Een echte, kraakverse croissant als ontbijt is een hemelse smaaksensatie. Deze Frans specialiteit heeft dan ook de juiste balans tussen luchtig en knapperig. Heerlijk met wat confituur, boter of gewoon zo. Deze lekkernij zelf klaarmaken is niet voor beginners en neemt wat tijd in beslag, maar met dit recept kan een gevorderde bakker zeker en vast aan de slag.
Een echte, kraakverse croissant als ontbijt is een hemelse smaaksensatie. Deze Frans specialiteit heeft dan ook de juiste balans tussen luchtig en knapperig. Heerlijk met wat confituur, boter of gewoon zo. Deze lekkernij zelf klaarmaken is niet voor beginners en neemt wat tijd in beslag, maar met dit recept kan een gevorderde bakker zeker en vast aan de slag.
Porties | Prep Tijd | Kook Tijd | Passieve Tijd |
18stuks | 1uur | 25minuten | 3uur |
Porties | Prep Tijd |
18stuks | 1uur |
Kook Tijd | Passieve Tijd |
25minuten | 3uur |
Ingrediënten
- 500 gram bloem
- 240 gram water op kamertemperatuur
- 30 gram verse gist
- 20 gram kristalsuiker
- 10 gram zout
- 200 gram roomboter op kamertemperatuur
Porties: stuks
Ingrediënten
Porties: stuks
|
Instructies
- Zeef de bloem en maak er op een zuiver werkblad een kuiltje in.
- Doe het water in het koeltje en voeg de gist toe. Laat even oplossen en kneed dan het water door de bloem.
- Voeg suiker, zout en een kwart van de boter toe. Blijf kneden tot je een soepel deeg hebt.
- Rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer één centimeter. Dek af met folie en laat 40 minuten rusten in de diepvriezer.
- Bestuif je werkblad met bloem en leg er het deeg op. Bestuif ook het deeg met wat bloem en besmeer twee derde met de malse boter.
- Plooi het deeg in drie stukken, begin met het niet-beboterde deel. Rol het daarna opnieuw uit met een deegrol (tot ongeveer 2,5 centimter dik) en plooi opnieuw in drie delen.
- Pak het deeg in met bakpapier en laat 40 minuten rusten in de koelkast.
- Herhaal de vorige stap: bestuif met bloem, rol uit tot ongeveer 2,5 centimeter dikte, plooi in drie delen, pak in en laat wederom 40 minuten rusten in de koelkast.
- Haal het deeg terug uit de koelkast en rol deze keer iets dunner uit, tot ongeveer 1,5 centimeter.
- Snijd er, afhankelijk van het aantal dat je koos, driehoekjes uit. Rol ze op tot croissants en schik op één of meerdere bakplaten (laat voldoende ruimte tussen de croissants).
- Dek af met een keukenhanddoek en laat anderhalf uur rijzen.
- Bak de croissants gedurende 20 à 25 minuten af in een voorverwarmde oven (230°). Serveer lauw of afgekoeld met confituur en/of boter. Smakelijk!
Deel dit Recept
Speak Your Mind