Behalve Guinness en Jameson is Irish Stew het meest populaire exportproduct van Ierland. Deze hartverwarmende en comfortabele stoofpot is als een warm dekentje op een gure avond. Het recept is danig bekend dat zelfs Yotam Ottolenghi er een variant op heeft bedacht! Zijn versie is wat avontuurlijker, vraagt voldoende tijd en zit bovenal propvol royale smaken.
Behalve Guinness en Jameson is Irish Stew het meest populaire exportproduct van Ierland. Deze hartverwarmende en comfortabele stoofpot is als een warm dekentje op een gure avond. Het recept is danig bekend dat zelfs Yotam Ottolenghi er een variant op heeft bedacht! Zijn versie is wat avontuurlijker, vraagt voldoende tijd en zit bovenal propvol royale smaken.
Porties | Prep Tijd | Kook Tijd |
8personen | 30minuten | 2uur |
Porties | Prep Tijd |
8personen | 30minuten |
Kook Tijd |
2uur |
Ingrediënten
- 300 gram volkoren graantjes
- 2 kg lamskoteletten
- 4 dikke wortelen
- 2 rapen
- 1 knolselder
- 24 kleine sjalotten gepeld
- 350 gram kleine, vastkokende aardappelen
- 150 ml witte wijn
- 1 eetlepel kristalsuiker
- 4 takjes tijm
- 4 takjes oregano
- 1 bosje peterselie
- 2 tenen knoflook
- 1 appelsien
- knoflook
- peper en zout
Porties: personen
Ingrediënten
Porties: personen
|
Instructies
- Laat de graantjes een nacht weken in water. Kook ze nadien gaar in een ruime hoeveelheid vers water. Minder tijd? Gebruik dan voorgekookte tarwe (Ebly).
- Snijd het lamsvlees van het bot en versnijd in stevige stukken van ongeveer 3 centimeter. De botten kan je bewaren voor een bouillon.
- Kruid de stukken lamsvlees met voldoende peper en zout. Laat op kamertemperatuur komen.
- Versnijd ondertussen de wortelen, rapen en knolselder in stevige, hapklare stukken of partjes. Reinig de aardappelen, schillen hoeft niet.
- Neem een ruime stoofpot met deksel. Schroei het lamsvlees in delen aan in voldoende olijfolie. Schep het geschroeide vlees uit de pan en zet opzij.
- Verlaag het vuur en voeg de gepelde sjalotten toe. Laat even karamelliseren op een matig vuur, schep dan uit de pan en zet opzij.
- Doe hetzelfde met de stukken wortel, raap, knolselder en aardappeltjes. Bak ze telkens apart aan (voeg wanneer nodig een vers scheutje olijfolie toe) in dezelfde pan en schep er weer uit.
- Blus de pot met de witte wijn en roer alle aanbaksels goed los. Voeg suiker, peper en zout toe. Bind ook de oregano, tijm en enkele takjes peterselie tot een kruidentuiltje en voeg toe.
- Breng de witte wijn aan de kook en doe dan het vlees, alle groentjes en (voorgekookte) graantjes terug in de stoofpot.
- Dek af en schuif de stoofpot in een voorverwarmde oven (180°). Laat anderhalf uur pruttelen.
- Maak ondertussen de knoflooklookpasta om de stew mee af te werken. Doe de knoflook, een handvol peterselie, een flinke scheut olijfolie, verse zeste van appelsien, peper en zout in een blender. Mix fijn.
- Controleer voor het serveren of de stew niet te vochtig is. Laat indien nodig nog even pruttelen op het vuur zonder deksel.
- Serveer de Irish stew met enkele toefjes knoflookpasta en flink wat vers gesnipperde peterselie. Smakelijk!
Deel dit Recept
Speak Your Mind