Dit recept is een echte klassieker. Het is een mooi voorbeeld van fusion en wereldkeuken, het ontstond immers toen de Britse kolonisatoren de Indische keuken leerden kennen. Er bestaan heel wat verhalen over de oorsprong van het gerecht, net zoals er heel wat varianten en eigen recepten bestaan. Sandra Bekkari houdt het traditioneel: de basis blijft stukjes gemarineerde kip in een smeuïge getomateerde saus. Heerlijk!
Dit recept is een echte klassieker. Het is een mooi voorbeeld van fusion en wereldkeuken, het ontstond immers toen de Britse kolonisatoren de Indische keuken leerden kennen. Er bestaan heel wat verhalen over de oorsprong van het gerecht, net zoals er heel wat varianten en eigen recepten bestaan. Sandra Bekkari houdt het traditioneel: de basis blijft stukjes gemarineerde kip in een smeuïge getomateerde saus. Heerlijk!
Porties | Prep Tijd | Kook Tijd |
4personen | 15minuten | 60minuten |
Porties | Prep Tijd |
4personen | 15minuten |
Kook Tijd |
60minuten |
Ingrediënten
- Gemarineerde kip
- 500 gram kippenblokjes
- 200 gram Griekse yoghurt
- 2 eetlepels currypasta (Tikka Masala)
- kurkuma
- zwarte peper
- zout
- 1 limoen uitgeperst
- Tikka Masala-saus
- 2 rode ui fijngesnipperd
- 2 rode puntpaprika ontzaad en in blokjes gesneden
- 1 rode chilipeper ontzaad en fijngehakt
- 2 teentjes look fijngesnipperd
- 800 gram tomatenblokjes vers of blik
- 400 ml kokosmelk
- 3 cm gember geraspt
- komijnpoeder
- korianderpoeder
- 150 gram verse spinazie
- 2 takjes verse koriander
- zout
Porties: personen
Ingrediënten
Porties: personen
|
Instructies
- Meng de stukken kip met de yoghurt en currypasta. Breng op smaak met voldoende zwarte peper, kurkuma, zout en limoensap. Laat minstens een half uur marineren. Idealiter kan het vlees enkele uren marineren.
- Verhit een scheut olijfolie in een diepe, brede pan. Fruit de gesnipperde uien en bak de gemarineerde stukken kip kort aan.
- Haal de stukken kip uit de pan. Fruit nu de stukjes puntpaprika met de chilipeper en look.
- Blus met de kokosmelk en roer er de tomatenblokjes onder. Voeg ook de kippenblokjes opnieuw toe.
- Kruid het stoofpotje met de geraspte gember, komijn- en korianderpoeder naar smaak. Breng aan de kook, zonder deksel, en laat 20 minuutjes sudderen.
- Voeg 10 minuutjes voor opdienen de spinazie toe. Werk af met enkele verse korianderblaadjes en kruid indien nodig af met zout. Serveer met rijst en eventueel een frisse yoghurt-koriandertopping. Smakelijk!
Deel dit Recept
Geweldig! “currypasta (Tikka Masala)”. En hoe maak je die????
Bedankt voor je vraag, Paul. Currypasta kan je kant-en-klaar kopen in elke supermarkt. Rode en groene is heel courant, achter een ‘Tiki Massala’-variant zal je misschien iets langer moeten zoeken. Gele currypasta is een goed alternatief, eventueel bijgekruid met Tiki Massala kruiden. Zelf klaarmaken is ook niet zo moeilijk, op internet kan je heel wat receptjes vinden, maar het ingrediëntenlijstje is niet klein. Hier kan je verschillende recepten en tips van Jamie Oliver vinden.
Kan je deze curryschotel op voorhand maken of zal het schiften door de yoghurt?
Dit gerecht kan je gerust op voorhand maken. De kip wordt gemarineerd in yoghurt, waardoor het een minder essentieel deel is voor de saus. Een beetje minder binding is mogelijk, maar het zal nooit problematisch zijn.