Met kip kan je alle kanten uit, het malse en magere vlees leent zich tot tal van bereidingen. Met cider, een licht-alcoholische drankje van appels, kan je een fijn sausje bereiden dat, met een lekkere selectie paddenstoelen en enkele typische mediterraanse kruiden, heerlijk past bij sappig kippenvlees.
Met kip kan je alle kanten uit, het malse en magere vlees leent zich tot tal van bereidingen. Met cider, een licht-alcoholische drankje van appels, kan je een fijn sausje bereiden dat, met een lekkere selectie paddenstoelen en enkele typische mediterraanse kruiden, heerlijk past bij sappig kippenvlees.
Porties | Prep Tijd | Kook Tijd |
4personen | 15minuten | 90minuten |
Porties | Prep Tijd |
4personen | 15minuten |
Kook Tijd |
90minuten |
Ingrediënten
- 1 kip (in gelijke stukken gesneden) Of 4 kippenbouten.
- 100 gram bloem
- 2 teentjes look geplet
- 1 rode ui fijngesneden
- 500 ml cider droog
- 1 preistengel grofgesneden
- 500 gram Parijse champignons In kwartjes gesneden.
- 500 gram oesterzwammen grofgesneden
- 4 laurierblaadjes
- 4 takjes tijm
- 100 ml volle melk
- 2 eetlepels mosterd
- 1 takje peterselie fijngehakt
- olijfolie
- 1 klontje boter
- peper en zout
Porties: personen
Ingrediënten
Porties: personen
|
Instructies
- Kruid de stukken kip grondig met peper & zout en bestrooi met bloem. Verhit ondertussen een royale portie olijfolie in een braadpan.
- Fruit de teentjes look in de hete olie en kleur er de stukken kip in. Draai snel om, het vlees hoeft enkel te kleuren - niet te garen.
- Haal de stukken kip uit de braadpan en leg ze in een ruime kookpot of hoge braadpan (met deksel). Voeg de fijngesneden rode ui toe aan het vet in de braadpan en blus met de cider.
- Zet op een middelmatig vuur en laat de cider alle aanbaksels losweken. Giet na enkele minuten pruttelen leeg over de stukken kip.
- Gebruik opnieuw dezelfde braadpan. Smelt het klontje boter en voeg een wat verse olijfolie toe. Fruit de grofgesneden preistengel. Voeg de stukken champignon en oesterzwam toe. Kruid met peper en zout en laat even stoven.
- Voeg ook de gestoofde paddenstoelen toe aan de kip en schuif deze pot/braadpan op het vuur. Voeg de blaadjes laurier, takjes tijm en nog wat peper/zout toe. Laat een minstens een half uur, maximum een uur (afhankelijk van de grootte van de stukken kip) pruttelen op een zacht tot middelmatig vuur. Dek de pot net niet helemaal af zodat de saus wat kan reduceren tijdens het koken.
- Haal de stukken kip, eenmaal gegaard, uit de pot en leg ze in een ovenschotel. Schuif ze vijf minuutjes onder een hete grill zodat ze nog even kunnen kleuren terwijl je de saus afwerkt.
- Voeg de volle melk (je kan ook room gebruiken) en de mosterd toe aan de cidersaus met paddenstoelen. Roer goed en laat nog even inkoken. Kruid naar wens af met peper, zout en/of extra mosterd. Bestrooi net voor opdienen met verse peterselie.
- Serveer geheel naar wens met rijst, frietjes, kroketjes, gekookte aardappelen,... Smakelijk!
Deel dit Recept
Speak Your Mind