Een stevige schep stoofvlees is een geliefde klassieker. Het wordt nog lekkerder wanneer je dat stoofvlees maakt van een stevig stuk wild: everzwijn! Jeroen Meus helpt je deze winterse topper klaarmaken, vergezeld van een fris witloofslaatje en een doodgewone, gekookte aardappel. Zo lekker, en toch alledaags.
Een stevige schep stoofvlees is een geliefde klassieker. Het wordt nog lekkerder wanneer je dat stoofvlees maakt van een stevig stuk wild: everzwijn! Jeroen Meus helpt je deze winterse topper klaarmaken, vergezeld van een fris witloofslaatje en een doodgewone, gekookte aardappel. Zo lekker, en toch alledaags.
Porties | Prep Tijd | Kook Tijd |
4personen | 30minuten | 2uur |
Porties | Prep Tijd |
4personen | 30minuten |
Kook Tijd |
2uur |
Ingrediënten
- stoofvlees
- 1,2 kg everzwijnstoofvlees
- 4 snedes gerookt spek 0,5 cm dik
- 3 grote, dikke uien gepeld en grof gesnipperd
- 250 gram champignons in kwartjes gesneden
- 1 fles rode wijn
- 1 eetlepel bloem
- 3 eetlepels bosbessenconfituur
- 2 snedes peperkoek
- 1 eetlepel mosterd
- 1 kaneelstokje
- 2 kruidnagels
- 5 jeneverbessen
- 10 zwarte peperbolletjes
- 4 blaadjes laurier
- 4 takjes tijm
- boter
- peper en zout
- witloofslaatje
- 4 stronkjes witloof
- 1 eetlepel mayonaise
- 1 scheutje azijn
- sprietjes bieslook
- takjes dragon optioneel
- peper en zout
Porties: personen
Ingrediënten
Porties: personen
|
Instructies
- Smelt wat boter in een ruime stoofpot (die bij voorkeur ook in de oven kan). Stoof de stukken ui rustig aan. Laat lichtjes karameliseren en roer regelmatig.
- Snijd ondertussen de plakken stek in blokjes/reepjes. Bak ze aan in een braadpan zonder vetstof.
- Voeg de kwartjes champignon toe aan de spekblokjes. Laat even meebakken en stort dan samen met de spekjes bij de uien.
- Smelt opnieuw wat boter in de braadpan en schroei de stukjes everzwijnstoofvlees. Werk in delen zodat alle stukken mooi kunnen bruinen zonder te garen.
- Bind de takjes tijm en blaadjes laurier samen. Doe samen met de aangebakken stukjes vlees in de stoofpot.
- Giet de rode wijn in de braadpan en laat opwarmen. Roer alle aanbaksels los en voeg dan de warme wijn aan de stoofpot toe.
- Bebloem de stoofpot en roer. Voeg daarnaast het kaneelstokje toe en kneus de andere kruiden (peperbolletjes, kruidnagels en jeneverbessen toe). Voeg ze toe in een thee-ei (of dichtgeknoopte koffiefilter) zodat je ze achteraf kan verwijderen.
- Werk de stoverij af door de sneetjes peperkoek in stukken te snijden en samen met confituur en mosterd toe te voegen. Dek af en laat minstens 2 uur in de oven op 140° garen.
- Maak het witloofslaatje net voor het opdienen klaar - zo blijft het lekker fris. Verwijder de buitenste bladeren en onderkantjes van de stronkjes witloof en snijd in fijne reepjes.
- Snipper de verse kruiden (bieslook en eventueel wat dragon) en meng onder het witloof met de mayonaise. Let op dat je niet overdrijft met de mayonaise. Werk af met een scheutje azijn en wat peper/zout.
- Controleer of het stoofvlees eventueel nog wat peper en/of zout nodig heeft. Serveer met het witloofslaatje en gekookte aardappelen (al zijn frietjes of kroketjes natuurlijk even goed). Smakelijk!
Notities
Geen geschikte stoofpot die in de oven kan? Je kan het stoofvlees ook een gedurende 2 uur op een zacht vuurtje laten pruttelen. Roer dan wel regelmatig, zonder de stukken vlees stuk te doen.
Deel dit Recept
Speak Your Mind