Porties | Prep Tijd | Kook Tijd |
4personen | 30minuten | 2uur |
Porties | Prep Tijd |
4personen | 30minuten |
Kook Tijd |
2uur |
- 1 kg lamsstoofvlees rundsvlees kan ook
- 1 ui fijngesnipperd
- 4 teentjes knoflook geplet
- 2 liter rundsbouillon
- 8 vastkokende aardappelen
- 4 wortels
- 2 rapen of een andere (seizoens-)groente
- 2 blaadjes laurier
- 4 takjes tijm
- 1 bosje peterselie fijngesnipperd
- boter
- peper en zout
Ingrediënten
Porties: personen
|
- Laat het vlees op kamertemperatuur komen en versnijd indien nodig fijner in hapklare stukken.
- Verhit een ruime stoofpot. Smelt voldoende boter en bak het vlees op hoog vuur in delen aan. Kruid telkens voldoende met peper en zout.
- Verlaag het vuur en smelt opnieuw een beetje boter in de stoofpot. Fruit de gesnipperde ui en voeg de geplette teentjes look toe.
- Voeg de aangebakken stukken vlees terug toe en roer om. Overgiet met de bouillon en breng aan de kook.
- Bind intussen de kruiden tot een kruidentuiltje en voeg toe. Laat de stew minstens een uur afgedekt pruttelen op een zacht vuur zodat het vlees botermals kan worden.
- Schil ondertussen de aardappelen, wortelen en rapen. Versnijd in grove stukken.
- Voeg de groentjes toe en laat rustig verder garen. Doe er tot na enkele minuten ook de stukken aardappel bij (die hebben de minste gaartijd nodig).
- De stew is perfect als het vlees uitzonderlijk mals is (zonder uiteen te vallen) en de groentjes net gaar zijn.
- Werk indien nodig verder af met peper en zout. Verwijder tot slot het kruidentuiltje en bestrooi net voor het opdienen met een flinke hoeveelheid verse peterselie. Smakelijk!
Hoewel er geen afgelijnd basisrecept bestaat, zal elke Ier beamen dat dit recept aardig in de buurt komt. Het allerbelangrijkste aan een échte Irish Stew is dat het met lamsvlees, aardappelen en wortel werd bereid in een klare bouillon. Er bestaan natuurlijk veel lekkere varianten en huisrecepten. Denk bijvoorbeeld aan ook wat bier (Guinness!) of rode wijn toevoegen, meer/andere groentjes (prei, selder, spruitjes,...) of extra smaakmakers (Worcestershire-saus, tomatenpasta,...). De saus kan je ook indikken zodat het resultaat eerder op ons Belgisch stoofvlees lijkt. Anderzijds ben je dan al flink verwijderd van wat een authentieke Irish stew zou moeten zijn...
Speak Your Mind