Vandaag is het Wereld Melkdag! | Recepten.be Vandaag is het Wereld Melkdag! | Recepten.be

 

Recept - Vandaag is het Wereld Melkdag!

Vandaag is het Wereld Melkdag!
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Vandaag, 1 juni is het Wereld Melkdag. Het perfecte moment om wat bij te leren over melk. De meesten onder ons drinken het regelmatig. Maar weet jij wat het verschil is tussen biologische en gewone melk? Daar kom je nu achter!

Biologische melk wordt op een duurzame manier geproduceerd. I.v.m. gewone melk is het productieproces beter voor de koe, het land en het milieu.

Bovendien worden de 2 soorten melk op verschillende plaatsen geproduceerd. Biologische melk wordt geproduceerd in biologische melkveehouderijen terwijl gewone melk uit gangbare of intensieve melkveeboerderijen komt.

Wat is biologische melk precies?

Biologische boeren gebruiken geen kunstmest om gras beter te laten groeien, omdat de grond gezonder blijft zonder kunstmest. Anders komen er giftige stoffen in de grond en raakt de bodem uitgeput.

koeDe boeren zaaien bijvoorbeeld wel klaver tussen het gras om ervoor te zorgen dat de koeien genoeg eiwitten opnemen en op die manier lekkere melk produceren. Ook is al het voer van de koeien biologisch geteeld.

Koeien op een biologische boerderij gaan langer en vaker naar de wei dan op gangbare boerderijen. Ook hebben ze meer ruimte buiten en binnen dan de koeien die gewone melk produceren. Hun stallen zijn ruimer en vaak gevuld met zaagsel of stro waarin de koe kan liggen.

Samenvattend kunnen we zeggen dat biologische melk zowel veel beter is voor jezelf als voor de koeien. Ze worden goed verzorgd, hebben genoeg ruimte en krijgen zelf biologisch voedsel. Je kan er dus zeker van zijn dat er geen chemische stoffen aan de melk worden toegevoegd.

Hoe herken je biologische melk in je supermarkt?

Je kan biologische melk herkennen aan het label “biologisch” en aan een groen keurmerk van SKAL. Dat is de stichting die controleert of de melk wel degelijk biologisch is. De melk heeft niet perse een andere smaak, hoewel sommige mensen toch een klein verschil proeven.

Ook is biologische melk iets duurder, dit komt omdat de koe minder melk geeft terwijl de boer veel tijd steekt in het verzorgen van de koe.

Geef biologische melk eens een kans en help jezelf, de koeien en het milieu een stapje vooruit!

 

Speak Your Mind

*