Oud brood hoef je absoluut niet weg te kieperen. Je kan er immers een makkelijk en lekker nagerechtje van maken: broodpudding! Ook Jeroen Meus heeft een eigen variant, waar vooral de toevoeging van rozijntjes in rum en schilfers witte chocolade voor een heerlijk resultaat zorgen.
Oud brood hoef je absoluut niet weg te kieperen. Je kan er immers een makkelijk en lekker nagerechtje van maken: broodpudding! Ook Jeroen Meus heeft een eigen variant, waar vooral de toevoeging van rozijntjes in rum en schilfers witte chocolade voor een heerlijk resultaat zorgen.
Porties | Prep Tijd | Kook Tijd |
4personen | 15minuten | 1uur |
Porties | Prep Tijd |
4personen | 15minuten |
Kook Tijd |
1uur |
Ingrediënten
- 100 gram rozijnen
- 0,5 dl rum
- 6 dl melk
- 1 stokje vanille
- 400 gram oud brood bij voorkeur wit
- 1 theelepel kaneelpoeder
- 80 gram bruine suiker
- 3 eieren
- 3 sneetjes peperkoek
- 100 gram witte chocolade
- bloem
- bloemsuiker
- boter
- zout
Porties: personen
Ingrediënten
Porties: personen
|
Instructies
- Overgiet de rozijnen met rum en laat inweken.
- Giet de melk in een steelpannetje. Schraap het merg uit het vanillestokje en voeg toe. Verwarm de melk op een zacht vuur.
- Versnijd of verscheur ondertussen het brood en peperkoek in kleine stukjes. Doe in een mengkom.
- Voeg de eieren, het kaneelpoeder, de bruine suiker en rozijntjes (zonder het vocht) aan het brood toe. Overgiet met de hete melk.
- Laat de melk intrekken, roer ondertussen het broodmengsel zorgvuldig om tot een homogene massa.
- Hak de witte chocolade in fijne schilfers. Meng samen met een snuifje zout onder het beslag.
- Smeer een cake- of taartvorm in met wat boter. Bestrooi met bloem en stort het beslag in de vorm. Laat ongeveer één uur op 170° bakken.
- Controleer of de broodpudding voldoende gebakken is (let op, dit kan sterk variëren naargelang je oven of bakvorm). Laat indien nodig langer bakken.
- Laat afkoelen. Snijd in dikke plakken en bestrooi met bloemsuiker net voor het serveren. Smakelijk!
Deel dit Recept
Dag Jeroen, bij de laatste 4 ingrediënten staat geen hoeveelheid. Kan u dit voor mij aanvullen en dat via een mail naar mij sturen aub?
Alvast bedankt
Met vriendelijke groeten,
Lyana
Dag Lyana, bedankt voor je vraag. De laatste vier ingrediënten hebben geen opgegeven hoeveelheid omdat ze niet exact afgemeten hoeven te zijn. Zoals je kan lezen in het recept dienen ze ter afwerking.
Dag Jeroen, heb u gezien op tv met een tulband bakvorm, mijn bedoeling is broodpudding te bakken met die vorm, Hoelang moet die vorm met beslag in de oven staan ?
Bedankt voor de aandacht!!
M.V.G
Willy
Dag Willy. De baktijd zal uiteraard korter zijn omdat het beslag in een tulbandvorm dunner is en dus sneller kan garen. Reken op ongeveer een halvering van de baktijd (maar controleer uiteraard even met een prikker; hangt er geen beslag meer aan is de broodpudding klaar).
Hallo Jeroen,
Als ik broodpudding maak is de bovenkant steeds hard. Ik heb al geprobeerd om de broodpudding af te dekken met zilverpapier en de oven op en lagere temperatuur zetten haalt ook niets uit.
Heb jij en tip voor mij hoe ik dit kan oplossen?
Groetjes Brigitte
Dag Brigitte. De temperatuur verlagen en de bovenkant afdekken zouden inderdaad een beter resultaat moeten opleveren. Misschien moet je ook even kijken naar het programma van je oven. Circulatie is het beste, maar ook boven- en onderwarmte werkt goed. Daarom moet je het misschien eens, indien mogelijk, enkel met onderwarmte proberen? Let er tot slot ook op dat je de rooster niet te hoog plaatst. Succes!