Kraantjeswater is niet in alle landen veilig te drinken | Recepten.be Kraantjeswater is niet in alle landen veilig te drinken | Recepten.be

 

Recept - Kraantjeswater is niet in alle landen veilig te drinken

Kraantjeswater is niet in alle landen veilig te drinken
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

In het buitenland is water niet altijd drinkbaar en dan moet je ook opletten met bijvoorbeeld ijsblokjes en ijs. Terwijl men in 181 landen op de een of andere manier toegang heeft tot veilig water, is het kraantjeswater slechts in 39 landen veilig te drinken. Dit wil niet alleen zeggen dat je het kraantjeswater dan niet mag gebruiken bij het tandenpoetsen, maar dat je ook moet opletten bij het koken. Gewoon even een lepel onder de kraan afspoelen, kan al problemen opleveren.

Waar is het al dan niet veilig om leidingwater te drinken?

In Afrika en Zuid-Amerika is kraantjeswater nog nergens veilig te drinken. Buiten Europa is kraantjeswater enkel veilig te drinken in Brunei, Hong Kong, Israël, Japan, Singapore, Zuid-Korea, Canada, Groenland, de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland.

In de Europese Unie is het kraantjeswater in de meeste landen wel drinkbaar, met uitzondering van Bulgarije, Cyprus, Hongarije, de Griekse eilanden, Malta, Roemenië en Servië. Het kan wel dat het leidingwater in sommige Europese landen een beetje anders smaakt. In bijvoorbeeld Portugal zit er veel meer ijzer en kalk in het water en in Spanje en Italië heeft het leidingwater een chloorsmaak. Het water is echter perfect drinkbaar. Ook visueel ziet het leidingwater er niet altijd even goed uit. In Engeland ziet het leidingwater er bijvoorbeeld troebel uit, wat louter komt door de aanwezigheid van overtollige lucht.

In de andere landen op het Europees continent is het vaak minder goed gesteld met de kwaliteit van het kraantjeswater. In onder andere Albanië, Armenië, Azerbeidzjan, Wit-Rusland, Bosnië en Herzegovina, Georgië, Kazachstan, Kosovo, Moldavië, Montenegro en Oekraïne is het niet aan te raden om kraantjeswater te drinken. Voor het properste kraantjeswater moet je dan weer in IJsland zijn. Dit leidingwater is rechtstreeks uit de natuur afkomstig en is zelfs zuiverder dan sommige mineraalwaters die je in de winkel kan kopen.

Kwaliteit van het leidingwater is niet altijd overal hetzelfde

Via de website waterinhetbuitenland.nl, een initiatief van het drinkwaterbedrijf Vitens, kan je eenvoudig de waterkwaliteit per land nagaan. Wat het echter extra complex maakt, is dat er ook binnen de landsgrenzen vaak verschillen zijn. In de grote steden is de kwaliteit meestal beter. Het kan dus dat in een grote stad het leidingwater veilig drinkbaar is, maar op het platteland niet. In bijvoorbeeld Georgië is de kwaliteit van het drinkwater de laatste jaren sterk gestegen, ook op het platteland, maar het leidingwater is op sommige plaatsen nog steeds niet helemaal veilig.

Als je echt twijfelt over de kwaliteit van het leidingwater drink je het beter niet. Gebruik het ook niet om je tanden te poetsen en let op met ijsblokjes. Flessenwater is dan een goede oplossing. In sommige gebieden is ook de toegang tot flessenwater beperkt en is de lokale bevolking afhankelijk van drinkwater dat wij als onveilig bestempelen. Dan kan je maar beter een handige waterzuivering meenemen en het water desinfecteren. Verder kan je ook gewoon bier of wijn drinken. Alcohol werkt desinfecterend en is veilig te drinken, uiteraard op voorwaarde dat je niet moet rijden en je er niet te veel van drinkt.

Speak Your Mind

*