Een klassieker die altijd smaakt maar overal een beetje anders bereid wordt? Dat moet spaghetti bolognese zijn! Deze eenvoudige pastabereiding laat eenieder toe eigen accenten te leggen. Nochtans zal elke Italiaan je vertellen dat de rijke groentesauzen die we er vaak van maken weinig met het originele recept te maken hebben. Zodoende: spaghetti bolognese maison!
Een klassieker die altijd smaakt maar overal een beetje anders bereid wordt? Dat moet spaghetti bolognese zijn! Deze eenvoudige pastabereiding laat eenieder toe eigen accenten te leggen. Nochtans zal elke Italiaan je vertellen dat de rijke groentesauzen die we er vaak van maken weinig met het originele recept te maken hebben. Zodoende: spaghetti bolognese maison!
Porties | Prep Tijd | Kook Tijd |
6personen | 30minuten | 1uur |
Porties | Prep Tijd |
6personen | 30minuten |
Kook Tijd |
1uur |
Ingrediënten
- 750 gram spaghetti
- 200 gram gemalen kaas Emmentaler of Gruyère zijn ideaal.
- 750 gram gemengd gehakt
- 2 gele uien fijngesneden
- 1 rode ui fijngesneden
- 3 tenen look geplet
- 2 wortelen fijngesneden
- 4 stengels groene selder fijngesneden
- 0,5 courgette fijngesneden
- 1 rode paprika fijngesneden
- 250 gram champignons Gehalveerd en in schijfjes gesneden.
- 1 liter tomatenpassata
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 klontje boter
- 35 cl rode wijn
- basilicum en oregano
- chili poeder
- rode Tabasco
- paprikapoeder
- peper en zout
Porties: personen
Ingrediënten
Porties: personen
|
Instructies
- Begin met versnijden van alle groentjes. Hoe fijner je de groenten kan snijden, hoe smakelijker. De stukjes zullen immers beter aan je pasta blijven kleven en je eindigt niet met een bord vol groenten.
- Verhit de olijfolie in een ruime kookpot en stoof de uien en look aan. Voeg, eenmaal de uien glazig worden, de stukjes wortel en selder toe. Laat enkele minuten stoven.
- Doe vervolgens de stukjes courgette, paprika en champignon in de pot. Zet het vuur niet te hoog en laat even stoven. Zorg voor een eerste kruiding met wat peper en zout.
- Van zodra de groentjes zacht beginnen te worden, voeg je de rode wijn toe. Deze moet rustig kunnen inkoken zodat de groentjes de zure toetsen kunnen opnemen en de alcohol kan verdampen.
- Ondertussen bak je het gehakt: smelt het klontje boter in een ruime pan. Bak het gehakt rul op een middelmatig tot hoog vuur met een vork of spatel. Ook hier geldt: hoe fijner, hoe beter. Werk af met wat peper, zout en eventueel wat vleeskruiden. Ook lekker: een weinig gedroogde salie.
- Voeg het gehakt toe aan de groentjes en doe ook de tomatenpassata er bij. Laat de saus minstens één uur pruttelen zodat ze alle smaken kan opnemen en zacht kan inkoken.
- De laatste stap is de moeilijkste: finaal afkruiden. Werk met peper, zout, paprikapoeder, gedroogde basilicum en bovenal oregano. Een pikante toets kan je realiseren met wat chilipoeder en/of rode Tabasco. Een weinig suiker kan ook geen kwaad om de licht-zure tomatensmaak te balanceren. De balans tussen deze kruiding is geheel naar wens, al kan je ook met een kant-en-klare kruidenmix werken in geval van twijfel.
- Kook tot slot de spaghetti beetgaar (al dente) in een ruime hoeveelheid gezouten water. Serveer met wat gemalen kaas, smakelijk!
Notities
Net als stoofvlees wordt de saus beter indien je ze de dag op voorhand bereidde - het versterkt de smaken. Let er enkel op dat je de saus voldoende kan koelen, gehakt bederft snel.
Deel dit Recept
Speak Your Mind