Grove stukken kip zijn perfect om een smakelijk stoofpotje mee te maken. Met een waaier aan lekkere ingrediënten een beetje geduld maak je een smaakvol gerecht dat perfect past op een kille, winterse avond. Met enkele aanpassingen maak je er zelfs een feestelijk stoofpotje van dat niet zou misstaan op een feesttafel!
Grove stukken kip zijn perfect om een smakelijk stoofpotje mee te maken. Met een waaier aan lekkere ingrediënten een beetje geduld maak je een smaakvol gerecht dat perfect past op een kille, winterse avond. Met enkele aanpassingen maak je er zelfs een feestelijk stoofpotje van dat niet zou misstaan op een feesttafel!
Porties | Prep Tijd | Kook Tijd |
4personen | 20minuten | 1uur |
Porties | Prep Tijd |
4personen | 20minuten |
Kook Tijd |
1uur |
Ingrediënten
- 4 plakken gerookt spek in stukjes gesneden
- 4 kippenbouten met onderbout
- 1 grote sjalot fijngesnipperd
- 2 teentjes knoflook geplet
- 2 preiwitten in fijne ringen gesneden
- 150 gram Parijse champignons gehalveerd
- 150 gram bosmengeling champignons in grove stukken
- 400 gram vastkokende aardappelen in hapklare stukken gesneden
- enkele takjes tijm
- 1 bosje dragon
- 1 blaadje laurier
- 125 ml droge witte wijn
- 500 ml kippenbouillon
- 200 ml room
- boter
- peper en zout
Porties: personen
Ingrediënten
Porties: personen
|
Instructies
- Kruid de kippenbouten royaal met peper en zout. Laat op kamertemperatuur komen.
- Verhit een ruime stoofpot. Bak de stukjes gerookt spek aan zonder vetstof (voeg indien nodig een beetje boter toe).
- Schep de stukjes spek uit de pan en schroei de kippenbouten langs alle kanten aan in het hete vet. Werk eventueel in delen. Haal eenmaal knapperig de stukken kip uit de stoofpot en laat rusten.
- Verlaag het vuur en voeg de stukjes spek met gesnipperde sjalot en knoflook toe. Bak aan, voeg indien nodig nog wat boter toe.
- Voeg de preiringen en de champignons toe. Laat nog even fruiten en blus dan met de witte wijn. Roer alle aanbaksels goed los terwijl de alcohol verdampt.
- Maak een kruidentuiltje van tijm, dragon en laurier en doe samen met de stukken kip in de stoofpot.
- Overgiet het stoofpotje met kippenbouillon, voeg indien nodig meer toe zodat alles onderstaat. Dek af en laat een uurtje garen op het allerlaagste vuur.
- Haal de grote stukken kip voorzichtig uit de stoofpot (als ze goed gegaard zijn valt het malse vlees bijna van het bot). Voeg de stukken aardappel toe en roer de room onder het stoofpotje.
- Breng aan de kook en laat enkele minuten doorgaren tot de stukken aardappelen gegaard zijn (maar nog voldoende beet hebben!).
- Verwijder het kruidentuiltje en werk af met peper/zout. Voeg de grote stukken kip terug toe en laat afgedekt nog even terug warmen. Werk eventueel net voor het opdienen af met nog wat peterselie. Smakelijk!
Notities
Als de saus onvoldoende gebonden is kan je een beetje maïszetmeel door de saus roeren. Mag het iets feestelijker zijn? Laat dan de stukken aardappel achterwege en serveer met kroketjes. Daarnaast kan je ook wat honing en/of mosterd toevoegen voor meer smaak en een luxueuzer resultaat.
Deel dit Recept
Speak Your Mind