Een dampend stoofpotje is altijd heerlijke kost. Warm, simpel, smaakvol en eenvoudig. Perfect na een lange dag om lekker van te smullen. Dit, grotendeels op de Duitse keuken geïnspireerde, stoofpotje is lekker smeuïg en stevig dankzij de smaakvolle linzen en fijne worstjes. Een verrassend lekker en eenvoudig gerecht om jong en oud mee te plezieren.
Een dampend stoofpotje is altijd heerlijke kost. Warm, simpel, smaakvol en eenvoudig. Perfect na een lange dag om lekker van te smullen. Dit, grotendeels op de Duitse keuken geïnspireerde, stoofpotje is lekker smeuïg en stevig dankzij de smaakvolle linzen en fijne worstjes. Een verrassend lekker en eenvoudig gerecht om jong en oud mee te plezieren.
Porties | Prep Tijd | Kook Tijd |
4personen | 10minuten | 45minuten |
Porties | Prep Tijd |
4personen | 10minuten |
Kook Tijd |
45minuten |
Ingrediënten
- 350 gram bruine linzen
- 200 gram gerookte spekreepjes
- 1 ui fijngehakt
- 2 wortelen brunoise (fijne blokjes)
- 2 stengels bleekselder brunoise (fijne blokjes)
- 200 gram vastkokende aardappelen Geschild en in blokjes gesneden.
- 2 blokjes rundsbouillon
- 1 eetlepel mosterd
- 1 bosje platte peterselie
- 200 gram cocktailworstjes In stukjes gesneden.
- 4 blaadjes laurier
- peper en zout
Porties: personen
Ingrediënten
Porties: personen
|
Instructies
- Zet de linzen net onder met water en breng ze aan de kook met voldoende zout en de blaadjes laurier. Laat een half uurtje stoven (zonder deksel) op een zacht vuur. Roer regelmatig.
- Verhit een braadpan en bak de spekreepjes aan (vetstof hoeft niet, spek bevat voldoende vet). Voeg de fijngesneden ui toe en laat nog even fruiten tot de spekjes krokant zijn.
- De linzen zijn gaar eenmaal ze niet meer hard/taai zijn. Laat ze evenwel niet te ver garen, dan worden ze moes. Voeg wanneer nodig meer water toe. Wanneer de linzen nog een kwartiertje moeten stoven, voeg je de gebakken spekjes toe.
- Ook de stukjes wortel, selder en aardappel mogen er onmiddellijk bij. Laat meestoven op een zacht vuurtje zodat de groentjes na een kwartiertje nog stevig maar gaar zijn.
- Roer onder het stoofpotje twee blokjes rundsbouillon en breng verder op smaak met een eetlepel mosterd, peper en zout. De stoofpot is klaar eenmaal alles goed gaar (maar geen moes) geworden. Voeg wat water toe indien te droog en verwijder de blaadjes laurier voor het opdienen.
- Meng net voor het opdienen wat fijngehakte platte peterselie en de stukjes worst er onder. Serveer dampend warm, eventueel met wat brood en/of een bruin biertje. Smakelijk!
Notities
De worstjes kan je vervangen door stukjes varkensvlees. Je kan ze ook weglaten en simpelweg meer spekjes bakken en toevoegen.
Deel dit Recept
Speak Your Mind