Jambalaya is een typisch rijstgerecht uit de Creoolse keuken (Louisiana, VSA). Het gerecht vindt zijn oorsprong in een Spaanse paella en kreeg een eigen karakter doordat kolonisten aan de slag gingen met plaatselijke ingrediënten. Het woord 'jambalaya' zou te herleiden zijn tot 'gemixt' of 'gemengd', wat de lading best goed dekt. Er zijn immers talloze recepten met allerlei soorten vlees, vis, groentjes,... De essentie van het stoofpotje is echter: rijst en een pittige kruiding. Door het klaar te maken in een slowcooker zorg je voor een extra smaakdimensie, ontdek hier een eenvoudige versie die absoluut het proberen waard is!
Jambalaya is een typisch rijstgerecht uit de Creoolse keuken (Louisiana, VSA). Het gerecht vindt zijn oorsprong in een Spaanse paella en kreeg een eigen karakter doordat kolonisten aan de slag gingen met plaatselijke ingrediënten. Het woord 'jambalaya' zou te herleiden zijn tot 'gemixt' of 'gemengd', wat de lading best goed dekt. Er zijn immers talloze recepten met allerlei soorten vlees, vis, groentjes,... De essentie van het stoofpotje is echter: rijst en een pittige kruiding. Door het klaar te maken in een slowcooker zorg je voor een extra smaakdimensie, ontdek hier een eenvoudige versie die absoluut het proberen waard is!
Porties | Prep Tijd | Kook Tijd |
4personen | 15minuten | 5uur |
Porties | Prep Tijd |
4personen | 15minuten |
Kook Tijd |
5uur |
Ingrediënten
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 1 groene paprika
- 1 rode paprika
- 2 stengels selder
- 250 gram chorizoworst
- 1 koffielepel tijm gedroogd
- 1 eetlepel cajunkruiden steakkruiden kan ook
- enkele druppels tabasco
- 400 gram tomatenblokjes (blik)
- 500 ml kippenbouillon
- 300 gram rijst
- 250 gram scampi gepeld
- 1 citroen
- 1 bosje peterselie
Porties: personen
Ingrediënten
Porties: personen
|
Instructies
- Snipper de ui fijn en plet de teentjes knoflook. Versnijd de paprika's en selderstengels in fijne stukjes. Doe alles in de slowcooker.
- Snijd de chorizoworst in hapklare blokjes en voeg toe aan de groentjes in de slowcooker.
- Breng op smaak met gedroogde tijm, flink wat cajun-kruiden en enkele druppels tabasco. Roer goed om.
- Zet onder met de tomatenblokjes en kippenbouillon. Roer nogmaals om en laat 4 uur garen op de lage stand.
- Voeg de rijst toe en roer goed om. Laat nog 30 tot 60 minuten verder garen op de hoge stand, tot de rijst net gaar is. Roer nu en dan om voeg wanneer nodig extra water toe.
- Doe er de laatste vijf minuten de scampi bij. Snipper ondertussen de peterselie fijn.
- Fris net voor het opdienen op met wat vers citroensap. Werk af met enkele partjes citroen en flink wat gesnipperde peterselie. Smakelijk!
Notities
Dit gerecht is best pittig, mocht dat minder gewenst zijn kan je beter chorizo gebruiken die duidelijk 'mild' vermeldt. Wees in dat geval ook zuinig met tabasco. Toch te pikant? Serveer met wat volle yoghurt, zo wordt het gerecht bovendien wat smeuïger.
Geen slowcooker? Laat alle ingrediënten dan een uurtje sudderen op een zacht vuurtje en laat de rijst op het laatst mee garen volgens de instructies op de verpakking.
Deel dit Recept
Speak Your Mind