Blog Posts | - deel 8 Blog Posts | - deel 8

 

Recepten - Blog Posts

Duurzaam koken, voor iedereen haalbaar

Duurzaam koken, voor iedereen haalbaar
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker, zo ook in de keuken. Misschien wil je al lang duurzamer bezig zijn in de keuken, maar weet je nog niet hoe. Misschien lijken zoveel veranderingen in één keer onmogelijk. Maar iedere kleine aanpassing helpt ook jou duurzamer te koken. In dit artikel leggen we je uit wat je al kunt doen.

Kliekjesdag

Een belangrijk aspect van duurzaam koken: minder eten weggooien. Heb jij een keer te veel gekookt, maar heb je net geen maaltijd over? Gooi het eten dan niet weg en stel een kliekjesdag in later in de week. Op dit soort dagen eet je alle restjes op die je nog over hebt. Heb je bijvoorbeeld nog een half bord couscous over en nog wat groenten in je koelkast liggen? Voeg dit samen en je hebt weer een prima maaltijd. Zo ga je verspilling tegen. Heb je echt een overschot? Vries je maaltijden dan in of denk aan de buren of vrienden.  

Gas vervangen door groene energie

Onze wereld heeft tal van energiebronnen. Maar het gas wordt schaarser en dat merken we aan de prijs. Duurzaam en lekker koken kan op verschillende soorten fornuizen. De meest duurzame keuze om zonder gas te koken, is met inductieplaten die werken op energie in plaats van gas. Duurzaamheid komt in verschillende vormen. Groene duurzame energie, opgewekt met zonnepanelen of windenergie is natuurlijk beter voor het milieu dan grijze energie. Via de energievergelijker 2019 kun je kijken bij welke leverancier je voor een lage prijs groene energie af kunt nemen.

De inductiekookplaten zijn snel op temperatuur en koelen ook snel weer af. De pit warmt alleen op als er een metalen pan op staat en is dus zeer veilig voor kinderen. Ze kunnen draaien aan de knoppen, maar bij een leeg fornuis zal er niets gebeuren. Ook een handig detail, schoonmaken is ontzettend makkelijk. Het is één vlakke plaat. En dat is met een doekje zo schoon. Zo blijft er meer tijd over voor het uitbuiken na een lekkere everzwijn stoofpot met witloofsalade van kok Jeroen Meus.

Besparen met sluipverbruik

Controleer eens het energieverbruik van je keukenapparatuur met een verbruiksmanager. Dit is een app die nagaat welk apparaat hoeveel energie verbruikt. Het verbruik wordt zichtbaar wanneer de apparatuur in vol gebruik is, maar ook als deze in stand-by staat.

Er zijn verschillende apps te downloaden van energieleveranciers, maar ook onafhankelijke energie apps. Beide geven ze het sluipverbruik van je apparatuur weer. Zodra je inzage hebt in het energieverbruik van elk keukenapparaat, kun je stappen ondernemen. Dit kan door de stekker na gebruik uit het stopcontact te trekken. Andere optie is ook om een stekkerdoos met uitswitch tussen het apparaat en de wandcontactdoos plaatsen. Uitzetten is dan een eitje!

Voedsel discriminatie

Verse producten zijn kleurrijk, ruiken heerlijk en zitten vol smaak. Heerlijk om mee te koken en fantastisch om van te snoepen. Maar onze supermarkten selecteren alleen producten die er ‘normaal’ uitzien. Dat komt omdat wij, de consumenten, dat willen. De producten die er vreemd uitzien, die laten we liggen. Onzin natuurlijk! De geur en smaak is hetzelfde. Een aangezien we 90% van onze versproducten versnijden, maakt de vorm eigenlijk niet uit.

Kijk eens om je heen of er verse producten in de buurt worden aangeboden. Kans is ook nog dat versproducten goedkoper worden aangeboden omdat niemand ze wil. Of ga in gesprek met de lokale supermarkt. Je weet nooit wat jullie samen kunnen veranderen.

Duurzaam koken is ook voor jou haalbaar. Zeker als je het in kleine stapjes doet, want verandering van spijs doet eten.

Diabetes? Lekker en suikervrij koken!

Diabetes? Lekker en suikervrij koken!
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Diabetes of suikerziekte is een stofwisselingsziekte met te veel glucose in het bloed. Glucose is een vorm van suiker en moet daarom op peil worden gehouden door het hormoon insuline. Insuline zorgt ervoor dat glucose in de weefsel wordt opgenomen. Het is dus belangrijk om op te letten hoeveel suikers je binnenkrijgt.

Diabetes kookboeken

Als je het moeilijk vindt om te koken zonder te veel suikers, maar nog steeds een smakelijk gerecht op tafel te toveren is er goed nieuws. Tegenwoordig zijn er veel kookboeken met recepten zonder suikers voor diabetes patiënten. In het kookboek “Diabetes omkeren” staan 112 recepten om gezond en lekker eten te combineren bij diabetes type 2.
diabetes type 2 kookboekIn het boek “Diabetes type 2? Maak jezelf beter!” bieden de auteurs ook recepten aan om slanker en fitter te worden door anders en gezond te leven.

Suikervrij koken

Te veel suiker is hoe dan ook slecht en dit geldt ook voor mensen zonder diabetes. De meeste producten waaraan suiker is toegevoegd bevatten veel calorieën en maar weinig goede voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en vezels. Dit wilt niet zeggen dat alle producten waarin suiker zit, slecht zijn. Denk maar aan fruit en melk, hierin zitten natuurlijke suikers waardoor ze onderdeel zijn van een gezonde voeding. Voedingsmiddelen waaraan suiker is toegevoegd zoals snoep of koekjes eten we best minder. Maar ook in verwerkte producten waarvan je het niet verwacht zitten suikers, zoals sauzen, dressings, brood …

Zonder dat we het beseffen krijgen we dus een enorme hoeveelheid aan suikers binnen. De gevolgen van suiker kunnen o.a. zijn: vermoeidheid, darmklachten, overgewicht, tandbederf, hoofdpijn, leververvetting, overbelaste alvleesklier … Daarom ga je best op zoek naar manieren om minder suikers te eten en te drinken.

foodsisters suikervrij kookboekIn het kookboek “Food Sisters” delen de twee zussen Janneke en Amande hun passie voor gezonde voeding. Hun missie is om een gezond gewicht voor iedereen haalbaar te maken, zelfs al heb je een drukke baan of gezin. Ook al bevatten de recepten geen suikers, zelfs de onverbetelijke zoetekauwen vinden ze heerlijk.

Ben je zot van desserts en zoete gebakjes? Dan is er “Blij suikervrij zoet!”, in dit kookboek bewijst Saskia Koopman dat suikervrij bakken niet ingewikkeld hoeft te zijn. Leer bakken zonder geraffineerde suikers.

Als je dus graag een gezondere levensstijl wilt aangaan is het aanbod groot genoeg. Koken zonder suikers hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Met deze kookboeken zal je zeker en vast genoeg inspiratie opdoen!

De lekkerste recepten met koffie

De lekkerste recepten met koffie
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Ben jij verslaafd aan koffie en kan je je dag echt niet beginnen zonder je dagelijkse portie? Probeer dan eens de overheerlijke koffie van Segafredo bij koffiecentrale.nl. Koffie kan je niet alleen drinken maar ook verwerken in talloze lekkere recepten. Wij gingen op zoek naar de leukste koffierecepten.

Koffie bananenbrood met chocolade

Bananenbrood wordt de laatste tijd steeds populairder, en we snappen waarom.

Het is superlekker en daarbovenop ook nog eens gezond aangezien er dankzij de bananen en de dadels geen suiker in moet.

Bananenbrood kan ook heel makkelijk ingevroren worden in plakjes, zo heb je al genoeg ontbijt voor de hele week!

Ingrediënten

  • 1 kopje espresso
  • 4 rijpe bananen
  • 100 gram pure chocolade in stukjes
  • 100 gram havermeel
  • 50 gram dadels
  • 2 eieren
  • 1 theelepel bakpoeder
  • Een snufje zout

Bereiding

Verwarm je oven voor op 175 graden. Mix de dadels samen met 3 bananen in je keukenmachine tot het een glad mengsel wordt.bananenbrood

Klop daarna de eieren samen met het snufje zout op tot een luchtig mengsel. Voeg dan de twee mengsels bij elkaar en voeg erna de koffie en het amandelmeel aan toe.

Nadat je alles goed door elkaar mengt, voeg je de stukjes chocolade en bakpoeder toe. Leg bakpapier in je cakevorm en giet het mengsel erin. Snijd als afwerking een banaan in plakjes en leg ze op de bovenkant.

Bak het bananenbrood 40-45 minuten lang in de oven. Laat afkoelen en enjoy!

Ben je geen fan van bananenbrood, maar mogen ze je ’s nachts wel wakker maken voor een heerlijke panna cotta? Lees dan vooral verder en ontdek dit lekkere recept van koffie panna cotta met gekarameliseerde pecannoten.

Koffie panna cotta met gekarameliseerde pecannoten

Ingrediënten 

  • 200 ml koffie van Segafredo
  • 6 blaadjes gelatine
  • 5 eetlepels ahornsiroop
  • een blik kokosmelk (400 ml)
  • 1 eetlepels vanille vloeistof
  • 1 theelepels kaneel
  • 50 gram pecannoten

Bereiding 

panna cottaVoor de koffie laag week je 2 blaadjes gelatine in een kom koud water. Zet ondertussen 200 ml sterke koffie of espresso, je kiest natuurlijk zelf hoe straf je ze maakt. Als de koffie klaar is roer je er 2 eetlepels ahornsiroop en de gelatineblaadjes doorheen tot het helemaal opgelost is.

Verdeel het koffiemengsel over 6 schaaltjes en laat ze een uur in de koelkast opstijven. Voor de panna cotta verwarm je de kokosmelk in een steelpannetje op laag vuur. Voeg daarbij 2 eetlepels ahornsiroop, de vanille vloeistof en de kaneel en zorg dat het zachtjes begint te koken.

Week ondertussen de overige 4 gelatineblaadjes in koud water. Neem de kokosmelk van het vuur en laat het even afkoelen. Als het mengsel voldoende afgekoeld is, voeg je de gelatineblaadjes erbij. Na goed te roeren verdeel je je mengsel over de schaaltjes met de koffielaag en laat ze verder opstijven in de koelkast.

Als topping maken we gekarameliseerde pecannoten. Zet de oven weer op 175 graden en meng de noten met de overschot van de ahornsiroop. Leg de pecannoten op een met bakpapier bekleedde bakplaat en bak ze 10 minuten in de oven. Nadat ze daarna zijn afgekoeld, hak je ze in stukjes en versier je de panna cotta’s ermee. Smakelijk!

Zijn twee recepten niet genoeg en wil je nog meer koffierecepten maken? Kijk dan eens op onze website en kom te weten hoe je de beste Irish Coffee maakt!

 

 

 

Lekker zelfgemaakte hamburgers voor op de BBQ

Lekker zelfgemaakte hamburgers voor op de BBQ
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Met de zomer in aantocht wordt het tijd om de BBQ van onder het stof te halen. Er zijn oneindig veel lekkere dingen die je kan grillen op de BBQ. Denk maar aan vers gekruide vis, krokant brood met kruidenboter, patatjes, heerlijk bbq vlees zoals worsten, steak of hamburgers. Als je dit jaar wilt scoren, maak dan eens hamburgers zelf!

Het is helemaal niet zo moeilijk om je hamburgers zelf te maken, zeker niet als je de hamburgerpers van horecatraders.com gebruikt. Deze professionele hamburgerpers zorgt ervoor dat je de juiste verhoudingen hebt en in een handomdraai de perfecte hamburger kunt prepareren. Voordat je hiermee aan de slag gaat, geven we je nog even een handig recept mee.

Ingrediënten (voor 4 burgers):

  • 500 gram rundergehakt
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode ui
  • 1 ei
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 2 theelepels mosterd
  • Een handje paneermeel
  • Een snufje zout
  • Een snufje peper

Bereiding:

Snijd de ui en knoflook in heel fijne stukjes. Meng alle ingrediënten samen in een kom en kneed het mengsel goed door elkaar. Verdeel het gehaktmengsel in 4 delen. Leg het gehakt in de pers en ontdek zelf hoe makkelijk je de perfecte hamburger verkrijgt. Zorg dat de kolen op de BBQ goed warm zijn en de hamburger is klaar voor de gril!

italiaanse hamburgerAls je de hamburger gewoon in de pan wilt bakken, verwarm je een scheut olie op een middelhoog vuur. Laat de olie goed warm worden alvorens je de burgers in de pan legt. Bak de burgers elk 4 tot 5 minuten aan elke kant. Hierna zijn ze klaar om tussen een lekker broodje te serveren.

Je kan hamburgers op veel verschillende manieren serveren. Het hoeft niet altijd een hamburger met sla, tomaat en kaas te zijn. Kies bijvoorbeeld eens voor een hamburger met blauwe kaas, spek en paddenstoelen, of een lekkere italiaanse variant met zongedroogde tomaatjes, mozzarella, pancetta en basilicumsaus.

Smakelijk!

De leukste weetjes over bananen op Bananendag

De leukste weetjes over bananen op Bananendag
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Het is Bananendag! Dat leek ons de perfecte gelegenheid om dit zoete fruit eens van dichtbij te bekijken. De banaan is niet enkel lekker en gezond, het heeft nog tal van andere voordelen die je zullen verbazen.

Maak je tanden witter met bananen

Iedereen wil graag witte tanden, maar de behandelingen zijn duur en daarbij niet erg goed voor je tanden. Gelukkig vonden wij een veel beter, goedkoper en gezonder middeltje voor wittere tanden: de bananenschil! Je zal ons nu waarschijnlijk gek verklaren, maar probeer het eerst zelf eens.

Het enige wat je nodig hebt is de bananenschil, je tandenborstel en tandpasta. Wrijf met de vezelige zachte binnenkant van de schil tegen je tanden. Laat dat goedje een tiental minuten intrekken in je tanden en probeer je lippen zo goed mogelijk weg te houden van je tanden. Werk het daarna nog eens goed in je tanden met een droge tandenborstel. Daarna poets je gewoon je tanden en klaar is kees!

Laat je blauwe plekken verdwijnen met bananen

Blauwe plekken, iedereen heeft er wel eens last van. Ze verschijnen soms zonder dat je weet vanwaar ze komen. Maar dankzij dit trucje verdwijnen die lelijke plekken als sneeuw voor de zon.

Wrijf de binnenkant van de schil gedurende 10 tot 30 minuten over je blauwe plek. Op die manier zal de kleur langzaamaan wegtrekken. Het is dus zeker het proberen waard!

Bananen zijn uitstekende vleesvervangers

banaan 2

Als je vegetarisch eet of gewoon wat minder vlees wil eten, probeer dan bananen als vleesvervanger! Ja je leest het goed, bananenschillen zijn een lekker alternatief voor pulled pork of bacon en het is helemaal niet moeilijk.

Pel de banaan en schraap alles wat aan de binnenkant van de schil zit weg. Snij de schil in kleine reepjes en voeg verschillende kruiden toe.

Denk aan paprikapoeder, ajuinpoeder, chilipoeder, komijn, lookpoeder en olijfolie. Roer alles goed door elkaar en bak de slierten in een pan waar je een beetje water aan toevoegt. Voeg daarna nog een eetlepel barbequesaus toe en werk af met zout.

Zo zie je maar dat bananenschillen echte wondermiddeltjes zijn. Probeer vandaag op bananendag tenminste één van deze handige tips & tricks uit!

 

Alles voor de perfecte paasbrunch

Alles voor de perfecte paasbrunch
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (2 votes cast)

Nog enkele dagen en het is eindelijk Pasen. Hét moment om eens lekker te vieren met seizoensproducten tijdens een gezellige brunch. Maar hoe stel je nu de perfecte paasbrunch samen? Wij geven je enkele nuttige tips en de bijbehorende recepten zodat je snel zelf aan de slag kan gaan!

Een paasbrunch is pas enkel compleet wanneer je deze serveert op een mooi gedecoreerde tafel. Als je op zoek bent naar manieren om je huis in paassferen te brengen. Neem dan eens een kijkje tussen het prachtig paasassortiment van HEMA. Mooi en ook nog eens betaalbaar! Wanneer de tafel gedekt is, kan je je gasten ontvangen. 

Zoals elk feestmaal begin je best met een lekkere aperitief. Met een goed flesje bubbels sla je natuurlijk nooit de bal mis. Wil je eens origineel uit de hoek komen? Serveer dan heerlijke Mimosa’s.

gevulde eitjes met zalmBij dit frisse aperitief horen natuurlijk lekkere hapjes. Om in het thema van Pasen van te blijven kan je voor gevulde eitjes met zalm kiezen, een klassieker die niet mag ontbreken. Als je nog zalm over hebt kan je die gebruiken voor een smeuïge zalmmousse op krokante toastjes.

Je zult het waarschijnlijk wel al gemerkt hebben in de supermarkt, maar we zeggen het hier nog eens: asperges zijn dé seizoensgroenten om tijdens je paasbrunch te serveren. Kies zelf of je voor de witte of de groene wilt gaan en combineer ze met een lekker visje om een top gerecht op tafel te toveren. Wat dacht je bijvoorbeeld van asperges met garnalen of sint-jakobsnootjes met mini asperges in blanke boter.

Zit je met wat vleeseters aan tafel, dan raden wij je aan om voor lamsvlees in een licht gerecht te kiezen zoals een heerlijke risotto met gemarineerd lamsvlees. En eten je gasten helemaal geen vis of vlees, dan voorzie je best een vegetarische pastasalade.

chocomousseVoor de zoetebekjes komt Pasen natuurlijk als een geschenk want chocolade mag echt niet ontbreken. Een lekkere chocomousse kan iedereen wel bekoren. Of wil je graag eens gaan voor een gezonder dessert? Wat dacht je dan van heerlijke avocado pannenkoeken

Wij wensen je alvast veel kookplezier en een vrolijk paasfeest.

De beste foodboxen in België op een rijtje

De beste foodboxen in België op een rijtje
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Er bestaan talloze bedrijven waar je maaltijdboxen met bijgevoegde receptenfiche kan bestellen. En bij vele supermarkten is het nu ook mogelijk om ingrediënten thuis de laten leveren. Maar welke zijn het goedkoopst en vooral bij welke aanbieder heb je de beste-prijskwaliteitsverhouding? Wij gingen op onderzoek uit!

1. Marley Spoon

marley spoonDit is onze absolute favoriet. De ingrediënten zijn altijd vers en kan je wekelijks kiezen uit maar liefst 20 verschillende recepten, telkens volgens andere thema’s. De variatie is hier dus het grootst i.v.m. andere aanbieders. De recepten zijn verder erg origineel en niet-alledaags.

2. HelloFresh

hellofreshBij HelloFresh kan je kiezen uit 4 verschillende boxen. Je kan kiezen voor een vegetarische box, een Familybox en een Quick&Easy Box, voor wie in minder dan 25 minuten eten op tafel wil toveren. HelloFresh gaat er prat op gezonde gerechten te bieden. De recepten zijn ook elke week anders dus je wordt deze Duitse aanbieder nooit beu. Ook qua prijs is HelloFresh zeer interessant.

3. Smartmat

smartmatBij deze Zweedse aanbieder kan je nu ook in heel België bestellen. Smartmat kan wat ons betreft perfect concurreren met toppers als HelloFresh en Marley Spoon. Deze onderscheidt zich door de focus op duurzame voeding. Veel producten zijn namelijk van biologische oorsprong en komen van lokale Belgische boeren uit de regio. Smartmat is iets duurder maar je bent wel zeker dat je gezonde verse producten krijgt!

4. Foodbag

Foodbagfoodbag onderscheidt zich door gebruik te maken van seizoensgebonden producten van Belgische bodem. De producten komen allemaal van lokale boeren en zijn steeds vers omdat ze afgehaald worden vlak voor ze bij jou geleverd worden. De prijs van de maaltijdboxen van Foodbag is iets hoger omdat de producten dus van lokale producenten komen. Ook leuk zijn de foodboxen met recepten van de kokkin Sandra Bekkari, die bekend staat om de supergezonde gerechten.

5. 15gram Foodbox

15gram foodbox15gram Foodbox is een vrij nieuwe aanbieder van foodboxen, maar zeker één van de beste qua kwaliteit. De prijs is standaard ietsje hoger, maar momenteel kan je echter genieten van € 15 korting op je eerste bestelling. Daardoor wordt het een pak goedkoper. Bij 15gram Foodbox kan je in totaal kiezen uit 12 verschillende recepten. De keuze is dus iets beperkter dan bij andere foodboxen maar de kwaliteit en variatie aan gerechten maakt veel goed.

6. Foodboxen bij supermarkten

Bij verschillende supermarkten kan je tegenwoordig ook maaltijdboxen bestellen, die vooral gericht zijn op gezinnen met kinderen.

Bij Colruyt kan je nu de Lekker Koken-maaltijdbox bestellen met 3 gerechten, speciaal voor jonge gezinnen met kinderen. Deze boxen, met bijgevoegde receptenfiche moet je wel zelf afhalen in een van de deelnemende Collect&Go-afhaalpunten. Ook bij Carrefour kan je een foodbox bestellen voor 2 of 4 personen, met wekelijks keuze uit 10 recepten. Alle recepten zijn in minder dan 30 minuten klaar. Momenteel kan je trouwens genieten van € 20 korting met de promocode START20. Ook deze boxen moet je zelf afhalen op een van de Carrefour pick-up punten.

Wil je zelf je recepten kiezen maar de ingrediënten wel thuis laten bezorgen? Dan kan je bij Beedrop.be terecht. Je kan daar bij talloze lokale winkels online je boodschappen bestellen en ze gratis thuis laten leveren!

Lente in opkomst: verras je bezoek met deze gourmet recepten!

Lente in opkomst: verras je bezoek met deze gourmet recepten!
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

De lente is weer in opkomst en bij mooi weer pakken wij graag de kans om te gaan gourmetten en BBQ’en. Het liefste bedenken we natuurlijk elke week wel een excuus om te kunnen gourmetten! Misschien had je dat niet verwacht, maar je kunt veel lekkere gerechten maken met een gourmetstel. Ben jij benieuwd naar de lekkerste gourmet recepten? Dan vind je hieronder alles wat je moet weten. We hebben ook een recept uitgekozen dat we zelf ontzettend lekker vinden, waarmee jij je visite kan verrassen.

Recept: zalm met limoen en een smeuïge roomsaus

Als je van vis houdt, experimenteer dan eens met zalm op de gourmet! Wij ontdekten onlangs zelf een recept met deze heerlijke vis. Zeker in combinatie met een smeuïge roomsaus en limoen wordt dit gegarandeerd een succes. Voor dit recept heb je zalm, één limoen, bieslook, boter en vers gemalen chilipeper nodig. De bereidingswijze om het recept vervolgens klaar te maken is niet moeilijk en is zo gepiept! Ben jij benieuwd naar het volledige recept en de bereiding ervan? Kijk dan eens op gourmetten.nl: een website vol met heerlijke recepten, speciaal voor de gourmet.

Wat voor recepten zijn er allemaal?

Gourmetten hoeft absoluut niet saai te zijn: er zijn namelijk ontzettend veel gourmet recepten te vinden. Wist je bijvoorbeeld dat er ook genoeg vegetarische gourmet recepten zijn? Ook als vegetariër kun je dus gewoon van de gourmet genieten. Hetzelfde geldt voor mensen die halal eten. Kijk eens op gourmetten.nl en vind een heerlijk recept! Er is voor ieder wat wils, want gourmetten is lekker voor iedereen.

We kunnen ons voorstellen dat je wel een beetje klaar bent met de standaard gourmetschotel, daarom is het goed om ook eens verder te kijken en te experimenteren met een aantal leuke recepten. Je wilt je bezoek toch zeker verrassen? Met originele recepten zorg jij voor smaakvolle maaltijden, maar belangrijk is dat je hierbij rekening houdt met de voorkeuren van je gasten. Houdt één van je gasten toevallig erg van vis? Ga dan op zoek naar een aantal lekkere visrecepten.

Wortelweetjes voor de Internationale Worteldag

Wortelweetjes voor de Internationale Worteldag
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Het is vandaag Internationale worteldag! Daarom sommen we 5 gezondheidsvoordelen van wortels voor jullie op. Op het einde vind je een heerlijk recept voor wortelkoekjes!

5 gezondheidsvoordelen

Wortels zijn erg populair, je vindt ze in soepen, desserts, salades, sappen, smoothies of gewoon als groente bij een gerecht. De populariteit van de groente komt waarschijnlijk door het feit dat wortels erg veel gezondheidsvoordelen hebben en ook gewoon lekker zijn. Bekijk hieronder wat ze zo gezond maakt.

Verlaagde kans op kanker

Wortels kunnen zorgen voor een verlaagde kans op kanker, aangezien de wortel caroteen bevat. Onderzoeken toonden aan dat dit kan helpen bij het voorkomen van borstkanker, maagkanker, darmkanker en prostaatkanker.

Gezonde huid

Wortels bevatten een aantal vitaminen die helpen bij een goede huid. Vitamine A helpt onder andere om je te beschermen tegen schade door de zon. Vitamine C helpt je huid dan weer elastisch en gezond te houden.

veel wortelsVerbeterd zichtvermogen

Iedereen heeft wel eens gehoord dat wortels goed zouden zijn voor je ogen. Veel mensen denken dat dit een fabeltje is, maar het is echt waar. Zoals we al zeiden zit er vitamine A in wortels. Die vitamine wordt gedeeltelijk omgezet naar rodopsine, wat erg belangrijk is voor je nachtvisie.

Gezonde mond en tanden

Wil je je tanden en je mond schoon houden? Eet dan rauwe wortels. Doordat ze zo knapperig zijn, schrapen ze restjes van je tanden. Ook stimuleren ze de aanmaak van speeksel. Veel speeksel zorgt voor een goede zuurgraad en het houdt je tandglazuur sterk.

Helpt bij afvallen

Wortels hebben veel vezels, daarom verzadigen ze goed. Doordat ze zo vullen, helpen ze je om minder te eten.

Recept wortelkoekjes

Iedereen kent worteltaart, maar heb je al een gehoord van wortelkoekjes? Superlekker en bovendien ook nog gezond, er komt geen suiker aan te pas!

Ingrediënten

  • 3 middelgrote wortels
  • 125 gram volkorenmeel
  • 2 eieren
  • verse munt
  • rode ui
  • peper en zout

Bereiding

Schil en rasp de wortels. Snij daarna de ui en de verse munt klein en doe alles samen in een kom. Voeg hier het meel, de eieren, zout en peper aan toe. Meng tot je een dik beslag krijgt. Wil je het toch iets zoeter maken? Voeg dan wat chocoladestukjes toe.

Doe olijfolie in een koekenpan en wacht tot ze goed warm is. Bak dan de koekjes in de warme olie. Een koekje bestaat uit een eetlepel beslag die je in de pan doet. Je kan zo 4 of 5 koekjes tegelijk in de koekenpan bakken.

Lekker smullen op de dag van de chocolademousse

Lekker smullen op de dag van de chocolademousse
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Hmmm, gisteren was het de dag van de chocolademousse, en dat kunnen we niet zomaar voorbij laten gaan! Hier vind je de drie beste recepten voor de lekkerste chocolademousses:

De klassieker

Hier vind je het recept voor de klassieke chocolademousse die iedereen wel lust.

  • 3 eieren
  • 100 gram fondant chocolade
  • 50 gram suiker
  • 125 ml room

Smelt de chocolade au bain marie en klop ondertussen de eigelen samen met de suiker tot een wit geheel. Roer daarna de gesmolten chocolade eronder.

Klop het eiwit stijf en spatel dat voorzichtig onder het chocolademengsel. Hoe rustiger je dit doet, hoe luchtiger de mousse.

Klop de room half op en spatel die ook voorzichtig bij de rest. Giet de chocolademousse in schaaltjes en laat ze 1 uur opstijven in de koelkast.

Witte chocolademousse

Veel mensen denken dat witte chocolademousse op dezelfde manier gemaakt wordt als melkchocolademousse, maar dat klopt niet. Witte mousse heeft onder andere veel meer chocolade nodig omdat er geen cacaoboter in zit.

  • 2 blaadjes gelatine
  • 4 eieren
  • 400 gram witte chocolade
  • 100 gram suiker
  • 300 ml room

Smelt de chocolade en klop de eigelen samen met 50 gram suiker op. Klop de room half stijf en klop daarna het eiwit volledig op samen met de overige 50 gr suiker.

Smelt de gelatine in een klein beetje water. Doe daarna het eigeel bij de gesmolten chocolade en schep voorzichtig onder elkaar. Doe dit dan samen bij de room en roer rustig alles samen. Voeg daarna de gesmolten gelatine toe.

Schep als laatste het eiwit voorzichtig onder het mengsel en giet alles in een vorm, zonder nog te roeren.

Laat de chocolademousse 2 uur opstijven in de koelkast.

Chocolademousse van Weight Watchers

weight watchers chocomousse (2)Let jij op je lijn maar wil je toch smullen van een lekker nagerecht? Maak dan deze luchtige chocolademousse van Weight Watchers.

  • 20 gram melkchocolade
  • 15 gram witte chocolade
  • 1 eiwit
  • 150 gr Griekse yoghurt (0% vet)
  • 1 koffielepel vanille vloeistof

Doe de stukjes melkchocolade en de witte chocolade in verschillende kommen. Verwarm beide schalen 30 seconden in de microgolfoven, tot de chocolade gesmolten is.

Klop het eiwit stijf. Meng 100 gram Griekse yoghurt door de gesmolten melkchocolade tot een gladde massa. Schep daar 3/4 het eiwit voorzichtig doorheen.

Meng de overige 50 gram Griekse yoghurt door de gesmolten witte chocolade en voeg er een paar druppels vanille vloeistof aan toe.  Schep nu het overgebleven eiwit erdoor.

Voeg nu de witte chocolademousse aan de melkchocolademousse toe, of werk in laagjes zodat je een marmereffect krijgt. Laat 3 uur opstijven in de koelkast.

 

 

Laat je boodschappen leveren met Beedrop

Laat je boodschappen leveren met Beedrop
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Niemand vindt het leuk om te moeten sleuren met boodschappen. Denk daarbij aan file, parkeerproblemen, wachttijden aan de kassa en gesleur met zakken. Bestond daar nu maar een oplossing voor. Wel, goed nieuws! Beedrop bezorgt jouw boodschappen aan huis. Dit concept bestaat al langer bij supermarkten, maar Beedrop doet dit volledig gratis. Bovendien kan je momenteel een waardebon van € 10 krijgen, die je meteen kan verzilveren!

Een ander verschil tussen Beedrop en gewone supermarktketens is dat Beedrop enkel werkt met plaatselijke handelaars over heel België.

Hoe gaat dit in zijn werk?

De klant gaat naar de website van Beedrop en vult zijn postcode in. Je kan kiezen tussen verschillende plaatselijke handelaars die een uitgebreide keuze van verse producten aanbieden. De geplaatste bestellingen worden elke woensdag thuis geleverd en temperatuursgevoelige producten, zoals vlees, vis en ijs, worden gekoeld geleverd.

beedrop boodschappenBen je niet thuis op het moment van de levering? Geen probleem, daar wordt altijd samen met jou een oplossing voor gezocht. De koeriers van Beedrop nemen zelfs je leeggoed terug mee als je dit wil. Op die manier kunnen de handelaars vlot met duurzame ecologische verpakkingen werken.

Voor je boodschappen betaal je ofwel online of aan de koerier zelf. De prijzen voor de producten zijn gegarandeerd dezelfde als wat je zou betalen in de winkel.

Het milieu pikt ook een graantje mee

Het volledig geautomatiseerde systeem maakt het namelijk mogelijk de vele pakketten gecombineerd bij de handelaars op te halen en optimaal af te leveren bij de klant. Zo worden afstanden die moeten afgelegd worden tot een minimum beperkt. Het is bewezen dat deze manier van collectief boodschappen doen meer dan 50% minder CO2 uitstoot dan wanneer iedereen apart boodschappen zou doen.

Heb jij het ook gehad met je boodschappen te moeten sleuren? Geef Beedrop dan eens een kans en steun plaatselijke handelaars in België.

Boekenweek! Ontdek de 5 leukste kookboeken van het moment

Boekenweek! Ontdek de 5 leukste kookboeken van het moment
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Keer op keer lekkere en gezonde recepten bedenken, worstel jij er ook mee? Gelukkig zijn er talloze geweldige kookboeken, die je online kan kopen bijvoorbeeld bij bol.com.

En er is meer goed nieuws. Deze week is het Boekenweek! Je krijgt nu bij Bol.com bij elke online aankoop van minstens € 12,50 een gratis geschenk!

Ter ere van de Boekenweek verzamelden we voor jullie de 5 beste kookboeken van dit jaar. Gemakkelijke recepten, culinaire hoogstandjes en supergezonde gerechten, voor ieder wat wils!

Jamie’s Food Fight Club weekend kookboek (Jamie Oliver)

jamie oliverDe hele familie of vriendengroep dit weekend van z’n sokken blazen, dat doe je door enkele gerechten te maken uit het nieuwste kookboek van Jamie Oliver alias The Naked Chef. Je kent hem zeker en vast wel want de man is een echt fenomeen in de kookwereld.

Toegegeven, zijn recepten zijn meestal niet zo eenvoudig. De ingrediënten vind je bovendien niet altijd in kleine supermarkten zoals pakweg Aldi of Spar en je hebt er wel wat tijd voor nodig om ze klaar te maken. Wie dit weekend wat tijd heeft om te staan kokkerellen zal het zich echter niet beklagen, want de recepten zijn echt superlekker!

Het Franse Kookatelier (Marjorie Taylor)

Wie fan is van de Franse keuken moet dit kookboek absoluut in huis halen. Er staan meer dan 130 heerlijke recepten in. Bovendien worden typische Franse kooktechnieken uit de doeken gedaan. Zo word jij straks gewoon een volleerde Franse kok(kin).

De recepten zijn geordend per seizoen en per gang. Er zijn ook heel wat foto’s bij elk recept. De verhalen over Franse boeren, slagers, wijnmakers en meer maken het lezen nog leuker. Een absolute aanrader!

Nog eenvoudiger met 4 ingrediënten (Pascale Naessens)

pascale naessensPascale Naessens is tegenwoordig bekend in heel Vlaanderen. Ze kent alles van eenvoudige gezonde recepten met haar – nu alombekende – leuze ‘gezond en puur’.

In dit tiende boek ligt de focus op gerechten met slechts 4 verschillende ingrediënten die heel snel klaar zijn. Op die manier wil ze een breed publiek bereiken. Een kookboek met recepten voor elke dag dus!

Smokey Goodness (Jord Althuizen)

De lente is in het land. Tijd om te genieten van de zon, terrasjes en vooral barbecuefeestjes! In het kookboek ‘Smokey Goodness’ geeft wereldkampioen Jord Althuizen de geheimen van het barbecueën prijs!

Bij YourSurprise kan je dit kookboek laten personaliseren met een naam. Op de achterflap kan je ook nog een eigen foto en boodschap toevoegen. Een superleuk cadeau-ideetje!

Lekker & simpel (Jorrit van Daalen Buissant Des Amorie)

De titel van dit boek zegt genoeg. Dit boek is ideaal voor jonge mama’s en papa’s, maar ook singles met een druk sociaal leven, kortom mensen die niet veel tijd hebben om de hele avond of weekend te staan kokkerellen.

De 200 recepten die het boek rijk is kan je in 20 minuten op tafel toveren. Zo staan er onder meer verschillende gemakkelijke ovenschotels, wraps en pastagerechten in. Een garantie op succes en dat nog wel in een handomdraai!

Alles wat je moet weten over Pannenkoekdag

Alles wat je moet weten over Pannenkoekdag
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Nationale Pannenkoekdag 

Wanneer er één dag is in het jaar wanneer je zeker pannenkoeken moet bakken is het vandaag wel want het is Pannenkoekdag! Dit jaar is de 13e editie van Pannenkoekdag en het belooft een succes te worden. Deze dag wordt elk jaar gevierd op een vrijdag in maart en het is de bedoeling dat kinderen pannenkoeken bakken voor de ouderen. Hiermee worden ouderen ook eens in de bloemetjes gezet.

Het begon allemaal in 2007 wanneer er 60 scholen deelnamen aan het initiatief. Ondertussen is Pannenkoekendag tot een groot festijn uitgegroeid en deden er vorig jaar zo’n 1.250 scholen mee. Maar jij kan ook gerust thuis zelf pannenkoeken bakken om deze dag feestelijk mee te vieren!

De traditionele pannenkoek

Als je graag de oma’s en opa’s of jezelf in de watten wilt leggen met overheerlijke pannenkoeken op deze verrukkelijke feestdag, weet je best hoe je het beslag maakt. Je hoeft hiervoor niet speciaal naar de winkel te gaan want waarschijnlijk zal je alle ingrediënten gewoon in huis hebben!

Om pannenkoeken te bakken voor 2 tot 3 personen heb je volgende ingrediënten nodig:

  • 0,5 liter melk
  • 250 gram bloem
  • 2 middelgrote eieren
  • 1 snufje zout
  • 30 gram suiker (hoeft niet)
  • Boter of zonnebloemolie voor het bakken

Bereidingswijze:

Om je beslag te maken doe je de bloem samen met het zout (en de suiker) in een kom. Je voegt de eieren hieraan toe met ongeveer ⅓ van de melk. Dit geheel mix je goed samen en als alles goed gemixt is voeg je er weer ⅓ van de melk aan toe. Wanneer het beslag weer goed gemengd is, kan je de rest van de melk toevoegen. Het is belangrijk dat de dikte van je beslag tussen yoghurt en drinkyoghurt in zit. Daarom moet je zelf kijken als er genoeg melk in het beslag zit of niet.

Wanneer het beslag klaar is, mag je de pan op het vuur zetten en de boter of zonnebloemolie laten smelten. Wanneer de pan goed heet is kan je het beslag erin doen. En nu moet je enkel je pannenkoek aan twee kanten mooi laten bakken. Veel bakplezier!  

Pannenkoek 3 keer anders

Gooi het eens over een andere boeg en kies voor een origineel pannenkoek recept. Je hebt tegenwoordig heel veel variaties in pannenkoeken. Ga bijvoorbeeld eens voor een gezonde variant en maak havermoutpannenkoeken. Deze pannenkoeken zijn ideaal als ontbijt om je dag vol energie te starten. Of wat dacht avocado pannenkoeken? Deze overheerlijke groene vrucht is ongelofelijk populair geworden in onze keuken. De recepten die je kan maken met avocado’s zijn oneindig, denk maar aan pizza met avocado en zalm, pasta met avocado-rucolapesto, avocadosoep met grijze garnalen en ga zo maar door. En voor de hartige liefhebbers kan je ook eens een hartige pannenkoek met krokante spekjes maken. Pannenkoeken hoeven niet altijd zoet te zijn en met deze hemelse pannenkoek heb jij alvast je lunch voorbereid!

Top 5 ginrecepten

Top 5 ginrecepten
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

De lente staat voor de deur en daar horen natuurlijk lekkere gin-tonics bij. Maar ben je het standaard recept een beetje beu? Kijk dan eens tussen deze 5 speciale ginrecepten om jouw gin-tonic een beetje spannender te maken!

Ten eerste is het erg belangrijk goede ingrediënten te kiezen en ze ook op de juiste manier te gebruiken. Dit wil niet zeggen dat enkel de allerduurste gin goed genoeg is, verre van! Er zijn ook goede gins met een goedkoper prijskaartje.

Heb je nog inspiratie nodig voor een lekkere en originele gin-tonic? Kijk dan eens tussen deze 5 ginrecepten.

Hugo’s Gin Tonic 

Je kent misschien het aperitiefdrankje Hugo wel? Het is een soort van bittere mojito gemaakt van prosecco, vlierbloesemsiroop en munt. Dit drankje is hier een frisse variant van.

Ingrediënten:

  • 50 ml Tanqueray Gin
  • 100 ml Fever Tree Elderflower Tonic
  • Repen komkommer
  • Enkele takjes munt
  • Ijsblokjes

Vul een glas met ijs en voeg daarbij de Tanqueray Gin. Voeg dan twee lange repen komkommer toe en giet daar de Fever Tree Elderflower Tonic over. Even roeren, garneren met munt en klaar!

Gin Tonic Rozemarijn 

Rozemarijn hoort gewoon bij een echt zomergevoel. Alleen de geur al brengt je gedachten naar zomerse oorden.

Ingrediënten:

  • 50 ml Bombay Gin
  • 100 ml Fever Tree Cucumber Tonic
  • 1 à 2 takjes rozemarijn
  • Repen komkommer
  • 1 limoen
  • Ijsblokjes

Doe één of twee takjes rozemarijn en een aantal schijfjes limoen in een longdrinkglas. Zorg dat de smaak van de limoen en de rozemarijn vrijkomt door ze te pletten. Voeg dan ijs en komkommer toe, samen met 50 ml Bombay gin. Werk af met Fever Tree Cucumber Tonic en garneer met een takje rozemarijn.

Blueberry Lemon Gin Tonic 

We dachten ook aan de zoetekauwen met deze variant. Dankzij de bosbessen krijgt deze zomerse cocktail een zoete nasmaak.

Ingrediënten:

  • 10 bosbessen
  • 2 takken verse munt
  • 1 citroen
  • 50 ml Gordon’s Gin Premium Pink
  • 100 ml Fever Tree Aromatic Tonic
  • Ijsblokjes

Doe een aantal bosbessen, takjes munt en een halve citroen in een longdrinkglas. Plet dit allemaal samen en voeg ijs, 50 ml Gordon’s Gin Premium Pink en de roze Fever Tree Aromatic Tonic toe. Garneer het geheel met bosbessen en een takje munt.

Chili Gin Tonic 

Ben jij op zoek naar een pittige gin-tonic? Dan ben je hier aan het juiste adres! Deze gin tonic is zo pikant dat je mond in brand komt te staan.

Ingrediënten:

  • Rode peper
  • 1 limoen
  • 50 ml Hendrick’s Gin
  • 100 ml Fever Tree Mediterranean Tonic
  • Ijsblokjes

Snij de chili in de lengte en verwijder de pitjes. Neem een stukje van de peper en kneus deze voor je het in je longdrinkglas doet. Voeg hierbij ijs en het sap van een halve limoen. Daarna voeg je de Hendrick’s Gin toe en vul het glas met Fever Tree Mediterranean Tonic. De rest van het chili-pepertje kan je gebruiken als garnering!

Gin Tonic met meloen 

Ja je leest het goed, een gin-tonic met meloen. Alles kan in de wereld van gin en tonic!

Ingrediënten:

  • 1 Cantaloupe meloen
  • 50 gram witte rietsuiker
  • 50 ml Bulldog Gin
  • 100 ml Fever Tree Indian Tonic Water
  • Ijsblokjes

Doe de suiker, een half glas water en stukjes Cantaloupe in de blender. Blend alles tot je een mengeling zonder stukjes krijgt en zeef dit in een glas. Vul je glas met ijsblokjes, 100 ml van het meloensap, 50 ml Bulldog Gin en Fever Tree Indian Tonic Water.

Voel jij dankzij deze receptjes ook de zomer dichterbij komen? Haal dan snel al je ingrediënten in huis en tover een van deze lekkere gin-tonics op tafel als aperitief! Voor een uitgebreid gamma aan gin en tonics kan je op de website van Drankdozijn terecht waar bovendien hoge kortingen te vinden zijn!

Spaghetti bolognese bestaat eigenlijk niet

Spaghetti bolognese bestaat eigenlijk niet
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Eet jij ook regelmatig spaghetti bolognese? Het wordt bijna gezien als een Belgisch gerecht, naast stoofvlees, frietjes en witloof. En eigenlijk is het een gerecht dat over de hele wereld wordt geserveerd en klaargemaakt!

Geloof het of niet, dit wereldwijd bekende gerecht bestaat eigenlijk niet, aldus twitterde de burgemeester van de stad Bologna recentelijk. Maar waar komt die naam dan vandaan, welk gerecht bestaat dan wel en waar is Bologna dan wel bekend om?

Burgemeester van Bologna twittert het misverstand de wereld uit

Virginio Merola twitterde enkele weken terug de – ja toch wel – shockerende boodschap dat spaghetti bolognese eigenlijk niet bestaat. Hij noemt het zelfs ‘fake news’. In zijn humoristische tweet vraagt hij naar foto’s van dit valse gerecht van over de hele wereld.

‘We zouden liever hebben dat de wereld Bologna kent omwille van de tagliatelle, tortellini en lasagne’, schrijft hij erbij. Natuurlijk is hij blij met de aandacht die zijn stad krijgt door deze misvatting. Zijn tweet ging in ieder geval viraal. Zo poste iemand uit Oostenrijk een Knorr spaghetti bolognesemix en een Amerikaan een foto van een blik Heinz saus.

Spaghetti bolognese bestaat dus niet?

spaghetti bologneseIn de 18e eeuw werd de pastasaus met gehakt, de zogenaamde ragù, voor het eerst vermeld nabij Bologna, in Imola. In de 19e eeuw duikt de variant bolognesesaus (in het Italiaans ragù alle bolognese) voor het eerst op in een kookboek van de Italiaanse kok Pellegrino Artusi. Maar die bolognesesaus is sinds het onstaan niet meer precies wat er in dat 19e eeuwse kookboek stond…

Bovendien bestaan er nu ontelbare varianten, denk aan tomantensaus met gehakt, paprika en champignons. Terwijl de echte bolognesesaus eigenlijk gehakt, pancetta, ui, wortel, selder, tomatenspuree, wijn en volle melk bevat. Dus zelfs geen tomaten en zeker geen champignons!

De misvatting is dat deze saus in Bologna en omstreken traditioneel geserveerd wordt met tagliatelle of in lasagne. Dus niet met spaghetti. Spaghetti wordt eigenlijk van ousher helemaal niet geserveerd in Noord-Italië en eerder in Zuid-Italië. Conclusie: spaghetti bolognese bestaat gewoon niet!

Het echte spaghetti bologneserecept

Wat er ook van zij, bolognesesaus is gewoon heel lekker, toch als je het correcte recept volgt. Als je het enige echte recept voor deze saus wil kennen, moet je bij Antonio Carlucci zijn. Deze Italiaanse topchef zal je niet teleurstellen. Zijn tagliatelle al ragu Bolognese is de echte versie, dus niet met spaghetti maar met tagliatelle.

Niet zo’n fan van tagliatelle? Liever spaghetti vanavond? Op onze website vind je talrijke lekkere recepten. Wat denk je bijvoorbeeld van spaghetti alla carbonara met erwten (Jeroen Meus) of vegetarische spaghetti met linzen (Jamie Oliver)? Of ooit al gehoord van Siciliaanse spaghetti met aubergines en tomaten?