Lekkerbekken en geoefende koks weten dat lekker eten nooit zonder één essentieel ingrediënt kan klaargemaakt worden: geduld. Heel veel producten hebben baat bij een rustige bereidingswijze om de smaken optimaal tot hun recht te laten komen. Boeuf Bourguignon, het Franse antwoord op ons stoofvlees, is daar een excellent voorbeeld van. Klaargemaakt in een slowcooker zorg je voor een nog verfijnder en smaakvoller resultaat!
Lekkerbekken en geoefende koks weten dat lekker eten nooit zonder één essentieel ingrediënt kan klaargemaakt worden: geduld. Heel veel producten hebben baat bij een rustige bereidingswijze om de smaken optimaal tot hun recht te laten komen. Boeuf Bourguignon, het Franse antwoord op ons stoofvlees, is daar een excellent voorbeeld van. Klaargemaakt in een slowcooker zorg je voor een nog verfijnder en smaakvoller resultaat!
Porties | Prep Tijd | Kook Tijd |
4personen | 20minuten | 6uur |
Porties | Prep Tijd |
4personen | 20minuten |
Kook Tijd |
6uur |
Ingrediënten
- 2 sneden gerookte spek dik
- 1 kg runderstoofvlees
- 1 sjalot fijngesnipperd
- 1 teentje look geplet
- 0,5 liter rundsfond
- 0,75 liter rode wijn krachtig, smaakvol
- 70 gram tomatenconcentraat
- 2 wortelen in schijfjes gesneden
- 250 gram fijne champignons gehalveerd of in kwartjes
- 1 handvol zilveruitjes vers
- 500 gram kleine krielaardappeltjes vers
- 2 takjes tijm
- 2 blaadjes laurier
- 1 handvol peterselie gesnipperd
- boter
- peper en zout
Porties: personen
Ingrediënten
Porties: personen
|
Instructies
- Kruid de stukjes rundsvlees met voldoende peper en zout. Snijd indien nodig in kleinere (hapklare) stukjes. Snijd ook de plakken spek in stukjes.
- Verhit een ruime braadpan. Bak de stukjes spek zonder vetstof aan.
- Doe de gebakken stukjes spek in de slowcooker. Smelt een vers klontje boter extra in de braadpan en bak de stukjes rundsvlees kort aan. Werk eventueel in delen.
- Doe de geschroeide stukjes rundsvlees in de slowcooker. Fruit meteen daarna de gesnipperde sjalot met het geplette teentje look in de pan.
- Roer de tomatenpuree door de gefruite sjalot en laat even zweten. Blus daarna met de rode wijn en rundsfond. Roer alle aanbaksels goed los.
- Giet de wijnsaus in de slowcooker. Vul aan met de wortelschijfjes, stukjes champignon, zilveruitjes, krieltjes, tijm en laurier. Zorg ervoor dat alles onderstaat, vul eventueel aan met meer rundsfond.
- Kruid voldoende bij met peper en zout. Laat 8 uur op de zachte of 6 uur op de harde stand garen.
- Het gerecht is klaar wanneer het vlees botermals is maar de groentjes nog niet uiteen vallen. Bestrooi net voor het opdienen met wat gesnipperde peterselie. Smakelijk!
Notities
De krieltjes kan je altijd achterwege laten en vervangen door een puree, kroketjes of frietjes. Let er alleszins op dat je met verse krieltjes werkt en ze niet schilt. Enkel zo blijven ze mooi heel doorheen de trage maar lange gaartijd.
Deel dit Recept
Ik denk dat dit een fout is “Laat 6 uur op de zachte of 8 uur op de harde stand garen.” moet dat niet omgekeerd zijn?
Klopt! Bedankt voor je attente reactie, Ann. Het werd aangepast!