico op depressie was 20% lager bij de vrouwen die elke Wordt gelukkiger van koffie dag 4 kopjes dronken. Daarnaast zijn volwassenen die elke dag 2-4 koppen cafeïnehoudende koffie drinken, 50% minder geneigd tot een zelfmoordpoging dan personen die geen cafeïne binnenkrijgen. Er wordt gespeculeerd dat langdurige inname van veel cafeïne de productie van dopamine en soortgelijke ‘feel good’ hormonen kan verhogen. 

Vermijd type 2 Diabetes

Het drinken van zes kopjes per dag levert een 33% lager risico op diabetes type 2 op. Geen zorgen, je hoeft morgen je inname niet te verdubbelen. Zelfs voor de gemiddelde koffiedrinker zijn er veelbelovende resultaten. Het verhogen van de cafeïne inname met slechts één kopje per dag kan het risico op het ontwikkelen van type 2 diabetes met 11% verminderen. Het slechte nieuws voor koffiedrinkers? Het verlagen van de koffie-inname met slechts één kopje per dag verhoogt het risico op het ontstaan van type 2 diabetes met 17%!

Verbeter je geheugen

Zowel het lange- als korte termijn geheugen kunnen baat hebben bij koffieconsumptie. Er is slechts ongeveer 200 mg cafeïne per dag nodig om het langetermijngeheugen te verbeteren. Voor het kortetermijngeheugen is slechts de helft van die dosis cafeïne nodig om een toename van de hersenactiviteit te veroorzaken. Studies hebben aangetoond dat er absoluut geen verandering in hersenactiviteit optrad bij de proefpersonen die een placebo innamen.

Antioxidanten in koffie

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is het gezondheidsbevorderende effect van koffie waarschijnlijk niet gerelateerd aan het cafeïnegehalte. De resultaten bleven consistent, zelfs wanneer de koffie cafeïnevrij was. De meeste mensen zouden cafeïne ten onrechte aanmerken als het belangrijkste ingrediënt in koffie, terwijl dit eigenlijk de antioxidanten zijn. Antioxidanten zijn een stof die in beperkte mate giftig zijn voor het lichaam. Wanneer je deze binnen krijgt probeert het lichaam deze actief te bestrijden, waardoor ons lichaam efficiënter wordt in het opruimen van verschillende andere slechte stoffen.

Er zijn tal van studies die nog moeten worden opgestart en verschillende die momenteel worden uitgevoerd met betrekking tot koffie, cafeïne en de ongelooflijk overvloedige variëteit aan antioxidanten. De bevindingen van de meeste studies tot nu toe zijn overweldigend positief voor koffieverslaafden!