Blog Posts | - deel 7 Blog Posts | - deel 7

 

Recepten - Blog Posts

Kan jij zelfs geen ei koken? Ontdek de beste kookboeken voor beginners

Kan jij zelfs geen ei koken? Ontdek de beste kookboeken voor beginners
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Sommige mensen lijken wel geboren om achter de kookpotten te staan en anderen kunnen zelfs geen ei koken. Ben jij een beginner als het op koken aan komt, maar wil je daar graag verandering in brengen? We gingen op zoek naar enkele goede kookboeken die van jou in no-time een pro maken!

Koken voor dummies

In dit kookboek vind je tientallen recepten om in een mum van tijd lekkere gerechten op tafel te toveren, zonder daarvoor mixen en pakjes nodig te hebben. Bovendien bevat het stap-voor-stapuitleg over kooktechnieken en basisgerechten. Zelfs de basisuitrusting die je nodig hebt in de keuken wordt uit de doeken gedaan!

Kookboek voor beginners

Dit receptenboek bevat een reeks heerlijke gekende klassiekers met gedetailleerde beschrijvingen van de bereidingswijze. Gebraden kip, vispannetje en salades zijn enkele voorbeelden van gerechten die je erin kan terugvinden. Tevens staat er een duidelijke omschrijving van de kooktechnieken en keukengerei in.

Koken voor elke dag

KAV (Kristelijke Arbeiders Vrouwenvereniging) is opgericht in het begin van de 20e eeuw, toen nog onder een andere naam. Deze vereniging publiceerde in de loop ter tijd verschillende basiskookboeken om jonge huisvrouwen te leren koken. In die boeken vind je bijvoorbeeld hoe je een ei moeten koken, een cake en tomatensoep moet maken. Elke nieuwe versie van dit boek werd steeds beter en aangepast aan de actuele vragen rond voeding. De laatste versie van dit basiskookboek ‘Koken voor elke dag’ bevat bijvoorbeeld interessante informatie rond gezonde voeding en biologische producten.

Op recepten.be kan je ook heel wat basisrecepten vinden, denk aan slagroom, recepten voor beleg als garnaalsalade, gebraden kip en allerhande sauzen. Via ‘zoek een recept’ kan je gemakkelijk op zoek gaan naar het recept dat je nodig hebt!

Inspiratie voor een Bols cocktail

Inspiratie voor een Bols cocktail
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Als je bekend bent met één van de bols drankjes, dan is het begrijpelijk dat je het recept wilt achterhalen. Iedere vorm van bols smaakt uniek, bijzonder en uiteraard zeer lekker. Dit recept is uiteraard niet 1,2,3 op het internet te vinden.

Nu staan er op de website wel een aantal recepten, echter kun je deze niet zo goed ervaren als bij het plegen van een bezoekje aan de vestiging in Amsterdam. De beste manier om het recept te achterhalen is door deel te nemen aan de cocktail en jenever experience. Je zult dus een uurtje in moeten plannen in Amsterdam om het recept bij de bron te achterhalen.

Diverse recepten voor een verrukkelijke Bols cocktail

Mocht je op de website zoeken naar Bols, dan zul je zien dat er 161 resultaten relevant zijn aan deze zoekopdracht. Het merendeel hiervan zijn verschillende varianten van een Bols cocktail. Hierbij staan ook de recepten opgeschreven. Neem nu bijvoorbeeld de volgende cocktailvarianten met Bols Amaretto:

Als eerste de Amaretto Sour. Voor deze drankmix heb je ten eerste, uiteraard, Bols Amaretto nodig. Hiervan neem je 60ml. Naast dit hoofdingrediënt heb je 30ml verse limoensap nodig, 15ml suikersiroop, 15ml eiwit en als laatste twee scheutjes angostura bitters.

Naast de Amaretto Sour is er ook de Amaretto and OJ in het cocktailassortiment. Om deze te kunnen maken hoef je minder ingrediënten in huis te halen. Je hebt namelijk enkel Bols Amaretto en sinaasappelsap (jus d’orange) nodig. Van de Bols Amaretto neem je 45ml. Voor de sinaasappelsap heb je geen specifieke hoeveelheid. Je hoeft enkel over de Bols Amaretto bodem heen te gieten. Je vult het als het ware bij.

Bezoek het House of Bols en achterhaal meer recepten

In Amsterdam staat het, House of Bols. Door mee te doen aan de interactieve experience van slechts een uur, kun je achter een recept komen van een van Bols’ cocktails. En waar kun je dit beter dan bij de makers zelf? De rondgang door de trots van Bols is een uurtje voelen, proeven, ruiken en ontdekken welke geheimen schuilgaan achter de beste cocktail.

De Cocktail en jenever Tour leert je alles over jenever en hoe deze drank de wereld veroverde in de Gouden Eeuw. Na afloop kun je ook nog eens zo’n geweldige cocktail in de spiegelbar van Bols komen proeve. Je krijgt dus een kijkje in het House of Bols, kunt recepten achterhalen en cocktails proeven en dat allemaal voor slechts zestien euro.

Culinaire roadtrip door Spanje

Culinaire roadtrip door Spanje
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Als je ergens lekker kunt eten, dan is het wel Spanje. Iedere Spaanse regio heeft een andere specialiteit. Je kunt er je culinaire hart ophalen. Omdat er zoveel verschillende lekkernijen en specialiteiten te vinden zijn, is Spanje een ideale bestemming voor een culinaire rondreis. Lees snel verder om erachter te komen waar je welke lekkernijen kunt vinden. Ook lees je waar je allemaal aan moet denken tijdens het organiseren van een rondreis met de auto.

Culinaire route

Begin de culinaire roadtrip in het zonnige Valencia. Deze stad is beroemd om de paella. Er bestaan verschillende soorten paella en voor iedereen is er een geschikte versie. De meest typische is de paella valenciana. Hierin zit kip, zeevruchten, vis en konijn. Ook heb je de paella de marisco, met zeevruchten, en de paella de verduras, met alleen groenten.

Na Valencia kun je de route vervolgen naar de Andalusische zuidkust. Stop bijvoorbeeld eens in Malaga. Deze stad is beroemd om de sardientjes, die iedere dag vers uit de zee op het bord belanden. Restaurants aan het strand hebben vaak een bootje in het zand, die dient als keuken. In dit bootje worden de sardientjes op een stokje gaar gebakken. Heerlijke verse vis dus in Spaanse stijl.

Na alle vis heb je waarschijnlijk zin in een stukje goed vlees. Deze kun je vinden in de omgeving van Ávila, in de buurt van Salamanca. Ávila is beroemd om de enorme steaks die hier op gloeiend hete borden wordt geserveerd. Beter vlees zal je in Spanje niet vinden. Als je thuis eens wilt proberen een heerlijke steak voor te bereiden, probeer dan dit steakrecept!

Bij een bezoek aan Spanje mag je de hoofdstad natuurlijk niet overslaan. Het typische gerecht van Madrid is cocido. Dit is een bouillon met kip, kikkererwten, aardappel en verschillende groenten. Erg lekker en gezond en in de winter warmt het je lekker op.

Sluit de roadtrip af in Baskenland, dat beroemd is om de pinchos. Dit zijn een soort tapas, maar dan met een stokje geprikt op een stukje stokbrood. Veel variatie en erg lekker!

Voorbereiding roadtrip

Als je een roadtrip gaat maken, dan is het natuurlijk belangrijk dat de auto goed in orde is. Het laatste wat je wilt is onderweg problemen krijgen met je vervoersmiddel. Het is daarom op de eerste plaats noodzakelijk een goede autoverzekering af te sluiten; één die kosten in het buitenland dekt en die zorgt voor vervangend vervoer mocht je eigen auto het begeven. Er zijn verschillende websites waar je vergelijkingen kunt maken en zo de beste verzekering voor jouw situatie kunt kiezen.

Ook is het aan te raden voor vertrek je auto goed te laten checken bij de garage. Of geef de auto zelf een kleine check. Zorg bijvoorbeeld dat de auto voor vertrek voldoende vloeistoffen en olie heeft.

Een andere praktische tip voor een roadtrip is dat je de indeling van je auto goed voorbereid. Zet een aparte tas met items die je vaak nodig hebt dicht bij je stoel. Denk bijvoorbeeld aan telefoonopladers, het gps-systeem, extra kleding en eten en drinken. Zo hoef je niet elke keer in de kofferbak te zijn als je iets nodig hebt.

Vandaag is het Wereld Melkdag!

Vandaag is het Wereld Melkdag!
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Vandaag, 1 juni is het Wereld Melkdag. Het perfecte moment om wat bij te leren over melk. De meesten onder ons drinken het regelmatig. Maar weet jij wat het verschil is tussen biologische en gewone melk? Daar kom je nu achter!

Biologische melk wordt op een duurzame manier geproduceerd. I.v.m. gewone melk is het productieproces beter voor de koe, het land en het milieu.

Bovendien worden de 2 soorten melk op verschillende plaatsen geproduceerd. Biologische melk wordt geproduceerd in biologische melkveehouderijen terwijl gewone melk uit gangbare of intensieve melkveeboerderijen komt.

Wat is biologische melk precies?

Biologische boeren gebruiken geen kunstmest om gras beter te laten groeien, omdat de grond gezonder blijft zonder kunstmest. Anders komen er giftige stoffen in de grond en raakt de bodem uitgeput.

koeDe boeren zaaien bijvoorbeeld wel klaver tussen het gras om ervoor te zorgen dat de koeien genoeg eiwitten opnemen en op die manier lekkere melk produceren. Ook is al het voer van de koeien biologisch geteeld.

Koeien op een biologische boerderij gaan langer en vaker naar de wei dan op gangbare boerderijen. Ook hebben ze meer ruimte buiten en binnen dan de koeien die gewone melk produceren. Hun stallen zijn ruimer en vaak gevuld met zaagsel of stro waarin de koe kan liggen.

Samenvattend kunnen we zeggen dat biologische melk zowel veel beter is voor jezelf als voor de koeien. Ze worden goed verzorgd, hebben genoeg ruimte en krijgen zelf biologisch voedsel. Je kan er dus zeker van zijn dat er geen chemische stoffen aan de melk worden toegevoegd.

Hoe herken je biologische melk in je supermarkt?

Je kan biologische melk herkennen aan het label “biologisch” en aan een groen keurmerk van SKAL. Dat is de stichting die controleert of de melk wel degelijk biologisch is. De melk heeft niet perse een andere smaak, hoewel sommige mensen toch een klein verschil proeven.

Ook is biologische melk iets duurder, dit komt omdat de koe minder melk geeft terwijl de boer veel tijd steekt in het verzorgen van de koe.

Geef biologische melk eens een kans en help jezelf, de koeien en het milieu een stapje vooruit!

 

Diëten en afvallen: wat helpt er echt?

Diëten en afvallen: wat helpt er echt?
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Wil jij absoluut gewicht verliezen maar helpt er precies niets? Misschien heb je het tot hiertoe gewoon verkeerd aangepakt. We hebben enkele tips verzameld om je te helpen!

Beweeg elke dag een halfuur

Sport is voor alles goed: voor je humeur, algemene gezondheid, immuunsysteem en zeker om gewicht te verliezen. Je hoeft daarom niet elke dag naar de fitness of dansles te gaan. Je kan ook gewoon een wandeling maken, joggen, naar je werk fietsen of thuis een yogasessie doen a.d.h.v. een YouTube-filmpje met instructies.

Snel afvallen? Volg een slim dieetplan

gezond etenGewoon tegen jezelf zeggen ‘ik ga gezonder eten’ dat werkt gewoon niet. Gezond afvallen kan alleen slagen wanneer je een echt dieetplan volgt. WW (voorheen Weight Watchers) is bijvoorbeeld voor veel mensen een echte succesformule.

Je mag via dat plan eten wat je wil, maar aan alles wat je eet wordt een bepaald aantal punten toegekend en je moet onder een bepaald quota per dag blijven. Je kan het digitale dieetplan van WW nu bestellen voor maar € 17,95 per maand. Bovendien is de eerste maand momenteel gratis.

Neem middeltjes, maar overdrijf er niet mee

Ketose is een metabolische staat waarin het lichaam alleen vet verbrandt en geen spiermassa. Door bepaalde middeltjes te nemen zorg je dat je lichaam in deze staat blijft. Een gekend voorbeeld is Pure Garcinia Cambogia. Je kan dit nu online bestellen om het eens uit te proberen.

Ook KetoX24 afslankdruppels hebben een bewezen effect. De unieke combinatie van 8 ingrediënten zorgt voor een snellere calorieverbranding, stimuleert de spijsvertering en de stofwisseling. Nooit meer diëten en enkel pilletjes pakken om af te vallen zal echter ook niet werken. Gebruik middeltjes als aanvulling, maar overdrijf er niet mee want dat is ongezond. Vraag desnoods raad aan je arts.

Eet langzaam en niet te weinig

afvallenDit is één van de meest ondergewaardeerde tips om gewicht te verliezen. Wanneer je systematisch langzaam eet, kan je – geloof het of niet – werkelijk gewicht verliezen. Pas 20 minuten nadat je gegeten hebt sturen je hersenen een signaal naar je lichaam dat je verzadigd bent. Als je er langer over doet om je maaltijd op te eten komt dat verzadigingsgevoel eerder. Daardoor ga je na je maaltijd minder snel naar ongezonde dessertjes of snacks grijpen.

Het is een mythe dat je veel minder moet eten om af te vallen. Wanneer je gedurende lange tijd heel weinig eet gaat je lichaam in een soort spaarstand. Dat wil zeggen dat het erg zuinig wordt op iedere calorie die binnenkomt. Dat is heel ongezond. Eet daarom niet veel minder maar gewoon de juiste, dus gezonde, dingen. Groenten kan je bijvoorbeeld quasi nooit té veel eten.

 

De top 3 gezondste noten

De top 3 gezondste noten
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Noten zijn erg gezond. Ze zijn een goede bron van vetten, eiwitten en vezels. Uit onderzoek blijkt zelfs dat mensen die vaak noten eten, langer leven dan mensen die ze niet eten. Dit komt doordat noten kunnen helpen bij het voorkomen van sommige chronische ziektes zoals diabetes en hartziektes.

Ook kan het het risico op bepaalde soorten kanker verlagen. Veel gezonde noten bevatten magnesium en vitamine E. Enkel voordelen dus!

Wij zetten daarom voor jou de 3 gezondste noten op een rijtje.

1. Amandelen

Amandelen komen van de amandelboom en bevatten erg veel belangrijke voedingstoffen. De noten kunnen gewichtsverlies bevorderen en de bloeddruk verlagen bij mensen met overgewicht of obesitas.

Daarbij kan de stijging van het bloedsuikergehalte sterk worden verminderd na het eten van een maaltijd met 30 gram amandelen.

2. Pistachenotenpistache

Pistachenoten behoren bij veel mensen tot de favorieten, maar vaak hebben ze wel een hoger prijskaartje. Deze noten bevatten veel vezels en verbeteren je cholesterolniveau.

Ook beïnvloeden pistachenootjes je bloeddruk en je gewicht op een goede manier.

3. Walnoten

Walnoten sluiten deze top 3 van gezondste noten af. Ook walnoten hebben een gunstige invloed op een aantal risicofactoren voor hartziektes. Ook zijn deze noten goed voor de bloeddruk en de normale doorstroming van bloed in het bloedvatenstelsel.

Ook lijken walnoten te zorgen voor een afname van ontstekingsactiviteit. Dit draagt bij tot het verkleinen van de kans op chronische ziektes.

Laat dus in het vervolg die zak chips staan en eet in de plaats een handje gezonde noten als snack!

 

 

Op zoek naar Jeroen Meus recepten? Dit zijn de 3 beste kookboeken

Op zoek naar Jeroen Meus recepten? Dit zijn de 3 beste kookboeken
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Jeroen Meus ken je zeker wel. Hij is intussen heel bekend en blinkt uit in Vlaamse klassiekers en recepten voor elke dag. Denk aan zijn recept voor lasagne of stoofvlees. Deze ‘huiselijke’ kok is vooral bekend geworden door het televisieprogramma Dagelijkse Kost, dat hij sinds 2010 presenteert op Eén. Verder heeft hij enkele jaren geleden een eigen restaurantketen met de naam Würst geopend, waar hij intussen mee gestopt is.

Sinds 2004 heeft hij al 13 kookboeken op de markt gebracht, waarvan verschillende uit de rekken vlogen en echte bestsellers geworden zijn. Die kan je allemaal online kopen bij bol.com en thuis laten leveren. Ben jij of ken jij iemand die fan is van zijn recepten? Misschien kookt je papa graag en wil je hem voor Vaderdag een kookboek van Jeroen Meus cadeau doen? Dit zijn de 3 best verkochte kookboeken van deze topchef!

Dagelijkse Kost – Koken met gezond verstand (2016)

jeroen meusIn dit kookboek verzamelt Jeroen Meus 100 nieuwe gemakkelijke recepten voor elke dag. De gerechten zijn wederom niet alleen lekker, maar ook simpel, net als we van de kok gewend zijn. De recepten in dit boek zijn niet enkel helder uitgelegd, ze zijn ook gezond, voedzaam, smaakvol en betaalbaar. Kortom gerechten die het resultaat zijn van het gezond verstand van Jeroen Meus. Dit kookboek van formaat is dan ook zeker de moeite waard als jij gezond en betaalbaar koken belangrijk vindt. Haal hem nu in huis voor maar € 24,99 bij bol.com.

Dagelijkse Kost 2 – Koken met gezond verstand (2017)

jeroen meus receptenIn dit kookboek staan 101 nooit gepubliceerde recepten van de hand van Jeroen Meus, met prachtige foto’s van Thomas Sweertvaegher en leuke stukjes over de filosofie van de kok over koken, voeding en bij uitbreiding het leven. Dit kookboek is dus veel meer dan gewoon een verzameling recepten. Zeker eentje die jij in huis moet halen dus. En voor een prijs van maar € 24,99 moet je zeker niet twijfelen. Bestel bij bol.com en morgen ontvang je je pakket!

Dagelijkse Kost – Mijn 200 klassiekers (2014)

jeroen meusIn dit boek verzamelt Jeroen Meus zijn 200 persoonlijke favorieten. Chili con carne, balletjes in tomatensaus, moelleux, alle klassiekers gebundeld in een geweldige kookbijbel, goed voor een eetfestijn op elke dag van de week. De bereidingswijze van elk gerecht wordt stap voor stap uitgelegd, zodat iedereen het kan. De 200 recepten kan je bovendien snel klaarmaken. Verder staat er ook een overzicht van basistechnieken in, zodat je als beginner ook meteen aan de slag kan. Dit boek is een pak dikker en uitgebreider dan de andere kookboeken van Jeroen Meus. De prijs is dan ook navenant: € 88,95 bij bol.com. Voor wie een compleet naslagwerk wil of een mooi cadeau wil geven aan een familielid of vriend is dit boek zeker een aanrader!

Overheerlijke Irish Coffee taart

Overheerlijke Irish Coffee taart
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Ben jij ook verzot op Irish Coffee? Dit Ierse drankje bestaat al meer dan 100 jaar en nog steeds wordt niemand het beu. Het recept is zeer eenvoudig. Je voegt gewoon suiker aan een tas zwarte koffie met whisky toe en werkt af met slagroom. Het ideale drankje na een gezellig avondje samen dineren!

Natuurlijk zal dit koffiedrankje het beste smaken wanneer je whisky van goede kwaliteit toevoegt. Wist je dat je whisky ook online kan kopen in verschillende webshops? Bij Drankdozijn kan je bijvoorbeeld whisky van topmerken als Jack Daniels en Johnnie Walker kopen onder de rubriek ‘Whisky online België‘. Die kan je gewoon thuis laten leveren. Elke bestelling vóór 17u wordt trouwens de volgende dag al geleverd!

Irish Coffee is niet alleen een heerlijke warme drank, je kan er ook lekker mee bakken. Zo kan je er brownies, koekjes en taart mee maken! Lees verder en ontdek hoe je Irish Coffee taart maakt…

Ingrediënten

  • 100 g gesmolten boter
  • Pakje Café Noir koekjes
  • 1,5 dl sterke koffie
  • 6 gelatineblaadjes
  • 100 g suiker
  • 3 eetlepels whisky
  • 2,5 dl slagroom
  • 200 g MonChou
  • Mokkaboontjes of chocolaatjes voor de garnering
  • 2 dl vanillevla

Bereiding

Verkruimel de Café Noir koekjes en vermeng dit met de gesmolten boter. Verdeel dit mengsel over de bodem van een springvorm van 20 cm en druk het met de bolle kant van een lepel plat. Plaats dit 30 minuten in de koelkast.

Vermeng de hete sterke koffie met de gelatineblaadjes, 50 g suiker en de whisky. Vermeng dan 1,5 dl slagroom met 2 eetlepels suiker en klop het geheel op met een klopper. Klop dan de MonChou met een mixer glad, voeg de vanillevla toe en mix alles tot het een glad geheel is.

Klop het koffiemengsel onder het MonChou mengsel en laat het even rusten. Meng ook de slagroom met suiker eronder. Verdeel dit mengsel dan over de taartbodem.

Laat de taart ongeveer 3 uur opstijven in de koelkast. Verwijder dan de rand van de springvorm. Klop dan de rest van de slagroom met 1 eetlepel suiker stijf en spuit dit in kleine toefjes op de taart. Versier die nadien nog met moccaboontjes of chocolaatjes.

20 mei is Wereld Aardbei Dag!

20 mei is Wereld Aardbei Dag!
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Yes, het is vandaag Wereld Aardbei Dag! Om dat te vieren zetten wij enkele heerlijke recepten met aardbeien op een rijtje.

Bavarois van aardbeien

Dit recept is niet alleen overheerlijk, het is ook nog eens bedacht door de enige echte Roger Van Damme, dé dessertenkoning.

Ingrediënten (4 personen)

  • 2 blaadjes gelatine
  • 35 g Griekse yoghurt
  • 110 g aardbeienpuree
  • 35 g kristalsuiker
  • 1 cl citroensap
  • 2.5 dl room
  • 100 g aardbeiencoulis
  • 1 hand vol aardbeien

Bereiding

Begin met de gelatineblaadjes te weken in ijskoud water terwijl je ondertussen de yoghurt mengt met de aardbeienpuree, kristalsuiker en het citroensap. Knijp daarna de gelatineblaadjes goed uit en laat ze rustig smelten in een steelpannetje op een laag vuurtje.

Voeg daarna beetje per beetje de yoghurtmengeling onder de gelatine zodat het een homogeen geheel wordt. Klop de room op en spatel voorzichtig onder de rest, zet je mengsel daarna in de koelkast zodat het een uur kan opstijven.

Werk daarna naar smaak af met verse aardbeien en aardbeiencoulis.

Sea Breeze

Zijn cocktails meer jouw ding dan desserts? Dan kan je onderstaand recept eens uitproberen! aardbei cocktail

Ingrediënten (4 cocktails)

  • 16 cl vodka
  • 48 cl veenbessensap
  • 12 cl pompelmoessap
  • 40 g aardbeienpurree
  • ijs

Bereiding

Neem 4 hoge cocktailglazen en vul elk glas met 10 gram aardbeienpurree. Vul ze daarna tot aan de helft met ijs. Voeg per glas 4 cl vodka, 12 cl veenbessensap en 3 cl pompelmoessap toe. Roer goed en maak je cocktail af met enkele aardbeipartjes.

 

17 mei is Wereld Bakdag! De leukste originele recepten

17 mei is Wereld Bakdag! De leukste originele recepten
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Het is Wereld Bakdag! En dat moet gevierd worden. Waarom niet door zelf aan het bakken te slaan en het hele gezin vanavond te verrassen met een zalig dessertje of tussendoortje?

Citroen merinque cupcakes

Deze meringues zijn een ware smaaksensatie! Gevuld met citroenboter (lemoncurd) en met een topping van meringue, zijn ze zowel luchtig als verfrissend.

Ingrediënten voor 12 stuks

  • 180 g boter (kamertemperatuur)
  • 200 g suiker
  • 4 eetlepels lemoncurd (zelfgemaakt of kant en klaar)
  • 180 g zelfrijzend bakmeel
  • 2 eetlepels citroensap
  • 5 eieren
  • 1 eetlepel vanille aroma
  • 60 ml melk

Bereiding

citroen meringue cupcakesVerwarm de oven voor op 175 graden. Vermeng 150 g suiker, vanille aroma en boter in een kom. Voeg 3 eieren toe en mix alles zodat het geheel luchtig wordt. Voeg de melk toe en het zelfrijzend bakmeel toe. Vul de papieren vormpjes in de bakvorm met het beslag tot net onder de rand. Bak ongeveer 20 minuten in de oven tot de cakejes lichtbruin zijn.

Laat de cupcakes afkoelen. Klop het eiwit van de 2 overige eieren tot half stijf schuim en voeg 50 g suiker toe. Klop alles met een mixer. Maak vrij diepe holten in het midden van de cupcakes met een mesje. Vul deze met lemoncurd. Doe de meringue nadien in en spuitzak of gebruik een lepel om deze op de cupcakes te doen. Brand de toefjes nadien met een brander lichtbruin.

Ferrero Rocher taart

Op een luie zondagmiddag met de familie of als dessertje op een feestje, taart is altijd lekker. Wil jij binnenkort uitpakken met een geweldige taart, die niet alleen origineel maar ook gewoon heerlijk is? Dan moet je dit recept zeker eens proberen.

Ingrediënten

  • 5 eieren
  • 80 ml melk
  • 300 g zelfrijzend bakmeel
  • 350 g suiker
  • Snufje zout
  • 200 ml zonnebloemolie
  • 25 g cacaopoeder
  • 250 g boter
  • 3 eetlepels Nutella
  • 150 g pure chocolade (gesmolten)
  • 60 g poedersuiker
  • 1 bakje Ferrero Rocher (16 stuks)
  • 75 g hazelnoten

Bereiding

ferrero rocher taartVerwarm de oven voor op 180 graden. Vermeng het bakmeel, cacaopoeder en zout in een kom. Meng in een andere kom de melk, suiker en zonnebloemolie. Mix het geheel nadien met een mixer, samen met de eieren. Voeg de droge ingrediënten uit de eerste kom hier nadien aan toe. Vermeng alles tot er geen klonters meer zijn. Vet de springvorm in met boter en giet het beslag erin.

Bak de taart gedurende 60 minuten in de oven. Maak intussen de botercrème. Mix daarvoor de boter, gesmolten chocolade poedersuiker en Nutella tot crème. Stop dit even in de koelkast. Wanneer de taart afgekoeld is kan je hem horizontaal doormidden snijden en de bovenzijde er afhalen.

Besmeer dan de onderste helft van de taart met de botercrème. Leg de bovenste helft er weer op en besmeer alles bovenaan en aan de zijkant met de crème. Hak de hazelnoten grof in een hakmolen of doe ze in een zakje en sla ze met een deegroller fijn. Bestrooi de zijkant van de taart ermee. Decoreer de taart nadien nog met enkele Ferrero Rocher balletjes.

Soezen met panna cotta van donkere chocolade en mangotopping

Geef jij standaard chocolade pralines, koekjes of profiteroles als hapje bij de koffie? Wees origineel en ga voor deze originele soezen met panna cotta en mangotopping.
Ingrediënten voor 20 stuks
  • 500 ml water
  • 200 g hazelnoten
  • 2 gelatineblaadjes
  • 60 g boter (in blokjes)
  • 500 ml room 40 %
  • 2 rijpe mango’s
  • 250 g suiker
  • 1 vanillestok
  • 30 g kristalsuiker
  • 200 g donkere chocolade
  • 130 g gezeefde bloem
  • 4 eieren

Bereiding

soezenVerwarm de over voor op 200 graden. Zeef de bloem. Breng 250 ml water aan de kook en smelt er de blokjes boter in. Meng er de bloem door en roer goed zodat het beslag loskomt van de bodem. Neem de pan van het vuur en voeg de eieren toe. Laat alles een halfuur rusten. Bekleed nadien de bakplaat met bakpapier. Die het beslag in een spuitzak en spuit de soesjes op de bakplaat.

Bak de soesjes 12 minuten in de oven. Laat ze nadien afkoelen op een rooster. Week dan de gelatineblaadjes een tiental minuten in koud water. Breng een sauspannetje met 500 ml room aan de kook. Voeg een opengesneden vanillestokje en 30 g suiker toe. Roer alles goed. Als de room kookt verbrokkel je de donkere chocolade erin en roer tot de chocolade gesmolten is.

Maak de gelatineblaadjes wat droger door erin te knijpen en los ze al roerend op in de chocoladeroom. Giet de panna cotte nadien in een kom en laat dit gedurende een halfuur afkoelen en opstijven.

Maak de mangotopping. Kook daarvoor 250 ml water met 250 g suiker. Draai het vuur lager en laat inkoken totdat het een dikke suikerstroop wordt. Schil dan de mango’s en snijd ze in kleine stukken. Voeg ze nadien bij de suikerstroop. Laat het geheel een vijftal minuten koken. Mix met een mixer en laat afkoelen. Hak de hazelnoten nadien grof en rooster in een pan. Maak een inkeping in de onderkant van elk soesje en vul de holtes met de panna cotta d.m.v. een spuitzak. Doe nadien een beetje mangotopping en hazelnootjes op elk soesje.

13 mei is Wereld Cocktail Dag!

13 mei is Wereld Cocktail Dag!
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Joepie, het is Wereld Cocktail Dag! Op deze datum verscheen de eerste keer een definitie van de term cocktail in de krant ‘Balance and Colombian Repository’ in de Verenigde Staten in het begin van de 19e eeuw. Vier jij vandaag ook met een zelfgebrouwde toverdrank of ga je er gewoon eentje drinken met de girls? Lees verder en ontdek enkele interessante weetjes over deze hemelse drankjes!

Door wie en wanneer zijn cocktails uitgevonden?

De vroegste vermeldingen van mixdrankjes dateren van de tijd van de Romeinen en Grieken. Maar de cocktail zoals we die nu kennen, geserveerd in een kegelvormig coupeglas en met alcohol als gin, rum en whisky, ontstond ergens in het begin van de 19e eeuw.

Rond die tijd duiken de eerste vermeldingen van het woord ‘cocktail’ op en verschijnen er recepten in lokale tijdschriften, kranten en boeken in de Verenigde Staten. De cocktail is dus vermoedelijk een soort eigen uitvinding van barmannen in die tijd. Door trial en error ontstonden zo, doorheen de tijd, honderden verschillende soorten drankjes.

Webshops voor gepersonaliseerde drankflessen

gepersonaliseerde flesWaarschijnlijk ga jij normaal gezien gewoon naar de supermarkt om drank te kopen. Logisch ook. Ben jij een kenner of zoek je een leuk cadeau-ideetje voor een cocktail liefhebber? Dan moet je zeker eens een kijkje nemen in de webshop van Ginsoline. Hier vind je veel meer soorten gins dan in de winkel. Bovendien kan je je fles laten personaliseren met een boodschap!

Ook bij Makeyourownspirit is het mogelijk een eigen boodschap of logo op jouw drankfles te laten drukken! En je kan hier zelfs de flesvorm en kleur kiezen. Als dat geen origineel cadeau is!

Zijn cocktails gezond?

ginNatuurlijk niet. De meeste cocktails zijn echte caloriebommen, ze zitten boordevol suikers, niet alleen door de toegevoegde siropen, pure suiker en fruitsap, maar ook gewoon omdat alcohol zelf eigen suiker is.

Maar er is toch goed nieuws… Cocktails met veel citroen of andere citrusvruchten zijn toch enigszins gezond. Waarom? Omdat ze enorm veel vitamine C bevatten, wat supergoed is voor je immuunsysteem!

Daarnaast blijkt uit een recente studie in Letland dat gin, wat o.a. in de alombekende gin-tonic zit, je metabolisme versterkt omdat de actieve bestanddelen in gin maken dat je lichaam sneller calorieën verbrandt. Hoewel het onderzoek een resultaat is van testen op muizen, is het toch al een sterke aanwijzing dat gin ook voor de mens metabolisme versterkende eigenschappen zou hebben. To be continued!

Welke cocktails zijn het populairst?

Er bestaan honderden soorten cocktails. Dat heb je waarschijnlijk zelf al ondervonden bij elk bezoekje aan een cocktailbar, waar dan precies (telkens) weer cocktails op staan die jij nog niet kent… Uit een recent onderzoek van Drinks International, waarbij bevragingen in bars over de hele wereld werden gedaan, blijkt dat de best verkopende cocktails nog steeds de klassiekers zijn, bijvoorbeeld de Mojito, Manhattan en Margarita.

De overduidelijke winnaar van dat onderzoek werd de Old Fashioned, een mengeling van bourbon of brandy en sinaasappelzest en kers. Ken je hem nog niet, dan moet je hem nu zeker eens proberen!

Zin om vanavond of volgend weekend zelf een cocktail op tafel te toveren? Op onze website vind je recepten voor tal van originele drankjes, bijvoorbeeld de Kamikaze, Vampiro en New York Sour.

 

Koken op inductie of gas? De verschillen

Koken op inductie of gas? De verschillen
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Als je een nieuwe keuken aanschaft of je keuken verbouwt, kun je kiezen voor koken op gas of koken op inductie. Maar wat zijn de verschillen? We zullen hieronder de verschillen tussen koken op gas en koken op inductie behandelen. Zo krijg je een idee wat het best bij jou en je huisrekening past.

Inhoudelijke verschillen

Bij koken op gas worden alle pannen verwarmd door een gaspitje, die via een gasaansluiting en met behulp van een vonk worden aangemaakt. Gasfornuizen zijn dus fornuizen met pitjes op gasaansluiting. Bij het koken op gas wordt zuurstof verbruikt, daarom is het belangrijk de ruimte waarin je kookt goed te ventileren. Koken op inductie is een van de elektrische kooksystemen, en momenteel de populairste. In plaats van een gaspitje heb je een kookplaat die door middel van het opwekken van elektriciteit warm worden gemaakt.

Verschillen in kosten

Bij de aanschaf van een kookplaat ben je met een kookplaat met gaspitjes goedkoper uit dan wanneer je een kookplaat op inductie koopt. In gebruik is koken op gas vaak ook voordeliger. Het koken van 1 liter water op gast bedraagt ongeveer de helft van wat je kwijt zou zijn wanneer je op inductie kookt. De prijs die je voor je gas moet betalen, is niet op voorhand bepaald, omdat de olieprijs altijd onderhevig is aan prijsschommelingen. De prijs van energie verschilt ook per periode.

Energieverbruik

Dus hoewel koken op gas in beginsel goedkoper is, is dat in het geheel niet per definitie het geval. Kookplaten op inductie gebruiken hun energie immers efficiënter dan gaspitjes. Van koken op gaspitjes vloeit zo’n 50 % van de warmte weg en wordt niet gebruikt voor het verwarmen van je pannen, terwijl dit bij koken op inductie slechts zo’n 10 tot 20 % is. Dit komt omdat de bodem van de pan wordt verhit in plaats van de gehele kookplaat waar de pan op staat. Zodra de pan van de inductie kookplaat wordt afgehaald, stopt de kookplaat ook met het verbruiken van energie. Wanneer je wilt dat je eten nog een tijdje warm blijft, laat het dan nog even op de kookplaat staan.

Onderhoud

Het nadeel van gaskookplaten is dat ze lastig schoon te maken zijn. Als jij na afloop van je kooksessie met de vaatdoek over de kookplaat gaat, moet je op een aantal dingen letten. Je moet bijvoorbeeld zorgen dat je de bedieningsknoppen niet verschuift; dit kun je het beste doen door de knoppen er van tevoren af te halen. Ga ook niet te hardhandig te werk, zodat het plaat van het gaspitje op zijn plaats blijft. Het voordeel van een inductiekookplaat is dat wanneer de plaat is afgekoeld, je met een sopje de hele plaat in een paar vegen schoon kunt maken.

Het milieu

In het huishouden kun je keuzes maken die aansluiten bij de doelstelling van een schoner milieu. Met het oog op het milieu is de keuze voor een inductiekookplaat vriendelijker dan een gaskookstel. Zeker als je huis voorzien is van groene energie, zoals zonne- en windenergie. Dit soort energie hoeft niet duurder te zijn dan grijze energie. Online vergelijken helpt je om de goedkoopste energie te vinden.

Keuze

Of jij nu kiest voor een gaskookstel of inductieplaten, er is iets dat je in je achterhoofd moet houden: je pasta bolognese blijft hetzelfde smaken. De manier van koken zorgt niet voor andere smaken. Besluit jij om over te stappen van koken op gas naar koken of energie, of andersom? Vergeet dan niet te kijken of je pannen geschikt zijn. Niet elke pan kun je op beide stellen gebruiken, en kan er zelfs voor zorgen dat je pan niet meer bruikbaar is.

Ideeën om kinderen groenten te laten eten

Ideeën om kinderen groenten te laten eten
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kinderen groenten laten eten is niet altijd de makkelijkste opdracht. Toch is het belangrijk dat ze er voldoende binnenkrijgen want groenten bevatten vitamines, mineralen en vezels die onmisbaar zijn voor een goede werking van ons lichaam. Hoe pak je dit nu het beste aan?

Doe er gewoon over

Toon dat groenten simpelweg deel uitmaken van de maaltijd. Maak er niks speciaal van want dan worden kinderen argwanend. Je moet dus heel gewoon doen over groentjes en dan zullen kinderen zich hierover geen vragen stellen.

Maak er sap van

kookboek groentensapEen makkelijke manier om veel vitaminen binnen te krijgen is via groentesapjes. Je kan meerdere groenten door elkaar mixen, zodat je er zelfs stiekem een groentesoort tussen kan doen waar je kinderen minder gek op zijn. In het kookboek ‘Stoere Sapjes Voor Eigenwijze Kids’ kan je genoeg inspiratie opdoen want hierin staan 60 recepten voor een vrolijk glas vol gezondheid!

Verstop de groenten

Om kinderen makkelijk groenten te laten eten, hebben ze best niet door dat er groentjes in het gerecht zitten. Meng ze door hun favoriete gerecht. Neem bijvoorbeeld balletjes in tomatensaus en voeg er wat worteltjes of courgetten reepjes aan toe. Bak een pizza met een groentebodem of maak een lekkere lasagna met aubergine, hiermee scoor je zeker en vast!

Maak er iets leuk van

leuke groentenJe kan gewoon doen over groenten, maar je kan er ook een feest van maken. Zorg ervoor dat kinderen de groenten het liefste op hun bord zullen zien. Snijd ze in leuke vormen, gebruik groenten met opvallende kleuren. Tegenwoordig vind je ook groenten in mini formaat, zodat je ze makkelijk mee naar school kunt nemen als tussendoortje.

Of wat dacht je van de magische tovergroentjes uit de Delhaize? Kinderen worden beloond wanneer ze groenten eten door middel van een sticker spel en afleveringen. Geef de groenten gekke namen en je zult zien dat je kinderen er dol op zullen zijn!

Laat je kinderen beslissen

Geef de touwtjes in handen van je kinderen en laat ze mee beslissen wat er gegeten wordt. Kinderen worden graag betrokken. Vraag dus of ze morgen broccoli of boontjes willen eten. Wanneer ze die groenten de volgende dag voorgeschoteld krijgen zullen ze hier waarschijnlijk minder moeilijk over doen, want het is hun keuze.

Het perfecte moederdag cadeau

Het perfecte moederdag cadeau
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Het is bijna moederdag en dat betekent dat alle mama’s in de bloemetjes mogen gezet worden. Heb jij al een leuk geschenk voor haar?

Als je mama graag kookt zal ze zeker heel blij zijn met één van de leuke persoonlijke keuken gadgets die je op Yoursurprise kunt bestellen. Geniet nu van 5% korting door de kortingscode TRADE5% te gebruiken. 

Een schort voor een echte keukenkoningin

moederdag cadeau keukenschortIs jouw moeder een echte keukenprinses? Maak haar dan gelukkig met een gepersonaliseerde keukenschort. En als je moeder en jij graag samen in de keuken staan kan je zelfs een set bedrukte schorten bestellen. Je kan de keukenschorten helemaal zelf ontwerpen met foto’s en/of namen. Een origineel cadeau met een personal touch!

Persoonlijk kookboek voor de liefste mama

moederdag cadeau kookboekIs jouw mama een echte foodlover? Dan is het kookboek Lekker Miljuschka het perfecte moederdag cadeau! Dit boek staat vol heerlijke gerechten van gezonde simpele gerechten die de kids lekker vinden tot een lekkere cheesecake waarvoor je graag extra gaat sporten. Extra leuk is dat je dit kookboek helemaal kunt personaliseren door je mama’s naam, foto en een persoonlijke boodschap op de cover te laten drukken.

Een cadeau uit het juiste hout gesneden

moederdag cadeau snijplankOf het nu vlees, groentjes of boterhammen zijn, een snijplank heb je altijd nodig. Maar de meeste snijplanken zien er zo saai uit. Fleur de keuken van je mama helemaal op door haar een persoonlijke snijplank cadeau te geven voor moederdag. Je kan kiezen tussen verschillende houten modellen met je mama’s naam in gegraveerd of een glazen snijplank met een foto van haar op gedrukt.

Lekker eten en drinken met Vakantieveilingen

Lekker eten en drinken met Vakantieveilingen
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kan jij ook zo genieten van een zalig avondje in een restaurant met het allerlekkerste eten en de beste wijnen, maar vind je dit soort avonden vaak te duur?

Surf dan eens naar de website van Vakantieveilingen! Op de pagina ‘eten en drinken’ vind je tientallen geweldige biedingen.

Je kan je volledig gratis registreren op de website en zo kan je meteen beginnen bieden.

Houd de bieding goed in het oog en bied een voor jou aanvaardbaar bedrag. Als jij de persoon bent met het hoogste bod op het moment dat de veiling wordt afgesloten, win je!

Reserveer maar al een plekje in dat chique restaurant dat jij op de kop tikte voor een prikje.

Wacht niet te lang met bieden want zo laat je misschien een zalig avondje aan je voorbijgaan!