De voordelen van koffie op je gezondheid | Recepten.be De voordelen van koffie op je gezondheid | Recepten.be

 

Recept - De voordelen van koffie op je gezondheid

De voordelen van koffie op je gezondheid
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kan jij ook niet zonder een kop koffie in de ochtend? Dan hebben wij goed nieuws! Het geeft je niet alleen een beter humeur, maar brengt ook veel andere voordelen met zich mee. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet.

Vermijd dementie en Alzheimer

Uit een Fins onderzoek is gebleken dat het drinken van 3-5 kopjes koffie per dag op middelbare leeftijd kan leiden tot een vermindering van 65% van het risico op Alzheimer en dementie. Aan de studie namen ook theedrinkers deel en je raadt het al: er werd geen vergelijkbaar verband gevonden. Cafeïne kan helpen bij het voorkomen van de opbouw van beta-amyloïde plaque die bijdraagt aan het ontstaan en de progressie van Alzheimer. Ook wordt koffie in verband gebracht met een verminderd risico op diabetes type 2, een risicofactor voor dementie.

Je wordt er gelukkiger van

In een studie uitgevoerd door de Harvard School of Public Health, werden 50.000 vrouwen gedurende ongeveer tien jaar gevolgd. Het risico op depressie was 20% lager bij de vrouwen die elke Wordt gelukkiger van koffie dag 4 kopjes dronken. Daarnaast zijn volwassenen die elke dag 2-4 koppen cafeïnehoudende koffie drinken, 50% minder geneigd tot een zelfmoordpoging dan personen die geen cafeïne binnenkrijgen. Er wordt gespeculeerd dat langdurige inname van veel cafeïne de productie van dopamine en soortgelijke ‘feel good’ hormonen kan verhogen. 

Vermijd type 2 Diabetes

Het drinken van zes kopjes per dag levert een 33% lager risico op diabetes type 2 op. Geen zorgen, je hoeft morgen je inname niet te verdubbelen. Zelfs voor de gemiddelde koffiedrinker zijn er veelbelovende resultaten. Het verhogen van de cafeïne inname met slechts één kopje per dag kan het risico op het ontwikkelen van type 2 diabetes met 11% verminderen. Het slechte nieuws voor koffiedrinkers? Het verlagen van de koffie-inname met slechts één kopje per dag verhoogt het risico op het ontstaan van type 2 diabetes met 17%!

Verbeter je geheugen

Zowel het lange- als korte termijn geheugen kunnen baat hebben bij koffieconsumptie. Er is slechts ongeveer 200 mg cafeïne per dag nodig om het langetermijngeheugen te verbeteren. Voor het kortetermijngeheugen is slechts de helft van die dosis cafeïne nodig om een toename van de hersenactiviteit te veroorzaken. Studies hebben aangetoond dat er absoluut geen verandering in hersenactiviteit optrad bij de proefpersonen die een placebo innamen.

Antioxidanten in koffie

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is het gezondheidsbevorderende effect van koffie waarschijnlijk niet gerelateerd aan het cafeïnegehalte. De resultaten bleven consistent, zelfs wanneer de koffie cafeïnevrij was. De meeste mensen zouden cafeïne ten onrechte aanmerken als het belangrijkste ingrediënt in koffie, terwijl dit eigenlijk de antioxidanten zijn. Antioxidanten zijn een stof die in beperkte mate giftig zijn voor het lichaam. Wanneer je deze binnen krijgt probeert het lichaam deze actief te bestrijden, waardoor ons lichaam efficiënter wordt in het opruimen van verschillende andere slechte stoffen.

Er zijn tal van studies die nog moeten worden opgestart en verschillende die momenteel worden uitgevoerd met betrekking tot koffie, cafeïne en de ongelooflijk overvloedige variëteit aan antioxidanten. De bevindingen van de meeste studies tot nu toe zijn overweldigend positief voor koffieverslaafden!

Speak Your Mind

*